Now Reading
8 κοινά –και όχι και τόσο συχνά– σημάδια σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά

8 κοινά –και όχι και τόσο συχνά– σημάδια σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά

Από πόνο στο στομάχι και ναυτία μέχρι πυρετούς, απώλεια όρεξης και διάρροια, αυτά είναι μερικά από τα σημάδια της σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά.

Από πόνο στο στομάχι και ναυτία μέχρι πυρετούς, απώλεια όρεξης και διάρροια, αυτά είναι μερικά από τα σημάδια της σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά.

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σκωληκοειδίτιδα στα παιδιά, από το τι την προκαλεί μέχρι το πότε συνήθως εμφανίζεται.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα;

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια λοίμωξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού οργάνου που συνδέεται με το παχύ έντερο στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Ενδεικτικά, επηρεάζει έναν στους 1.000 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά. Τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας 10 έως 30 ετών. Ωστόσο, θεωρείται πάντα επείγουσα ανάγκη. Η «θεραπεία» της σκωληκοειδίτιδας είναι η αφαίρεση του οργάνου, γνωστή και ως σκωληκοειδεκτομή.

Τι προκαλεί σκωληκοειδίτιδα;

Η αιτία της σκωληκοειδίτιδας ποικίλλει, από άτομο σε άτομο και περίπτωση σε περίπτωση. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα απόφραξης. Όταν η σκωληκοειδής απόφυση μπλοκάρει, μπορεί να αναπτυχθούν πάρα πολλά βακτήρια και να προκαλέσουν μόλυνση. Μερικά από τα πράγματα που μπορεί να μπλοκάρουν την σκωληκοειδή απόφυση είναι σκληρά, σαν πέτρα κόπρανα, διογκωμένοι λεμφαδένες στα έντερα, [ή] παράσιτα και άλλες λοιμώξεις. Όμως η σκωληκοειδίτιδα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη, που συνήθως προκαλείται από έναν ή περισσότερους παράγοντες.

Πότε τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν σκωληκοειδίτιδα;

Τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν σκωληκοειδίτιδα στο δημοτικό σχολείο. Η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 10 έτη. Ωστόσο, τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν σκωληκοειδίτιδα νωρίτερα. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ποια είναι τα σημάδια της σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά;

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι η σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται σαν στομαχικό σύμπτωμα –με ναυτία, έμετο, πόνο, δυσφορία και πόνο στο στομάχι– αυτό δεν συμβαίνει πάντα, ιδιαίτερα στα παιδιά. Η απώλεια της όρεξης, η ναυτία και ο έμετος, τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας στους ενήλικες, ΔΕΝ ήταν προγνωστικά της σκωληκοειδίτιδας στα παιδιά. Επιπλέον, τα παιδιά κάτω των 4 ετών διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για ρήξη… επειδή τα μικρά παιδιά έχουν λιγότερα από τα κλασικά συμπτώματα ναυτίας, εμέτου και πόνου που εντοπίζονται στο κάτω δεξί τμήμα της κοιλιάς από ό,τι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες, καθιστώντας τη διάγνωση πιο δύσκολη.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέχετε;

Ο πόνος και ο χαμηλός πυρετός είναι συνήθως τα πρώτα σημάδια σκωληκοειδίτιδας. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

δυσφορία ή ευαισθησία γύρω από τον αφαλό ή στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς

ναυτία και/ή έμετος

διάρροια, ιδιαίτερα μικρές ποσότητες με βλέννα

διογκωμένη κοιλιά

Εάν το παιδί σας είναι ξαπλωμένο στο πλάι με τραβηγμένα τα γόνατά του και/ή περπατά σκυμμένο, αυτό μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Δείτε Επίσης

Πώς αντιμετωπίζεται η σκωληκοειδίτιδα;

Η τυπική θεραπεία για τη σκωληκοειδίτιδα είναι μια σκωληκοειδεκτομή ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Αυτό συμβαίνει γιατί, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης με αποτέλεσμα σοβαρές παρενέργειες και επιπλοκές. Ωστόσο, ήπιες περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας μπορεί (σε ορισμένες περιπτώσεις) να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά. Αυτό, ωστόσο, είναι σπάνιο.

Πότε μπορούν τα παιδιά να ξαναρχίσουν τη φυσιολογική τους δραστηριότητα μετά από μια σκωληκοειδεκτομή;

Μετά από μια σκωληκοειδεκτομή, το παιδί σας πιθανότατα θα πονέσει ή/και θα παρουσιάσει μέτρια ενόχληση. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν προκαλεί ανησυχία. Τα καλά νέα λένε ότι ο πόνος πρέπει να υποχωρήσει γρήγορα και, προτού το καταλάβετε, το παιδί σας θα είναι καλά. Δεν απαιτούνται μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής ή διατροφικές τροποποιήσεις.

Πότε όμως μπορεί το παιδί σας να ξαναρχίσει την κανονική του δραστηριότητα; Ενώ αυτό ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού σας και/ή τη μέθοδο της χειρουργικής επέμβασης που εκτελείται, σε πολλά παιδιά δίνεται το «οκ» μετά από δύο εβδομάδες.

(πηγή)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top