TOP

9 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε ήπιες τεχνικές ανατροφής στην πραγματική ζωή

Αν θέλετε να ενσωματώσετε την ήπια ανατροφή των παιδιών στο σπίτι σας, ακολουθούν τρόποι να χειριστείτε καθημερινά σενάρια για να ξεκινήσετε.

Ξυπνάτε αργότερα από ό,τι είχατε προγραμματίσει και έχετε μία ώρα για να τους ετοιμάσετε όλους και να βγείτε από το σπίτι. Όταν έρθει η ώρα να φύγετε, λέτε όμορφα, «Εντάξει, βάλε τα παπούτσια σου σε παρακαλώ». Το παιδί σας αρνείται. Προσπαθείτε το καλύτερο, αλλά καταλήγετε να φωνάζετε και να απειλείτε ότι θα τους αφαιρέσετε το αγαπημένο τους παιχνίδι. Μπορεί να τα καταφέρετε να βγείτε έξω από την πόρτα, αλλά νιώθετε ότι έχετε αποτύχει στη γονική μέριμνα για άλλη μια φορά.

Εάν αυτό το σενάριο σας φαίνεται οικείο, δεν είστε μόνοι. Με τόσες πολλές συμβουλές που ξεπετάγονται, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρεις τι να δοκιμάσεις στη συνέχεια. Αν ψάχνετε για μια πιο τρυφερή προσέγγιση, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε την ήπια ανατροφή των παιδιών.

Το στυλ γονικής μέριμνας που βασίζεται σε καθοδήγηση και επιλογές έναντι των απαιτήσεων και της πειθαρχίας. Δίνει στα παιδιά προσδοκίες που τα βοηθούν να τα προετοιμαστούν για να πετύχουν. Η ιδέα είναι να προσεγγίσουμε αυτή τη σχέση από ένα μέρος σεβασμού και ενσυναίσθησης, βοηθώντας τα παιδιά να συγκεντρώσουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να περιηγηθούν στα συναισθήματα καθώς μεγαλώνουν. Το πώς θα τους απαντήσετε θα καθορίσει πώς θα μοιάζει η σχέση σας μετά από χρόνια.

Τα παιδιά θα μπορούν να μεταφέρουν ό,τι έμαθαν στον κόσμο και να γίνουν ενήλικες οπλισμένοι με ισχυρές κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

Αν είστε περίεργοι για το πώς να ενσωματώσετε την ήπια γονική μέριμνα στη ζωή σας, ακολουθούν εννέα κοινές καταστάσεις και συγκεκριμένοι τρόποι αντίδρασης.

Για όταν πρέπει να φύγετε

Έχετε έτοιμες επτά επιλογές σνακ και είστε έτοιμοι να βγείτε στο δρόμο. Αλλά υπάρχει ακόμη ένα έργο που πρέπει να κάνετε: να βγείτε από την πόρτα και να μπείτε στο αυτοκίνητο.

Προετοιμάστε το παιδί σας εκ των προτέρων, καθώς η ανεπιθύμητη συμπεριφορά συχνά εξαλείφεται όταν τα παιδιά γνωρίζουν τι αναμένεται από αυτά. Μπορείτε να πείτε, «Σε λίγο θα φύγουμε για να πάμε στο κατάστημα. Θα χρειαστεί να φορέσετε τα παπούτσια σας τώρα για να είστε έτοιμοι να φύγουμε». Τα μικρά παιδιά συνήθως μπορούν να κατανοήσουν την έννοια του «λίγου» πιο εύκολα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Να έχετε μια τσάντα δίπλα στην πόρτα για να τοποθετήσει το παιδί σας ένα ειδικό αντικείμενο που μπορεί να φέρει μαζί του. Όταν έρθει η ώρα να φύγετε, υπενθυμίστε του να βάλει τα ξεχωριστά του πράγματα στην τσάντα και ετοιμαστείτε να φύγετε.

Ώρα για απενεργοποίηση των οθονών

Ο τερματισμός του χρόνου οθόνης μπορεί να είναι μια δύσκολη μετάβαση. Το κλειδί εδώ είναι να θέσετε προσδοκίες πριν ξεκινήσει το μέτρο. Συζητήστε τον επιτρεπόμενο χρόνο και ποιο είναι το σχέδιο για να τεθεί σε εφαρμογή.

Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο που το παιδί σας μπορεί να ρυθμίσει μόνο του. Όταν τελειώσει ο χρόνος, προσφέρετε μια επιλογή για να κάνει στη συνέχεια. Πείτε κάτι σαν, «Μόλις η συσκευή σας κλείσει, μπορείτε να παίξετε με τους δεινόσαυρούς σας».

Το παιδί σας τρέχει δημόσια

Το να πηγαίνετε τα παιδιά σε ένα μέρος με πολλούς ανθρώπους μπορεί να είναι αγχωτικό. Πριν πάτε, είναι καλή ιδέα να τα ρυθμίσετε και να τους πείτε τις προσδοκίες σας. Μπορείτε να πείτε, «Θα πάμε στο κατάστημα. Είναι σημαντικό να μείνετε κοντά μου για να είστε ασφαλείς».

Για να βεβαιωθείτε ότι αναγνωρίζετε την καλή συμπεριφορά τους όταν είστε έξω, πείτε κάτι σαν, «Μένετε κοντά μου για να είστε ασφαλείς. Ήξερα ότι μπορείτε να το κάνετε!» Σχόλια όπως αυτά δείχνουν στα παιδιά ότι προσέχετε και επίσης τα κάνουν να αισθάνονται καλά.

Εάν το παιδί σας αρχίσει να απομακρύνεται ή να φεύγει από την περιοχή σας, ανεβείτε στο ύψος των ματιών του και υπενθυμίστε του ήρεμα τις προσδοκίες σας. Αντιδρούμε γιατί είμαστε νευρικοί, αλλά το να φωνάζουμε σε ένα παιδί και να το απειλούμε, θα το τρομάξει περισσότερο παρά θα το διδάξει κάτι.

Φεύγοντας από το πάρκο ή ένα Playdate

Δυστυχώς, μέρος της γονικής μέριμνας είναι να αποφασίζουμε πότε η διασκέδαση τελειώνει και είναι ώρα να φύγουμε. Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει. Και πάλι, συζητήστε τις προσδοκίες εκ των προτέρων. Μιλήστε για το τι είδους πράγματα μπορεί να κάνουν εκεί και ότι όταν πείτε ότι είναι ώρα να φύγουν, θα πρέπει να σταματήσουν να παίζουν και να είναι έτοιμα να φύγουν.

Εάν το παιδί σας περνάει δύσκολα με τις μεταβάσεις, είναι σημαντικό να σημειώσετε τα συναισθήματά του. Μπορείτε να πείτε: «Ξέρω ότι είναι δύσκολο να φύγεις όταν διασκεδάζεις, αλλά ήρθε η ώρα να φύγουμε». Διαβεβαιώστε τους ότι τα συναισθήματά τους είναι φυσιολογικά και ότι δεν σας αρέσει να φεύγετε όταν διασκεδάζετε, αλλά είναι μέρος της ζωής.

Επιστροφή στο σπίτι από το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους

Όταν είναι ώρα να μπείτε μέσα μετά το παιχνίδι, αισθάνεστε πίεση να καθαρίσετε τα παιδιά σας, να τα βάλετε να φάνε και να ξαπλώσουν στο κρεβάτι σε μια αξιοπρεπή ώρα; Συμβαίνει σε όλους μας. Διατηρήστε τις δικές σας προσδοκίες χαμηλές και μην αναθέτετε πάρα πολλές εργασίες στα παιδιά σας ταυτόχρονα. Μπορούν να κατακλυστούν εύκολα, οπότε κρατήστε τις οδηγίες απλές. Πείτε κάτι σαν, «Ήρθε η ώρα να μπείτε μέσα και να καθαριστείτε».

Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, προσθέστε μια νέα οδηγία. «Ετοιμαστείτε για δείπνο και μετά είναι ώρα ύπνο». Μπορεί να βοηθήσει να προσθέσετε μια πιο ευνοϊκή δραστηριότητα στο τέλος των οδηγιών σας: «Πρώτα, θα κάνουμε ένα μπάνιο και μετά θα σας διαβάσω ένα βιβλίο. Τι βιβλίο θέλετε να διαβάσετε;»

Το παιδί σας θέλει να αγοράσει κάτι στο κατάστημα

Για πολλούς γονείς, ένα ταξίδι στο κατάστημα καταλήγει σε διαμάχη με το παιδί σας για το τι αγοράζετε ή τι δεν αγοράζετε. Μην επιτρέψετε να σας κυριεύσει η ντροπή επειδή είστε σε δημόσιο χώρο. Η προτεραιότητά σας είναι να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα μάθει πώς να αντεπεξέρχεται στην κατάσταση. Διδάξτε τους πώς να εκφράζουν αυτό που νιώθουν και πώς να εκφράζονται. Είναι εντάξει να αναγνωρίσετε ότι έχετε ακούσει αυτό που θα ήθελαν, αλλά αυτή τη στιγμή χρειάζεστε τη βοήθειά τους για να επιλέξετε ένα άλλο αντικείμενο. Θυμηθείτε να παραμείνετε ήρεμοι και αν είναι δυνατόν, προσφέρετε μια απόσπαση της προσοχής.

Δεν κάθονται για να φάνε ένα γεύμα

Οι ρουτίνες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για να μάθετε στο παιδί σας πώς να ξέρει τι να περιμένει. Η ώρα του δείπνου είναι μια τέλεια κατάσταση για να εφαρμόσετε μια ρουτίνα.

Εξηγήστε στο παιδί σας γιατί είναι σημαντική η ώρα του φαγητού. Πείτε τους ότι είναι καιρός να είμαστε όλοι μαζί και να μιλάμε. Κάντε το όμως και διασκεδαστικό! Ρωτήστε τους ποιο ήταν το αγαπημένο μέρος της ημέρας τους. Φροντίστε να τους πείτε και για τη δική σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να χτίσετε μια σχέση με το παιδί σας.

Ένας άλλος τρόπος για να βελτιώσετε την ώρα του φαγητού είναι να αφήσετε το παιδί σας να βοηθήσει. Ζητήστε τους να συμμετάσχουν στον προγραμματισμό και την προετοιμασία γευμάτων ή να βοηθήσουν στο καθάρισμα. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον έλεγχό σας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν μια αίσθηση σκοπού στο νοικοκυριό και θα ενισχύσουν την ανεξαρτησία τους.

Δεν σας ακούν ενώ παίζουν σε νερό

Το παιχνίδι στο νερό μπορεί να είναι μια αγχωτική δραστηριότητα για τους γονείς. Πάντα φροντίστε να υπενθυμίζετε τους κανόνες και να θυμάστε να τους ενισχύετε κάθε φορά που βρίσκεστε κοντά στο νερό.

Εάν το παιδί σας κάνει κάτι ακατάλληλο, τονίστε του ότι αν συνεχίσει να είναι ανασφαλές, θα χρειαστεί να κάνει ένα διάλειμμα. Και όσον αφορά τους κανόνες ασφαλείας και τις συνέπειες, εξηγήστε γιατί η τήρηση είναι σημαντική. Ίσως χρειαστεί να παρέχετε χώρο μεταξύ του παιδιού σας και της δραστηριότητας μέχρι να μπορέσει να σας δείξει ότι είναι ασφαλές.

Δύσκολη ώρα του ύπνου

Πολλοί γονείς φοβούνται την ώρα του ύπνου. Όλοι έχουν κουραστεί στο τέλος της μέρας και πρέπει ακόμα να βάλετε τα παιδιά στο κρεβάτι και να ελπίζετε για λίγο χρόνο χωρίς τα παιδιά, προτού το κεφάλι σας πέσει στο μαξιλάρι.

Η προβλέψιμη ρουτίνα είναι το κλειδί. Η τακτική ρουτίνα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τα παιδιά σας να συνηθίσουν την ώρα του ύπνου. Προσπαθήστε να την κρατάτε ίδια κάθε βράδυ, αν μπορείτε.

Να υπενθυμίζετε στο παιδί σας τη ρουτίνα πριν τον ύπνο μέχρι να εδραιωθεί καλά. Θα μπορούσατε να πείτε, «Πρώτον, θα βουρτσίσεις τα δόντια σου· δεύτερον, θα διαβάσουμε ένα βιβλίο και τρίτον, ένα φιλί για καληνύχτα και ύπνο». Κάθε βράδυ, χρησιμοποιήστε την ίδια διαδικασία. Ο στόχος είναι το παιδί σας να ακολουθεί τη ρουτίνα χωρίς τη βοήθειά σας. Μπορεί να είναι χρήσιμο για ορισμένα παιδιά να ακολουθούν απλές οδηγίες με εικόνες.

Να θυμάστε

Κανένας τρόπος γονικής μέριμνας δεν είναι τέλειος και κάθε παιδί είναι διαφορετικό, επομένως η ήπια ανατροφή μπορεί να μη λειτουργεί πάντα. Αλλά αν είναι ένα στυλ που θέλετε να δοκιμάσετε και να ακολουθήσετε, θυμηθείτε να αναγνωρίζετε πάντα τα συναισθήματα του παιδιού σας. Δώστε τους επιλογές και αναγνωρίστε το όταν κάτι πάει καλά. Και να θυμάστε, μπορείτε πάντα να προσπαθήσετε ξανά την επόμενη φορά.

Καταχώρησε Σχόλιο