7 επιστημονικά οφέλη του να τρώτε μαζί ως οικογένεια - Childit
Now Reading
7 επιστημονικά οφέλη του να τρώτε μαζί ως οικογένεια

7 επιστημονικά οφέλη του να τρώτε μαζί ως οικογένεια

Το να καθίσετε μαζί για ένα οικογενειακό γεύμα (και όχι, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι δείπνο) έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους.

Το να τρώτε όλοι μαζί γεύματα μπορεί απλώς να είναι το απόλυτο γονεϊκό χακ. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε σε μια ώρα που θα βελτιώσει την ακαδημαϊκή απόδοση των παιδιών σας, θα αυξήσει την αυτοεκτίμησή τους, θα βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και θα μειώσει τον κίνδυνο κατάχρησης ουσιών, κατάθλιψης, εφηβικής εγκυμοσύνης και παχυσαρκίας;

Χάρη σε δύο δεκαετίες έρευνας, το Harvard Graduate School εξηγεί ότι απλά αφιερώνοντας λίγα λεπτά κάθε μέρα για να απενεργοποιήσετε τις οθόνες και να συνδεθείτε πραγματικά μεταξύ σας μέσω του φαγητού, μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική υγεία όλων των μελών της οικογένειας που εμπλέκονται.

Θέλετε αποδείξεις; Εδώ είναι μερικές από τις πιο πρόσφατες έρευνες που δείχνουν τα οφέλη του να τρώτε μαζί ως οικογένεια.

Το να τρώμε μαζί ενθαρρύνει πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Μια μελέτη του 2018 στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γευμάτων με μέλη της οικογένειας σχετίζεται με μια καλύτερη διατροφή συνολικά, ειδικά μεταξύ των εφήβων. Οι έφηβοι που έτρωγαν με την οικογένειά τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα fast food και ποτά με ζάχαρη. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να είστε η τέλεια ευτυχισμένη οικογένεια για να ισχύουν αυτά τα οφέλη: Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά ήταν σε θέση να χτίσουν πιο υγιεινές συνήθειες ανεξάρτητα από το πόσο λειτουργική ήταν η οικογένεια.

Το να τρώμε μαζί μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των διαταραχών ψυχικής υγείας

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2015 από μια ομάδα Καναδών ερευνητών, τα συχνά οικογενειακά δείπνα μπορούν να αποτρέψουν προβλήματα με διατροφικές διαταραχές, χρήση αλκοόλ και ουσιών, βίαιη συμπεριφορά, κατάθλιψη και σκέψεις αυτοκτονίας στους εφήβους. Οι νεαρές γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν ιδιαίτερα πιθανό να αποκομίσουν τα προστατευτικά οφέλη για την ψυχική υγεία των οικογενειακών γευμάτων.

Και μια έρευνα του 2022 από την Αμερικανική Ένωση Υγείας διαπίστωσε ότι το 91% των γονέων ανέφερε ότι οι οικογένειές τους ήταν σημαντικά λιγότερο αγχωμένες όταν οι οικογένειές τους τρώνε γεύματα μαζί τακτικά. (Και πάλι, αυτό το γεύμα δεν χρειάζεται να είναι βραδινό!)

Το να τρώτε μαζί μπορεί να αποτρέψει τους αγώνες βάρους κατά την ενηλικίωση

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pediatrics βρήκε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας των κοινών οικογενειακών γευμάτων στην εφηβεία και των μειωμένων πιθανοτήτων παχυσαρκίας ή προβλημάτων βάρους 10 χρόνια αργότερα. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οικογένειες θα πρέπει να προσπαθούν να συγκεντρώνονται για τουλάχιστον ένα ή δύο γεύματα κάθε εβδομάδα για να βοηθήσουν στην προστασία των παιδιών τους από το βάρος αργότερα στη ζωή τους.

Παρόμοια ευρήματα επιβεβαιώθηκαν επίσης σε μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, αν και αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι υπήρχε χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή, ειδικά μόνο εάν τα οικογενειακά γεύματα που καταναλώνονταν μαζί ήταν μαγειρεμένα στο σπίτι.

Το να τρώμε μαζί μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση των παιδιών

Η ασφάλεια που παρέχεται από το κοινό φαγητό ως οικογένεια μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται πιο σίγουρα για τον εαυτό τους, σύμφωνα με ειδικούς στο Stanford Medicine Children’s Health, ένα σύστημα παιδιατρικής υγειονομικής περίθαλψης που συνδέεται με το Stanford Medicine και το Πανεπιστήμιο Stanford.

Ενθαρρύνοντας τα παιδιά σας να μιλήσουν για την ημέρα τους (και ακούγοντας ειλικρινά τις απαντήσεις τους), δηλώνετε ότι εκτιμάτε και σέβεστε αυτό που είναι. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τα δικά τους καθίσματα και να ενθαρρύνονται να βοηθούν σε δουλειές που σχετίζονται με την ώρα του δείπνου, είτε στρώνουν το τραπέζι, σερβίρουν φαγητό ή καθαρίζουν.

See Also

Το να τρώμε μαζί μπορεί να βελτιώσει τις δεξιότητες επικοινωνίας

Μια καναδική μελέτη του 2017 που παρακολούθησε μια ομάδα παιδιών από τη βρεφική ηλικία μέχρι την παιδική ηλικία διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες των οποίων οι οικογένειες είχαν θετικές εμπειρίες γευμάτων στην ηλικία των 6 ετών έδειξαν μια σειρά από θετικά οφέλη μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Εκτός από τη γενική υγεία και τη φυσική κατάσταση, η κοινωνική αλληλεπίδραση και οι συζητήσεις για τρέχοντα θέματα στο τραπέζι μπορούν να κάνουν τα παιδιά καλύτερα επικοινωνιακά, σημείωσε η επιβλέπουσα της μελέτης, καθηγήτρια ψυχοεκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, Linda Pagani, σε συνέντευξη στο Science Daily.

Το να τρώμε μαζί μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν υποστεί εκφοβισμό

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics το 2014 βασισμένη σε έρευνα σε σχεδόν 19.000 μαθητές βρήκε σαφείς συσχετίσεις μεταξύ του διαδικτυακού εκφοβισμού και του άγχους, της κατάθλιψης και της κατάχρησης ουσιών. Και με 1 στους 5 νέους που βιώνουν κάποια μορφή διαδικτυακού εκφοβισμού, αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.

Ωστόσο, οι έφηβοι που έφαγαν δείπνο με τις οικογένειές τους (ιδανικά τέσσερις ή περισσότερες φορές κάθε εβδομάδα) ανέφεραν λιγότερα προβλήματα ως αποτέλεσμα του εκφοβισμού. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η τακτική οικογενειακή επαφή διευκολύνει την περισσότερη γονική καθοδήγηση και την ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των παιδιών και των γονιών τους.

Το να τρώμε μαζί μπορεί να συμπληρώσει την οικογενειακή θεραπεία

Για οικογένειες που υποβάλλονται σε θεραπεία μαζί, οι κοινές τους συνήθειες για το δείπνο μπορούν να παρέχουν πολύτιμες γνώσεις για τη δυναμική τους στους θεραπευτές, σύμφωνα με μια μελέτη περίπτωσης του 2016. Επιπλέον, οι οικογένειες μπορούν να ενθαρρυνθούν να συνειδητοποιήσουν και να αξιοποιήσουν μαθήματα που έχουν μάθει κατά τη διάρκεια της θεραπείας στο τραπέζι του δείπνου, πειραματιζόμενοι με νέους ρόλους και πρότυπα επικοινωνίας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top