Η τέχνη της εκτίμησης – μια απαραίτητη γονεϊκή ικανότητα για όλες τις ηλικίες
Μερικές φορές ζητάνε την προσοχή μας ενώ κατά βάθος θέλουν να γνωρίζουν αν τα εκτιμάμε, τα ίδια και την προσπάθειά τους
Έχετε ένα παιδί που λαχταρά την προσοχή; Η αναζήτηση της προσοχής του μερικές φορές σε πιέζει και σε κατακλύζει; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι που νιώθετε έτσι. Η αναζήτηση προσοχής είναι ίσως η πιο κοινή προβληματική συμπεριφορά στις οικογένειες.
Το «Κοίτα με, μαμά» και οι πολλές παραλλαγές του γίνονται σαν ένα νευρικό τικ που οδηγεί τους γονείς σε απόσπαση της προσοχής. Είναι καλό να δίνετε στα παιδιά την αμέριστη προσοχή σας, αλλά υπάρχουν όρια στο πόση προσοχή μπορείτε να δώσετε. Δυστυχώς, η αναζήτηση προσοχής γίνεται ένα μοτίβο συμπεριφοράς που είναι δύσκολο να σπάσει.
Ο Maurice Balson, συγγραφέας του βιβλίου Becoming Better Parents, πιστεύει ότι τα παιδιά που αναζητούν συνεχώς την προσοχή γενικά αποθαρρύνονται. «Δεν είμαι αρκετά καλός» είναι η πεποίθησή τους.
Το αντίδοτο στην αποθάρρυνση σύμφωνα με τον Balson είναι να αυξηθεί ο όγκος της ενθάρρυνσης που λαμβάνει ένα παιδί ή ένα νέο άτομο. Η ενθάρρυνση, που κυριολεκτικά σημαίνει «να δίνεις δύναμη, προσοχή ή κουράγιο» εστιάζει στις διαδικασίες βελτίωσης, προσπάθειας, απόλαυσης και συνεισφοράς.
Η τελευταία, η συμβολή, είναι η πιο ισχυρή από αυτές τις διαδικασίες. Τα παιδιά συνήθως ανήκουν στις οικογένειές τους με δύο τρόπους. Είναι είτε συνεισφέροντα μέλη, είτε είναι γνωστά για την κακή συμπεριφορά τους. Για τα παιδιά που είναι γνωστά για κακή συμπεριφορά, ο συνηθισμένος τρόπος λειτουργίας τους δείχνει μια νοοτροπία «Αν δεν με εκτιμούν, τουλάχιστον θα ξέρουν ότι είμαι εδώ κοντά».
Προσοχή ή εκτίμηση; Δεν υπάρχει διαγωνισμός. Η εκτίμηση είναι η πραγματική συμφωνία όταν πρόκειται να βοηθήσουμε τα παιδιά να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.
Γιατί η εκτίμηση λειτουργεί
Η εκτίμηση είναι πολύ ισχυρό κίνητρο. Ακόμη και οι έφηβοι γενικά ανταποκρίνονται στα σχόλια εκτίμησης ενός γονέα, αν και το πρόσωπό τους δεν θα το δείχνει πάντα.
Η εκτίμηση έχει μια σχέση παλιού εγκεφάλου. Η δουλειά του παλιού μας εγκεφάλου ή του εγκεφάλου επιβίωσης, είναι να μας κρατά ασφαλείς. Η ασφάλειά μας μπορεί να είναι εγγυημένη μόνο εάν είμαστε μέρος μιας ομάδας, επομένως η εκτίμηση των γονέων βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή, εμποδίζοντάς τα να καταφύγουν σε αρνητική συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής για να νιώσουν μέρος της ομάδας.
Η εκτίμηση είναι αφορμή για τις ορμόνες ευτυχίας
Η έγκριση λέει ότι μου αρέσει αυτό που κάνεις. Η εκτίμηση σημαίνει πολλά περισσότερα. Δείχνει πώς η συμπεριφορά επηρεάζει ένα άλλο άτομο σε συναισθηματικό επίπεδο, το οποίο έχει ισχυρότερο αντίκτυπο.
Το να δείχνεις εκτίμηση είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να διαμορφώσεις τη συμπεριφορά ενός παιδιού με θετικούς τρόπους. «Ευχαριστώ πολύ που καθαρίσατε τα παιχνίδια σας χωρίς να με ρωτήσετε. Κάνει τη ζωή μου πολύ πιο εύκολη». Αυτός ο τύπος σχολίου θα δημιουργήσει συνήθως μια απόκριση ντοπαμίνης (χημική καλή αίσθηση) από ένα παιδί, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να επαναλάβει τη συμπεριφορά για να αναπαράγει το συναίσθημα.
Πώς λειτουργεί η εκτίμηση
Υπάρχουν τέσσερις κανόνες που πρέπει να προσέχετε όταν δείχνετε εκτίμηση:
Πρέπει να έχει νόημα
Η εκτίμηση πρέπει να είναι πραγματική και να σχετίζεται με μια συγκεκριμένη συμπεριφορά για να είναι αποτελεσματική.
Θα πρέπει να ενημερώνει το παιδί για τον συναισθηματικό αντίκτυπο της συμπεριφοράς του
Είτε με λόγια («Με κάνει να νιώθω χαρούμενος») είτε μέσω μη λεκτικών (χαμόγελο, αγκαλιά ή ψηλά πέντε) το παιδί σας θα πρέπει να δει ότι η συμπεριφορά του είχε θετικό αντίκτυπο σε εσάς.
Θα πρέπει να είναι γνήσια
Δεν μπορείτε να προσποιείστε την ειλικρίνεια με ένα παιδί ή ένα νεαρό άτομο, καθώς είναι γενικά έμπειροι ντετέκτιβ της διάθεσης.
Είναι καλύτερο αν έχει μικρές διαφορές
Το να δείχνεις εκτίμηση δεν είναι μια συμπεριφορά που ταιριάζει σε όλους. Η εκτίμηση πρέπει να δείχνεται με τρόπο που να ταιριάζει με την κατάσταση και να ταιριάζει στο παιδί σας. Σκεφτείτε να γράψετε μια σημείωση για να δείξετε εκτίμηση για κάτι ιδιαίτερο. Τα αγόρια προτιμούν συχνά την ιδιωτική ενθάρρυνση παρά τη δημόσια αναγνώριση, γι’ αυτό σκεφτείτε πότε και πού θα τους δείξετε την εκτίμησή σας.
Θετικές συνέπειες
Υπάρχουν πολλές θετικές συνέπειες στο να δείχνεις εκτίμηση για μια συμπεριφορά. Ένας ευγνώμων γονέας βοηθά στη δημιουργία μιας υγιούς, χαρούμενης οικογενειακής ατμόσφαιρας. Η εκτίμηση μπορεί να αλλάξει τη διάθεση του δωρητή και του δέκτη και είναι μια συμπεριφορά που αν υιοθετηθεί από παιδιά μπορεί να βιώσει η επόμενη γενιά. Αυτό κάνει την εκτίμηση των γονιών μια συμπεριφορά για τις ηλικίες.