Τα επτά ένστικτα που είναι απαραίτητα στα παιδιά για την επιτυχία σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους
Τα θεμέλια και τα εφόδια που προετοιμάζουν τα παιδιά για μια ουσιαστική ζωή
Η ανθεκτικότητα ορίζεται ως μια διαδικασία ικανής λειτουργίας υπό πίεση και σε αντιξοότητες. Τα στοιχεία μιας «ανθεκτικής νοοτροπίας» περιλαμβάνουν την αυτοπειθαρχία ως καθοριστικό παράγοντα. Η αυτοπειθαρχία ότι είναι ο εσωτερικός έλεγχος που απαιτείται για να εστιάσουμε και να κατευθύνουμε τη δράση μας καθώς συμμετέχουμε σε δραστηριότητες που ενισχύουν την ανθεκτικότητα με την πάροδο του χρόνου. Η απουσία εσωτερικού ελέγχου θα καθιστούσε όλο και πιο δύσκολο να αποκτήσουμε ανθεκτικότητα.
Παρόλο που η επιστήμη της ψυχολογίας έχει τοποθετήσει τις έννοιες της ανθεκτικότητας και της αυτοπειθαρχίας στο επίκεντρο της κλινικής εργασίας, των διαβουλεύσεων και των γραπτών μελετών της, ωστόσο αναγνωρίζει ότι κάτι λείπει από τη διατύπωση, δηλαδή, η εκτίμηση της αυτοδιάθεσης που απαιτείται για να τροφοδοτήσει και να διατηρήσει την ανθεκτικότητα και την αυτοπειθαρχία. Επισημαίνουν λοιπόν τώρα αυτήν την επιμονή αυτοδιάθεσης και σημειώνουν ότι εκπροσωπείται από μια αίσθηση βούλησης, ισχυρής σκέψης και σκοπού.
Κατά την εξέταση πολλών μελετών και κειμένων, προτείνουν ότι η επιμονή αποτελείται από επτά ένστικτα, τα οποία όπως υποδηλώνει η λέξη ένστικτο, είναι παρόντα από τη γέννηση – και αυτά τα επτά ένστικτα είναι τα εξής: διαισθητική αισιοδοξία, εγγενές κίνητρο, συμπονετική ενσυναίσθηση, ταυτόχρονη νοημοσύνη, γνήσιος αλτρουισμός, ενάρετη ευθύνη και μετρημένη δικαιοσύνη. Πιστεύουν ότι ενώ υπάρχουν άλλα ένστικτα, τα επτά που έχουν εντοπίσει έχουν αποδειχθεί ότι έχουν τη μεγαλύτερη σημασία στην ανάπτυξη των παιδιών. Έχουν εξελιχθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, διασφαλίζοντας την επιτυχία και την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Οι περισσότεροι επαγγελματίες και οι λαοί έχουν προχωρήσει πέρα από την υπόθεση ότι τα παιδιά μπαίνουν σε αυτόν τον κόσμο ως tabula rasa ή άγραφες σελίδες που περιμένουν να εγχυθούν με τη γνώση. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι τα παιδιά διαφέρουν από τη γέννηση με σημαντικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του εγγενή τους ταπεραμέντου.
Ωστόσο, παρόλο που έχει αλλάξει η αντίληψη της tabula rasa, πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν τα δυναμικά ένστικτα που υπάρχουν σε κάθε παιδί από τη γέννηση και τον εξέχοντα ρόλο που διαδραματίζουν στην πορεία της ανάπτυξης ενός παιδιού. Για παράδειγμα, οι πρώιμες, στοιχειώδεις εκδηλώσεις ιδεών όπως αισιοδοξία, κίνητρο, ενσυναίσθηση και αλτρουισμός για να αναφέρουμε μόνο λίγα είναι παρόντα στη γέννηση, περιμένοντας να καλλιεργηθούν και να υλοποιηθούν από γονείς και άλλους φροντιστές. Υπό το πρίσμα του ρόλου που διαδραματίζουν αυτά τα ένστικτα σε όλη μας τη ζωή, πιστεύουν οι ψυχολόγοι ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και παιδικής φροντίδας να προσπαθούν να τα αναγνωρίσουν και να τα ενισχύσουν στα παιδιά.
Στη χρήση της λέξης «ένστικτο», τονίζουν, είναι σημαντικό να διακρίνουμε τις διαφορετικές εκφράσεις των ενστίκτων σε ορισμένα είδη σε σύγκριση με τα δικά μας. Στα ζώα, τα ένστικτα εκδηλώνονται ως σταθερά πρότυπα συμπεριφοράς που οδηγούν σε ένα πολύ συγκεκριμένο αποτέλεσμα, όπως ένα πουλί που χτίζει μια φωλιά για πρώτη φορά ή τα κοπάδια σολομών που επιστρέφουν προς τη γενέτειρά τους. Υποστηρίζουν ότι στο ανθρώπινο είδος τα ένστικτα αντιπροσωπεύουν έναν διαισθητικό, πιο ευέλικτο τρόπο σκέψης ή / και δράσης που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης και επιτυχίας.
Τα παιδιά είναι στην πραγματικότητα από τη φύση του προδιατεθειμένα για να μάθουν αν είμαστε επαρκώς πεπειραμένοι για να κατανοήσουμε πώς η καλωδίωση τους αλληλεπιδρά με τον κόσμο γύρω τους και δημιουργούν περιβάλλοντα στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Κάθε κοινωνία φορτώνει προσδοκίες στη νεολαία της να αποκτήσει ένα ορισμένο επίπεδο γνώσης και συμπεριφοράς, προκειμένου να μεταβεί λειτουργικά στην ενηλικίωση. Ανεξάρτητα από το πόσο απλή είναι η κοινωνία, τα παιδιά πρέπει να εκμεταλλευτούν τα ένστικτά τους για να αποκτήσουν γνώση, να αναπτύξουν αυτοπειθαρχία, να αντιμετωπίσουν καλά τις αντιξοότητες και να επιμείνουν ακόμη και στο ενδεχόμενο της αποτυχίας. Τα ένστικτα που περιλαμβάνουν την επιμονή παρέχουν την κρίσιμη βάση για τα παιδιά σε κάθε πολιτισμό ή κοινωνία να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για να περάσουν επιτυχώς στην ενήλικη ζωή.
Ο ρόλος των γονέων
Για χιλιάδες γενιές, γονείς, συγγενείς και η εκτεταμένη κοινότητα μεγάλωσαν και ετοίμασαν τα παιδιά για να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες, να αποκτήσουν γνώσεις και να ενισχύσουν τις ικανότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής τους. Πώς το έκαναν; Μέχρι σχετικά πρόσφατα χρόνια στην ανθρώπινη ιστορία δεν υπήρχαν σχολεία ή οργανωμένα ιδρύματα, ούτε υπήρχαν βιβλία αυτοβοήθειας ή γονικής μέριμνας. Πιστεύουμε ότι το θεμέλιο αυτής της διαδικασίας ολοκληρώθηκε αντλώντας επτά σημαντικά ένστικτα που εξελίχθηκαν σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, στα δικά μας και σε άλλα ανθρωποειδή είδη. Αυτά τα ένστικτα είναι πιο σημαντικά από ποτέ στην προετοιμασία των σημερινών παιδιών για τις αυριανές επιτυχίες.
Η αντοχή παρέχει τη δύναμη να χτίσει αυτοπειθαρχία και ανθεκτικότητα. Για να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν αυτά τα ένστικτα, απαιτούν τη φροντίδα και την υποστήριξη των ενηλίκων που φροντίζουν και διαθέτουν γνώση. Εν ολίγοις, είναι δουλειά μας να βοηθήσουμε τα παιδιά να εκμεταλλευτούν τη δύναμη των ενστίκτων τους.
Τα επτά ένστικτα της αντοχής
Οι γονείς που εμπλέκονται αποτελεσματικά στις διαδικασίες που απαιτούνται για την καλλιέργεια και την ενίσχυση αυτών των ενστίκτων έχουν μια σιωπηρή, ρητή ή ακόμη και διαισθητική κατανόηση του πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν αυτοπειθαρχία και μια ανθεκτική νοοτροπία. Οι ικανοί γονείς καθοδηγούν τις αλληλεπιδράσεις τους με τα παιδιά μέσω ενός σχεδίου σημαντικών αρχών, ιδεών και ενεργειών. Η κατανόηση της πολυπλοκότητας αυτού του σχεδίου είναι μια συνεχής διαδικασία γεμάτη προκλήσεις, απογοητεύσεις, αποτυχίες και επιτυχίες.
Έχουμε καταλάβει ότι υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα σε αυτό το σχεδιάγραμμα γνώσεων, ιδεών και ενεργειών, ένα προσχέδιο που είναι αποτελεσματικό απαιτεί κάποια τροποποίηση για κάθε παιδί. Παρόλο που μπορεί να επιθυμείτε ένα αληθινό, χρυσό μονοπάτι για το μέλλον του παιδιού σας, ένα τέτοιο μονοπάτι δεν υπάρχει. Ωστόσο, η κατανόηση του ρόλου αυτών των επτά ένστικτων θα σας καθησυχάσει και θα σας δώσει τη γνώση για να βοηθήσετε τα παιδιά σας. Ενώ η πορεία προς την ενηλικίωση διαμορφώνεται από αμέτρητους παράγοντες, όπως η ιδιοσυγκρασία των παιδιών σας, το οικογενειακό ύφος και οι αξίες, οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές εμπειρίες και η ευρύτερη κοινωνία και κουλτούρα στην οποία μεγαλώνετε τα παιδιά, οι αρχές και οι ιδέες αυτών των ενστίκτων είναι καθολικές και εφαρμόσιμες για όλους.
Κλείνουμε υπενθυμίζοντας αυτά τα επτά ένστικτα:
Τα επτά ένστικτα αντοχής είναι:
Διαισθητική αισιοδοξία
Εσωτερικά κίνητρα
Ευσπλαχνική ενσυναίσθηση
Ταυτόχρονη νοημοσύνη
Γνήσιος αλτρουισμός
Ευγενική ευθύνη
Αίσθηση απτής δικαιοσύνη.