Καρδιολόγος τονίζει: «5 “τοξικές” τροφές που δεν θα έδινα ποτέ στα παιδιά μου» - Childit
Now Reading
Καρδιολόγος τονίζει: «5 “τοξικές” τροφές που δεν θα έδινα ποτέ στα παιδιά μου»

Καρδιολόγος τονίζει: «5 “τοξικές” τροφές που δεν θα έδινα ποτέ στα παιδιά μου»

Καρδιολόγος τονίζει: «5 “τοξικές” τροφές που δεν θα έδινα ποτέ στα παιδιά μου μετά από 20 χρόνια θεραπείας καρδιακών προσβολών»

Ο Δρ. Sanjay Bhojraj συμβουλεύει ποια φαγητά να αποφεύγουν τα παιδιά και ποια να βάλετε στη θέση τους

Ως καρδιολόγος ο Δρ. Sanjay Bhojraj που αντιμετωπίζει καρδιακές προσβολές για περισσότερα από 20 χρόνια, έχει δει πώς οι διατροφικές συνήθειες που σχηματίζονται στην παιδική ηλικία μπορούν συχνά να θέσουν τις βάσεις για χρόνιες ασθένειες στην ενήλικη ζωή.

Η σύζυγός του και εκείνος έχουνε τρεις κόρες, που τώρα πηγαίνουν στο λύκειο. Ξέρει πόσο δύσκολο μπορεί να είναι κατά τα πρώτα χρόνια απλώς και μόνο το να διαχειριστείς το δείπνο. Θυμάται να εφοδιάζεται με κοτομπουκιές σε σχήμα δεινοσαύρου, πατάτες τηγανητές και οτιδήποτε άλλο ήταν γρήγορο, εύκολο και ελκυστικό. Είναι ένα στάδιο που όλοι το περνάμε, αλλά έχει δει τη ζημιά που μπορούν να κάνουν αυτές οι τροφές.

Ως μπαμπάς θέλει τα παιδιά του να ζήσουν μια μακρά, υγιή ζωή, οπότε τώρα είναι πιο συνειδητοί σχετικά με το τι βάζουνε στο τραπέζι. Εδώ είναι πέντε τοξικές τροφές που δεν ταΐζει τα παιδιά του – και τι τρώνε στη θέση τους.

1. Ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων

Ναι, είναι γρήγορο. Αλλά πολλές μάρκες ποπ κορν μικροκυμάτων που αγοράζονται από το κατάστημα περιέχουν χημικές ουσίες που τον ανησυχούν, ειδικά ως καρδιολόγο.

Οι σακούλες είναι συχνά επενδυμένες με υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) ή τοξικές «χημικές ουσίες για πάντα» που έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος και των γενετικών ανωμαλιών. Επιπλέον, η γεύση βουτύρου μπορεί να περιέχει ενώσεις που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τους πνεύμονες.

Τι να φτιάξετε στη θέση του: Φτιάξτε ποπ κορν με αέρα στο σπίτι και περιχύστε τα με πραγματικό λιωμένο βούτυρο ή ελαιόλαδο.

Καρδιολόγος τονίζει: «5 “τοξικές” τροφές που δεν θα έδινα ποτέ στα παιδιά μου»

2. Γιαούρτια με γεύση

Τα γιαούρτια με γεύση, ειδικά αυτά που διατίθενται στο εμπόριο για παιδιά, συχνά φαίνονται υγιεινά χάρη στους ισχυρισμούς τους για υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Αλλά κοιτάξτε προσεκτικά την ετικέτα και θα δείτε ότι συχνά είναι γεμάτα με πρόσθετα σάκχαρα και τεχνητές χρωστικές ουσίες.

Ακόμα χειρότερα, οι μερίδες μπορεί να είναι πολύ μικρές για ορισμένα παιδιά που καταλήγουν να τρώνε δύο ή τρεις, πολλαπλασιάζοντας το φορτίο ζάχαρης.

Τι να φάτε στη θέση τους: Σερβίρετε απλό στραγγιστό γιαούρτι με μια δόση τοπικού μελιού και φρέσκων φρούτων. Είναι εξίσου νόστιμο και πολύ πιο υγιεινό.

3. Επεξεργασμένα κρέατα

Δηλαδή για μπέικον, αλλαντικά για μεσημεριανό γεύμα, χοτ ντογκ – τα συνηθισμένα ύποπτα για το κουτί μεσημεριανού γεύματος. Αυτές οι τροφές είναι συχνά γεμάτες με νάτριο, συντηρητικά και νιτρικά άλατα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Ως καρδιολόγος, τον τρομάζει τι μπορούν να κάνουν αυτές οι ενώσεις σε κυτταρικό επίπεδο. Επηρεάζουν σημαντικές ενώσεις όπως το μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Μια άλλη ανησυχία είναι ότι μπορούν να βλάψουν μια σύνθετη διαδικασία που ονομάζεται «ενδοθηλιακή λειτουργία», καθιστώντας πιο πιθανή τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες μας.

Με απλά λόγια, αυτές οι τροφές συμβάλλουν στις πολλές ασθένειες που έχει περάσει στην καριέρα μου παλεύοντας.

Τι να φάτε αντ’ αυτού: Στο σπίτι τους, επιλέγουνε άπαχες, μη επεξεργασμένες πρωτεΐνες όπως ψητό κοτόπουλο και βοδινό κρέας από βοοειδή. Τρώνε επίσης πολλές φυτικές πρωτεΐνες όπως φακές, ρεβίθια και κινόα.

Καρδιολόγος τονίζει: «5 “τοξικές” τροφές που δεν θα έδινα ποτέ στα παιδιά μου»

4. Ζαχαρούχα δημητριακά και ποτά

Όταν ήταν μικρός, ο φίλος του ο Μαρκ λάτρευε να πηγαίνει στο σπίτι επειδή ήταν το «τυχερό» παιδί που είχε πάντα ζαχαρούχα δημητριακά στο ντουλάπι. Αν μπορούσε να γυρίσω πίσω στον χρόνο, θα τα είχα πετάξει όλα –όπως και, τα αναψυκτικά– στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με τον μεταβολικό εμπειρογνώμονα Δρ. Ρόμπερτ Λούστιγκ, το καθημερινό πρωινό ενός μέσου παιδιού περιέχει περισσότερη ζάχαρη από όση μπορεί να επεξεργαστεί το μικρό του σώμα σε τρεις ημέρες! Αυτά τα παιδιά είναι έτοιμα να έχουν μια πτώση σακχάρου στο αίμα περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της σχολικής τους ημέρας. Πώς μπορούμε να περιμένουμε να μάθουν αν το σώμα τους δεν μπορεί να συγκεντρωθεί;

Τι να φάμε αντ’ αυτού: Το πρωινό έχει φρούτα, αυγά με λαχανικά ή ένα γρήγορο smoothie με υγιή λίπη και τόνους φυτικών ινών. Πίνουν φιλτραρισμένο νερό περιστασιακά αρωματισμένο με φυσικά φρούτα. Τα αναψυκτικά ή οι φανταχτεροί εμφιαλωμένοι χυμοί είναι σπάνιες λιχουδιές.

5. Τηγανητά φαγητά

Πηγαίνετε στην πανηγύρι και το «τηγανητό» είναι η διαδικασία για σχεδόν οτιδήποτε: κοτόπουλο, τυρί, ακόμη και στικ βουτύρου.

Ένα από τα πολλά προβλήματα με τα τηγανητά φαγητά είναι ότι τηγανίζονται σε επαναχρησιμοποιημένα βιομηχανικά έλαια σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτά τα έλαια δεν στερούνται μόνο θρεπτικής αξίας – αλλά επιβαρύνουν τα κατά τα άλλα υγιεινά τρόφιμα με επιβλαβείς ενώσεις όπως ακρυλαμίδια και τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία τροφοδοτούν τη φλεγμονή.

See Also

Ακόμα πιο τρομακτικό: Αυτές οι τροφές εκπαιδεύουν τους γευστικούς κάλυκες των παιδιών μας να λαχταρούν αυτή την τηγανητή τραγανή γεύση.

Τι να φάτε αντ’ αυτού: Εξακολουθούν να αγαπάνε το τραγανό φαγητό στο σπίτι μας — απλώς το φτιάχνουνε διαφορετικά. Χρησιμοποιούνε τη φριτέζα αέρα για να φτιάχνουνε ψητά λαχανικά, τηγανητές γλυκοπατάτες και τσιπς λαχανικών.

Διατροφή για μια μακρά και υγιή ζωή

Δεν χρειάζεται να τρώτε τέλεια όλη την ώρα. Και φυσικά, πριν κάνετε οποιεσδήποτε δραστικές αλλαγές στη διατροφή του παιδιού σας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ή τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Χρειάζεται να κάνετε πιο έξυπνες επιλογές σιγά σιγά, μέρα με τη μέρα. Να γνωρίζετε τα κρυμμένα έλαια σπόρων στα τρόφιμά σας και προσπαθήστε να τα ελαχιστοποιήσετε. Κάντε το πρωινό μια νίκη με καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και καλούς υδατάνθρακες. Βοηθά να εμπλακούν και τα παιδιά σας στην κουζίνα.

Πάνω απ’ όλα, δώστε το παράδειγμα. Τα παιδιά παρακολουθούν πάντα και αυτό που σας βλέπουν να κάνετε έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτό που λέτε.

Ο Δρ. Sanjay Bhojraj, MD, είναι πιστοποιημένος επεμβατικός καρδιολόγος και πιστοποιημένος λειτουργικός ιατρός.

Πηγή

Διαβάστε ακόμα: Ψημένα τραγανά και λαχταριστά ρεβίθια – Childit

Καλοκαίρι χωρίς μελιτζάνα δεν γίνεται! – Childit

Scroll To Top