7 βασικά συστατικά για επιτυχή μονογονεϊκή ανατροφή - Childit
Now Reading
7 βασικά συστατικά για επιτυχή μονογονεϊκή ανατροφή

7 βασικά συστατικά για επιτυχή μονογονεϊκή ανατροφή

Μια νέα μελέτη στις ΗΠΑ αναφέρει τρόπους για πετυχημένη ανατροφή σε μονογονεϊκές οικογένειες

Τον Νοέμβριο του 2022, το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ δημοσίευσε τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις δομές της μονογονεϊκής οικογένειας.

Διαπίστωσε ότι:

10,9 εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες είχαν έναν γονέα με παιδί κάτω των 18 ετών.

Το 80% από αυτές είναι μονογονεϊκές με μαμά ως γονέα​.

Τα δύο τρίτα (67%) από αυτές είχαν τουλάχιστον ένα παιδί κάτω των 12 ετών.

Οι μισές (51%) είχαν τουλάχιστον ένα παιδί μεταξύ 12 και 17 ετών.

Το είκοσι τρία τοις εκατό των παιδιών κάτω των 18 ετών ζουν με έναν γονέα2.

Προκλήσεις μονογονεϊκότητας

Οι μονογονεϊκές οικογένειες αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις. Για παράδειγμα, υπάρχει συνήθως λιγότερη βοήθεια στο μοίρασμα των γονικών καθηκόντων.

Ένα από τα ζητήματα, ειδικότερα, που σχετίζονται με την μονογονεϊκή μέριμνα είναι το στίγμα.

Από τη δεκαετία του 1960, η έρευνα και οι μελέτες έχουν συχνά επικεντρωθεί στις αρνητικές πτυχές της μονογονεϊκής ανατροφής. Έχουν συνδέσει την ιδιότητα του μονογονεϊκού με τα αποτελέσματα των παιδιών, όπως το να εγκαταλείψουν το σχολείο, τις συνθήκες ψυχικής υγείας, τις ανησυχίες για τη σωματική υγεία και τις οικονομικές δυσκολίες.

Τέτοιες έρευνες έχουν διαιωνίσει τα αρνητικά κοινωνικά στερεότυπα των μονογονεϊκών οικογενειών.

Μερικοί ερευνητές αποφάσισαν να το αλλάξουν αυτό. Δύο από αυτούς ήταν η Myrna R. Olson και η Judith A. Haynes.

Πώς να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά ως γονείς σε μονογονεϊκές οικογένειες

Τόσο η Olson όσο και η Haynes έχουν μεγαλώσει παιδιά ως μαμάδες σε μονογονεϊκή οικογένεια, η μία μετά από διαζύγιο και η άλλη μετά το θάνατο του συζύγου της.

Το 1993, πήραν συνεντεύξεις από είκοσι έξι μόνους γονείς που είχαν αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της μονογονεϊκής μέριμνας για να προσδιορίσουν τι έκανε αυτές τις οικογένειες δυνατές.

Αν και αυτές οι σε βάθος συνεντεύξεις μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν κάθε γονέα ή να μην καλύπτουν όλες τις επιτυχημένες στρατηγικές γονικής μέριμνας, μπορούν να δώσουν μια ματιά στη μεγαλύτερη εικόνα.

Σε αυτή τη μελέτη, οι «επιτυχημένοι» μόνοι γονείς αναγνωρίστηκαν από ειδικευμένους επαγγελματίες ως εκείνοι που επέδειξαν θετική στάση και φάνηκαν ικανοί στους γονικούς τους ρόλους​.

Εδώ είναι τα κοινά θέματα αυτών των μεμονωμένων οικογενειών.

ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ

Οι γονείς αποδέχθηκαν τις δύσκολες πτυχές της μονογονεϊκής μέριμνας, όπως λιγότερο προσωπικό χρόνο, κοινωνική ζωή, οικογενειακό εισόδημα και άλλους οικονομικούς πόρους, ενώ εξακολουθούσαν να επιδεικνύουν θετική στάση απέναντι στη ζωή.

Το διαζύγιο ή η απώλεια ενός συζύγου μπορεί να είναι προκαλέει αναστάτωση ή ακόμα και να αποτελεί τραυματικό γεγονός. Στην αρχή, είναι φυσιολογικό να νιώθετε θυμό ή κατάθλιψη.

Αλλά μετά το διαζύγιο ή τον θάνατο, αυτοί οι μόνοι γονείς μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν και να λύσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα.

Οι χωρισμένοι γονείς ανέλαβαν την ευθύνη για την αποτυχία της σχέσης. Όσοι έχασαν συντρόφους μπόρεσαν να προχωρήσουν ενώ κρατούσαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στην καρδιά τους.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες και τον αρχικό θυμό, δεν έμειναν στην πικρία ή στην αυτολύπηση.

Αυτοί οι γονείς είχαν θετική στάση απέναντι στην ανατροφή των παιδιών και στη ζωή γενικότερα. Καθώς ανέλαβαν τους νέους τους ρόλους, αναζήτησαν λύσεις.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ

Οι σχέσεις τους με τα παιδιά ήταν η προτεραιότητα αυτών των γονιών.

Η αγάπη τους για τα παιδιά τους ήταν εμφανής. Καθώς μιλούσαν για αυτούς, έδειχναν μια αίσθηση υπερηφάνειας, ζεστασιάς και συμπόνιας.

Θυσίασαν τον χρόνο, τα χρήματά τους και την ενέργειά τους χωρίς λύπη για να γίνουν οι καλύτεροι δυνατοί γονείς.

ΜΗ ΤΙΜΩΡΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

Παρά το γεγονός ότι αρχικά αγωνίστηκαν στην πειθαρχία, οι γονείς δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τις προσεγγίσεις που δεν σέβονταν.

Αντί να επιβάλλουν μια αυστηρή πειθαρχία, ενδυνάμωσαν τα παιδιά τους και παρείχαν συνέπεια ταυτόχρονα.

Αυτό το δημοκρατικό στυλ ανατροφής τους κέρδισε την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό από τα παιδιά τους.

See Also

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο σπίτι, δεν υπήρχε περιορισμός σε θέματα, συναισθήματα ή σκέψεις. Τα παιδιά ενθαρρύνονταν να εκφράζονται ελεύθερα και ειλικρινά από την πρώιμη παιδική ηλικία.

Όταν η εμπιστοσύνη οικοδομήθηκε μέσω μη τιμωρητικής πειθαρχίας, τα παιδιά δεν φοβήθηκαν να εκφράσουν τις ανάγκες, τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους.

Η ανοιχτή επικοινωνία δεν περιοριζόταν στα παιδιά τους. Οι διαζευγμένοι γονείς διατήρησαν επίσης επικοινωνία με τους συζύγους τους ανεξάρτητα από τις κοινές γονικές ρυθμίσεις ή τις ρυθμίσεις διαβίωσης των παιδιών. Παρά τις συγκρούσεις τους, κατάφεραν να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες των παιδιών τους.

Επιπλέον, οι γονείς επικοινώνησαν ανοιχτά με τους δασκάλους και τους παρόχους παιδικής φροντίδας σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση για να παρέχουν στα παιδιά τους επιπλέον υποστήριξη.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μέσω της καλλιέργειας των ενδιαφερόντων και των δεξιοτήτων τους, οι γονείς γαλουχούσαν την ατομικότητα και την ανεξαρτησία των παιδιών.

Τα παιδιά μπορούσαν να επιλέξουν αθλήματα ή δραστηριότητες σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους, όχι αυτά των γονέων.

Τα μέλη μιας οικογένειας υποστηρίζουν το ένα το άλλο στις επιλογές τους καθώς και στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή οικογενειακή τους ζωή.

ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ

Οι γονείς αναγνώρισαν τη σημασία της δικής τους ευημερίας και αφιέρωσαν χρόνο για να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Παρά την έλλειψη χρόνου ως μόνοι γονείς, μείωσαν το γονικό άγχος μέσω επαρκών επιπέδων σωματικής, πνευματικής, συναισθηματικής ή κοινωνικής δραστηριότητας.

Οι στρατηγικές τους περιελάμβαναν φιλίες, άσκηση, εκτεταμένες οικογένειες, ρομαντικό σύντροφο, συμβουλευτική ή πνευματική σχέση.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ

Σε αυτές τις μονογονεϊκές οικογένειες, οι γονείς γενικά δημιούργησαν ειδικές τελετουργίες και παραδόσεις για να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους.

Αυτά τα τελετουργικά θα μπορούσαν να είναι καθημερινές, εβδομαδιαίες ή εποχιακές ρουτίνες.

Για παράδειγμα, μερικές οικογένειες είχαν πρωινό για πικνίκ τα Σαββατοκύριακα και άλλες ετοίμαζαν μαζί δείπνο καθημερινά. Ή μπορεί να μαγειρεύουν ένα ιδιαίτερο πιάτο στις γιορτές.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top