Όταν πρόκειται για τη δημιουργία οικογένειας, το timing είναι το παν
Η χρονικά προσδιορισμένη επαφή με τη χρήση τεστ ωορρηξίας πιθανώς βελτιώνει τα ποσοστά εγκυμοσύνης σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη
Μια νέα ανασκόπηση μεθόδων για την αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχούς σύλληψης υποδηλώνει ότι η χρονικά προσδιορισμένη επαφή με τη χρήση τεστ ωορρηξίας ούρων πιθανώς βελτιώνει τα ποσοστά γεννήσεων και εγκυμοσύνης σε γυναίκες κάτω των 40 ετών που προσπαθούσαν να συλλάβουν για λιγότερο από 12 μήνες, σε σύγκριση με τη σεξουαλική επαφή χωρίς πρόβλεψη ωορρηξίας.
Η ανασκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από κοινού με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Royal Berkshire Hospital στο Reading και το Princess Anne Hospital στο Southampton, περιελάμβανε επτά τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 2.464 γυναίκες ή ζευγάρια που προσπαθούσαν να συλλάβουν.
Κάθε μήνα υπάρχει ένα στενό περιθώριο για επιτυχή σύλληψη λόγω της περιορισμένης διάρκειας ζωής του σπέρματος και του ωαρίου, η οποία ξεκινά περίπου πέντε ημέρες πριν την ωορρηξία (απελευθέρωση ωαρίων) και διαρκεί μέχρι αρκετές ώρες μετά.
Η περίοδος του κύκλου μιας γυναίκας μπορεί να προσδιοριστεί με διαφορετικές μεθόδους, όπως τεστ ωορρηξίας ούρων (συσκευές ράβδου στάθμης που μπορούν να ανιχνεύσουν αλλαγές στις ορμόνες που απελευθερώνονται στα ούρα, που σημαίνει ότι δείχνουν πότε θα συμβεί ωορρηξία), μεθόδους που βασίζονται στην ευαισθητοποίηση στη γονιμότητα (FABM) (συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης ημερολογίου, παρακολούθηση αλλαγών στο υγρό του τραχήλου της μήτρας και στη θερμοκρασία του σώματος) ή αναγνώριση πότε απελευθερώνεται το ωάριο στον υπέρηχο. Αυτή η ανασκόπηση είχε ως στόχο να αξιολογήσει τα οφέλη και τους κινδύνους της έγκαιρης σεξουαλικής επαφής για την εγκυμοσύνη, τη γέννηση, τις αρνητικές επιπτώσεις και την ποιότητα ζωής σε ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο συγχρονισμός της σεξουαλικής επαφής γύρω από τη γόνιμη περίοδο χρησιμοποιώντας τεστ ωορρηξίας ούρων αύξησε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και γεννήσεων μεταξύ 20% και 28%, σε σύγκριση με 18% χωρίς τη χρήση τεστ ωορρηξίας ούρων. Αυτό ήταν ειδικά σε γυναίκες κάτω των 40 ετών που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυοι για λιγότερο από 12 μήνες.
Η Tatjana Gibbons, ερευνήτρια DPhil στο Τμήμα Γυναικείας & Αναπαραγωγικής Υγείας του Nuffield της Οξφόρδης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε: «Πολλά ζευγάρια δυσκολεύονται να επιτύχουν εγκυμοσύνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχίες για τη γονιμότητά τους».
«Το εύρημα ότι ένα απλό και εύκολα διαθέσιμο τεστ ούρων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης ενός ζευγαριού είναι πολύ συναρπαστικό γιατί μπορεί να δώσει στα ζευγάρια περισσότερο έλεγχο στο ταξίδι γονιμότητας και θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την ανάγκη για έρευνες και θεραπείες υπογονιμότητας».
Ο καθηγητής Christian M Becker του Τμήματος Γυναικείας & Αναπαραγωγικής Υγείας Nuffield δήλωσε: «Το υψηλό όριο των αποδεικτικών στοιχείων που απαιτούνται σε μια ανασκόπηση του Cochrane καθιστά ακόμη και αυτά τα μέτριας ποιότητας στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των τεστ ωορρηξίας ούρων αρκετά εντυπωσιακά, καθώς και εκπληκτικά λαμβάνοντας υπόψη πόσο καιρό είναι διαθέσιμα».
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι επειδή πολλές από τις μελέτες χρηματοδοτήθηκαν από τους κατασκευαστές των τεστ ωορρηξίας ούρων, τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή.