Πώς να κάνετε τα «ελαττώματα» του παιδιού προτερήματα! - Childit
Now Reading
Πώς να κάνετε τα «ελαττώματα» του παιδιού προτερήματα!

Πώς να κάνετε τα «ελαττώματα» του παιδιού προτερήματα!

Αυτό που πολλές φορές θεωρείτε αδυναμία… είναι η δύναμή του

Πολλές φορές ως γονείς μπαίνουμε ασυναίσθητα στη διαδικασία να προσπαθήσουμε κάποιες συμπεριφορές του παιδιού. Ωστόσο, πρόκειται περισσότερο για χαρακτηριστικά του, δηλαδή οι συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα ή συνέπεια ενός χαρακτηριστικού, οπότε όταν επιχειρούμε να «διορθώσουμε» ή να αλλάξουμε μια συμπεριφορά είναι σαν να θέλουμε να αλλάξουμε τον χαρακτήρα του. Άλλες φορές, πάλι, ψάχνουμε να δούμε σε ποιον έμοιασε ή να βρούμε λογικές εξηγήσεις για κάποια από τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει. Οι αιτίες που ωθούν τους γονείς να αλλάξουν ένα χαρακτηριστικό του παιδιού ενίοτε έχει να κάνει για κοινωνικούς λόγους, έρχονται σε αμηχανία ή σε δύσκολη θέση, δίνοντας σημασία στο τι θα σκεφτούν ή τι θα πουν οι άλλοι, ενώ άλλοτε μπορεί να είναι ένα στοιχείο του παιδιού που δυσκολεύει τους ίδιους. Όμως σε έναν μεγάλο βαθμό η γονεϊκότητα έχει να κάνει με το να βλέπουν οι γονείς το παιδί όπως είναι και όχι όπως θέλουν καθώς επίσης και να προσπαθούν να δουν και να κατανοήσουν το πώς ο ίδιος βλέπει τον εαυτό του και τον κόσμο. Αυτό που καμιά φορά θεωρούμε «ελάττωμα», μπορεί ωστόσο να είναι η πιο μεγάλη του δύναμη. Κρατώντας αυτή τη σκέψη στο μυαλό προσπαθήστε να δείτε τα ελαττώματα ως προτερήματα και βοηθήστε το παιδί να τα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ένα πεισματάρικο παιδί – ή ένα παιδί με δυνατό χαρακτήρα

Θέλει να κάνει το δικό του και να έχει άποψη για όλα; Δώστε του επιλογές και ευθύνες.  Ρωτάει για τα πάντα και θέλει να μάθει πώς λειτουργεί και πώς δουλεύει το κάθε τι; Δώστε του αφορμές για περισσότερες απορίες και ερωτήσεις, αλλά προσφέρετέ του και υλικό και εφόδια που θα το βοηθήσουν να βρίσκει απαντήσεις σε αυτά που το ενδιαφέρουν.

Ένα παιδί που δεν κάθεται λεπτό ήσυχο – ή ένα παιδί με εκπληκτική ενέργεια;

Νιώθετε ότι έχετε ένα άγριο ζώο σε κλουβί ή ότι από στιγμή σε στιγμή είναι ικανό να γκρεμίσει το σπίτι; Δώστε του τρόπο να εκτονώσει την ενέργειά του. Μπορεί να έχει εξαιρετικές επιδόσεις στον αθλητισμό! Κι η πειθαρχία ενός αθλήματος θα καθοδηγήσει την ανησυχία του μέσα από ένα ασφαλές πλαίσιο και θα αξιοποιήσει ιδανικά το πείσμα και το πλεόνασμα ενέργειας.

Ένα παιδί «στον κόσμο του» – ή ένα παιδί με απίστευτη φαντασία;

Νιώθετε να μη σας ακούει, να μη σας προσέχει ή να είναι χαμένο στις σκέψεις του; Αυτό που περνάτε ως έλλειψη προσοχής προς εσάς ή αδυναμία να σας ακούσει ίσως όντως να είναι επειδή χάνεται σε ένα μαγικό σύμπαν… Δώστε έξοδο στη φαντασία και τη δημιουργικότητά του, βιβλία, σετ ζωγραφικής, πηλός, κατασκευές. Μπορεί ένας μεγάλος αυριανός καλλιτέχνης να βρίσκεται σπίτι σας!

Ένα παιδί χωρίς κοινωνικότητα – ή ένα παιδί με εξαιρετική εσωτερική συνοχή

See Also
πώς να μεγαλώσετε πετυχημένα παιδιά

Δεν του αρέσει η φασαρία, ο πολύς κόσμος, προτιμάει μικρές παρέες ή μόνο ένα φίλο και να παίζει αν δυάδες ή να περνάει πολλές ώρες μόνο του; Μπορεί ο δείκτης νοημοσύνης του να είναι υψηλός, μπορεί το περιβάλλον του να μην το καλύπτει. Γράψτε το σε ατομικά αθλήματα ή σκάκι, που όμως έτσι να έχει και τη δυνατότητα να έρχεται σε επαφή με κόσμο με τα ίδια ενδιαφέροντα ή τον ίδιο τρόπο σκέψης.

Παιδί με ένταση – ή με δημιουργικές ανησυχίες;

Δεν ικανοποιείται εύκολα. Αλλάζει συνέχεια ενδιαφέροντα. Βαριέται; Και πάλι ίσως ο αθλητισμός να του αρέσει αλλά ακόμα περισσότερο η μουσική ή ο χορός ή το θέατρο! Η τέχνη είναι μεγάλο καταφύγιο αλλά επίσης διδάσκει πειθαρχία, υπομονή, επιμονή, χαρακτηριστικά που θέλει το παιδί σας να καλλιεργήσει αλλά πολλές φορές δεν βρίσκει τον τρόπο.

Προσπαθήστε να μη στιγματίσετε το παιδί για κάποιο χαρακτηριστικό του, δεν μιλάμε για μια άσχημη συμπεριφορά, αλλά για κάτι που αφορά τον χαρακτήρα, τη φύση και την ιδιοσυγκρασία του. Μην το αποθαρρύνετε και μη το μειώσετε ή μιλήσετε υποτιμητικά. Ο τρόπος που δείχνουν οι γονείς ότι βλέπουν ένα παιδί έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία τους για όλη τους τη ζωή. Αν το παιδί σας διαφέρει μην το απομονώσετε, βρείτε κι άλλα παιδιά που διαφέρουν κατά τον ίδιο τρόπο για να κάνει παρέα μαζί τους – και δώστε του τρόπους να εκφράσει δημιουργικά τη διαφορετικότητά του. Κανείς δεν είναι ίδιος… και κάποιοι ξεχωρίζουν! Κάθε παιδί ωστόσο είναι ξεχωριστό, δείξτε στο παιδί ότι το αγαπάτε, το σέβεστε και το αποδέχεστε για αυτό που είναι!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top