Ημέρα της Γυναίκας – Break the bias - Childit
Now Reading
Ημέρα της Γυναίκας – Break the bias

Ημέρα της Γυναίκας – Break the bias

8 Μαρτίου 2022 – μια μέρα υπενθύμιση του αγώνα για την ισότητα

Θα ήταν εξαιρετικό να φτάναμε κάποτε στο σημείο όπου δεν θα χρειαζόταν να «εορτάζεται» η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, αν όντως είχε επιτευχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η ισότητα των δύο φύλων και κυρίως αν ευτυχούσαμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου όλοι θα σέβονταν έμπρακτα τη γυναίκα στην ολότητά της.

Φανταστείτε έναν κόσμο ισότητας των φύλων. Έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις. Έναν κόσμο ποικιλόμορφο, δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς. Ένας κόσμος όπου η διαφορά εκτιμάται και γιορτάζεται. Μαζί μπορούμε να σφυρηλατήσουμε την ισότητα των γυναικών. Συλλογικά μπορούμε όλοι να #BreakTheBias – το φετινό σύνθημα της Ημέρας των Γυναικών.

Γιορτάστε το επίτευγμα των γυναικών. Ευαισθητοποιήστε ενάντια στην προκατάληψη. Αναλάβετε δράση για την ισότητα. Δημιουργήστε χώρους εργασίας όπου οι γυναίκες ευδοκιμούν. Αυξήστε την προβολή των δημιουργικών γυναικών. Βελτιώστε την ισότητα για τις γυναίκες στην τεχνολογία. Σφυρηλατήστε την ενδυνάμωση των γυναικών παγκοσμίως. Γιορτάστε τις γυναίκες που σφυρηλατούν την αλλαγή. Ενδυναμώστε τις επιλογές των γυναικών στην υγεία. Παίρνουμε μέρος σταυρώνοντας συμβολικά τα χέρια αλλά δεν μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα…

Ιστορία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (IWD) άρχισε να δραστηριοποιείται από τις αρχές του 1900 – μια εποχή μεγάλης επέκτασης και αναταραχών στον βιομηχανικό κόσμο που επηρεάστηκε από την ακμάζουσα αύξηση του πληθυσμού και την άνοδο των ριζοσπαστικών ιδεολογιών.

1908

Έγινε μεγάλη αναταραχή και κριτική συζήτηση μεταξύ των γυναικών. Η καταπίεση και η ανισότητα των γυναικών ωθούσαν τις γυναίκες να γίνουν πιο εκδηλωτικές και ενεργές στην εκστρατεία για αλλαγή. Στη συνέχεια, το 1908, 15.000 γυναίκες διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη απαιτώντας λιγότερες ώρες, καλύτερη αμοιβή και δικαιώματα ψήφου.

1909

Σύμφωνα με μια δήλωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αμερικής, η πρώτη Εθνική Ημέρα της Γυναίκας (NWD) εορτάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 28 Φεβρουαρίου. Οι γυναίκες συνέχισαν να γιορτάζουν την NWD την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου έως το 1913.

1910

Το 1910 πραγματοποιήθηκε ένα δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Εργαζόμενων Γυναικών στην Κοπεγχάγη. Μια γυναίκα με το όνομα Clara Zetkin (Ηγέτης του «Γραφείου Γυναικών» για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη Γερμανία) κατέθεσε την ιδέα μιας Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. Πρότεινε ότι κάθε χρόνο σε κάθε χώρα θα πρέπει να γιορτάζεται την ίδια ημέρα – μια Ημέρα της Γυναίκας – να πιέζει για τα αιτήματά τους. Το συνέδριο με περισσότερες από 100 γυναίκες από 17 χώρες, που εκπροσωπούσαν συνδικάτα, σοσιαλιστικά κόμματα, εργατικά σωματεία γυναικών – και συμπεριλαμβανομένων των τριών πρώτων γυναικών που εκλέχθηκαν στο φινλανδικό κοινοβούλιο – χαιρέτισε την πρόταση της Zetkin με ομόφωνη έγκριση και έτσι η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας ήταν πλέον επίσημο γεγονός.

1911

Μετά την απόφαση που εγκρίθηκε στην Κοπεγχάγη της Δανίας το 1911, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας τιμήθηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία στις 19 Μαρτίου. Πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες και άνδρες παρευρέθηκαν σε συγκεντρώσεις του IWD για την εκστρατεία για τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, την ψηφοφορία, την κατάρτιση, το δημόσιο αξίωμα και τον τερματισμό των διακρίσεων. Ωστόσο, λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα στις 25 Μαρτίου, η τραγική φωτιά στο Triangle Shirtwaist στη Νέα Υόρκη πήρε τη ζωή περισσότερων από 140 εργαζόμενων γυναικών, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν μετανάστριες. Αυτό το καταστροφικό γεγονός έγινε αφορμή για να εστιαστεί σημαντικά η προσοχή στις συνθήκες εργασίας και την εργατική νομοθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έγινε άλλωστε και το επίκεντρο των επακόλουθων εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. Το 1911 έγινε επίσης η εκστρατεία «bread and roses» των γυναικών.

1913-1914

Την παραμονή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ρωσίδες παρακολούθησαν την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 23 Φεβρουαρίου, την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Μετά από συζητήσεις, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας συμφωνήθηκε να διοργανώνεται ετησίως στις 8 Μαρτίου, η οποία μεταφράζεται στο ευρέως εγκριθέν Γρηγοριανό ημερολόγιο από τις 23 Φεβρουαρίου – και από τότε έχει παραμείνει η παγκόσμια ημερομηνία για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας από τότε. Το 1914, περισσότερες γυναίκες σε ολόκληρη την Ευρώπη πραγματοποίησαν διαδηλώσεις για την εκστρατεία κατά του πολέμου και για να εκφράσουν την αλληλεγγύη των γυναικών. Για παράδειγμα, στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε πορεία από το Bow προς την πλατεία Τραφάλγκαρ για την υποστήριξη της ψηφοφορίας των γυναικών στις 8 Μαρτίου 1914. Η Sylvia Pankhurst συνελήφθη μπροστά από το σταθμό Charing Cross στο δρόμο για την ομιλία της στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

1917

Την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, οι Ρωσίδες ξεκίνησαν απεργία για «ψωμί και ειρήνη» ως απάντηση στο θάνατο των πάνω από 2 εκατομμύρια Ρώσων στρατιωτών στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο Czar και η προσωρινή κυβέρνηση παραχώρησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου. Η ημερομηνία που ξεκίνησε η απεργία των γυναικών ήταν η Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στο ημερολόγιο του Ιουλιανού και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε στη Ρωσία. Αυτή η ημέρα στο Γρηγοριανό ημερολόγιο είναι που χρησιμοποιείται αλλού ως 8 Μαρτίου.

1975

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από τα Ηνωμένα Έθνη το 1975. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του 1977, η Γενική Συνέλευση εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο κηρύσσει την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη να τηρείται σε οποιαδήποτε ημέρα του έτους από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις ιστορικές και εθνικές παραδόσεις τους.

1996

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε το πρώτο ετήσιο θέμα του «Γιορτάζοντας το παρελθόν, Σχεδιασμός για το Μέλλον», το οποίο ακολούθησε το 1997 με το «Γυναίκες στο τραπέζι της ειρήνης», το 1998 με το «Γυναίκες και Ανθρώπινα Δικαιώματα», το 1999 με το «Κόσμος χωρίς βία κατά των Γυναικών», και ούτω καθεξής κάθε χρόνο μέχρι σήμερα.

2000

Μέχρι τη νέα χιλιετία, στις περισσότερες χώρες υπήρχε μικρή δραστηριότητα για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. Ο κόσμος είχε προχωρήσει και, σε πολλούς τομείς, ο φεμινισμός δεν ήταν δημοφιλές θέμα. Κάτι χρειαζόταν για να αναφλεγεί εκ νέου η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, δίνοντάς της το σεβασμό που της αξίζει και για την ευαισθητοποίηση των μαζών. Υπήρχε ακόμα σημαντική δουλειά για να γίνει- οι μάχες δεν είχαν κερδηθεί και η ισότητα των φύλων δεν είχε ακόμη επιτευχθεί.

2001

Η πλατφόρμα internationalwomensday.com δημιουργήθηκε με συγκεκριμένο σκοπό την αναζωογόνηση της ημέρας – μια εστίαση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα – γιορτάζει και καθιστά ορατά τα επιτεύγματα των γυναικών, ενώ συνεχίζει το κάλεσμα για επιτάχυνση της ισότητας των φύλων. Ο ιστότοπος, ο οποίος παρέχει χρήσιμες οδηγίες και πόρους, υιοθετεί ένα ετήσιο θέμα εκστρατείας που είναι παγκοσμίως σχετικό για ομάδες και οργανισμούς. Η θεματική εκστρατεία, μία από τις πολλές σε όλο τον κόσμο, παρέχει ένα πλαίσιο και μια κατεύθυνση για την ετήσια δραστηριότητα του IWD και λαμβάνει υπόψη την ευρύτερη ατζέντα τόσο του εορτασμού όσο και της έκκλησης δράσης για ισότητα των φύλων. Τα θέματα καμπάνιας με την πάροδο των ετών περιλαμβάνουν: #ChooseToChallenge, #EachforEqual, #BalanceforBetter, #PressforProgress, #BeBoldforChange, #PledgeforParity, #MakeItHappen, #TheGenderAgenda και άλλα. Θέματα καμπάνιας για τον παγκόσμιο ιστότοπο IWD αναπτύσσονται συνεργατικά κάθε χρόνο με μια σειρά από ενδιαφερόμενα μέρη και υιοθετούνται ευρέως παγκοσμίως. Ο ιστότοπος του IWD χρησιμεύει επίσης ως σημαντικό όχημα για φιλανθρωπικά ιδρύματα και το 2020 συγκεντρώθηκε ένα μεγάλο ποσό έξι ψηφίων με το 100% των δωρεών να προορίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

2011

Το 2011 πραγματοποιήθηκε ο εκατονταετής εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας – με την πρώτη εκδήλωση IWD που συνέβη πριν από 100 χρόνια το 1911 στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διακήρυξε τον Μάρτιο του 2011 ως τον «Μήνα Ιστορίας των Γυναικών», καλώντας τους Αμερικανούς να σηματοδοτήσουν την IWD αντανακλώντας τα «εκπληκτικά επιτεύγματα των γυναικών» στη διαμόρφωση της ιστορίας της χώρας. Η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ξεκίνησε την «Πρωτοβουλία 100 Γυναικών: Ενδυνάμωση γυναικών και κοριτσιών μέσω διεθνών ανταλλαγών».

2011 και μετά

Ο κόσμος γνώρισε μια σημαντική αλλαγή και μετατόπιση της στάσης τόσο στις σκέψεις των γυναικών όσο και στην κοινωνία για την ισότητα και τη χειραφέτηση των γυναικών. Πολλές από μια νεότερη γενιά μπορεί να αισθάνονται ότι «όλες οι μάχες έχουν κερδηθεί για γυναίκες», ενώ πολλές φεμινίστριες από τη δεκαετία του 1970 γνωρίζουν πολύ καλά τη μακροζωία και τη ριζωμένη πολυπλοκότητα της πατριαρχίας. Με περισσότερες γυναίκες στην αίθουσα συνεδριάσεων, μεγαλύτερη ισότητα στα νομοθετικά δικαιώματα και αυξημένη κριτική μάζα της γυναικείας προβολής ως εντυπωσιακά πρότυπα σε κάθε πτυχή της ζωής, θα μπορούσε κανείς να πιστεύει ότι οι γυναίκες έχουν αποκτήσει πραγματική ισότητα. Το ατυχές γεγονός που ισχύει ωστόσο είναι ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να μην πληρώνονται εξίσου με τους άνδρες ομολόγους τους, οι γυναίκες εξακολουθούν να μην είναι ίσες σε επιχειρήσεις ή πολιτικές και η παγκόσμια εκπαίδευση, υγεία και η βία κατά των γυναικών είναι χειρότερη από εκείνη των ανδρών.

Ωστόσο, έχουν γίνει μεγάλες βελτιώσεις. Υπάρχουν γυναίκες αστροναύτες και πρωθυπουργοί, κορίτσια που καλωσορίζονται στο πανεπιστήμιο, γυναίκες που μπορούν να εργαστούν και να έχουν οικογένεια, οι γυναίκες που έχουν πραγματικές επιλογές. Και έτσι κάθε χρόνο ο κόσμος εμπνέει τις γυναίκες να γιορτάζουν τα επιτεύγματά τους. Η IWD είναι επίσημη αργία σε πολλές χώρες, όπως το Αφγανιστάν, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Καμπότζη, η Κίνα (μόνο για γυναίκες), η Κούβα, η Γεωργία, η Γουινέα-Μπισάου, η Ερυθραία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Λάος, η Μαδαγασκάρη (μόνο για γυναίκες) ), Μολδαβία, Μογγολία, Μαυροβούνιο, Νεπάλ (μόνο για γυναίκες), Ρωσία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουγκάντα, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ και Ζάμπια. Η παράδοση βλέπει τους άντρες να τιμούν τις μητέρες τους, τις συζύγους τους, τις φίλες τους, τους συναδέλφους τους κ.λπ. με λουλούδια και μικρά δώρα. Σε ορισμένες χώρες το IWD έχει την αντίστοιχη παράδοση της Ημέρας της Μητέρας όπου τα παιδιά δίνουν μικρά δώρα στις μητέρες και τις γιαγιάδες τους.

Ένας παγκόσμιος ιστός σημαντικών και ποικίλων τοπικών δραστηριοτήτων συνδέει γυναίκες από όλο τον κόσμο, από πολιτικές συγκεντρώσεις, επιχειρηματικά συνέδρια, κυβερνητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις δικτύωσης έως τοπικές γυναικείες βιοτεχνίες, θεατρικές παραστάσεις, παρελάσεις μόδας και άλλα. Πολλές παγκόσμιες εταιρείες υποστηρίζουν ενεργά την IWD πραγματοποιώντας τις δικές τους εκδηλώσεις και καμπάνιες.

2021 #ChooseToChallenge

Ένας κόσμος προκλήσεων είναι ένας άγρυπνος κόσμος. Μεμονωμένα, είμαστε όλες υπεύθυνες για τις δικές μας σκέψεις και ενέργειες – όλη μέρα, κάθε μέρα.

Όλες μπορούμε να επιλέξουμε να αμφισβητήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε σχετικά με τη μεροληψία και την ανισότητα των φύλων. Μπορούμε μαζί να επιλέξουμε να αναζητήσουμε και να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα των γυναικών. Συλλογικά, μπορούμε όλες να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς αποκλεισμούς.

Από την πρόκληση έρχεται η αλλαγή, οπότε ας επιλέξουμε όλες να προκαλέσουμε.

Λοιπόν, ψηλά ψηλά το χέρι για να δείξεις ότι είσαι παρούσα!

Δείξε την υποστήριξή σου και την αλληλεγγύη σου!

Σήκωσε το χέρι σου ψηλά για να δείξεις ότι συμμετέχεις και ότι δεσμεύεσαι να επιλέξεις να προκαλέσεις για να αναδείξεις τον αγώνα για την ανισότητα.

2022 #BreakTheBias

Παίρνουμε μέρος σταυρώνοντας συμβολικά τα χέρια αλλά δεν μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα…

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top