Πώς να διδάξετε στο παιδί σας να είναι καλός/ή συμπαίκτης/τρια
Πώς να εμφυσήσετε το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία, που προσφέρουν πολλά οφέλη στα παιδιά
Εάν εσείς ή τα παιδιά σας έχετε παίξει ποτέ ομαδικά αθλήματα, ξέρετε πόσο ευεργετικά είναι για τη μάθηση και την ανάπτυξη. Το να είσαι μέλος μιας ομάδας σου διδάσκει υπευθυνότητα, καλό αθλητικό πνεύμα και να εργάζεσαι μαζί για έναν κοινό στόχο.
Ωστόσο, το να είσαι καλός συμπαίκτης δεν έρχεται πάντα φυσικά. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε την καλή ομαδική συμπεριφορά όταν τα παιδιά σας ξεκινούν τα νεανικά αθλήματα, καθώς αυτές οι ιδιότητες θα ξεπεράσουν απλώς τη συμμετοχή σε ένα παιχνίδι και θα ισχύουν σε πολλές πτυχές της ζωής τους.
Πλεονεκτήματα των Ομαδικών Αθλημάτων
Τα ομαδικά αθλήματα έχουν μια πληθώρα αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων για τα παιδιά. Αυτές περιλαμβάνουν τη διδασκαλία κινητικών δεξιοτήτων, όπως ο συντονισμός χεριού-ματιού ή το λάκτισμα μιας μπάλας, οι κοινωνικές δεξιότητες μέσω της αλληλεπίδρασης με τους συνομηλίκους και οι δεξιότητες επικοινωνίας που είναι απαραίτητες για την εξάσκηση της ομαδικής εργασίας.
Εκτός από τα αναπτυξιακά οφέλη, τα οργανωμένα αθλήματα διδάσκουν επίσης στα παιδιά πώς να είναι καλοί ηγέτες και οπαδοί, τα βοηθούν να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τόσο τη νίκη όσο και την ήττα και τα διδάσκουν για τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και την επιμονή.
Ένα παιδί που λατρεύει τον αθλητισμό θα αφιερώσει ώρες εξασκώντας και τελειοποιώντας την τεχνική του προκειμένου να γίνεται καλύτερο με κάθε παιχνίδι. Αυτό το επίπεδο αφοσίωσης και εργασιακής ηθικής είναι ένα εξαιρετικό μάθημα ζωής που θα βοηθήσει τα παιδιά να προετοιμαστούν για τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην ενήλικη ζωή.
Τα ομαδικά αθλήματα διδάσκουν στα παιδιά σημαντικά μαθήματα ζωής, όπως πώς να αντιμετωπίζουν καταστάσεις και αποτελέσματα που δεν είναι ιδανικά.
Τι κάνει κάποιον να είναι καλός συμπαίκτης;
Το να είσαι καλός συμπαίκτης είναι να έχεις καλό αθλητικό πνεύμα. Αυτό σημαίνει να υποστηρίζεις τους συμπαίκτες όταν παίζουν καλά, αλλά και όταν δεν το κάνουν. Είναι εύκολο να επευφημείς τους συνομηλίκους σου αφού πετύχουν ένα γκολ. Η πρόκληση είναι να δείξεις υποστήριξη όταν ο συμπαίκτης σου χάνει ένα σουτ.
Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά σε ένα παιχνίδι, η στάση και η γλώσσα του σώματος ενός παίκτη επηρεάζουν τους άλλους συμπαίκτες. Ο τρόπος με τον οποίο ένας παίκτης χειρίζεται την ήττα και την αποτυχία επηρεάζει επίσης τον τρόπο που τους βλέπει ο προπονητής. Το να έχεις θετική στάση, να δείχνεις σεβασμό για τους συμπαίκτες και τον προπονητή σου, καθώς και το να είσαι ταπεινός, είναι όλα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν καλό συμπαίκτη.
Πώς να καλλιεργήσετε την καλή ομαδική συμπεριφορά στα παιδιά σας
Αν και ο καλός αθλητισμός μαθαίνεται στο γήπεδο και μέσω των ομαδικών αλληλεπιδράσεων, οι γονείς μπορούν επίσης να συμβάλουν στην προώθηση της καλής συμπεριφοράς των συμπαικτών.
Έπαινος
Ένας τρόπος για να ενθαρρύνετε την καλή ομαδική συμπεριφορά είναι ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς επαινούν. Οι γονείς θα πρέπει να επαινούν τα παιδιά τους για το ότι είναι καλοί αθλητές και επευφημούν τους συμπαίκτες τους, σε αντίθεση με τις επιδόσεις τους στο παιχνίδι.
Κάνοντας ερωτήσεις όπως, «Ποιες στιγμές σήμερα έδειξες πραγματικά ότι είσαι καλός συμπαίκτης;» και «Ποιος είναι ο καλύτερος συμπαίκτης στην ομάδα σου και γιατί;» πυροδοτείτε συζητήσεις που κάνουν τα παιδιά να σκέφτονται γιατί είναι σημαντικό να είναι κανείς καλός συμπαίκτης και πώς να γίνουν εκείνα.
Αντί να προσπαθούν να εκπαιδεύσουν το παιδί σας και να του πουν πώς να παίζει, οι γονείς θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προσπάθεια να ενσταλάξουν μια θετική στάση στα παιδιά τους. Δεν μπορείς να ελέγξεις το αποτέλεσμα του παιχνιδιού, αλλά μπορείς να ελέγξεις τη στάση σου και το πώς αντιδράς. Εάν φέρνεις θετική ενέργεια σε κάθε παιχνίδι, θα βγαίνεις πάντα στην κορυφή.
Μοντελοποίηση καλής συμπεριφοράς συμπαίκτη
Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τα παιδιά σας να κάνουν κάτι είναι να τους το δείξετε. Οι γονείς μπορούν να διαμορφώσουν την καλή ομαδική συμπεριφορά ως συμπαίκτες οι ίδιοι κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Είτε παίζετε ένα παιχνίδι Monopoly είτε ένα φιλικό παιχνίδι μπάσκετ, διαμορφώνοντας μια θετική προοπτική, υποστήριξη και σεβασμό για όλους ανεξάρτητα από την ήττα ή τη νίκη, μπορείτε να δείξετε στα παιδιά τι σημαίνει να είσαι καλός συμπαίκτης σε πραγματικό χρόνο.
Παρακολούθηση αθλητικών αγώνων
Ένας άλλος τρόπος για να μάθετε στο παιδί σας να είναι καλός συμπαίκτης είναι παρακολουθώντας αθλητικούς αγώνες μαζί. Την επόμενη φορά που θα παίξει η αγαπημένη σας αθλητική ομάδα, συντονιστείτε με το παιδί σας και υποδείξτε συγκεκριμένα παραδείγματα καλής αθλητικής ομαδικής συμπεριφοράς όποτε βλέπετε να συμβαίνει.
Ίσως οι παίκτες να δίνουν ο ένας στον άλλο επευφημίες μετά από μια σημαντική φάση. Ή ίσως ένας παίκτης ενθαρρύνει έναν άλλον που μόλις έχασε μια για να τον παρηγορήσει. Το να μπορείς να δεις αυτά τα καλά χαρακτηριστικά κάποιου συμπαίκτη να παίρνουν μορφή σε ένα πραγματικό παιχνίδι μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο στην καλλιέργεια αυτών των ιδιοτήτων στα παιδιά.
Αφορμή για σκέψη
Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις αυτο-στοχασμού για να ενσταλάξετε στο παιδί σας τη νοοτροπία του να είναι καλός συμπαίκτης.
Αντί να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με την απόδοσή τους, κάντε τους να σκεφτούν τη στάση, τη συμπεριφορά και την ενέργειά τους με τους άλλους παίκτες της ομάδας τους.
Για παράδειγμα, «Πώς αισθάνεσαι όταν σκέφτεσαι θετικά ακόμα κι αν η ομάδα σου χάνει;» ή «Πώς μπορείτε να υποστηρίξετε τους συμπαίκτες σας όταν είναι πεσμένοι;» είναι και τα δύο αυτά υπέροχα ερωτήματα για αρχή.