Τα μωρά αγόρια «μιλούν» περισσότερο τον πρώτο χρόνο από τα μωρά κορίτσια σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα
Ωστόσο, το προφανές πρώιμο πλεονέκτημα των αρσενικών βρεφών στη γλωσσική ανάπτυξη δεν διαρκεί
Τα μικρά μωρά βγάζουν πολλές «φωνούλες», ήχους που μοιάζουν με φωνήεντα, γρυλίσματα και σύντομους ήχους που μοιάζουν με λέξεις όπως «μπα» ή «αγά». Αυτοί οι πρόδρομοι του λόγου ή τα «πρωτόφωνα» αντικαθίστανται αργότερα με πρώιμες λέξεις και, τελικά, ολόκληρες φράσεις και προτάσεις. Ενώ ορισμένα βρέφη είναι φυσικά πιο «ομιλητικά» από άλλα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο iScience στις 31 Μαΐου επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών στον αριθμό αυτών των ήχων.
Γενικά, διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά βρέφη «μιλούν» περισσότερο από τα θηλυκά βρέφη τον πρώτο χρόνο. Ενώ η έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα από μια πολύ μικρότερη μελέτη από την ίδια ομάδα, εξακολουθούν να αποτελούν έκπληξη. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια κοινή και μακροχρόνια πεποίθηση ότι οι γυναίκες έχουν ένα αξιόπιστο πλεονέκτημα έναντι των ανδρών στη γλώσσα. Έχουν επίσης ενδιαφέρουσες επιπτώσεις για τα εξελικτικά θεμέλια της γλώσσας, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
«Οι γυναίκες πιστεύεται ευρέως ότι έχουν ένα μικρό αλλά ευδιάκριτο πλεονέκτημα έναντι των ανδρών στη γλώσσα», δηλώνει ο D. Kimbrough Oller από το Πανεπιστήμιο του Μέμφις, στο Τενεσί. «Αλλά κατά τον πρώτο χρόνο, τα αρσενικά έχουν αποδείξει ότι παράγουν περισσότερο φωνητικό τρόπο ομιλίας από τις γυναίκες».
Ωστόσο, το προφανές πρώιμο πλεονέκτημα των αρσενικών βρεφών στη γλωσσική ανάπτυξη δεν διαρκεί. «Ενώ τα αγόρια έδειξαν υψηλότερα ποσοστά φωνητικής φωνής τον πρώτο χρόνο, τα κορίτσια πρόλαβαν και πέρασαν τα αγόρια μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους», λέει ο Oller.
Ο Oller και οι συνεργάτες του δεν είχαν σκοπό να εξετάσουν καθόλου τη διαφορά φύλου. Το πρωταρχικό τους ενδιαφέρον είναι η προέλευση της γλώσσας στη βρεφική ηλικία. Αν έπρεπε να μαντέψουν, θα είχαν προβλέψει ότι τα θηλυκά βρέφη θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερους ήχους από τα αρσενικά. Αλλά πήραν το ίδιο αποτέλεσμα σε μια προηγούμενη εργασία που αναφέρθηκε στο Current Biology το 2020.
Στη νέα μελέτη, έψαξαν να δουν αν μπορούσαν να διακρίνουν το ίδιο μοτίβο σε μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη. Ο Oller λέει ότι το εν λόγω μέγεθος δείγματος είναι «τεράστιο», συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 450.000 ωρών ολοήμερων ηχογραφήσεων 5.899 βρεφών, χρησιμοποιώντας μια συσκευή στο μέγεθος ενός iPod. Αυτές οι ηχογραφήσεις αναλύθηκαν αυτόματα για να μετρηθούν οι δηλώσεις βρεφών και ενηλίκων κατά τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής.
«Αυτό είναι το μεγαλύτερο δείγμα για οποιαδήποτε μελέτη που έγινε ποτέ για την ανάπτυξη της γλώσσας, από όσο γνωρίζουμε», λέει ο Oller.
Συνολικά, τα δεδομένα έδειξαν ότι τα αρσενικά βρέφη έκαναν 10% περισσότερες εκφωνήσεις τον πρώτο χρόνο σε σύγκριση με τα θηλυκά. Κατά το δεύτερο έτος, η διαφορά άλλαξε κατεύθυνση, με τα θηλυκά βρέφη να κάνουν περίπου 7% περισσότερους ήχους από τα αρσενικά. Αυτές οι διαφορές παρατηρήθηκαν παρόλο που ο αριθμός των λέξεων που έλεγαν οι ενήλικες που φρόντιζαν αυτά τα βρέφη ήταν υψηλότερος για τα θηλυκά βρέφη και στα δύο χρόνια σε σύγκριση με τα μωρά αγόρια.
Οι ερευνητές λένε ότι είναι πιθανό τα αρσενικά βρέφη να είναι πιο φωνητικά νωρίς απλώς επειδή είναι πιο ενεργά γενικά. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν φαίνεται να υποστηρίζουν αυτό, δεδομένου ότι οι αυξημένες φωνές στα αρσενικά βρέφη εξαφανίζονται στους 16 μήνες, ενώ το υψηλότερο επίπεδο σωματικής τους δραστηριότητας όχι. Αλλά τα ευρήματα μπορεί να ταιριάζουν με μια εξελικτική θεωρία ότι τα βρέφη κάνουν τόσους πολλούς ήχους νωρίς για να εκφράσουν την ευεξία τους και να βελτιώσουν τις δικές τους πιθανότητες επιβίωσης, προτείνει ο Oller.
Γιατί, λοιπόν, τα αρσενικά βρέφη ήταν πιο φωνητικά από τα θηλυκά τον πρώτο χρόνο και όχι αργότερα; «Πιστεύουμε ότι μπορεί να οφείλεται στο ότι τα αγόρια είναι πιο ευάλωτα στον θάνατο τον πρώτο χρόνο από τα κορίτσια, και δεδομένου ότι τόσοι πολλοί αρσενικοί θάνατοι συμβαίνουν τον πρώτο χρόνο, τα αγόρια μπορεί να ήταν υπό ιδιαίτερα υψηλή πίεση επιλογής για να παράγουν σήματα φωνητικής φυσικής κατάστασης», σχολίασε ο Oller. Μέχρι το δεύτερο έτος της ζωής, καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας μειώνονται σημαντικά σε όλους τους τομείς, πρόσθεσε, «η πίεση στην ειδική σηματοδότηση φυσικής κατάστασης είναι χαμηλότερη τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια».
Απαιτείται περισσότερη μελέτη για να κατανοηθεί πώς αντιδρούν οι φροντιστές στους ήχους των μωρών, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Αναμένουμε ότι οι φροντιστές θα δείξουν ευδιάκριτες αντιδράσεις ενδιαφέροντος και προσοχής από τους ήχους που μοιάζουν με ομιλία, ενδείξεις ότι η σηματοδότηση φυσικής κατάστασης από το μωρό προκαλεί πραγματικά συναισθήματα στοργής και προθυμίας να επενδύσουν στην ευημερία των βρεφών που φωνάζουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά» τονίζει ο Oller. «Αναρωτιόμαστε πώς θα αντιδράσουν οι φροντιστές σε ήχους αγοριών και κοριτσιών που μοιάζουν με ομιλία. Αλλά ίσως να πρέπει να τους πουν ποια βρέφη είναι ποια, γιατί δεν ξέρουμε καν αν το φύλο μπορεί να διακριθεί μόνο στις φωνές».