Πώς να διατηρήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα και το πρόγραμμα των παιδιών
Μια σταθερή, όσο γίνεται, καθημερινότητα θα βοηθήσει γονείς και παιδιά να μείνουν ήρεμοι
Τα παιδιά χρειάζονται πρόγραμμα όχι μόνο για να μάθουν σε όρια και πειθαρχεία αλλά κυρίως γιατί έτσι νιώθουν ασφάλεια. Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε όλοι μας, η διατήρηση της ρουτίνας τους παρά την παραμονή στο σπίτι και παρά τα κλειστά σχολεία είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Το να μείνουν τα παιδιά στο σπίτι είναι από μόνο του ένα εγχείρημα με μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Ωστόσο τα παιδιά και προσαρμόζονται εύκολα και έχουν σύμμαχό τους τη φαντασία και κάποιες επιπλέον παιδικές υπερδυνάμεις που θα τα βοηθήσουν όλο αυτό να το ζήσουν σαν μια «περιπέτεια».
Ας φροντίσουμε όσο γίνεται να ζήσουν αυτή την «περιπέτεια» με όσο περισσότερη ασφάλεια είναι δυνατόν.
Βάλτε ξυπνητήρι
Σαν να ήταν η ώρα να πάνε στο σχολείο. Φτιάξετε μαζί ένα υγιεινό πρωινό. Δημιουργήστε παρέα ένα ευέλικτο πρόγραμμα που να θυμίζει ωστόσο το πρόγραμμα μιας οποιασδήποτε μέρας.
Σωστή ενημέρωση
Τα παιδιά δεν ζουν μέσα σε μια προστατευμένη φούσκα, ανάλογα με την ηλικία τους, πρέπει να τους εξηγηθεί γιατί τα σχολεία είναι κλειστά και γιατί οι γονείς τους είναι σπίτι και κυρίως γιατί είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι μετακινήσεις και η επαφή με τους άλλους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται πανικός ούτε να ξέρουν όλες τις λεπτομέρειες. Πρέπει να γνωρίζουν ότι εσείς ξέρετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε ώστε εσείς αλλά και τα παιδιά να μην είναι σε κίνδυνο.
Διατήρηση της ηρεμίας
Επειδή όμως τα παιδιά είναι σφουγγάρια, ακόμα κι αν προσπαθήσετε να τα ενημερώσετε με ψυχραιμία αλλά είστε εξαιρετικά ανήσυχοι (και πώς να μην είστε άλλωστε), εκείνα θα νιώσουν τον φόβο σας. Φροντίστε να μη βλέπετε ειδήσεις μαζί με τα παιδιά. Μη σχολιάζετε αρνητικά ή με υπερβολικό τρόπο τις εξελίξεις μπροστά στα παιδιά σας. Διατηρήστε μαζί με την ψυχραιμία και το χιούμορ σας. Δείξτε στα παιδιά αστεία memes (ανάλογα με την ηλικία τους) που έχουν γραφτεί με αφορμή τον κορονοϊό.
Φέρτε το σχολείο στο σπίτι
Μάθετε όλα όσα χρειάζεται για το «σχολείο εξ αποστάσεως» – ενημερωθείτε για τις ειδικές πλατφόρμες και το πιλοτικό πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή. Ακόμα ωστόσο κι αν τα παιδιά είναι πιο μικρά, δημιουργήστε τους ένα χώρο όπου θα μπορούν να παίζουν «σχολείο» – είτε πήγαιναν σε παιδικό σταθμό ή σε νηπιαγωγείο. Τα παιδιά των πιο μεγάλων βαθμίδων είναι ήδη εξοικειωμένα με την τεχνολογία οπότε δεν θα δυσκολευτούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα με διαδικτυακό τρόπο – ίσα ίσα θα το δουν σαν μια πρόκληση – και σίγουρα είναι ο πιο ασφαλής τρόπος απασχόλησής τους.
Φέρτε τους φίλους τους στο σπίτι
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την επαφή με τα μαθήματα τα παιδιά δεν θα τη χάσουν – είναι εξίσου σημαντικό ωστόσο να μη χάσουν την επαφή με τους φίλους τους, τώρα που πρέπει να μείνουν σπίτι και να κόψουν και όλες τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Ακόμα και αν δεν είστε πολύ της τεχνολογίας, παρόλο που στο συγκεκριμένο θέμα δίνει πολλές λύσεις και πολλές επιλογές (από εφαρμογές που μπορούν να παίζουν μαζί – έως απλές βιντεοκλήσεις όπου μπορούν να βλέπουν το ένα το άλλο) ακόμα κι ένα απλό τηλεφώνημα στους φίλους τους για λίγα λεπτά την ημέρα θα κάνει τη διαφορά.
Ουσιαστικός κοινός χρόνος
Ας γίνει αυτή η «περιπέτεια» η αφορμή για πιο ουσιαστική σχέση με τα παιδιά μας. να η ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά κι όχι να αποξενωθούμε χειρότερα. Δείτε ξανά φωτογραφίες και άλμπουμ. Αν έχετε βιντεάκια από εκδρομές και ταξίδια είναι μια καλή στιγμή για να κάνετε έναν μαραθώνιο προβολής. Παίξτε μαζί. Φροντίστε ο ένας τον άλλον. Μοιράστε τις δουλειές και τον χρόνο ώστε να μπορείτε εσείς να δουλεύετε τις ώρες που εκείνα διαβάζουν ή κάνουν κάτι άλλο δημιουργικό αλλά ορίστε και κοινό χρόνο για δραστηριότητες που θα απολαμβάνετε όλοι μαζί.