10 δραστηριότητες χωρικής επίγνωσης που βελτιώνουν την ανάπτυξη και πολλές σημαντικές δεξιότητες
Η χωρική επίγνωση είναι η αντίληψη του παιδιού σας για το σώμα του σε σχέση και αλληλεπίδραση με το φυσικό του περιβάλλον και είναι μια κρίσιμη δεξιότητα για παιχνίδι, ανάπτυξη και μάθηση
Από τη βρεφική ηλικία, τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν και να χτίζουν δεξιότητες που θα αναπτυχθούν στην παιδική ηλικία και θα τα μεταφέρουν στην εφηβεία και στη συνέχεια στην ενηλικίωση.
Πολλά από αυτά τα αναπτυξιακά ορόσημα, από τα πρώτα βήματα, τις πρώτες βόλτες με ποδήλατο χωρίς προπονητικούς τροχούς, ακόμη και την οδήγηση παιδικού αυτοκινήτου για πρώτη φορά περιλαμβάνουν περίπλοκες σωματικές και αντιληπτικές δεξιότητες που αρχίζουν να διαμορφώνονται λίγο μετά τη γέννηση.
Η ενασχόληση της παιδικής ηλικίας είναι το παιχνίδι και η συντριπτική πλειοψηφία των δεξιοτήτων ζωής προκύπτουν μέσω του παιχνιδιού και της εξερεύνησης του κόσμου γύρω μας.
Δημοφιλή παιδικά παιχνίδια όπως το «κρυφτό» και άλλες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους προκαλούν το σώμα και το μυαλό ενός παιδιού να αναπτύξει μια ποικιλία δεξιοτήτων.
Μία από αυτές τις δεξιότητες που συχνά παραβλέπεται, αλλά μαθαίνεται μέσω του τρεξίματος, της αναρρίχησης, του κυνηγητού και της φυσικής αλληλεπίδρασης με άλλα παιδιά και το περιβάλλον γύρω τους είναι η χωρική επίγνωση.
Πέρα από το προφανές φυσικό συστατικό της ολοκλήρωσης αυτών των δραστηριοτήτων, αυτή η βαθύτερη δεξιότητα της χωρικής επίγνωσης απαιτεί αντίληψη για το πού βρίσκεται το σώμα σας στο χώρο, ποια αντικείμενα βρίσκονται στο περιβάλλον σας και πόσο χώρο καταλαμβάνουν και πώς να αλληλεπιδράσετε με ασφάλεια μεταξύ αυτών.
Τι είναι η χωρική συνείδηση/επίγνωση;
Η χωρική επίγνωση είναι η αντίληψη του παιδιού σας για το σώμα του σε σχέση και αλληλεπίδραση με το φυσικό του περιβάλλον και είναι μια κρίσιμη δεξιότητα για παιχνίδι, ανάπτυξη και μάθηση.
Μπορεί να φαίνεται αρκετά απλό, αλλά η χωρική επίγνωση (μερικές φορές ονομάζεται επίγνωση του σώματος) είναι ένα σύνθετο και υψηλότερου επιπέδου σύνολο φυσικών και γνωστικών δεξιοτήτων που είναι βαθιά συνδεδεμένο με το αισθητηριακό σύστημα.
Επειδή οι ίδιες οι αισθήσεις μας είναι τόσο αλληλένδετες, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς συνεργάζονται για να βοηθήσουμε ένα παιδί να μάθει πώς να αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον του κατάλληλα και με ασφάλεια.
Τα συστήματα αφής, όρασης, αιθουσαίας και ιδιοδεκτικότητας έχουν όλα σημαντικούς ρόλους στη χωρική επίγνωση.
Το να αγγίζουμε και να εξερευνούμε τον κόσμο με τα χέρια και το σώμα μας, για παράδειγμα, είναι ένα κρίσιμο μέρος της κατανόησης του φυσικού κόσμου γύρω μας και του πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε, να κινηθούμε και να αλληλεπιδράσουμε με όλο αυτό.
Η σάρωση του περιβάλλοντός μας με τα μάτια μας και η εισαγωγή δεδομένων στον εγκέφαλο για να γίνει αντιληπτή και επεξεργασία, μας βοηθά να κατανοήσουμε πού βρισκόμαστε και να παρέχουμε πλαίσιο στον κόσμο.
Η επεξεργασία της θέσης του κεφαλιού και του σώματός μας με το εσωτερικό μας αυτί, για το οποίο είναι υπεύθυνο το αιθουσαίο σύστημα, μας επιτρέπει να αισθανόμαστε και να επεξεργαζόμαστε εσωτερικά την ταχύτητα, τις αλλαγές κατεύθυνσης και τον προσανατολισμό προς τον εαυτό μας και τον κόσμο.
Και οι αισθητήρες στο δέρμα, τους μυς και τις αρθρώσεις μας μέσω της ιδιοδεκτικής αίσθησης στέλνουν σημαντικά μηνύματα στον εγκέφαλό μας για να μας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουμε συντονισμένη κίνηση για να κινηθούμε στο περιβάλλον μας.
Όλα αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στη σύνθετη δεξιότητα που είναι γνωστή ως χωρική επίγνωση, και μπορείτε να δείτε γιατί όταν μια περιοχή της αισθητικής επηρεάζεται μέσω της δυσκολίας αισθητηριακής επεξεργασίας, μπορεί να επηρεαστούν και όλα τα άλλα.
Ποιες δεξιότητες επηρεάζουν η Χωρική Επίγνωση:
Ακριβώς όπως το αισθητήριο σύστημα είναι αλληλένδετο και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουμε τη χωρική επίγνωση, πολλοί άλλοι τομείς μπορούν να επηρεαστούν όταν η χωρική επίγνωση δεν είναι ανεπτυγμένη στα παιδιά.
Κοινωνικές δεξιότητες
Το να γνωρίζεις πώς να σέβεσαι τον προσωπικό χώρο των άλλων, πώς να κινείσαι μέσα στα πλήθη και να δίνεις και να ακολουθείς οδηγίες εμπίπτει στις σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες που αναπτύσσουν τα παιδιά με την πάροδο του χρόνου.
Η χωρική επίγνωση εμπλέκεται επίσης στην κατάλληλη ανάγνωση των κοινωνικών ενδείξεων, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας του σώματος και των φυσικών αλληλεπιδράσεων όπως οι χειραψίες, οι αγκαλιές και το κράτημα των χεριών.
Χρήση αντικειμένων
Η πλοήγηση στο περιβάλλον σας, η προστασία από επικίνδυνα εμπόδια, η γνώση του τρόπου προσανατολισμού του σώματός σας για το ντύσιμο, το κράτημα ενός μολυβιού, η διαχείριση των συνδετήρων και η αντίληψη του τρόπου με τον οποίο κινείται ο κόσμος και οι άνθρωποι γύρω σας συνεπάγονται την επίγνωση του σώματός σας και του χώρου γύρω από αυτό.
Αντίληψη και γνώση
Η κατανόηση του σχηματισμού γραμμάτων, των διαστημάτων και της δομής προτάσεων, η ανάγνωση, η τήρηση κανόνων γραμματικής και μαθηματικών εννοιών, όπως η διάταξη εξισώσεων ή η κατανόηση φυσικών επιστημών όπως η γεωμετρία ή το μέγεθος είναι λιγότερο προφανείς, αλλά εξακολουθούν να συνδέονται με δεξιότητες χωρικής επίγνωσης.
Ιδιοδεκτικότητα
Η αίσθηση της επίγνωσης του σώματος και οι αισθητικοί υποδοχείς στις αρθρώσεις, τους μυς και το δέρμα μας μας λένε τι κάνει το σώμα μας και πού βρίσκεται. Ένα παράδειγμα ιδιοδεκτικότητας που επηρεάζει τη χωρική επίγνωση είναι η πρόσκρουση σε αντικείμενα ή άλλα άτομα στο περιβάλλον σας.
Δεξιότητες παιχνιδιού
Το να χτίζεις πύργους, να οδηγείς αυτοκίνητα σε μια πίστα, να χρωματίζεις μέσα σε γραμμές, να πετάς και να πιάνεις μια μπάλα – σχεδόν ΟΛΑ τα παιχνίδια περιλαμβάνουν χωρική επίγνωση σε κάποιο βαθμό.
Πώς να βελτιώσετε τη χωρική επίγνωση στα παιδιά
Ευτυχώς, μπορείτε να βελτιώσετε τις δεξιότητες επίγνωσης του χώρου με την εξάσκηση και υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό.
Το κλειδί είναι η εξάσκηση, η εξάσκηση, η εξάσκηση. Όσο περισσότερες ευκαιρίες έχει το παιδί σας να αμφισβητήσει τα δικά του αισθητηριακά και κινητικά συστήματα, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να οικοδομήσει αυτές τις δεξιότητες.
10 Δραστηριότητες Χωρικής Ευαισθητοποίησης
Εάν έχετε εντοπίσει ότι το παιδί σας μπορεί να παλεύει με τη χωρική επίγνωση και θέλει να εξασκηθεί, δοκιμάστε μερικές από τις παρακάτω δραστηριότητες:
Παζλ
Ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού σας, διαφορετικοί τύποι παζλ βοηθούν στην εξάσκηση των δεξιοτήτων επίγνωσης του χώρου. Διαλογείς σχημάτων, παζλ, παζλ με μανταλάκια και τρισδιάστατα παζλ είναι όλες οι επιλογές.
Τα παζλ σχήματος και ένθεσης είναι μια εξαιρετική επιλογή. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να φτιάξουν τα παιδιά, προσφέρει εξαιρετική εξάσκηση.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μια άλλη εξαιρετική δραστηριότητα παζλ είναι κάτι σαν το Mental Blox. Είναι διαφορετικό από τα τυπικά παζλ και απαιτεί από τα παιδιά να χρησιμοποιούν τρισδιάστατα σχήματα για να αναδημιουργήσουν τις εικόνες.
Κατασκευάστε γήπεδα εμποδίων
Αυτή είναι μια δοκιμασμένη και αληθινή δραστηριότητα εργοθεραπείας που λατρεύουν τα παιδιά. Η ικανότητα ελιγμών μέσω μιας διαδρομής με εμπόδια απαιτεί χωρική επίγνωση. Συνδυάστε διαδοχικά βήματα για να ολοκληρώσει το παιδί σας με αντικείμενα από το σπίτι. Συμπεριλάβετε το σύρσιμο, την αναρρίχηση και την ακόλουθη διαδρομή. Ή, πηγαίνετε έξω σε μια παιδική χαρά και βάλτε το παιδί σας να σκαρφαλώσει, να τρέξει, να πηδήξει ή να μπουσουλήσει.
Ακολουθήστε τον αρχηγό
Παίξτε ένα παιχνίδι ακολουθώντας τον αρχηγό και βάλτε το παιδί σας να μιμηθεί τις μεγάλες και μικρές κινήσεις του σώματος. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το άλμα, το σύρσιμο ή το περπάτημα στις μύτες των ποδιών και το να βάλετε τα χέρια στους γοφούς. Μπορείτε επίσης να εξασκηθείτε στο να δίνετε κατάλληλο χώρο μεταξύ των συμμετεχόντων.
Κρύψτε ένα παιχνίδι
Αυτό είναι ένα τόσο εύκολο παιχνίδι και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι. Κρύψτε ένα αντικείμενο κάπου μέσα στο δωμάτιο και χρησιμοποιήστε οδηγίες κατεύθυνσης για να πείτε στο παιδί σας πού βρίσκεται και να το βρει.
Για παράδειγμα, «Η αρκούδα είναι κάτω από μια κουβέρτα στο δεύτερο ράφι». Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να τα βάλετε να κλείσουν τα μάτια τους καθώς φωνάζετε οδηγίες όπως «κάντε 1 βήμα προς τα αριστερά σας και 3 βήματα προς τα εμπρός».
Κατασκευές με τουβλάκια
Η κατασκευή πύργων και το παιχνίδι μπλοκ είναι μια θεμελιώδης δεξιότητα που είναι σημαντική στην πρώιμη παιδική ηλικία.
Η εκμάθηση της αιτίας και του αποτελέσματος της εξισορρόπησης αντικειμένων, η κατάρριψή τους και ο τρόπος κατασκευής τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκηθείτε στη χωρική επίγνωση.
Δοκιμάστε να δώσετε προφορικές οδηγίες όπως «βάλτε το πράσινο μπλοκ από πάνω» ή ακόμα και να αντιγράψετε σχέδια για το παιδί σας.
Προσοχή «φωτιά»
Αυτό το αγαπημένο της παιδικής ηλικίας είναι ένας φοβερός τρόπος για να εργαστείτε στις δεξιότητες επίγνωσης του χώρου. Παρόμοια με μια διαδρομή με εμπόδια, δημιουργήστε μονοπάτια για να ακολουθήσει το παιδί σας που αποφεύγει ορισμένες περιοχές, ώστε να πρέπει να εξασκείται στους ελιγμούς γύρω από μεγάλα και μικρά αντικείμενα.
Μυστικές χειραψίες ή τραγούδια με κινήσεις
Υπάρχει ένας λόγος που οι παιδικές ρίμες έχουν συχνά τραγούδια με κίνηση. Τα παιδιά τα αγαπούν και είναι εξαιρετικά για την εκμάθηση της χωρικής επίγνωσης.
Τα «Περνά περνά η μέλισσα» «Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ» είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να αρχίσετε να εργάζεστε σε αυτές τις δεξιότητες από τη βρεφική ηλικία μέχρι τα σχολικά χρόνια.
Αθλητισμός και σωματική δραστηριότητα
Το μπάσκετ, το τένις, το ποδόσφαιρο ή οποιοδήποτε παιχνίδι που περιλαμβάνει μπάλα βοηθά στην ανάπτυξη της χωρικής επίγνωσης. Το να μάθεις πόση δύναμη χρειάζεται για να ντριμπλάρεις μια μπάλα μπάσκετ ή να κλωτσήσεις την μπάλα ποδοσφαίρου ώστε να φτάσει στο δίχτυ και πώς να κρατάς μια ρακέτα την ώρα που θα χτυπήσεις την μπάλα είναι αθλητικές δεξιότητες που απαιτούν χωρική επίγνωση.
Η γυμναστική και ο χορός βοηθούν επίσης στην οικοδόμηση μιας ισχυρής αίσθησης της επίγνωσης του σώματος και στην καλύτερη κατανόηση του χώρου και της εγγύτητας με τους άλλους και τα αντικείμενα γύρω σας.
Ο οργανωμένος αθλητισμός σίγουρα δεν είναι ο μόνος τρόπος. ΟΛΟ το παιχνίδι και η κίνηση, είτε πρόκειται για σκι, αναρρίχηση βράχου, ποδηλασία, κολύμπι ή απλώς τρέξιμο στην αυλή συμβάλλουν στη βελτίωση της χωρικής επίγνωσης.
Χρωματισμός, ζωγραφική ή απλές χειροτεχνίες
Οι απλές χειροτεχνίες περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό οπτικών, αντιληπτικών και κινητικών δεξιοτήτων για να ακολουθήσετε τις οδηγίες, να χρωματίσετε, να κόψετε και να επικολλήσετε αντικείμενα μαζί. Το να έχετε το παιδί σας να ακολουθεί φυσικά παραδείγματα χειροτεχνίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε αυτές τις δεξιότητες και να χτίσετε τη χωρική επίγνωση.
Γιόγκα
Η γιόγκα δεν είναι μόνο ένας πολύ καλός τρόπος για την οικοδόμηση της χωρικής συνείδησης για τα παιδιά, αλλά είναι επίσης μια αισθητηριακή δύναμη για παιδιά που έχουν δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας.
Μεταξύ της κίνησης, της κατεύθυνσης που ακολουθεί και της εστίασης στην αναπνοή και την επίγνωση, είναι ένας τέλειος τρόπος να εργαστείτε σε μια σειρά από αναπτυξιακές δεξιότητες στην παιδική ηλικία.