Μικροπλαστικά: πώς εισχωρούν στον οργανισμό και τι πρέπει να λάβουν υπόψη οι γονείς για την υγεία όλης της οικογένειας - Childit
Now Reading
Μικροπλαστικά: πώς εισχωρούν στον οργανισμό και τι πρέπει να λάβουν υπόψη οι γονείς για την υγεία όλης της οικογένειας

Μικροπλαστικά: πώς εισχωρούν στον οργανισμό και τι πρέπει να λάβουν υπόψη οι γονείς για την υγεία όλης της οικογένειας

Μικροπλαστικά: πώς εισχωρούν στον οργανισμό μας και τι πρέπει να λάβουν υπόψη οι γονείς για την υγεία όλης της οικογένειας

Καθημερινά μικροπλαστικά διαρρέουν στα τρόφιμα μας — να τι πρέπει να γνωρίζουν τώρα οι γονείς σύμφωνα με νέα έρευνα

Είναι αρκετά δύσκολο να διαχειριστείτε όλες τις αποφάσεις που συνοδεύουν τη διατροφή της οικογένειάς σας, χωρίς να αναρωτιέστε αν η ίδια η συσκευασία θα μπορούσε να είναι μέρος του προβλήματος. Αλλά αυτό ακριβώς ζητά από τους γονείς να λάβουν υπόψη τους μια νέα έρευνα.

Μια μελέτη του Ιουνίου 2025 που δημοσιεύτηκε στο NPJ Science of Food διαπίστωσε ότι οι κανονικές, καθημερινές ενέργειες, όπως το στρίψιμο του καπακιού ενός μπουκαλιού νερού, το ξετύλιγμα κρέατος αλλαντικών ή το ψήσιμο υπολειμμάτων φαγητού σε πλαστικό δοχείο — μπορούν να απελευθερώσουν μικροπλαστικά και νανοπλαστικά απευθείας στα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε. Αυτές δεν είναι σπάνιες, τυχαίες εκθέσεις. Είναι ενσωματωμένες στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το πλαστικό στην καθημερινότητά μας.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Lisa Zimmermann δήλωσε στο CNN ότι δεν είναι μόνο το υλικό, αλλά και η χρήση του πλαστικού: το άνοιγμα, η θέρμανση, το πλύσιμο, που προκαλεί την αποβολή αυτών των μικροσκοπικών σωματιδίων. «Η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των μικροπλαστικών αυξάνεται με κάθε άνοιγμα μπουκαλιού», είπε, σημειώνοντας ότι η επαναλαμβανόμενη επαφή και η τριβή παίζουν σημαντικό ρόλο.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για τους γονείς που προσπαθούν να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για τις οικογένειές τους; Και τι μπορείτε πραγματικά να κάνετε γι’ αυτό; Ας το αναλύσουμε.

Τι διαπίστωσε η νέα μελέτη

Η μελέτη του 2025 έκανε ένα πράγμα ιδιαίτερα σαφές. Τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά δεν βρίσκονται μόνο στους ωκεανούς μας, βρίσκονται και στα γεύματά μας. Και εμφανίζονται όχι επειδή κάτι πήγε στραβά, αλλά λόγω του τρόπου με τον οποίο συνήθως χρησιμοποιούμε το πλαστικό στις κουζίνες και τα παντοπωλεία μας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνήθεις ενέργειες όπως το άνοιγμα και το κλείσιμο των καπακιών των μπουκαλιών, το ψήσιμο τροφίμων σε πλαστικά δοχεία στον φούρνο μικροκυμάτων, η αποθήκευση ζεστών τροφίμων σε πλαστικό ή απλώς το ξετύλιγμα κρέατος αλλαντικών μπορούν να προκαλέσουν την αποβολή μικροσκοπικών θραυσμάτων πλαστικού στα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχει.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους ενόχους περιλαμβάνουν:

Εμφιαλωμένα ποτά, ειδικά αυτά που ανοίγονται και ξανακλείνονται επανειλημμένα

Προσυσκευασμένα αλλαντικά και τυριά

Γεύματα σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε πακέτο σε πλαστικά δοχεία

Φρούτα και λαχανικά τυλιγμένα σε πλαστικό

Ένα άλλο βασικό εύρημα: τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να περιέχουν περισσότερα μικροπλαστικά. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή περνούν από περισσότερα βήματα στην κατασκευή και περνούν περισσότερο χρόνο σε επαφή με τον εξοπλισμό επεξεργασίας πλαστικού. Κάθε βήμα αυξάνει την πιθανότητα τα πλαστικά σωματίδια να μεταναστεύσουν στα τρόφιμα.

Η μελέτη σημειώνει επίσης ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν πλέον περισσότερο από το ήμισυ της μέσης διατροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες και έως και το 44% της ημερήσιας πρόσληψης στην Ευρώπη.

Και αν φαντάζεστε μερικά αδέσποτα σωματίδια, ξανασκεφτείτε το. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, διαπίστωσε έως και 240.000 πλαστικά σωματίδια σε ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού. Αυτό το δείγμα του 1 λίτρου είχε επτά τύπους πλαστικών. Περίπου το 90% αυτών ήταν τόσο μικρά (ταξινομημένα ως νανοπλαστικά) που μπορούσαν να περάσουν από το βλεννογόνο του εντέρου ή των πνευμόνων και να κυκλοφορήσουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Ο David Andrews, αναπληρωτής επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας, δήλωσε στο CNN: «Αυτή η νέα μελέτη αναδεικνύει τον εξοπλισμό συσκευασίας και επεξεργασίας τροφίμων ως δυνητικά σημαντικές πηγές μόλυνσης από μικροπλαστικά στα τρόφιμα που τρώμε και τελικά στο σώμα μας. Αυτή η μελέτη θα πρέπει να σημάνει συναγερμό».

Γιατί αυτό έχει σημασία για τους γονείς

Δεν πρόκειται μόνο για το δείπνο. Τα μικροπλαστικά εμφανίζονται σε ορισμένα από τα πιο ευάλωτα μέρη του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παίζουν ρόλο στην εγκυμοσύνη και την πρώιμη ανάπτυξη. Και ενώ η επιστήμη εξακολουθεί να αναδύεται, τα πρώιμα ευρήματα αξίζει να δοθεί προσοχή.

Πρόσφατες μελέτες έχουν ανιχνεύσει μικροπλαστικά στον πλακούντα, εγείροντας ανησυχίες για πιθανές συνδέσεις με πρόωρο τοκετό. Μια άλλη μελέτη βρήκε πλαστικά σωματίδια στο μητρικό γάλα και οι ερευνητές τα έχουν επίσης ανακαλύψει σε ωοθηκικό υγρό και ομφάλιο λώρο. Σε μοντέλα ποντικών, τα νανοπλαστικά έχουν αποδειχθεί ότι διασχίζουν τον πλακούντα, φτάνουν στον εμβρυϊκό ιστό και παραμένουν εκεί ακόμη και μετά τη γέννηση.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτή η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια. Αυτές οι μελέτες δεν αποτελούν απόδειξη βλάβης, αλλά υποδηλώνουν ότι τα πλαστικά εισχωρούν περισσότερο στο σώμα και πιθανώς παραμένουν εκεί από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Για τους γονείς, ειδικά για τις εγκύους ή τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, αυτό το αυξανόμενο σύνολο στοιχείων μπορεί να φαίνεται συντριπτικό. Αλλά η κατανόηση του τι συμβαίνει είναι το πρώτο βήμα προς την προστασία της υγείας της οικογένειάς σας και υπάρχουν απλοί, ρεαλιστικοί τρόποι για να μειώσετε την έκθεση.

Τι μπορούν να κάνουν ρεαλιστικά οι γονείς

Δεν θα πρέπει να χρειάζεται να ανακαινίσετε ολόκληρη την κουζίνα σας μόνο και μόνο για να νιώσετε ότι κάνετε το σωστό για την οικογένειά σας. Ενώ το πλαστικό είναι παντού, υπάρχουν μικρά, ρεαλιστικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την έκθεση, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της λοχείας και της πρώιμης παιδικής ηλικίας.

Δείτε τι προτείνουν οι ειδικοί:

Χρησιμοποιήστε γυάλινα ή ανοξείδωτα δοχεία για την αποθήκευση τροφίμων και ποτών όσο είναι δυνατόν

Αποφύγετε τη χρήση μικροκυμάτων σε τροφές ή γάλα σε σκόνη σε πλαστικό, συμπεριλαμβανομένων των μπιμπερό και των δοχείων αποθήκευσης τροφίμων

Επιλέξτε φρέσκα ή μη συσκευασμένα προϊόντα όταν σας βολεύει, ειδικά αν είναι τυλιγμένα σε λεπτό πλαστικό

See Also
5 τρικ για να βρίσκεις χαρά μέσα στο χάος της γονεϊκότητας

Μην επαναχρησιμοποιείτε παλιά δοχεία για πακέτο ή ραγισμένα πλαστικά αντικείμενα όπως μπουκάλια ή ποτήρια για ποτά

Ελέγξτε τους κώδικες ανακύκλωσης – αποφύγετε τα πλαστικά που φέρουν την ετικέτα #3 (φθαλικές ενώσεις), #6 (στυρένιο) ή #7 (BPA και άλλα μικτά πλαστικά).

Ο στόχος δεν είναι η τελειότητα. Κάθε αλλαγή που κάνετε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας πλαστικού στο οποίο εκτίθεται η οικογένειά σας, έστω και λίγο. Και η αλήθεια είναι ότι πολλές οικογένειες κάνουν ήδη πολλά, φέρνοντας επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού, συσκευάζοντας μεσημεριανά γεύματα σε γυάλινα, παραλείποντας περιττές συσκευασίες όταν ψωνίζετε. Όλα αθροίζονται.

Τα μικροπλαστικά είναι θέμα συστημικό

Ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις, οι γονείς μπορούν να κάνουν μόνο τόσα πολλά. Τα μικροπλαστικά βρίσκονται στον αέρα που αναπνέουμε, στο νερό που πίνουμε και στο φαγητό που τρώμε. Γι’ αυτό οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για δράση που υπερβαίνει τα μεμονωμένα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, περισσότερες από 3.600 χημικές ουσίες μπορούν να διαρρεύσουν στα τρόφιμα κατά την παρασκευή, την επεξεργασία, τη συσκευασία και την αποθήκευση. Πολλές από αυτές τις ουσίες δεν έχουν δοκιμαστεί πλήρως για μακροπρόθεσμη ασφάλεια. Ορισμένες συνδέονται ήδη με καρκίνο, ορμονικές διαταραχές και βλάβες στην αναπαραγωγική ικανότητα.

Τον Αύγουστο, πάνω από 175 χώρες θα συναντηθούν στη Γενεύη για να διαπραγματευτούν μια Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά, με στόχο τη δημιουργία μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά παγκοσμίως. Η δημόσια πίεση έχει σημασία εδώ. Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους ενδιαφερόμενους γονείς να επικοινωνήσουν με αιρετούς αξιωματούχους, να υποστηρίξουν μάρκες που έχουν δεσμευτεί για ασφαλέστερες συσκευασίες και να παραμένουν ενημερωμένοι για τις αλλαγές πολιτικής.

Η ρύπανση από πλαστικά δεν είναι απλώς ένα προσωπικό ζήτημα, είναι παγκόσμιο. Και ενώ οι οικογένειες μπορούν να κάνουν ουσιαστικά βήματα στο σπίτι, η μακροπρόθεσμη αλλαγή θα απαιτήσει μεγαλύτερες λύσεις.

Συμπεράσματα για τους γονείς

Είναι εύκολο να νιώθουμε αποθαρρυμένοι όταν οι τίτλοι επισημαίνουν πόσο βαθιά έχουν εισχωρήσει τα πλαστικά στη ζωή μας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η γνώση μπορεί να είναι ενδυναμωτική. Η κατανόηση της προέλευσης των μικροπλαστικών και του τρόπου με τον οποίο εισέρχονται στα τρόφιμά μας μας δίνει κάτι που δεν είχαμε πριν – σαφήνεια.

Δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι. Δεν χρειάζεται να πετάξετε τα πάντα στην κουζίνα σας. Αλλά κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές, διατηρώντας την περιέργειά σας και χρησιμοποιώντας τη φωνή σας όταν έχει σημασία, μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία της οικογένειάς σας μακροπρόθεσμα.

Το πλαστικό μπορεί να είναι παντού, αλλά εσείς εξακολουθείτε να έχετε κάποια επιλογή. Και αυτό είναι κάτι που αξίζει να κρατήσετε.

Πηγή

Scroll To Top