Πώς να βοηθήσετε και πώς να πειθαρχήσετε έναν έφηβο με κατάθλιψη
13 στρατηγικές που θα βοηθήσουν τους γονείς να πειθαρχήσουν και να υποστηρίξουν έναν έφηβο που παλεύει με την κατάθλιψη
Η εφηβεία είναι μια περίοδος μοναδικής ανάπτυξης και ανάπτυξης, που κάνει τους εφήβους πιο ευάλωτους σε προβλήματα ψυχικής υγείας όταν βιώνουν σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές.
Υπάρχουν 13 στρατηγικές για να βοηθήσουν τους γονείς να πειθαρχήσουν και να υποστηρίξουν έναν έφηβο που παλεύει με την κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού σαφών στόχων, του προβληματισμού σχετικά με τις προτεραιότητες, της χρήσης επαγωγικής πειθαρχίας, της οικοδόμησης σχέσεων, της βελτίωσης των συνηθειών ύπνου, της ενθάρρυνσης σωματικών δραστηριοτήτων και πολλά άλλα.
Αποφύγετε τις κοινές παγίδες στην επικοινωνία, όπως το να αρνηθείτε την κατάστασή τους, να απορρίψετε τον πόνο τους, δημιουργώντας ενοχή ή χρησιμοποιώντας άχρηστες κοινοτοπίες. Για να βοηθήσετε τον καταθλιπτικό έφηβό σας να σηκωθεί από το κρεβάτι το πρωί, ενθαρρύνετέ τον να αναπτύξει καλές συνήθειες ύπνου.
Εδώ είναι 13 τρόποι για να πειθαρχήσετε και να βοηθήσετε έναν καταθλιπτικό έφηβο.
Καθορίστε τους στόχους σας
Ξεκινήστε ξεκαθαρίζοντας τους στόχους σας στην αλληλεπίδραση με τον έφηβό σας. Δεν πρόκειται μόνο για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανόνες, αλλά και για το πώς θέλετε να υποστηρίξετε την ψυχική ευημερία του εφήβου σας. Ενώ μπορεί να είστε απασχολημένοι με το να κερδίζετε τα προς το ζην ή να διαχειρίζεστε τις οικιακές ευθύνες για να καλύψετε τις φυσικές ανάγκες της οικογένειάς σας, μην παραβλέπετε τις συναισθηματικές ανάγκες του εφήβου σας.
Σκεφτείτε τις προτεραιότητες
Κάντε μια λίστα με τις προσδοκίες που έχετε για τον έφηβό σας. Στη συνέχεια, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε κάθε σημείο. Σκεφτείτε πώς αυτές οι προσδοκίες ευθυγραμμίζονται με την υποστήριξη της ψυχικής και συναισθηματικής ευημερίας του εφήβου σας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε προτεραιότητα σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό.
Πειθαρχία στη διδασκαλία
Η πειθαρχία είναι πιο αποτελεσματική όταν επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και την καθοδήγηση και όχι στην τιμωρία. Το να μην τιμωρείτε δεν σημαίνει ότι ο έφηβός σας παίρνει «δωρεάν πάσο» για κακή συμπεριφορά. Η διδασκαλία μέσω κατανόησης, υπομονής και αγάπης συχνά αποδεικνύεται πολύ πιο αποτελεσματική. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο το 2012 υποστηρίζει αυτήν την προσέγγιση, διαπιστώνοντας ότι οι έφηβοι των οποίων οι γονείς ασκούσαν επαγωγική πειθαρχία, η οποία περιλαμβάνει συλλογισμό και συζήτηση, παρουσιάζουν υψηλότερη ηθική ταυτότητα και πιο φιλοκοινωνική συμπεριφορά.
Για να εφαρμόσετε αυτές τις αρχές, συμμετάσχετε σε ανοιχτές συζητήσεις με τον έφηβό σας. Προσπαθήστε να κατανοήσετε την προοπτική του και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει με συγκεκριμένους κανόνες. Εξηγήστε τους λόγους για τους κανόνες σας. Οι περισσότεροι κανόνες γίνονται για να προστατεύουν τα παιδιά, όχι να τα περιορίζουν, και ο έφηβος σας πρέπει να το καταλάβει για να εκτιμήσει αυτά τα όρια.
Ενισχύστε τη σχέση
Η στενή σχέση γονέα-παιδιού μπορεί να απλοποιήσει την πειθαρχία. Όταν το παιδί σας αισθάνεται συνδεδεμένο μαζί σας, γίνεται πιο δεκτικό στην καθοδήγηση και νοιάζεται για αυτό που σας ενδιαφέρει. Η ενίσχυση της σχέσης σας μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συναισθηματική του σύνδεση, βοηθώντας τον έφηβό σας να καταπολεμήσει την κατάθλιψη.
Βελτιώστε τις συνήθειες ύπνου
Βοηθήστε τον έφηβό σας να διατηρήσει ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου. Μια μελέτη που χρησιμοποιεί δεδομένα του 2007 και του 2009 από την Έρευνα Κινδύνου Νέων (YRBS) από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες ή περισσότερες από 10 ώρες διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο για αυτοκτονικό ιδεασμό, αυτοκτονία και απόπειρα αυτοκτονίας. Η κατάθλιψη μπορεί να διαταράξει τα πρότυπα ύπνου. Βοηθήστε τον έφηβό σας να διατηρήσει ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου 8 ωρών και να αποφύγει τον χρόνο μπροστά στην οθόνη πριν τον ύπνο.
Βοηθήστε τους να πάρουν το φως του ήλιου
Το φως του ήλιου βοηθά στην κατάθλιψη και τη γνωστική λειτουργία επηρεάζοντας τη σεροτονίνη, τη μελατονίνη και τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος που ελέγχουν τους κύκλους του ύπνου.
Επιμείνετε στην άσκηση
Το 2016, μια κοινή έρευνα μεταξύ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία ανασκόπησε 11 μελέτες, αποκάλυψε ότι οι έφηβοι που ασκούνταν τακτικά εμφάνιζαν μειωμένα επίπεδα θλίψης και σκέψεις αυτοκτονίας. Ωστόσο, η κατάθλιψη μπορεί να κάνει την άσκηση να φαίνεται συντριπτική. Βοηθήστε τον έφηβό σας ενθαρρύνοντας καθημερινές σωματικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το οποίο είναι πιο διαχειρίσιμο. Η βόλτα σε εξωτερικούς χώρους εκθέτει επίσης τον έφηβό σας σε περισσότερο ηλιακό φως.
Εξερευνήστε την ενσυνειδητότητα
Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας, όπως η συνειδητή αναπνοή ή ο διαλογισμός, μπορούν να μειώσουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Σε μια μελέτη λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ενσυνειδητότητα συσχετίστηκε με μειωμένο μηρυκασμό και αρνητική προκατάληψη.
Προγραμματίστε ευχάριστες δραστηριότητες
Η τακτική θετική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον βοηθά στην ανακούφιση της κατάθλιψης. Μια μετα-ανάλυση του 2006 δεκαέξι μελετών με 780 άτομα που διεξήχθη στο Vrije Universiteit Amsterdam διαπίστωσε ότι ο προγραμματισμός θετικών δραστηριοτήτων ή η ενεργοποίηση συμπεριφοράς επηρεάζει θετικά την κατάθλιψη.
Διατηρήστε κοινωνικές σχέσεις
Ενθαρρύνετε τον καταθλιπτικό έφηβό σας να διατηρεί σχέσεις με τους φίλους του αντί να απομονώνεται. Παρακινήστε το παιδί σας να συμμετέχει σε δραστηριότητες με τους φίλους του.
Βοηθήστε τον έφηβο σας να λάβει θεραπεία
Υπενθυμίστε και βοηθήστε τον έφηβό σας να παρακολουθήσει τα ιατρικά του ραντεβού, να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού και να πάρει την καθημερινή του φαρμακευτική αγωγή.
Αποφύγετε να λέτε βλαβερά πράγματα
Στις απεγνωσμένες προσπάθειές τους να παρηγορήσουν τους εφήβους τους, οι γονείς μπορεί να καταλήξουν να λένε πράγματα που κάνουν την κατάθλιψη των εφήβων τους χειρότερη παρά καλύτερη. Ένα υγιές άτομο μπορεί να έχει δυσκολία να φανταστεί τι είδους ψυχικό πόνο νιώθει ένα άτομο με κατάθλιψη. Δεν πειράζει να μην καταλαβαίνετε. Η αποδοχή και η αγάπη είναι αυτό που θέλουν οι έφηβοι με κατάθλιψη.
Να είστε υποστηρικτικοί
Το να δείξετε την αγάπη σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε τον καταθλιπτικό έφηβό σας.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε έναν έφηβο με κατάθλιψη;
Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε έναν έφηβο με κατάθλιψη είναι να του δείξετε την αγάπη σας. Ακολουθούν 5 προτάσεις για το πώς να δείξετε την αγάπη σας.1
«Σ’ αγαπώ»: Πείτε το. Είναι τόσο απλό. Όταν το παιδί σας είναι λυπημένο, είναι δελεαστικό να πείτε πολλά πράγματα για να το βοηθήσετε να το παρηγορήσετε. Αλλά το να δείξετε απλώς την αγάπη σας αρκεί για να νιώσει καλύτερα.
Αγκαλιάστε τον: Η αγκαλιά μπορεί να αυξήσει την ωκυτοκίνη, την «ορμόνη της αγάπης» και να βοηθήσει το παιδί σας να νιώσει καλύτερα. Μια μελέτη του 2011 στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι αποκαλύπτει ότι οι θετικές πινελιές, όπως η αγκαλιά και το μασάζ, μπορούν να μειώσουν την κατάθλιψη.
Καθίστε μαζί του: Ένας έφηβος με κατάθλιψη μπορεί να μη θέλει να μιλήσει. Μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να πείτε κάτι. Απλά να είστε εκεί μαζί του.
Αφήστε τον να κλάψει στον ώμο σας: Είναι ενστικτώδες για τους γονείς να αναζητούν τρόπους να παρηγορήσουν τα παιδιά τους όταν τα βλέπουν να δακρύζουν. Λες και σταματώντας το κλάμα, η κατάθλιψη θα ανακουφιστεί επίσης. Ωστόσο, τα δάκρυα δεν τους στεναχωρούν. Είναι απλώς μια έκφραση της θλίψης τους. Δώστε τους τον ώμο σας να κλάψουν και αφήστε τα να καταλάβουν ότι νοιάζεστε.
Check-in μαζί τους: Ελέγχετε τακτικά για να τους ενημερώνετε ότι τα σκέφτεστε και τα νοιάζεστε.