Now Reading
9 κανόνες για να εξελιχθεί όμορφα για όλους ένα playdate

9 κανόνες για να εξελιχθεί όμορφα για όλους ένα playdate

Θα επηρεάσουν την επιτυχία του, αλλά και τη σχέση σας με τους άλλους γονείς.

Κάθε playdate συνοδεύεται από άγραφους κανόνες για εμάς και τα παιδιά μας, είτε είμαστε οι οικοδεσπότες είτε φιλοξενούμενοι. Ακολουθώντας τους, οι μικροί επισκέπτες θα περάσουν καλά και εμείς καλύτερα, χωρίς στρες και παρεξηγήσεις.

Ανταποδίδουμε κι εμείς την πρόσκληση σε ένα playdate: Μια συνάντηση για παιχνίδι αφήνει πίσω της ένα σπίτι σε κατάσταση χάους, με παιχνίδια σκορπισμένα παντού και διάφορες μικρές ζημιές (ή ακόμα και μεγαλύτερες ζημιές). Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε λοιπόν για να ευχαριστήσουμε τους οικοδεσπότες για τον κόπο τους είναι να τους προσκαλέσουμε, με τη σειρά μας, στο σπίτι μας.

Υπολογίζουμε το χρόνο ενός playdate ανάλογα με την ηλικία των παιδιών: Ενώ τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν να παίζουν άνετα για δύο ώρες και παραπάνω, τα μωρά και τα νήπια ίσως αρχίσουν να δείχνουν σημάδια κούρασης και υπερέντασης μετά την πρώτη ώρα. Γι’ αυτό, αν οργανώσετε κάποια δραστηριότητα για τα παιδιά στο σπίτι υπολογίστε, για τα μικρότερα, να μην ξεπερνά τη μία ώρα, αφήνοντας φυσικά τους επισκέπτες σας να παρατείνουν στη συνέχεια την παραμονή τους για ελεύθερο παιχνίδι, αν το θέλουν.

Προετοιμάζουμε τα παιδιά σας για το playdate: Εξηγήστε τους, πριν από ένα ραντεβού για παιχνίδι, ότι πρέπει να μοιράζονται με όλους τα παιχνίδια και πως πρέπει να έχουν καλή συμπεριφορά απέναντι στα άλλα παιδιά, αν θέλουν να ακολουθήσει και άλλο playdate στο κοντινό μέλλον.

Διευκρινίζουμε με τους οικοδεσπότες ενός playdate αν η πρόσκληση αφορά και γονείς: Δεν φοβόμαστε να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή αν περιμένουν να είμαστε κι εμείς στο σπίτι, μαζί με τα παιδιά μας, ή αν θα τα αφήσουμε μόνα, για όση ώρα διαρκεί το παιχνίδι, για να επιστρέψουμε αργότερα να τα πάρουμε. Αυτός ο κανόνας ισχύει ιδιαίτερα για τις ηλικίες γύρω στα 5, όταν τα παιδιά μας δεν είναι ούτε υπερβολικά μικρά (για να θεωρείται δεδομένο ότι θα είμαστε συνέχεια δίπλα τους) αλλά ούτε και πολύ μεγάλα.

Ενημερώνουμε τους οικοδεσπότες για αλλεργίες και δυσανεξίες: Είναι κάτι που δεν μπορεί να γνωρίζουν εκ των προτέρων. Επίσης, αν οργανώνουμε εμείς το ραντεβού για παιχνίδι, ρωτάμε τους γονείς αν τα δικά τους παιδιά έχουν κάποια αλλεργία/δυσανεξία, ώστε να διαμορφώσουμε ανάλογα το μενού των σνακ και τον χώρο (για παράδειγμα, αν ένα παιδί είναι αλλεργικό στις γάτες, καθαρίζουμε σχολαστικά το σπίτι και τις περιορίζουμε σε άλλο δωμάτιο πριν από την επίσκεψή του).

Σεβόμαστε απόλυτα τους κανόνες του σπιτιού που μας φιλοξενεί: Ακόμα και αν δεν συμφωνούμε απόλυτα μαζί τους, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συμμορφωθούμε σε αυτούς, σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Από την άλλη, προσπαθούμε να είμαστε όσο γίνεται πιο ευέλικτοι με τους δικούς μας κανόνες, όταν οργανώνουμε ένα playdate: για παράδειγμα, σερβίρουμε τα σνακ σε διαφορετική ώρα από εκείνη που συνήθως τρώει το δικό μας παιδί, για να μην αφήσουμε πεινασμένους τους καλεσμένους μας.

Δείτε Επίσης

Αν ένα παιδί αδυνατεί να πειθαρχήσει, ενημερώνουμε τους γονείς του. Όσο αμήχανη κι αν είναι αυτή η κατάσταση, δεν προσπαθούμε να του επιβάλουμε πειθαρχία σύμφωνα με τους δικούς του κανόνες, αλλά συζητάμε τη συμπεριφορά του με τους γονείς του, παρουσιάζοντας τα γεγονότα όσο γίνεται πιο ουδέτερα και αποφεύγοντας να κατακρίνουμε το παιδί ή τους ίδιους. Τα όρια είναι λεπτά, αλλά σε περίπτωση που ένα παιδί προκαλεί καταστροφές στο χώρο ή γίνεται επιθετικό, έχουμε το καθήκον απέναντι σε όλους τους καλεσμένους να βάλουμε, διπλωματικά, τα όριά μας.

Στο τέλος συμμαζεύουμε τα παιχνίδια μαζί με τα παιδιά: Αν είναι παρόντες και οι γονείς, τους προτρέπουμε να συμμετέχουν κι εκείνοι στο συμμάζεμα, χωρίς ντροπές, εξηγώντας τους ότι έτσι δίνουν το καλύτερο παράδειγμα για όλους. Φυσικά, ο κανόνας ισχύει είτε είμαστε καλεσμένοι είτε οικοδεσπότες σε ένα playdate.

Ευχαριστούμε τους οικοδεσπότες για τη φιλοξενία τους: Ένα απλό «ευχαριστώ» μέσα από ένα μήνυμα που ακολουθεί μετά το playdate συνήθως αρκεί. Εκτός αν το playdate ήταν… υπερπαραγωγή, π.χ. με πλούσιο μπουφέ, εμψυχωτές και οργανωμένες δραστηριότητες, οπότε για να τους ευχαριστήσουμε μπορούμε να κάνουμε, στη συνέχεια, ένα συμβολικό δώρο στο παιδί τους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top