4 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει δυνατές φιλίες
Μια ειδικός στην παιδική ανάπτυξη μοιράζεται τις καλύτερες συμβουλές της
Η πλοήγηση σε φιλίες δεν είναι πάντα εύκολη — και σίγουρα χρειάζεται δουλειά για να μάθεις πώς να είσαι καλός φίλος. Καθώς ένα παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, είναι φυσικό να δυσκολεύεται να μοιραστεί τα παιχνίδια του ή μπορεί να δυσκολευτεί να τα πάει καλά με ένα άλλο παιδί κάποια στιγμή. Να είστε σίγουροι ότι κάθε παιδί βιώνει αυτές τις προκλήσεις! Ωστόσο, στο όνομα της ανατροφής χαρούμενων, ευγενικών και συμπαθέστατων παιδιών, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονιός για να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει επιτυχημένες συναντήσεις παιχνιδιού και να είναι καλός φίλος.
Ως ειδικός στην ανάπτυξη του παιδιού, η Dr Allie Tictin μας δίνεις τέσσερις κορυφαίες συμβουλές της για να βοηθήσει το παιδί σας να μάθει να είναι καλός φίλος.
Μιλήστε για ευελιξία και κοινή χρήση
Ένα τεράστιο μέρος της εκμάθησης να είσαι καλός φίλος είναι να μάθεις να συμβιβάζεσαι και να μοιράζεσαι. Διδάξτε στο παιδί σας να είναι ευέλικτο κάνοντας εξάσκηση στο σπίτι με την οικογένειά σας. Επισημάνετε στιγμές που είστε ευέλικτοι καθώς παίζετε με το μικρό σας. Για παράδειγμα, αντί να ακολουθείτε απλώς το παράδειγμά του, μπορείτε επίσης να υποβάλετε αιτήματα. Δοκιμάστε να πείτε: «Θέλω να χρησιμοποιήσω τη μοβ μπάλα».
Άλλες φορές μπορείτε να συμβιβαστείτε και μετά να επισημάνετε ότι ήσασταν ευέλικτος, λέγοντας κάτι σαν, «Εντάξει, σίγουρα, μπορώ να είμαι ευέλικτος και να χρησιμοποιήσω την πράσινη μπάλα». Άλλες φορές, ζητήστε από το παιδί σας να είναι ευέλικτο. Μπορείτε να πείτε, «Θα μπορούσατε να είστε ευέλικτοι και να χρησιμοποιήσετε την πράσινη μπάλα αυτή τη φορά για να μπορώ να χρησιμοποιήσω τη μοβ μπάλα;» Το ίδιο ισχύει και για το μοίρασμα: Ζητήστε από το μικρό σας να μοιραστεί τα παιχνίδια του μαζί σας και βοηθήστε το να εξασκήσει αυτή τη δεξιότητα.
Βοηθήστε τα να χειριστούν το απροσδόκητο επικυρώνοντας τα συναισθήματά τους
Τα πράγματα δεν πάνε ποτέ όπως αναμενόταν όταν πρόκειται για παιδιά. Οι ενήλικες είναι πολύ πιο προβλέψιμοι από τα παιδιά, κάτι που μπορεί να το κάνει πολύ δύσκολο όταν το παιδί σας ξεκινά για πρώτη φορά να παίζει με άλλα παιδιά. Όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά μπορεί να έχουν μεγάλα συναισθήματα όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιο. Είναι σημαντικό να επικυρώνουμε τα συναισθήματα ενός παιδιού, να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζει ότι είναι εντάξει να έχει αυτό το συναίσθημα και να το βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει αυτά τα συναισθήματα με παραγωγικό τρόπο.
Τα παιδιά μπορεί να αντιδράσουν στο απροσδόκητο με το να αναστατωθούν ή ακόμα και να χτυπήσουν ή να δαγκώσουν. Εάν ένα παιδί αναστατώνεται όταν συμβαίνει κάτι απροσδόκητο, πρώτα επικυρώστε τα συναισθήματά του λέγοντας κάτι σύμφωνα με το «Καταλαβαίνω ότι ήταν πραγματικά απροσδόκητο. Ήθελες πραγματικά…» Στη συνέχεια, βοηθήστε το να βρει μια λύση στο πρόβλημα. Η λύση μπορεί ακόμη και να είναι να κάνουν ένα διάλειμμα σώματος και μια στιγμή μακριά από τους φίλους τους—και αυτό είναι επίσης εντάξει.
Στοιχεία επιτυχίας μιας συνάντησης παιχνιδιού
Προγραμματίστε τη συνάντηση για παιχνίδι σε μια καλή ώρα της ημέρας: Καθώς το μικρό σας αρχίζει να έχει συναντήσεις παιχνιδιού και να μαθαίνει να είναι φίλος, ρυθμίστε τις συναντήσεις αυτές επιλέγοντας πρώτα μια ήρεμη ώρα της ημέρας. Το να πλησιάσετε τον μεσημεριανό ύπνο είναι συχνά δύσκολο και, αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αποφύγετε να αλλάξετε έναν υπνάκο προς όφελος μιας ημερομηνίας παιχνιδιού. Αντίθετα, επιλέξτε μια ώρα της ημέρας που είναι ιδανική για όλα τα παιδιά που έρχονται στο playdate.
Συναντηθείτε σε μια ουδέτερη τοποθεσία: Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο για το παιδί σας να φιλοξενήσει άλλα παιδιά στον χώρο του και να μοιραστεί τα παιχνίδια του. Προσπαθήστε να συναντηθείτε σε μια ουδέτερη τοποθεσία, όπως ένα πάρκο ή μουσείο, εάν το μικρό σας δυσκολεύεται με άλλα παιδιά στον χώρο του.
Συζητήστε εκ των προτέρων πώς λειτουργεί η κοινή χρήση παιχνιδιών: Εάν φιλοξενείτε την ημέρα παιχνιδιού, μιλήστε για την κοινή χρήση παιχνιδιών πριν έρθουν τα άλλα παιδιά. Με το παιδί σας να βοηθάει, αφήστε στην άκρη τυχόν ειδικά παιχνίδια που το μικρό σας θα δυσκολευτεί πολύ να μοιραστεί. Τοποθετήστε τα σε μια ντουλάπα ή σε ένα χώρο όπου τα άλλα παιδιά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση μέχρι να φύγουν όλοι.
Ρυθμίστε δομημένες δραστηριότητες: Μερικά παιδιά ωφελούνται πραγματικά από τη δομή. Μπορείτε να δημιουργήσετε δομή στη συνάντηση παιχνιδιού προσχεδιάζοντας και ρυθμίζοντας δομημένα παιχνίδια και δραστηριότητες. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για παιδιά που δυσκολεύονται να αυτοσχεδιάσουν για να παίξουν ή αγωνίζονται με την αυτορρύθμιση κατά τη διάρκεια των συναντήσεων παιχνιδιού.
Διδάξτε του να εκφράζει τα συναισθήματά του και να θέτει όρια με ευγενικό τρόπο
Είναι σημαντικό για κάθε παιδί να μάθει ότι είναι εντάξει να εκφράζει τα συναισθήματά του και να βάζει όρια με τους φίλους του, αν κάτι δεν του αρέσει. Θέλουμε να βοηθήσουμε ένα παιδί να θέσει όρια με ευγενικό τρόπο. Εάν ένα άλλο παιδί κάνει κάτι που το ενοχλεί, μπορείτε να βοηθήσετε το μικρό σας να το συζητήσει με τους συνομηλίκους του και να το πει στους φίλους του όταν κάτι δεν του αρέσει. Διδάξτε του να χρησιμοποιεί τα λόγια τους, λέγοντας κάτι σαν, «Δεν μου αρέσει όταν το κάνεις αυτό. Θα σταματήσεις σε παρακαλώ;» Είναι επίσης υπέροχο να διδάσκετε ένα παιδί ότι είναι εντάξει να χρειάζεται ένα διάλειμμα σώματος ή μερικές στιγμές για να παίξει μόνο του μερικές φορές. Αυτή είναι μια άλλη μεγάλη δεξιότητα για εξάσκηση στο σπίτι—ειδικά με τα αδέρφια.
Οι φιλίες είναι μερικές από τις πιο ιδιαίτερες σχέσεις που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος και όλα ξεκινούν από την παιδική ηλικία. Εκεί μαθαίνουμε τι σημαίνει φιλία και πώς να είσαι καλός φίλος. Θυμηθείτε, είναι φυσιολογικό το μικρό σας να δυσκολεύεται να μοιράζεται το παιχνίδι ή να είναι ευέλικτο καθώς αρχίζει να βιώνει τις συναντήσεις παιχνιδιού. Καθοδηγήστε το σε αυτό, και το πιο σημαντικό, συνεχίστε να παίζετε.