Now Reading
9 τρόποι με τους οποίους αλλάζει το στήθος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

9 τρόποι με τους οποίους αλλάζει το στήθος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το στήθος και οι θηλές σας θα υποστούν κάποιες σημαντικές αλλαγές. Δείτε τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια κάθε τριμήνου.

Υπάρχουν πολλές αλλαγές στο σώμα σας τους επόμενους εννέα μήνες και μερικές μεγάλες θα συμβούν στο στήθος σας. Από την αρχή της εγκυμοσύνης, οι ορμόνες αρχίζουν να ανεβάζουν στροφές στο στήθος σας για να ετοιμάσουν τον οργανισμό σας να παράξει γάλα και να μπορείτε να θηλάσετε. Μπορεί να εμφανίσετε μερικά από αυτά τα συμπτώματα ή όλα αυτά, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το στήθος σας δεν θα είναι το ίδιο όσο το μωρό είναι μέσα σας (και για το διάστημα του θηλασμού που θα ακολουθήσει). Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους το στήθος και οι θηλές σας μπορεί να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το στήθος σας μεγαλώνει

Η κοιλιά σας δεν είναι το μόνο πράγμα που θα επεκταθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από τα πρώιμα στάδια, η ποσότητα του λιπώδους ιστού και η ροή του αίματος στο στήθος σας αυξάνεται προκειμένου να βοηθηθούν οι γαλακτοφόροι πόροι και οι μαστικοί αδένες να αναπτυχθούν. Μόλις έξι εβδομάδες μετά την εγκυμοσύνη, πολλές μέλλουσες μαμάδες βρίσκουν ότι το στήθος τους έχει μεγαλώσει κατά ένα πλήρες μέγεθος φλιτζάνι ή περισσότερο.

Το στήθος σας θα είναι πιο βαρύ

Με όλη αυτή την αυξημένη ροή αίματος και τον διευρυμένο αδενικό ιστό, το στήθος σας θα αρχίσει να διογκώνεται. Το στήθος και το σώμα σας αρχίζουν να κατακρατούν υγρά, κάτι που είναι παρενέργεια της αυξημένης προγεστερόνης και των οιστρογόνων. Μέχρι τον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης, η μέση έγκυος έχει πάρει δύο κιλά στο στήθος της.

Το στήθος σας μπορεί να πονάει

Το μειονέκτημα της ανάπτυξης του μαστού που προκαλείται από την εγκυμοσύνη είναι ότι γίνονται όλο και πιο ευαίσθητα. Όλο αυτό το αίμα, ο πρησμένος ιστός και η κατακράτηση υγρών μπορούν να κάνουν το στήθος σας να πονάει. Στην πραγματικότητα, ο πόνος στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης.

Θα παρατηρήσετε περισσότερες φλέβες

Μπορεί να παρατηρήσετε έναν πιο εμφανή χάρτη μπλε φλεβών που διασχίζουν το στήθος σας καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη σας. Οι φλέβες σας είναι πιο ορατές κάτω από το δέρμα σας επειδή διαστέλλονται για να εξυπηρετήσουν την αύξηση της ροής του αίματος.

Οι θηλές σας αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι θηλές σας αρχίζουν να πρωταγωνιστούν στις αλλαγές, μεγαλώνουν και γίνονται πιο καθορισμένες, συχνά προεξέχουν περισσότερο από ό,τι πριν από την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, η θηλή θα γίνει μεγαλύτερη και πιο σκούρα, γεγονός που είναι αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων προγεστερόνης. Οι αδένες Μοντγκόμερυ (αυτά τα μικρά εξογκώματα που διαστέλλονται στην θηλαία άλω) αρχίζουν να μεγεθύνονται και να παράγουν μια λιπαρή ουσία που προστατεύει τις θηλές από ραγάδες.

Μπορεί να σας διαρρεύσει πρωτόγαλα

Στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο, μπορεί να παρατηρήσετε ότι διαρρέει κάποια χρυσαφένια ουσία από τις θηλές σας. Αυτό είναι το πρωτόγαλα, ή το αρχικό γάλα που παράγει μια έγκυος. Αυτό το παχύρρευστο, συμπυκνωμένο υγρό μπορεί επίσης να στεγνώσει και να σχηματίσει κρούστα στις θηλές σας χωρίς μεγάλη υγρασία. Ωστόσο, μερικές μπορεί πραγματικά να διαπιστώσουν ότι το στήθος τους εκτοξεύεται ή διαρρέει γάλα. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, το στήθος σας παράγει υπερβολικά πρωτόγαλα και γάλα και, μερικές φορές, είναι πιθανό ότι θα βγει έξω για αυτό είναι καλό να φοράτε επιθέματα στήθους εάν βρίσκετε το στήθος σας λίγο υγρό.

Δείτε Επίσης

Το στήθος εμφανίζει συχνά ραγάδες

Όλη αυτή η μεγέθυνση και το πρήξιμο οδηγεί στο τέντωμα του δέρματος του μαστού σας – και αυτό, δυστυχώς, μπορεί να οδηγήσει σε ραγάδες. Καθώς το δέρμα τεντώνεται, το στήθος σας μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώσετε φαγούρα. Καταπραΰνετε τον κνησμό και διατηρήστε το δέρμα του μαστού σας ελαστικό, εφαρμόζοντας μια ενυδατική κρέμα μετά το ντους και πριν τον ύπνο.

Μάλλον θα χρειαστούν περισσότερη υποστήριξη

Το στήθος σας μάλλον δεν χρειάστηκε ποτέ τόση φροντίδα όπως τώρα. Επενύστε σε ένα υποστηρικτικό σουτιέν, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ανακούφιση από το νέο βάρος του στήθους σας και τη στήριξη της πλάτης σας. Αναζητήστε ένα με παχιά ταινία (χωρίς σύρμα!) κάτω από τα κύπελλα, φαρδιούς ιμάντες ώμου και ρυθμιζόμενο κλείσιμο. Επιλέξτε βαμβακερά σουτιέν αντί για συνθετικά. Είναι πιο άνετα γιατί επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Και μην ξεχνάτε να κρατάτε το στήθος σας στηριγμένο το βράδυ, αν προτιμάτε. Ένα βαμβακερό αθλητικό σουτιέν, σουτιέν εγκυμοσύνης ή σουτιέν ύπνου εγκυμοσύνης μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα ενώ κοιμάστε.

Το στήθος σας μπορεί να παραμείνει διαφορετικό για πάντα

Αφού απογαλακτιστείτε από τον θηλασμό, οι θηλές σας θα επιστρέψουν στο κανονικό τους χρώμα και το στήθος σας θα επανέλθει περίπου στο μέγεθος πριν από την εγκυμοσύνη. Αλλά επειδή το δέρμα σας έχει τεντωθεί, το χαλαρό δέρμα και οι ραγάδες είναι πολύ πιθανό να μείνουν εκεί. Αντί να αναπολείτε με θλίψη το πιο σφριγηλό, πιο ζωηρό στήθος σας πριν την εγκυμοσύνη, αγκαλιάστε με αγάπη το νέο σας στήθος. Είναι ένα πολύτιμο σημάδι της γονεϊκότητας!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top