Συμβουλές για όταν τα αδέλφια τσακώνονται - Childit
Now Reading
Συμβουλές για όταν τα αδέλφια τσακώνονται

Συμβουλές για όταν τα αδέλφια τσακώνονται

  Συχνό φαινόμενο που οδηγεί τους γονείς σε λανθασμένες συμπεριφορές είναι οι τσακωμοί των αδελφών Δεν…

imagesfight

 

Συχνό φαινόμενο που οδηγεί τους γονείς σε λανθασμένες συμπεριφορές είναι οι τσακωμοί των αδελφών.  Δεν υπάρχει σπίτι που έχει δύο ή περισσότερα παιδιά που δεν έχει να αντιμετωπίσει διενέξεις και θυμούς μεταξύ των παιδιών.

 

Καταλαβαίνοντας το ΠΑΙΔΙ το ΓΟΝΙΟ την ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Όλα τα αδέρφια τσακώνονται και δυστυχώς οι περισσότεροι γονείς επεμβαίνουν με τρόπους που αυξάνουν τον ανταγωνισμό και την ανάγκη για τσακωμό. Όταν οι γονείς επεμβαίνουν μπορεί να καταφέρουν να σταματήσουν το τσακωμό για λίγο αλλά σε λίγα λεπτά ο τσακωμός συνεχίζει συνήθως πιο δυνατός.

Χρειάζεται να ασχοληθούμε περισσότερο με το στόχο του καυγά και όχι με τον ίδιο τον καυγά. Τσακώνονται άραγε γιατί έτσι διασκεδάζουν, ή γιατί πιστεύουν πως μόνον όταν κερδίζεις είσαι σημαντικός ή μήπως γιατί νοιώθουν πόνο και απογοήτευση και θέλουν να κάνουν και τον άλλο να νοιώσει το ίδιο ή ακόμη γιατί νοιώθουν αδικημένοι και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουν τη δικαίωση;

Ότι και αν είναι χρειάζεται να καταφέρουμε να αλλάξουμε τον λανθασμένο τους στόχο και να τους βοηθήσουμε να βρουν λύσεις μέσα από άλλες επιλογές.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1.Μην παίρνετε θέση. Αυτό δυναμώνει τον ανταγωνισμό.

2.Δώστε τους την επιλογή να πάνε σε διαφορετικά δωμάτια μέχρι να είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν να συνεννοηθούν χωρίς να καυγαδίζουν. Η απομάκρυνση τους μπορεί να βοηθήσει να εξατμιστεί λίγος θυμός.

3.Δώστε τους την επιλογή να σταματήσουν τον καυγά ή να πάνε έξω να συνεχίσουν.  Τονίστε ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση εσείς δεν θέλετε να ακούτε.

4.Φύγετε από το δωμάτιο. Το πιστεύετε ή όχι ένας στόχος του καυγά τους είναι να σας κάνουν να εμπλακείτε.

5.Αν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού χρειάζεται να επέμβετε χωρίς πολλά λόγια.

 

Προγραμματίζοντας το μέλλον

1.Σε κάποια ήσυχη οικογενειακή στιγμή συζητήστε το θέμα και ζητήστε από τα παιδιά να μοιραστούν ιδέες πάνω στο γιατί τα παιδιά τσακώνονται και τι άλλες εναλλακτικές έχουν.

2.Ποτέ μην τα συγκρίνετε.

3.Βεβαιωθείτε ότι συμπεριφέρεστε το ίδιο στα παιδιά σας ανεξαρτήτως ηλικίας. Ας σταματήσει πια αυτό το «Εσύ είσαι μεγάλος σταμάτα πρώτος …..!»

4.Αναπτύξτε μια ατμόσφαιρα συνεργασίας, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να συμμετέχουν σε λύσεις προβλημάτων που εμφανίζονται και αφορούν ολόκληρη την οικογένεια.

 

Ερατώ Χατζημιχαλάκη
Οικογενειακή σύμβουλος

www.allazo.gr

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top