«Smart babies» ένα πολύτιμο βιβλίο για γονείς κι εκπαιδευτικούς από την Ελένη Γαρυφαλάκη
Ένα βιβλίο-εργαλείο για τη συναισθηματική, κοινωνική και πολλαπλή νοημοσύνη του παιδιού
Όταν γίνεσαι γονιός, είτε μαμά είτε μπαμπάς, εκτός από το ότι αλλάζει το μέσα σου αλλάζει σε μεγάλο βαθμό κι ολόκληρη η ζωή σου. Πλέον ένας νέος άνθρωπος είναι στην ευθύνη σου και όσο μεγαλώνει ως γονιός του καλείσαι να παίρνεις αποφάσεις και να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Μια από τις μεγαλύτερες ανασφάλειες που έχεις ως γονιός είναι αν οι αποφάσεις που καλείσαι να πάρεις -άπειρες φορές, ενίοτε, μέσα στη μέρα- αν είναι οι σωστές, αν είναι οι καλύτερες δυνατές και πάντα ανησυχείς για το αντίκτυπο που αυτές οι αποφάσεις θα έχουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στη ζωή του παιδιού σου.
Μπορεί να μη γεννιέσαι γονιός αλλά να γίνεσαι. Μπορεί να μην υπάρχει πανεπιστήμιο γονιών αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σχολές και σεμινάρια για γονιούς, που σίγουρα παίζουν σημαντικό και ενισχυτικό ρόλο. Επίσης, ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στη διάθεσή σου μια πολύτιμη βιβλιογραφία που προσπαθεί να απαντήσει κάποια από τα χιλιάδες θέματα που απασχολούν καθημερινά τους γονείς.
Κι ενώ σίγουρα πολλά πράγματα τα μαθαίνεις με τον εμπειρικό τρόπο δοκιμάζοντας τι λειτουργεί καλύτερα σε σένα και το παιδί σου, είναι πάντα χρήσιμο να έχεις κάποιους βοηθούς ή εργαλεία που θα κάνουν τη «δουλειά» σου λίγο πιο εύκολη.
Το βιβλίο της Ελένης Γαρυφαλάκη, «Smart babies», αναλύει τι είναι αυτό που θεωρείται smart, δηλαδή, έξυπνο ή ευφυές, επεξηγώντας την πολλαπλή νοημοσύνη των παιδιών, δίνοντας έμφαση και στη συναισθηματική και την κοινωνική ευφυΐα των παιδιών. Η συγγραφέας του έχει πραγματοποιήσει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην εκπαίδευση και τα τελευταία 20 χρόνια δημιουργεί μαθησιακές εμπειρίες για μαθητές κάθε ηλικίας. Συγκεκριμένα, τα τελευταία 7 χρόνια, σχεδιάζει και συντονίζει δράσεις Πολλαπλής Νοημοσύνης και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στον δικό της χώρο, τον Καλό Αγωγό, στο Ηράκλειο Κρήτης, που ιδρύθηκε το 2013 και είναι ο πρώτος χώρος πολλαπλής νοημοσύνης στην Ελλάδα.
Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο Πολλαπλή Νοημοσύνη. Το 2015 ανέπτυξε τη δική της παιδαγωγική θεωρία, τη θεωρία Spin, η οποία εφαρμόζει το συνδυασμό της συναισθηματικής, κοινωνικής και πολλαπλής νοημοσύνης στην εκπαιδευτική πράξη και η οποία παρουσιάστηκε στο TEDx Heraklion. Πρόκειται για μία θεωρία η οποία συμπεριλαμβάνει τη θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης και τη συνδέει με τη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη. Η θεωρία αυτή θέτει στην αφετηρία την συναισθηματική ασφάλεια και την αυτοπεποίθηση, ενώ τοποθετεί τον γονιό και τον παιδαγωγό σε μια, όχι δευτερεύουσα, αλλά λιγότερο κεντρική θέση από αυτήν που θεωρεί ότι έχει. Το βιβλίο Smart Babies είναι ένας δημιουργικός συγκερασμός της θεωρίας Spin και των σεμιναρίων Positive Parenting που πραγματοποιούνται τα τελευταία 8 χρόνια στον Καλό Αγωγό.
«Μια ζωούλα εύθραυστη και συνάμα με τεράστια δυναμική μας επέλεξε να συνδεθούμε και να αναπτυχθούμε μαζί της. Η φύση μας έχει δώσει όλα τα εργαλεία για να βοηθήσουμε το παιδί μας να γίνει συναισθηματικά ασφαλές, κοινωνικά υγιές και νοητικά δυνατό. Ας αφεθούμε στον μαγικό ρόλο του γονιού, τον τόσο εξαντλητικά κουραστικό, αλλά και τόσο ευχάριστα εκπληκτικό», κάπως έτσι ξεκινάει το βιβλίο.
«Είμαστε η γενιά των γονιών σούπερ ηρώων. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς σούπερ ήρωες έχουν ένα ανικανοποίητο, μια μελαγχολία, μια γκρίνια, μια απάθεια μερικές φορές», φράση που σίγουρα κάτι σου θυμίζει ή μιλάει μέσα σου. «Κάθε άνθρωπος που έχει μια βασική συναισθηματική ασφάλεια και αισθάνεται ότι ανήκει σε μια ομάδα, σε ένα κοινωνικό σύνολο που τον αποδέχεται, είναι σε θέση να εξελιχθεί και να αναπτύξει δεξιότητες και ταλέντα, ή αλλιώς, την πολλαπλή νοημοσύνη. Η παρέμβαση του γονιού είναι προαιρετική έως ανώφελη, μιας και το σημαντικό είναι το παιδί να εμπνέεται, ώστε να μαθαίνει ελεύθερα και αποτελεσματικά κι αυτό επιτυγχάνεται με συναισθηματική ασφάλεια και κοινωνική αποδοχή», αυτή είναι η αρχή που διαπνέει ολόκληρο το βιβλίο.
Λέξεις και έννοιες όπως «στοχοθεσία», «ενσυναίσθηση», «αυτοέλεγχος», «περιέργεια» «παιχνίδι», «ανάληψη ευθύνης», «αναστοχασμός», «συνεργασία», «επικοινωνία», «ευγένεια», «δημιουργία σχέσεων», «δικαιοσύνη» απασχολούν από ένα ξεχωριστό κεφάλαιο προσπαθώντας να περιγράψουν παράλληλα την ανάπτυξη της συναισθηματικής/ πολλαπλής/ γλωσσικής/ λογικομαθηματικής/ χωροταξικής/ κιναισθητικής/ νατουραλιστικής/ διαποροσωπικής και, τέλος, ενδοπροσωπικής νοημοσύνης.
«Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε τη “φυλή” μας, το περιβάλλον και τους ανθρώπους εκείνους που βοηθούν να βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Έτσι καταφέρνουμε κι εμείς από τη μεριά μας να εμπνέουμε τους άλλους να αναδείξουν τη δυναμική τους. Η έμπνευση είναι η κινητήρια δύναμη της μάθησης».
Επειδή ο χρόνος σου είναι περιορισμένος και πολύτιμος το βιβλίο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε με ευσύνοπτο, λιτό και κατανοητό τρόπο να δίνει τα απαραίτητα εργαλεία χωρίς να φλυαρεί ή να κουράζει. Συμπυκνωμένο, to the point, με στήσιμο που διευκολύνει την ανάγνωση και βοηθά τον αναγνώστη να εστιάσει στα σημαντικά. Με ασκήσεις που συνδυάζουν τη θεωρία με την πράξη, το βιβλίο αυτό προσφέρει ιδέες και σκέψεις που ξεμπλοκάρουν τους σύγχρονους γονείς χωρίς να τους μπερδεύουν χειρότερα και τους δίνει την ώθηση να αρχίσουν να εμπιστεύονται λίγο περισσότερο το ένστικτό τους.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι θα βρεις εδώ