Θες να πας να παίξεις με το παιδάκι;
Είναι εξαιρετικά σημαντική η παρότρυνση των γονιών για την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών τους!
Υπάρχουν παιδιά που έχουν την κοινωνικότητα στο αίμα τους, είναι φιλικά προς όλους, χαμογελάνε στους ξένους, θέλουν να εξερευνήσουν τα πάντα και κάνουν φιλίες με μεγάλη ευκολία. Υπάρχουν όμως και παιδιά που από τη φύση τους είναι πιο κλειστά και δεν εμπιστεύονται τους άλλους.
Πέρα όμως από την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα των παιδιών σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κοινωνικών τους δεξιοτήτων παίζει η συμπεριφορά των γονιών τους. Το κατά πόσο τα φέρνουν σε επαφή με άλλα παιδιά, της ηλικίας τους και όχι μόνο. Αν τα ενθαρρύνουν να μιλήσουν και να πλησιάσουν στην παιδική χαρά ένα παιδί που δεν γνωρίζουν.
Πολλές φορές οι γονείς, για προσωπικούς λόγους αν και χωρίς να συνειδητοποιούν ότι κάνουν μακροπρόθεσμα κακό στο παιδί τους, απορρίπτουν κοινωνικές επαφές ή συμπεριφορές που αφορούν την κοινωνική διάδραση των παιδιών, περνώντας στο παιδί στερεότυπα, προκαταλήψεις ή δικές τους φοβίες.
Τα παιδιά ωστόσο στη νηπιακή ηλικία πρέπει να παροτρύνονται να έρχονται σε επαφή με κόσμο. Σε ασφαλή περιβάλλοντα και με την παρουσία κοντά τους δικών τους ανθρώπων να ευνοείται το παιχνίδι και οι δραστηριότητες με παιδιά που τα βλέπουν πρώτη φορά ή που δεν τα γνωρίζουν.
Υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που μπορούν να σας βάλουν σε υποψία για να καταλάβετε αν πρέπει να ενισχύσετε τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού σας:
- Προτιμά να παίζει μόνο
- Αναζητά την ησυχία
- Δεν του αρέσει να μοιράζεται τα πράγματά του
- Δεν του αρέσει να απομακρύνεστε από κοντά του και έχει την τάση να θέλει να είναι κολλημένο πάνω σας
- Μαλώνει εύκολα και είναι επιθετικό προς τα άλλα παιδάκια
- Δεν έχει τάσεις περιέργειας ή εξερεύνησης
Πώς θα καλλιεργήσετε την κοινωνικότητα του παιδιού σας
- Γραφτείτε σε ομαδικές δραστηριότητες
- Χαλαρώσετε μαζί του και παίξτε με άλλα παιδιά στο πάρκο ή τις κούνιες
- Προσπαθήστε να έρχονται παιδάκια στο σπίτι για να παίζει ή να πηγαίνετε εσείς σε φίλες σας που έχουν παιδιά για να παίζει
- Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε την αυτονομία του
- Μην του απαγορεύετε και μην του υποδεικνύετε με ποιον να κάνει παρέα
- Να είστε καλό παράδειγμα, να έχετε υγιή κοινωνική ζωή, φίλους παρέες
Όσο πιο νωρίς και όσο πιο φυσικά αναπτύξει το παιδί τις κοινωνικές του δεξιότητες τόσο πιο εύκολη θα είναι η μετάβαση στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο.