Ψηφιακό υλικό-παιδικό βιβλίο: «Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της χάρτας» από το Ίδρυμα Ωνάση
Η εικονογράφος και συγγραφέας Λήδα Βαρβαρούση κρατάει τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν μύθους και σύμβολα της χάρτας του Ρήγα
Ανακαλύψτε δημιουργικά στο σπίτι ή στη σχολική τάξη τα μυστικά του πιο διάσημου χάρτη της ελληνικής επανάστασης. Η ηρωική ιστορία του Ρήγα Βελεστινλή αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία μιας νέας έκδοσης, μέσα από την οποία παιδιά ηλικίας 8-12 ετών θα ανακαλύψουν τα μυστικά ενός χάρτη που φτιάχτηκε για να υποκινήσει τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.
Η συγγραφέας και εικονογράφος Λήδα Βαρβαρούση, σε συνεργασία με την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, δημιούργησε ένα παιδικό βιβλίο με θέμα τη Χάρτα του Ρήγα, τους μύθους και τα σύμβολά της.
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή και έντυπη έκδοση και διατίθεται ελεύθερα στην εκπαιδευτική κοινότητα.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η παιδική έκδοση «Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας» μας μεταφέρει στον ελλαδικό χώρο πριν από περίπου 250 χρόνια. Εκείνη την εποχή, πριν ξεσπάσει η Επανάσταση του 1821, δεν υπήρχε ελληνικό κράτος, παρά μόνο σκλαβιά. Ένα μικρό παιδί, ο Ρήγας, τολμά να σκεφτεί ελεύθερα και συγκρίνει τον αρχαίο πολιτισμό και τη δόξα της πατρίδας του, της Ελλάδας, με την άθλια κατάσταση στην οποία αυτή έχει περιέλθει. Αποφασίζει λοιπόν να αναλάβει δράση. Μέσα από ένα φανταστικό ταξίδι, παρέα με ένα αγιοπούλι, θα περιηγηθεί σε αρχαίους τόπους, θα γνωρίσει μυθικούς ήρωες, θα παρακολουθήσει αρχαία δρώμενα, θα παρευρεθεί σε ιστορικές μάχες και, γεμάτος έμπνευση και πάθος, θα προσπαθήσει να μεταφέρει το μήνυμα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης σε όλους τους λαούς. Για να πετύχει τον στόχο του, συλλαμβάνει την ιδέα να κατασκευάσει μια μεγάλη Χάρτα με μυστικά σύμβολα. Άραγε, θα καταφέρει να ξυπνήσει το λιοντάρι που κρύβεται μέσα στην ψυχή των υπόδουλων Ελλήνων;
Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, γονείς και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ
Ο Ρήγας Βελεστινλής έκρυψε πολλά μυστικά σύμβολα μέσα στη Χάρτα του. Παρατήρησε προσεκτικά το αντίτυπο της Χάρτας και προσπάθησε να τα εντοπίσεις.
Κατέβασε εδώ την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) για τη Χάρτα του Ρήγα και δες 14 μυστικά σύμβολα να ζωντανεύουν μπροστά σου. Δοκίμασε το επάνω στη σμίκρυνση της Χάρτας ή ακόμα σε μουσεία και βιβλιοθήκες που έχουν τη Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα. Λειτουργεί ακόμα και στα ψηφιακά αρχεία της Χάρτας που θα βρεις στο ίντερνετ.
Η εφαρμογή αυτή είναι συμβατή μόνο με συσκευές Android, ωστόσο προτείνουμε την έκδοση Android 8.0 και άνω για τη βέλτιστη εμπειρία. Οι ακόλουθες ρυθμίσεις μπορεί να διαφέρουν μεταξύ συσκευών ή να μην είναι διαθέσιμες.
Για να την εγκαταστήσετε στη συσκευή σας, θα χρειαστεί να μεταβείτε αρχικά στο μενού «Ρυθμίσεις» (Settings) της συσκευής σας. Από εκεί, πλοηγηθείτε στο μενού «Ασφάλεια και απόρρητο» (Biometrics and security ή Security & privacy) και στην επιλογή «Εγκατάσταση άγνωστων εφαρμογών» (Install unknown apps). Στο επόμενο μενού, επιλέξτε τον περιηγητή σας (π.χ. Chrome ή Samsung Internet) και έπειτα ενεργοποιήστε την επιλογή «Να επιτρέπεται από αυτή την πηγή» (Allow from this source). Στη συνέχεια, ανοίξτε τον ακόλουθο σύνδεσμο από την Android συσκευή σας και θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε την εγκατάσταση της εφαρμογής.
Κατεβάστε την εφαρμογή για Android.
Μετά την εγκατάσταση, απενεργοποιήστε πάλι την επιλογή «Να επιτρέπεται από αυτή την πηγή».
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την εγκατάσταση της εφαρμογής, θα πρέπει να τροποποιήσετε προκαθορισμένες ρυθμίσεις του συστήματος Android. Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να εκθέσουν τη συσκευή σε κακόβουλο λογισμικό. Εάν δεν γνωρίζετε τι να κάνετε, προτείνουμε να περιμένετε τη δημοσίευση της εφαρμογής στο Google Play.
ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ
162 ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Συμβολίζουν τον πλούτο και τη δόξα των ελεύθερων πόλεων και την ευημερία που συνοδεύει την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Επίσης, μας λένε ιστορίες για τα πρόσωπα, τα σύμβολα και τους θεούς που απεικονίζουν.
Ο ΙΑΣΟΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ «ΑΡΓΩ»
Συμβολίζουν τον περιπετειώδη χαρακτήρα των Ελλήνων, την αγάπη τους για τα ταξίδια, το εμπόριο, τη γνωριμία με άλλους λαούς και τις καινούριες γνώσεις. Είναι ένας λαός που δεν διστάζει να μπει σε περιπέτειες, αν υπάρχει ένας σημαντικός σκοπός.
Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ Η ΑΜΑΖΟΝΑ
Ο Ηρακλής συμβολίζει το ελληνικό στοιχείο, ενώ η Αμαζόνα το ασιατικό. Οι Αμαζόνες ήταν ισχυρές πολεμίστριες, πολύ καλά εξοπλισμένες, όπως εξάλλου και η Οθωμανική αυτοκρατορία, σε σύγκριση με τους υπόδουλους υπηκόους της. Σε αυτή τη μάχη, ο Ηρακλής, αν και αντιμετώπισε μόνος του ολόκληρο στρατό, βγήκε νικητής!
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Συμβολίζει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τη συνέχειά του στον χρόνο, την πνευματική δημιουργία, την καλλιέργεια των γραμμάτων και των τεχνών. Το θέατρο είναι από τα μεγαλύτερα δώρα του ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα.
Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Συμβολίζουν το Ολυμπιακό Πνεύμα και την παγκόσμια εμβέλειά του, που συνδέεται με τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού: τον σεβασμό στους άλλους λαούς, την άμιλλα, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη.
ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ
Εκεί υπήρξε το σπουδαιότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου και θεωρούνταν το κέντρο (ο ομφαλός) της Γης. Το δελφικό πνεύμα αντιπροσωπεύει ό,τι πιο ωραίο και υψηλό είχε να επιδείξει ο αρχαίος ελληνικός ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Το μαντείο συμβουλεύονταν οι αρχαίες ελληνικές πόλεις, αλλά και ηγεμόνες από όλο τον αρχαίο κόσμο, για να λύνουν τις μεταξύ τους διαφορές και να βρίσκουν δίκαιες λύσεις. Στους τοίχους του ήταν χαραγμένα σοφά λόγια που καθοδηγούσαν τους επισκέπτες στη ζωή τους.
Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Αποτελεί ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου. Συμβολίζει τον πλούτο, την ομορφιά και την ευημερία των αρχαίων πόλεων, αλλά και το ότι οι Έλληνες, αν είναι ενωμένοι, μπορούν να κάνουν θαύματα.
Η ΠΥΡΡΑ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑΣ
Συμβολίζουν τη δύναμη της ζωής και της δημιουργίας, τη φωτιά της ελευθερίας, τη δικαίωση του καλού, την αναγέννηση μετά από κάποια μεγάλη φυσική καταστροφή ή πόλεμο.
Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΙΓΟΥΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΜΕΤΩΠΙΔΑΣ
Συμβολίζει την Ελλάδα, την ελληνική Πολιτεία, την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη ή την Επιστήμη. Στο ένα χέρι της κρατάει μια πένα για να γράψει ιστορία και ένα στεφάνι για να στεφανώσει νικητές. Στο άλλο χέρι έχει κηρύκειο, συμβολίζοντας τα νέα που φέρνει στους Έλληνες για τον Διαφωτισμό της Ευρώπης αλλά και το εμπόριο, αγαπημένη ασχολία των Ελλήνων. Στα πόδια της υπάρχει ένα βιβλίο Γεωμετρίας και η Οδύσσεια, συμβολίζοντας τις θετικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες και την αναγκαιότητα της παιδείας για την κατάκτηση της ελευθερίας.
Η ΗΡΩ ΚΑΙ Ο ΛΕΑΝΔΡΟΣ
Μία ερωτική ιστορία με τραγικό τέλος, που μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να διεκδικούμε την προσωπική μας ελευθερία στη ζωή, με κάθε τίμημα, ακόμα κι αν χρειάζεται να ξεπεράσουμε μεγάλες δυσκολίες.
Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ | H ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ | H ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ
Τρεις σημαντικές μάχες από τους Περσικούς πολέμους, δύο νίκες και μία ηρωική ήττα! Μας υπενθυμίζουν πως οι λίγοι που πολεμούν για το δίκαιο μπορούν να νικήσουν πολύ πιο δυνατούς στρατούς, αν είναι ενωμένοι και σωστά προετοιμασμένοι. Επίσης, μας δείχνουν πόσο κακό μπορεί να κάνει η προδοσία, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μέχρι τέλους! Το έχουν κάνει και οι πρόγονοι των Ελλήνων στο παρελθόν με ηρωισμό και επιτυχία.
ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΠΟΥ ΚΟΙΜΑΤΑΙ
Συμβολίζει τον υπόδουλο ελληνικό λαό που κοιμάται, ενώ έχει τόσες δυνάμεις μέσα του. Θα πρέπει να σηκώσει τα όπλα και να απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό. Μπορεί, επίσης, να συμβολίζει και τον σουλτάνο, που κοιμάται με την ησυχία του, ενώ στα πόδια του το ρόπαλο, το αγαπημένο όπλο του Ηρακλή, περιμένει κάποιον να έρθει και να το σηκώσει, για να τον αντιμετωπίσει.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
Λήδα Βαρβαρούση (Συγγραφέας και εικονογράφος): Ιστορία, Συγγραφή, Εικονογράφηση
Μαρία Παζαρλή (Δρ. Ιστορίας της Χαρτογραφίας, Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, Γενικά Αρχείου του Κράτους, Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας): Ιδέα, Επιστημονική Επιμέλεια, Παράλληλα Κείμενα
Βίκυ Γεροντοπούλου (Ιστορικός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Υπεύθυνη Ωνασείου Βιβλιοθήκης): Ιδέα, Επιστημονική Επιμέλεια, Παράλληλα Κείμενα
Χριστίνα Κοσμόγλου: Συντονισμός Έκδοσης
Βασίλης Δουβίτσας: Επιμέλεια Κειμένων
Κωνσταντίνος Κουνάδης: Σελιδοποίηση
Γιάννης Αλεξανδρόπουλος: Υπεύθυνος παραγωγής
Κώστας Διαμαντής: Δημιουργία εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: Διευθύντρια Πολιτισμού
Έφη Τσιότσιου: Εκτελεστική Διευθύντρια & Διευθύντρια Παιδείας
Δημήτρης Θεοδωρόπουλος: Αναπληρωτής Διευθυντής Πολιτισμού
Δημήτρης Δρίβας: Διευθυντής Επικοινωνίας & Marketing
Αλέξανδρος Ρουκουτάκης: Head of Content
Χρήστος Σαρρής: Head of Creative
Κανέλλα Ψυχογιού: Campaign Manager
Χριστίνα Παναγιωτάκου: Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιδρύματος Ωνάση
Κορίνα Δευτεραίου: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιδρύματος Ωνάση