«Σ’ αγαπώ ως τον ουρανό κι ακόμα πιο ψηλά!»
Υπάρχει «σωστός» τρόπος να δείχνουν οι γονείς την αγάπη στα παιδιά τους;
Υπάρχουν πολλά είδη αγάπης, ακόμα περισσότεροι τρόποι να εκφράσει κανείς την αγάπη του, ενώ ισχύει ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να νιώθει (δηλαδή να εισπράττει) και να δείχνει με διαφορετικό τρόπο την αγάπη του προς τον άλλον. Όταν γινόμαστε γονείς θεωρούμε ότι η αγάπη είναι το πιο σημαντικό συναίσθημα στη σχέση μεταξύ γονιών και παιδιού. Όμως δεν υπάρχει κάποιο αλάνθαστο εγχειρίδιο που να δίνει σαφείς οδηγίες για το πώς να αγαπάμε τα παιδιά μας – όπως άλλωστε δεν υπάρχουν οδηγίες για το πώς να αναπνέουμε. Η γονεϊκή αγάπη θα έπρεπε ή θα πρέπει να είναι τόσο απλή και φυσική όπως η αναπνοή – απλώς να συμβαίνει. Κι όντως η αγάπη μας για το παιδί είναι κάτι –συνήθως– που απλώς συμβαίνει, υπάρχει, είναι κάτι που προκύπτει αβίαστα, φυσικά, τη νιώθουμε. Όπως κάθε άνθρωπος αναπνέει ή κάνει κάθε τι με το δικό του τρόπο – έτσι και η αγάπη (αλλά και κάθε συναίσθημα) βιώνεται κι εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο.
Υπάρχει αγάπη που μπορεί να κάνει κακό; Η απάντηση κανονικά είναι απλή: αν κάνει κακό, τότε δεν είναι αγάπη. Κανενός είδος αγάπης δεν είναι δεδομένο ή υποχρεωτικό. Δεν έχει κανόνες, οδηγίες, όρια – ή μήπως έχει; Τι διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στην άδολη αγάπη και την υπερπροστατευτική; Υπάρχει υπερβολική αγάπη; Μπορεί να γίνει επικίνδυνη η αγάπη; Η ευθύνη του να είσαι γονιός ενίοτε βαραίνει απίστευτα στις πλάτες των γονιών – ειδικά στην εποχή μας που θεωρούμε ότι υπάρχουν απαντήσεις για όλα, ότι υπάρχουν οδηγίες για τα πάντα.
Η αγάπη όσο είναι λέξη άλλα τόσο είναι πράξη! Όσο σημαντικό είναι να την εκφράζουμε με λέξεις εξίσου σημαντικό είναι να τη στηρίζουμε με πράξεις – να υπάρχει ισορροπία και συνέπεια. Κανείς δεν θα μπορέσει να σας πει την ακριβή δοσολογία. Καμιά μέρα δεν είναι ίδια – κανένα παιδί δεν είναι ίδιο – και κανένας γονιός επίσης.
Υπάρχουν ωστόσο μερικές βασικές προϋποθέσεις που όταν ισχύουν, η αγάπη γίνεται αποτελεσματική και τα παιδιά μπορούν να τη νιώσουν και να την απολαύσουν όταν τι λέτε και όταν τους τη δείχνετε:
Ασφάλεια
Τα παιδιά μπορούν να εισπράττουν και να νιώθουν την αγάπη όταν νιώθουν ασφάλεια: όταν νιώθουν ότι δεν απειλούνται από κάτι, όταν υπάρχει σταθερότητα, όταν ξέρουν ότι είστε εκεί για ό,τι τους απασχολεί ή τους φοβίζει.
Εμπιστοσύνη
Όσο μεγαλώνουν θέλουν να νιώθουν ότι όπως σας εμπιστεύονται εκείνα άλλο τόσο τα εμπιστεύεστε κι εσείς – να τους δείχνετε ότι έχετε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους, στις επιλογές, στις πράξεις τους.
Αποδοχή
Αγαπώ σημαίνει αποδέχομαι τον άλλον γι’ αυτό που είναι, όχι για αυτό που θέλω να είναι ή για αυτό που φαντάζομαι. Απαλλάξτε την αγάπη από προσδοκίες, απαιτήσεις, στόχους, κριτήρια.
Όρια
Η αγάπη σας μπορεί να μην έχει όρια, αλλά σαφώς τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχουν όρια – τι επιτρέπεται, τι δεν επιτρέπεται, τι υποχρεώσεις έχουν. Η πειθαρχία στα παιδιά δεν είναι ένα είδος τιμωρίας, είναι κάτι που έχουν ανάγκη.
Παιχνίδι
Όσα παιχνίδια και να τους προσφέρετε το σημαντικότερο είναι να παίζετε μαζί τους. Έτσι δημιουργούνται οι σωστές βάσεις επικοινωνίας, επαφής και ο δεσμός μεταξύ σας. Το παιχνίδι είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να δημιουργήσετε τη δική σας γλώσσα αγάπης.
Αγάπη με συνέπεια αλλά χωρίς συνέπειες
Η συνέπεια στη συμπεριφορά σας, η συνέπεια ανάμεσα στις λέξεις και τις πράξεις σας είναι κάτι θεμελιώδες – είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η σχέση σας: ο σεβασμός, η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη. Μη χρησιμοποιείτε την αγάπη ούτε ως καρότο ούτε ως μαστίγιο: πρέπει να είναι απαλλαγμένη και από την επιβράβευση και από την τιμωρία.
Αγάπη σημαίνει φροντίδα, εκτίμηση, ενδιαφέρον, νοιάξιμο, προστασία. Σημαίνει να είσαι εκεί, να βοηθάς, να στηρίζεις, αλλά και να αφήνεις ελεύθερο. Να εμπιστεύεσαι, να ακούς, να μιλάς, να επικοινωνείς, να αφουγκράζεσαι. Σημαίνει να αγκαλιάζεις, να σκουπίζεις δάκρυα, να δίνεις γέλιο, να χοροπηδάς από χαρά, να καρδιοχτυπάς από αγωνία. Να δείχνεις ευγνωμοσύνη, να ζητάς συγνώμη, να συγχωρείς. Να ξενυχτάς στο πλάι τους, να υπερασπίζεσαι τα δικαιώματά τους. Να αγωνίζεσαι για έναν καλύτερο κόσμο, για ένα καλύτερο αύριο – γιατί πάνω απ’ όλα θες να προσφέρεις στα παιδιά σου ό,τι καλύτερο. Και για αυτό ακριβώς θες να γίνεσαι ολοένα καλύτερος και να προσφέρεις στο παιδί σου την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Ποτέ δεν θα είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι αγαπάμε τα παιδιά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όσο ωστόσο έχουμε αυτή την αγωνία, όσο προσπαθούμε και δεν εφησυχάζουμε σημαίνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο… και συνεχίζουμε!