Now Reading
«Η φαντασία είναι ένας μυς, που όλοι έχουμε αλλά λίγοι γυμνάζουμε. Μην αφήσετε τον μυ της φαντασίας των παιδιών να ατροφήσει» Αναστασία Μπαλάσκα

«Η φαντασία είναι ένας μυς, που όλοι έχουμε αλλά λίγοι γυμνάζουμε. Μην αφήσετε τον μυ της φαντασίας των παιδιών να ατροφήσει» Αναστασία Μπαλάσκα

Η Αναστασία Μπαλάσκα μιλάει στο childit.gr και την Αγγελική Λάλου για το «Αλφαβητάρι Δεινοσαύρων»

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Αλφαβητάρι Δεινοσαύρων» από τις εκδόσεις Ίκαρος, μιλήσαμε με τη συγγραφέα του Αναστασία Μπαλάσκα.

Πώς προέκυψε το αλφαβητάρι των δεινοσαύρων;

Το «Αλφαβητάρι Δεινοσαύρων» ξεκίνησε από μια αφίσα. Μια αφίσα με το ελληνικό αλφάβητο και δεινόσαυρους, που έφτιαξα για το δωμάτιο του γιου μου. Έπειτα, όταν ο γιος μου άρχισε να ρωτά για τους δεινόσαυρους της αφίσας, αποφάσισα να γράψω και ένα μικρό κείμενο για τον καθένα από αυτούς. Με την πολύτιμη βοήθεια των εκδόσεων Ίκαρος και του Γιάννη Στύλου, αυτό το ερασιτεχνικό κείμενο, μεταμορφώθηκε στο υπέροχο βιβλίο, που σήμερα κρατάτε στα χέρια σας.

Αν είχατε τη δυνατότητα να επιλέξετε έναν δεινόσαυρο από το αλφαβητάρι σας για κατοικίδιο, ποιος θα ήταν;

Η πρώτη μου σκέψη θα ήταν να διαλέξω έναν μικρό, φτερωτό και όμορφο δεινόσαυρο, όπως ο Μικροράπτορας, που είχε το μέγεθος ενός περιστεριού και χρώματα ουράνιου τόξου στα φτερά του. Έλα όμως που ο Μικροράπτορας είναι σαρκοφάγος και εμείς στο σπίτι έχουμε σκύλο. Κι αν το φτερωτό αρπακτικό μας, ξυπνούσε μια μέρα πεινασμένο και μας δάγκωνε το σκυλάκι μας; Α πα πα…απορρίπτεται!

Πάμε άρα να διαλέξουμε έναν χορτοφάγο. Ο Βραχιόσαυρος θα ήταν μια καλή επιλογή αλλά είναι τεράστιος και δε χωράει στο σπίτι μας. Άσε που τρώει πολλά φύλλα και κορμούς δέντρων. Πάνε τα πάρκα του Όσλο… όχι, όχι, ούτε αυτός!

Λοιπόν, έχω την τέλεια ιδέα. Θα διαλέξω έναν Παρασαυρόλοφο:

«Πως μοιάζει με σαύρα όλοι συμφωνούν,

για αυτόν τα βιβλία συνέχεια μιλούν.

Το περίεργο λοφίο που είχε στο κεφάλι

παλλόταν και ηχούσε σαν τύμπανο με χάρη».

Υπέροχα, τώρα δε θα χρειαζόμαστε και ξυπνητήρι!

Τι είναι αυτό θαυμάζετε περισσότερο στους δεινόσαυρους;

Την προσαρμοστικότητα τους. Οι δεινόσαυροι κυριάρχησαν στη γη για εκατομμύρια χρόνια, εξελίχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου και ήταν ικανοί να ζήσουν σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα! Ακόμα και όταν «εξαφανίστηκαν», δεν εξαφανίστηκαν στα αλήθεια. Σήμερα, περπατάνε ανάμεσα μας, απλά εμείς τους φωνάζουμε πτηνά!

Αν γράφατε ένα παραμύθι με ήρωες δεινόσαυρους ποιους θα βάζατε και τι θα αφορούσε η ιστορία;

Μιας και, όπως είναι εμφανές, αγαπώ πολύ τους δεινόσαυρους, έχω ήδη γράψει 2 παραμύθια με ήρωες δεινόσαυρους. Προσπαθώ στα παραμύθια μου να χρησιμοποιώ τους πιο διάσημους δεινόσαυρους και κάποιους που ο γιος μου αγαπά περισσότερο. Για τις ιστορίες τους, εμπνέομαι από την καθημερινότητα του γιου μου. Άρα οι δεινόσαυροί μου μπορεί να πηγαίνουν σχολείο, να κάνουν νέους φίλους, να ταξιδεύουν, να χαίρονται, να φοβούνται, να διστάζουν, να τολμούν, να χαλαρώνουν και να διασκεδάζουν, όπως ακριβώς κάνουμε και εμείς.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση-δυσκολία που συναντήσατε ετοιμάζοντας το αλφαβητάρι;

Σίγουρα η εξακρίβωση όλων των επιστημονικών στοιχείων που περιλαμβάνει. Μπορεί όταν διαβάζετε το βιβλίο, να φαίνεται απλό, αλλά, πιστέψτε με, δεν ήταν.

Πώς είναι να μεγαλώνετε ως το μοναδικό κορίτσι στο μέρος σας και πώς αυτό σας επηρέασε;

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω ότι όταν λέω πως ήμουν το μοναδικό κορίτσι στο χωριό μου, δεν εννοώ ότι δεν υπήρχε κανένα άλλο κορίτσι. Απλά όλα τα υπόλοιπα κορίτσια ήταν ή αρκετά μεγαλύτερα μου ή αρκετά μικρότερά μου. Σε κάθε περίπτωση, ένιωθα μόνη μου. Για να νικήσω αυτή τη μοναξιά, άρχισα να διαβάζω βιβλία και να ζω μέσα από τις ζωές των ηρώων τους. Οι ήρωες βέβαια είναι ήρωες και καμία σχέση δεν έχουν με τον πεζό κόσμο των ανθρώπων, άρα η αθώα και ρομαντική καρδιά μου γνώρισε πολλές απογοητεύσεις μεγαλώνοντας.

Ποια παραμύθια ήταν το καταφύγιό σας ως παιδί;

Όταν τελείωσα την ΣΤ΄ δημοτικού, το μονοθέσιο δημοτικό σχολείο του χωριού μου έκλεισε οριστικά. Ο δάσκαλος, πριν κλείσει το σχολείο, μας μοίρασε τα λίγα λογοτεχνικά βιβλία που είχαμε. Σε εμένα και στα αδέρφια μου, έτυχε να δώσει βιβλία του Ιουλίου Βερν. Οι θεσπέσιες αυτές περιπέτειες, ήταν αυτές που έγιναν το καταφύγιο μου. Και οι ήρωες του είναι ως σήμερα, πιστοί μου φίλοι.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας παιδικά βιβλία;

Πραγματικά, μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω αγαπημένα παιδικά βιβλία. Είναι πάρα πολλά αυτά που έχω αγαπήσει και κάθε χρονιά που περνά, αγαπώ ακόμα περισσότερα. Γενικότερα πιστεύω ότι το επίπεδο του παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια και εύχομαι να μην αργήσει η μέρα που η ποιότητα των ελληνικών παιδικών βιβλίων θα αναγνωριστεί και εκτός συνόρων.

Δείτε Επίσης

Ποιον ήρωα παραμυθιού θα θέλατε να γνωρίσετε από κοντά;

Αφού μιλήσαμε για τον Ιούλιο Βερν, θα πρέπει να πω τον Φιλέα Φογκ. Βασικά δεν θα ήθελα μόνο να τον γνωρίσω, θα ήθελα να πάω μαζί του στον γύρο του κόσμου. Νομίζω ότι μετά από αυτό το ταξίδι, θα είχα ακόμα πιο ωραίες ιστορίες να μοιραστώ μαζί σας.

Θα θέλατε να γράψετε ένα διαφορετικό αλφαβητάρι, τι θέμα θα είχε;

Νομίζω ότι υπάρχουν ήδη πολλά υπέροχα αλφαβητάρια στην ελληνική αγορά. Ο γιος μου βέβαια επιμένει ότι πρέπει τώρα να γράψω και ένα αλφαβητάρι πτεροσαύρων. Όμως εγώ διαφωνώ. Αρκούν οι δεινόσαυροι. Αν αποφασίσω να αφήσω τη ναυτιλία και να ασχοληθώ αποκλειστικά με την παλαιοντολογία, ίσως να το ξανασκεφτώ!

Τι κάνει κατά τη γνώμη σας ένα παιδικό βιβλίο καλό;

Πιστεύω πως ένα παιδικό βιβλίο είναι καλό όταν δεν είναι -μόνο- παιδικό.

Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη φαντασία στα παιδιά;

Και σαν μαμά και σαν συγγραφέας, προτείνω το διάβασμα. Διαβάστε στα παιδιά όσα περισσότερα βιβλία μπορείτε. Διαβάστε διαφορετικά ήδη βιβλίων. Διαβάστε παντού. Και έπειτα συζητήστε μαζί τους, τι είναι αυτό που τους άρεσε ή όχι. Ποια είναι η γνώμη τους. Θα έκαναν το ίδιο αν ήταν στη θέση του ήρωα; Η φαντασία είναι ένας μυς, που όλοι έχουμε αλλά λίγοι γυμνάζουμε. Μην αφήσετε τον μυ της φαντασίας των παιδιών να ατροφήσει.

Έχει μείνει κάποιος δεινόσαυρος έξω από το αλφαβητάρι σας;

Έχουν μείνει εκατοντάδες δεινόσαυροι έξω από το αλφαβητάρι δεινοσαύρων, αλλά θέλω να πιστεύω πως ίσως αυτοί οι 24 δεινόσαυροι, να δώσουν το έναυσμα στους μελλοντικούς παλαιοντολόγους, για να ψάξουν και να ανακαλύψουν και τους υπόλοιπους.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Μιας και δε με ρωτάτε μόνο για τα συγγραφικά μου σχέδια, θα εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να πω ότι το μόνο σχέδιο μου είναι να είμαι ευτυχισμένη. Περνώντας όμορφες στιγμές με την οικογένεια μου, ταξιδεύοντας σε μέρη που δεν έχω πάει ξανά (Φιλέα Φογκ, ακούς;), κάνοντας νέους φίλους και εκτιμώντας τους παλιούς. Τώρα αν μέσα σε όλα αυτά προκύψει και κάποιο νέο βιβλίο, θα είναι χαρά μου να το μοιραστώ μαζί σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top