Οι καλύτερες προτάσεις για το σαββατοκύριακο
Οι πιο όμορφες στιγμές είναι αυτές που ζούμε με τα παιδιά μας
ΣΙΝΕΜΑ
Ένα χωριατόπαιδο, η πιστή του γίδα, ένας άπληστος για εξουσία σουλτάνος, δύο πεινασμένοι αλιγάτορες, ένας αδίστακτος κακοποιός, ένα κορίτσι της πόλης, ένας αφηρημένος πωλητής χαλιών – και φυσικά, ένα ιπτάμενο χαλί – έχουν το ρόλο τους στις περιπέτειες του Χότζα. Είναι οι Χίλιες και Μία Νύχτες στη ζωή ενός χωρικού, ο οποίος κόντρα στις πιθανότητες, καταφέρνει να ταξιδέψει στον κόσμο, να νικήσει τους εχθρούς του, να ξεπεράσει τον φόβο του και τελικά να επιστρέψει στο σπίτι με ένα απροσδόκητο δώρο. (στα VILLAGE CINEMAS)
ΘΕΑΤΡΟ
“Η μωβ ομπρέλα” | Στο Θέατρο ΑΝΕΣΙΣ
Η ιστορία μιας οικογένειας ένα καλοκαίρι λίγο πριν ξεσπάσει στην Ελλάδα ο πόλεμος του 1940, αλλά και τα γεγονότα που θα καθορίσουν την ιστορία, μέσα από τη μοναδική ματιά των παιδιών. Ένας κήπος στο Μαρούσι, μαγικός, για την Ελευθερία και τα μικρότερα δίδυμα αδέρφια της. Ένα ξένο παιδί από τη Γαλλία που έρχεται να μείνει στο επάνω πάτωμα του σπιτιού τους και γίνεται αχώριστος φίλος τους. Παίζουν όλοι μαζί και σκαρώνουν με τη φαντασία τους χίλιες δυο ιστορίες που μαγεύουν και τους ίδιους. Και πόσα άλλα δε θα έκαναν από όσα ονειρεύονται, αν δεν τους εμπόδιζαν οι μεγάλοι… Οι μεγάλοι και τα παιδιά. Δύο κόσμοι μακρινοί, σχεδόν απλησίαστοι. Ο καθένας με τους δικούς του νόμους και τις δικές του αλήθειες. Όμως ο κόσμος των μεγάλων δεν μπορεί να σταματήσει την αστείρευτη φαντασία, την ακλόνητη πίστη των παιδιών ότι μπορούν να καταφέρουν αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο. Και τελικά το καταφέρνουν: Να πετάξουν ψηλά με μια Μωβ Ομπρέλα, μακριά απ’ τον πόλεμο, εκεί που όλα είναι δυνατά. Σε έναν κόσμο που μας χωράει όλους. Όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε. Η Μωβ Ομπρέλα λειτουργεί ως ιντερμέδιο ανάμεσα στο Καπλάνι της βιτρίνας και στο Μεγάλο περίπατο του Πέτρου. Τα τρία βιβλία μαζί μπορούν να θεωρηθούν μια τριλογία, γιατί αναβιώνουν τη ζωή των ανθρώπων, ιδιαίτερα των παιδιών, από την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά ως την Απελευθέρωση, και αναδεικνύουν τη στάση τους απέναντι στις καταστάσεις που βιώνουν. Η παράσταση παρουσιάστηκε πέρυσι για πρώτη φορά στο Καμπέρειο Θέατρο στα Γιάννενα, σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Κέρδισε από την πρώτη στιγμή την αγάπη των παιδιών με συνεχείς sold out παραστάσεις. Πάνω από 10.500 παιδιά και εκπαιδευτικοί «πέταξαν» με τη Μωβ Ομπρέλα.
Συντελεστές της παράστασης: Διασκευή: Σοφία Ευτυχιάδου, Δήμητρα Λαρεντζάκη Σκηνοθεσία: Δήμητρα Λαρεντζάκη Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης Κοστούμια: Λίνα Σταυροπούλου, Τζίνα Ηλιοπούλου Μουσική: Κώστας Βόμβολος Χορογραφίες: Ζωή Χατζηαντωνίου Βίντεο: Πέτρος Σεβαστίκογλου Video Animation: Μπάμπης Βενετόπουλος, Γιώργος Βενετόπουλος, Ασπασία Καζέλη, Θάνος Γιουβανούδης Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης Βοηθός σκηνοθέτη: Έλλη Σαρρή Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις 12:00 στο Το Λεξικοπωλείο – To Lexikopoleio στο Παγκράτι, για να γνωρίσετε από κοντά την Eftychia Iliadou στην παρουσίαση του νέου της βιβλίου “Ο Ακροβάτης & οι άλλοι”!
Ελάτε να ακούσετε την ιστορία του Ακροβάτη και με συντροφιά τους ήρωες του βιβλίου να αυτοσχεδιάσετε και να δώσετε το δικό σας τέλος στην πρωτότυπη ιστορία της!
Είσοδος ελεύθερη.
Για παιδιά από 3 ετών.
ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΤΙΚ ΤΑΚ ΝΤΟ – Μουσικοθεατρική Παράσταση για Παιδιά (για ανθρώπους από 3 ετών)
“Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα μουσικό χωριό, το χωριό του Ντο! Κι ένα ρολόι είχε, που χτύπαγε στης φύσης το ρυθμό. Κάποια μέρα ένας συνθέτης γίνεται με θράσος βασιλιάς και με μια μάγισσα για βοηθό, τείχη χτίζουν γύρω απ’ το χωριό. Τους κάτοικους του φοβίζουν και δικούς τους νόμους επιβλητικά ορίζουν. Στο σημείο αυτό κρύβεται ένα μυστικό! Οι παλιοί βασιλιάδες πρόλαβαν και αποσυναρμολόγησαν του ρολογιού τον μηχανισμό, ώστε ο νέος βασιλιάς στον χρόνο να μην είναι κυρίαρχος. Στο χωριό επικρατούσε φόβος και σιωπή. Μια μέρα ο Βακάι, ένας νεαρός, δεν αντέχει άλλο την κατάσταση αυτή, τη θεία του ρωτάει και μια ευχή κάνει την κατάλληλη στιγμή. Με την καθοδήγηση της θείας – μα ποιά είναι πια αυτή η θεία; – τα τείχη περνάει και το ταξίδι ξεκινάει! Θα συναντήσει συνθέτες κλασικούς, ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς που έχουν δικούς τους χορούς και πολύ ιδιαίτερους μουσικούς ρυθμούς! Θα μάθει τους φόβους του να αντιμετωπίζει, ανθρώπους από άλλες χώρες να γνωρίζει και την αξία του ταξιδιού να αναγνωρίζει! Α! Και κάτι σημαντικό! Ένα αστέρι στον δρόμο του θα βρει, που καθοριστικά στην ιστορία θα μπλεχτεί!” Ταυτότητα Παράστασης Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ Κείμενο: Αργυρώ Ταμβάκου & Παναγιώτης Λαμπής Χορογραφία: Λουκάς Θεοδοσόπουλος Κοστούμια: Βάλια Συριοπούλου Καπέλα & ειδικές κατασκευές: Παναγιώτης Αδάμ Μάσκες: Μάρθα Φωκά Πρωτότυπη Μουσική & Μουσική Διδασκαλία: Ευτέρπη Κατσαμάτσα & Στρατής Στηλ Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Ντομουχτσής Φωτογραφίες: Φώτης Γαβριλάκης Πλέγας Ερμηνεύουν: Γεωργία Γρίβα Χρήστος Καπενής Ευτέρπη Κατσαμάτσα Στρατής Στηλ Αργυρώ Ταμβάκου Παναγιώτης Λέκκας
17 & 24 Νοεμβρίου 2019 στη 13:00 στο θέατρο 14 Καλλιρόης 10, Αθήνα www.tiktaknto.gr Πληροφορίες-κρατήσεις: 215 56 52 039 / 698 34 70 906
ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΟΜΙΛΙΑ
Do chidren play? – Public discussion with Suzanne Axelsson
H Suzanne Axelsson, μια από τις πλέον γνωστές δασκάλες Reggio έρχεται και πάλι στο σχολείο της Dorothy Snot. Στα πλαίσια της επίσκεψης αυτής, το σχολείο μας διοργανώνει μια ανοιχτή συζήτηση με την Suzanne στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5 στην Ομόνοια) και με θέμα: “Do children play?”
Μια ουσιαστική προσέγγιση των σύγχρονων παιδαγωγικών συστημάτων, με έμφαση στην προσχολική ηλικία, που χρησιμοποιούν ως βάση το παιχνίδι και την ελεύθερη διάδραση των παιδιών με την πραγματική ζωή (Original play, Life-derived learning, etc). Αλήθεια, τι είναι Παιχνίδι?
H συζήτηση αφορά κάθε γονέα ή εκπαιδευτικό που ενδιαφέρεται πραγματικά για μια ελευθεριακή προσέγγιση στην εκπαίδευση των πολύ μικρών παιδιών. Δεν πρόκειται φυσικά να προτείνουμε λύσεις ή να εξάγουμε συμπεράσματα – αλλά να συζητήσουμε δημοσίως τους προβληματισμούς που μοιραζόμαστε μεταξύ μας καθημερινά οι άνθρωποι του play-based education.
Κυριακή 17/11 στις 12 μ.μ. – 3 μ.μ.