7 καθημερινές συνήθειες για να χτίσετε ισχυρές βάσεις ψυχικής υγείας στα παιδιά - Childit
Now Reading
7 καθημερινές συνήθειες για να χτίσετε ισχυρές βάσεις ψυχικής υγείας στα παιδιά

7 καθημερινές συνήθειες για να χτίσετε ισχυρές βάσεις ψυχικής υγείας στα παιδιά

Πώς να βάλουν οι γονείς από νωρίς γερά θεμέλια ψυχικής υγείας στα παιδιά

«Μα είναι παιδιά. Δεν έχουν κανένα λόγο να έχουν κατάθλιψη». Αυτό είναι κάτι που ακούει συχνά ως παιδοψυχολόγος, η Dr. Ariana Hoet όπως μοιράζεται σε άρθρο της στο Motherly. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 1 στα 5 παιδιά έχει διαταραχή ψυχικής υγείας που επηρεάζει τη συνολική του υγεία. Και το 50% όλων των ψυχικών ασθενειών της ζωής ξεκινούν στην πραγματικότητα πριν από την ηλικία των 14 ετών. Είναι ωστόσο κάπως καθησυχαστικό το να γνωρίζετε ότι είναι δυνατό να προωθήσετε την ψυχική υγεία και ευεξία των παιδιών σας μέσω των καθημερινών συνηθειών. Δείτε πώς μπορείτε να τα βοηθήσετε να ευδοκιμήσουν καθώς αναπτύσσονται, καθώς και πώς να αναγνωρίσετε πότε πρέπει να αναζητήσουν πρόσθετη βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

7 καθημερινές συνήθειες για να χτίσετε ισχυρές βάσεις ψυχικής υγείας στα παιδιά

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη μερικές από τις υγιεινές συνήθειες που χρειάζεται το παιδί σας για να παραμείνει σωματικά υγιές. Ομοίως, υπάρχουν αρκετές καθημερινές συνήθειες που μπορείτε να δοκιμάσετε για να υποστηρίξετε την ψυχική του υγεία.

Διατηρήστε τη συνέπεια στο πρόγραμμά του

Έχετε παρατηρήσει πώς το παιδί σας θέλει να δει την ίδια ταινία ξανά και ξανά; Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά αγαπούν την επανάληψη. Η επανάληψη του δίνει μια αίσθηση ελέγχου γιατί ξέρουν τι να περιμένουν. Γι’ αυτό οι ρουτίνες είναι τόσο χρήσιμες για τη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία ενός παιδιού.

Για τα μικρά παιδιά, μπορεί να είναι χρήσιμο να έχουν το πρόγραμμά τους μορφοποιημένο ή γραμμένο κάπου, ώστε να έχουν μια υπενθύμιση για το τι πρέπει να κάνουν. Για παράδειγμα, δείξτε φωτογραφίες ενός παιδιού που βουρτσίζει τα δόντια του, ντύνεται, τρώει πρωινό κ.λπ. για την πρωινή ρουτίνα. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί να είναι μια λίστα με τις ώρες, ώστε να γνωρίζουν πότε πρέπει να βγουν έξω ή πότε είναι ώρα να σβήσουν τα φώτα.

Δημιουργήστε το πρόγραμμα μαζί

Στο ίδιο μήκος κύματος με το παραπάνω, τα προγράμματα θα μειώσουν επίσης τις διαμάχες για την εξουσία και θα δημιουργήσουν ανεξαρτησία βοηθώντας τα παιδιά να ξέρουν τι να περιμένουν – και πότε.

Σκεφτείτε να διατηρείτε σταθερές τις ώρες ύπνου, τα γεύματα, την εργασία και το χρόνο παιχνιδιού κάθε μέρα. Η δημιουργία οικογενειακών προγραμμάτων με κάποια συμβολή από τα παιδιά σας μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ, ειδικά καθώς μεγαλώνουν.

Δημιουργήστε χρόνο για καθημερινή αυτοφροντίδα

Όταν δημιουργείτε τα καθημερινά προγράμματα της οικογένειάς σας, μην ξεχνάτε να προσθέτετε χρόνο για αυτοφροντίδα. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να χαλαρώσουν και να αποφορτιστούν, όπως και οι ενήλικες. Σημαντικό επίσης το αφιερώνετε οι ίδιοι χρόνο και για τον εαυτό σας – τα παιδιά μαθαίνουν βλέποντάς μας! Η αυτοφροντίδα μπορεί να είναι διαφορετική για τον καθένα, αλλά μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν πράγματα όπως το να κάνουν μια βόλτα, διαλογισμό, ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, μαγείρεμα, ψήσιμο, μουσική ή τέχνες και χειροτεχνίες.

Ενθαρρύνετε τη διασκέδαση

Φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο για διασκεδαστικές δραστηριότητες. Γνωρίζουμε ότι το να παραμένουμε δραστήριοι και να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την ψυχική μας υγεία. Είναι υπέροχο να έχετε τα παιδιά να ασχολούνται με αθλήματα, ομάδες ή χόμπι που τους αρέσουν.

Είναι επίσης καλό να έχετε χρόνο να κάνετε οικογενειακές δραστηριότητες, ακόμα κι αν αυτό που κάνετε μαζί αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αυτή μπορεί να είναι μια εξαιρετική στιγμή για να επιτρέψετε στο παιδί σας να έχει δικαίωμα επιλογής στην οικογένεια. Αυτό μπορεί να μοιάζει σαν να αφήνετε το παιδί σας να επιλέξει τη δραστηριότητα για το χρόνο του παιχνιδιού και να ακολουθείτε το παράδειγμά του. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, ρωτήστε τα ποια πράγματα θα ήθελαν να μπορούσατε να κάνετε ως οικογένεια. Στη συνέχεια, βρείτε τρόπους για να ενσωματώσετε μερικές από αυτές τις δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο σας.

Διδάξτε τη συναισθηματική αυτορρύθμιση

Ακριβώς όπως διδάσκουμε στα παιδιά τα χρώματα, τους αριθμούς και τα γράμματα, πρέπει να τους διδάξουμε και τα συναισθήματά τους. Ξεκινήστε απλά διδάσκοντάς τους λέξεις συγκίνησης και πώς νιώθουμε τα διαφορετικά συναισθήματα στο σώμα. Για παράδειγμα, «Φαίνεται ότι είσαι θυμωμένος επειδή οι γροθιές σου είναι σφιγμένες και το πρόσωπό σου είναι κόκκινο. Νιώθεις θυμό;» «Μπορώ να πω ότι είμαι νευρικός επειδή το στομάχι μου κάνει ήχους και τα πόδια μου τρέμουν». Στη συνέχεια, μπορείτε να συζητήσετε πώς να αντιμετωπίσετε καλύτερα αυτά τα συναισθήματα. Θυμηθείτε, κανένα συναίσθημα δεν είναι καλό ή κακό. Η δουλειά μας είναι να επικυρώσουμε τα συναισθήματά τους και στη συνέχεια να συζητήσουμε πώς να ανταποκριθούμε καλύτερα στο πώς νιώθουν. Το να μιλάτε για τα προσωπικά σας συναισθήματα και τον τρόπο που τα αντιμετωπίζετε είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μάθουν!

Διδάξτε τους πώς να μιλάνε καλά στον εαυτό τους

Οι σκέψεις μας επηρεάζουν το πώς νιώθουμε και συμπεριφερόμαστε. Ως ενήλικες, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να παρατηρήσουν και να αμφισβητήσουν την αρνητική αυτοομιλία ή τις ανακριβείς αντιλήψεις τους για τον κόσμο. Για παράδειγμα, μιλήστε τους όταν λένε πράγματα όπως: «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό» ή «Κανείς δεν με αρέσει». Βοηθήστε τα να βρουν στοιχεία υπέρ και κατά αυτών των σκέψεων και στη συνέχεια δημιουργήστε μια νέα σκέψη που να είναι πιο ακριβής.

Ένας απλός τρόπος για να τα βοηθήσετε να ασκήσουν συνήθειες θετικής σκέψης είναι να καλλιεργήσετε την ευγνωμοσύνη. Για παράδειγμα, στο δείπνο, κάθε μέλος της οικογένειας μπορεί να μοιραστεί κάτι για το οποίο είναι ευγνώμων για εκείνη την ημέρα.

Ενθαρρύνετε τις κοινωνικές συνδέσεις

Η συμμετοχή στην κοινότητα, η κοινωνική υποστήριξη και η εμπιστοσύνη στους άλλους συνδέονται με τη θετική ψυχική υγεία. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δημιουργήσει ένα δίκτυο ανθρώπων στο σχολείο, στην κοινότητά σας, με γείτονες και οικογένεια. Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε την καλοσύνη προς τους άλλους, κάτι που γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι ένας θετικός τρόπος για να χτίσετε υγιείς σχέσεις.

Πότε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια

Ακριβώς όπως μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν σωματικά παρά τις καλύτερες συνήθειες υγείας, το παιδί σας μπορεί να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας.

Λάβετε υπόψη εάν το παιδί σας εμφανίσει ξαφνικά κάποιο από τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα:

See Also

Χάσει το ενδιαφέρον του για τα αγαπημένα του πράγματα

Δεν ενδιαφέρεται για κοινωνικοποίηση

Βιώνει δραματικές αλλαγές στη διάθεση

Αλλαγές στην όρεξη

Δυσκολία στον ύπνο

Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί ή δεν έχει κίνητρα

Εάν αυτές οι αλλαγές παρεμποδίζουν την καθημερινή ζωή ή εάν συμβαίνουν τις περισσότερες μέρες για περισσότερες από δύο εβδομάδες, ίσως είναι καιρός να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Μιλήστε με τον παιδίατρο ή το σχολείο του παιδιού σας σχετικά με τις ανησυχίες σας ή επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Γράψτε τι έχετε παρατηρήσει, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων παραδειγμάτων εάν μπορείτε.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top