Now Reading
9 συμβουλές για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται καλύτερα

9 συμβουλές για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται καλύτερα

Το πιο σημαντικό: καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου και μείνετε πιστοί όσο μπορείτε σε αυτή

Το πιο σημαντικό: καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου και μείνετε πιστοί όσο μπορείτε σε αυτή

Οι νέοι γονείς σύντομα ανακαλύπτουν ότι «το να κοιμάσαι σαν μωρό» δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά συνηθισμένο για τα μωρά να διαμαρτύρονται όταν τα βάζουν για ύπνο. Μπορεί επίσης να ξυπνήσουν κλαίγοντας λίγες ώρες –ή λεπτά– αφού αποκοιμηθούν. Υπάρχουν όμως τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται καλύτερα.

Πράγματι, εάν το μωρό σας κοιμάται όλη τη νύχτα, η επανεξέταση του προγράμματος ύπνου του μπορεί να λύσει το πρόβλημα. «Δεν υπάρχει κακός ύπνος, απλώς κακές συνήθειες ύπνου, και συνήθως είναι αναστρέψιμες», λέει η Ingrid Prueher, παιδιατρική σύμβουλος ύπνου στο Fairfield του Κονέκτικατ και παρουσιάστρια της σειράς βίντεο Baby Sleep 911, σε άρθρο του motherly.com.

Πώς να βάλετε το μωρό σας να κοιμηθεί

Κάθε μωρό έχει ένα μοναδικό μοτίβο ύπνου. Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε να κοιμηθούν όλη τη νύχτα από την αρχή. Τα περισσότερα μωρά δεν κοιμούνται σταθερά με διάρκεια έξι έως οκτώ ωρών μέχρι να γίνουν περίπου 6 μηνών.

Ξεκινήστε μια ρουτίνα ώρας ύπνου

Η έρευνα δείχνει ότι η δημιουργία μιας ρουτίνας πριν τον ύπνο είναι ένα βασικό βήμα για να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους ένα μωρό μαθαίνει ότι είναι ώρα να κοιμηθεί είναι από ενδείξεις στο περιβάλλον. Περίπου 30 λεπτά πριν τον ύπνο, μειώστε τον θόρυβο και χαμηλώστε τα φώτα.

Ο σωστός φωτισμός είναι απαραίτητος γιατί βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του μωρού. Ο εγκέφαλός μας συνδέει το φως και το σκοτάδι με το να είμαστε ξύπνιοι ή κοιμισμένοι. Το να χαμηλώνουμε τα φώτα τη νύχτα – και να εκθέτουμε το μωρό σε έντονο φως το π.μ. – θα βοηθήσει αυτή τη διαδικασία.

Μόλις ελαχιστοποιήσετε τα ερεθίσματα, μπορείτε να εισαγάγετε άλλες ηρεμιστικές τελετουργίες, όπως ένα ζεστό μπάνιο, παιδικές ρίμες ή νανουρίσματα και χαλαρωτικές ιστορίες. Συνιστάται να εφαρμόσετε το νυχτερινό τελετουργικό όσο το δυνατόν συντομότερα, και ιδανικά για περίπου 6 έως 8 εβδομάδες. Να είστε συνεπείς –κάντε τις δραστηριότητες με την ίδια σειρά κάθε βράδυ– ώστε το μωρό σας να μάθει τι να περιμένει.

Μη βασίζεστε σε καταπραϋντικές μεθόδους

Προσπαθήστε να αφήσετε το μωρό σας νυσταγμένο αλλά ξύπνιο. Αν βάλετε το μωρό σας στην κούνια όταν έχει ήδη κοιμηθεί και ξυπνήσει τη νύχτα, κάτι που κάνουν όλοι οι άνθρωποι, δεν θα αναγνωρίσουν το περιβάλλον τους και θα χρειαστούν τη βοήθειά σας για να ξανακοιμηθούν. Αν τα αφήνετε να νυστάζουν, θα τα βοηθήσετε να μάθουν να αυτοκαταπραΰνονται και, το πιο σημαντικό, να ξανακοιμηθούν.

Τα νεογέννητα επωφελούνται από το λίκνισμα, το ταχτάρισμα και  τη βόλτα αγκαλιά ή στο καρότσι, αλλά τα μωρά αναπτύσσονται γρήγορα και δεν χρειάζονται αυτά τα πράγματα για πάντα. Σε περίπου 5 μήνες, τα περισσότερα μωρά έχουν την ικανότητα να κοιμούνται μόνα τους, και αν προσπαθήσουμε να τα βάλουμε για ύπνο με τους παραπάνω τρόπο, μπορεί να τα καθυστερήσουμε. Ξεκινήστε να εξασκείτε τους πρώτους μήνες για να κοιμίσετε το μωρό σας, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα – συνήθως ο πρώτος υπνάκος είναι ο πιο επιτυχημένος. Διατηρήστε τον χρόνο της αγκαλιάς σας, αλλά σταδιακά σταματήστε το χάιδεμα, το ταχτάρισμα και το κούνημα για ύπνο.

Μη συνδέετε το τάισμα με τον ύπνο

Τα νεογέννητα κοιμούνται ενώ τρώνε συνέχεια. Αλλά αν το μωρό σας αποκοιμιέται συχνά κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, θα αρχίσει να σκέφτεται ότι πρέπει να φάει για να ξανακοιμηθεί.

Για να καταπολεμήσετε αυτό το πρόβλημα, μετακινήστε σταδιακά το τάισμα νωρίτερα μέχρι το μικρό σας να το ξεπεράσει, μετά ολοκληρώστε τη ρουτίνα με ένα χαλαρωτικό βιβλίο και ένα τραγούδι και βάλτε το στο κρεβάτι του νυσταγμένο αλλά ξύπνιο. Μπορεί ακόμα να χρειαστεί να σηκωθείτε για ένα βραδινό φαγητό, αλλά τότε θα είναι θέμα πείνας, όχι ως καταπραϋντικό μέσο.

Μείνετε σταθεροί σε μια ώρα για ύπνο από την αρχή

Όταν σκέφτεστε πώς να βάλετε ένα μωρό για ύπνο, ο χρόνος είναι εξίσου σημαντικός με μια ρουτίνα. Μετά από μερικούς μήνες ηλικίας, τα μωρά έχουν αύξηση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί υπνηλία που το σώμα απελευθερώνει όταν είναι ώρα για ύπνο, που σημαίνει ότι είναι έτοιμα για μια πρόωρη ώρα ύπνου σύμφωνα με τη δύση του ηλίου. Αν τα κρατήσετε ξύπνια μέχρι αργά, γίνονται υπερδιεγερμένα και πιο δύσκολο να τα κοιμίσετε

Ένα καλό σημάδι υπνηλίας είναι όταν το μωρό γίνεται ήρεμο – είναι λιγότερο δραστήριο, έχει βαριεστημένο βλέμμα ή απλώς κοιτάζει επίμονα. Αδράξτε τη στιγμή και ξεκινήστε τη ρουτίνα πριν τον ύπνο. Το εσωτερικό ρολόι του μωρού του λέει πότε πρέπει να είναι ξύπνιο και πότε να κοιμάται, και θέλετε να το ενισχύσετε αυτό.

Φροντίστε το πρόγραμμα ταΐσματος

Ο ύπνος και η διατροφή πάνε χέρι-χέρι. Για τις πρώτες 8 εβδομάδες, ένα μωρό θα πρέπει να τρέφεται κατά παραγγελία κάθε δύο έως τρεις ώρες.

Αν θέλουν να τρώνε κάθε ώρα περίπου, μπορεί να μην καταναλώνουν αρκετά σε κάθε συνεδρία. Κρατήστε ένα 24ωρο ημερολόγιο για το πόσα ml παίρνει ένα μωρό που τρέφεται με μπιμπερό και σε ποια ώρα. Για ένα μωρό που θηλάζει, σημειώστε πόσα λεπτά θηλάζει κάθε συνεδρία.

Αν τρώνε για 20 λεπτά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά μόνο πέντε ή δέκα λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας, απλώς τσιμπολογούν. Και δεν γεμίζουν την κοιλιά τους αρκετά για να κοιμηθούν όλη τη νύχτα.

Από την άλλη πλευρά, εάν το μωρό σας τρώει καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να μπορεί να κοιμάται για τέσσερις έως έξι ώρες τη νύχτα από περίπου 2,5 έως 3 μήνες.

Δείτε Επίσης

Για να βοηθήσετε το μωρό σας να τρώει πιο αποτελεσματικά, προσπαθήστε να χωρίσετε τα γεύματά του (αποσπάστε του την προσοχή με μια πιπίλα ή κάποια ψυχαγωγία) ώστε να πεινάει πραγματικά κάθε φορά. Επίσης, μην αμελείτε το ρέψιμο. Τα έντονα φώτα ή ο θόρυβος μπορεί επίσης να αποσπάσουν την προσοχή. Δοκιμάστε να ταΐσετε το μωρό σας σε ένα πιο σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο, ειδικά όταν ενδιαφέρεται περισσότερο για το περιβάλλον του.

Πάρτε τον υπνάκο στα σοβαρά

Ένα καλά ξεκουρασμένο παιδί θα κοιμάται καλύτερα από ένα υπερβολικά κουρασμένο. Φαίνεται αδιανόητο, αλλά το να παραλείψετε έναν υπνάκο (ή να κρατήσετε ένα μωρό ξύπνιο μέχρι αργά) με την ελπίδα ότι θα κοιμηθεί περισσότερο το βράδυ απλά δεν λειτουργεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τακτικοί μεσημεριανοί ύπνοι είναι τόσο σημαντικοί για να κοιμηθεί το μωρό το βράδυ.

Ορίστε κατευθυντήριες γραμμές για τον ύπνο

Στην ηλικία των 3 έως 4 μηνών, το μικρό σας θα έχει μεγαλύτερες περιόδους εγρήγορσης και μπορείτε να εργαστείτε σύμφωνα με ένα πρόγραμμα ύπνου: έναν το πρωί, έναν νωρίς το απόγευμα και έναν σύντομο απογευματινό ύπνο, εάν χρειάζεται. Ο μεσημεριανός ύπνος είναι μια εξαιρετική στιγμή για να εξασκηθείτε στο να μάθετε το μωρό σας να νυστάζει, καθώς θα μπορείτε να σκεφτείτε πιο καθαρά, να ορίσετε μια ρουτίνα, να συλλέξετε ενδείξεις και να συνεχίσετε να τους βάζετε στο κρεβάτι ξύπνιοι.

Αφήστε το μωρό σας να τα καταφέρει

Εάν βιαστείτε αμέσως να βοηθήσετε το μικρό σας να ξανακοιμηθεί με τον πρώτο θόρυβο που θα ακούσετε, μπορεί να δημιουργήσετε έναν κύκλο που δύσκολα θα σπάσει. Εφόσον γνωρίζετε ότι δεν πεινάει, μπορείτε να περιμένετε πριν λίγο.

Όταν ακούτε τη φασαρία του μωρού σας, κάντε μια παύση για ένα λεπτό και δείτε αν μπορεί να ξανακοιμηθεί μόνο του. Αν δεν μπορεί, μπείτε και κάντε το λιγότερο παρεμβατικό πράγμα – χάδι ή μουσικούλα, αλλά μην τα σηκώσετε. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, ανεβαίνετε σταδιακά την καταπραϋντική σκάλα μέχρι να το επαναφέρετε για ύπνο.

Το θέμα της καταπραϋντικής σκάλας δεν είναι να κάνει ένα μωρό να μάθει να αυτοκαταπραΰνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά να του δώσει αρκετό χώρο για να επιτρέψει στις αυτοκαταπραϋντικές του δεξιότητες να ξεδιπλωθούν φυσικά, με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε μια πιο αγχωτική κατάσταση στο δρόμο.

Σταματήστε να σκέφτεστε υπερβολικά τον ύπνο

Το καταλαβαίνουμε: Όταν δεν κοιμάστε αρκετά οι ίδιοι, η ξεκούραση είναι το μόνο που μπορείτε να σκεφτείτε. Αλλά αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αντισταθείτε στην παρόρμηση να ερευνάτε «πώς να κοιμίζετε ένα μωρό» κάθε βράδυ. Η υπερφόρτωση πληροφοριών αναγκάζει τους γονείς να δοκιμάσουν ένα εκατομμύριο διαφορετικά πράγματα, κάτι που δεν δημιουργεί καμία συνέπεια ή εμπιστοσύνη. Τα παιδιά ευδοκιμούν γνωρίζοντας τι να περιμένουν.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και δώστε στις τεχνικές που επιλέγετε μια ευκαιρία να λειτουργήσουν. Το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί πολλές προσπάθειες (ή ημέρες ή εβδομάδες) για να αποκτήσει καλές συνήθειες ύπνου – αλλά αν διατηρήσετε τη ρουτίνα, θα τα καταφέρει.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top