6 δραστηριότητες που ακονίζουν τις αισθήσεις του νηπίου, ιδανικές για απόγευμα στο σπίτι - Childit
Now Reading
6 δραστηριότητες που ακονίζουν τις αισθήσεις του νηπίου, ιδανικές για απόγευμα στο σπίτι

6 δραστηριότητες που ακονίζουν τις αισθήσεις του νηπίου, ιδανικές για απόγευμα στο σπίτι

Η μπλόγκερ Μαρία Γιαννούκου, aka Shabby Mommy, μοιράζεται μαζί μας έξι προτάσεις
αισθητηριακού παιχνιδιού, για να απασχολήσουμε δημιουργικά στο σπίτι ένα παιδί 2+ ετών.

Αναρωτιέστε πώς θα κρατήσετε απασχολημένο ένα δραστήριο νήπιο; Εφοδιαστείτε μερικά απλά υλικά και ακολουθήστε τις προτάσεις που μοιράστηκε με το Childit.gr η Μαρία Γιαννούκου, μαμά ενός κοριτσιού 2 ετών και δημιουργός ενός ιστολογίου με απολαυστική αισθητική και πλούσιο περιεχόμενο, του Shabby Mommy. Είναι όλες δοκιμασμένες με επιτυχία!

Οι δραστηριότητες που παρουσιάζει η Shabby Mommy ακολουθούν τη λογική του messy ή sensory play (αισθητηριακό παιχνίδι), «ένα είδος παιχνιδιού που χρησιμοποιεί αισθητηριακά υλικά, όπως πλαστελίνη, αλεύρι, νερό, άμμο κ.λπ. Στόχος του, όχι τόσο η δημιουργία κάποιας κατασκευής ή ενός τελικού προϊόντος, όσο το να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν», εξηγεί η κ. Γιαννούκου και προσθέτει: «Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι πολύ ευεργετικό για τις μικρές ηλικίες, αφού επιτρέπει στα μικρά χεράκια να καλλιεργήσουν τις αισθήσεις τους και τη λεπτή τους κινητικότητα εξερευνώντας τις ιδιότητες των υλικών. Έτσι, μέσα από το μη δομημένο παιχνίδι γνωρίζουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους μέσα από πολύ διασκεδαστικές δραστηριότητες».

1. Σπιτική πλαστελίνη

Το θαυματουργό αυτό παιχνίδι προσφέρεται για όλες τις ηλικίες (αρκεί το παιδάκι σας να έχει ξεπεράσει το στάδιο που βάζει αντικείμενα στο στόμα) και προσφέρει αμέτρητες επιλογές. Για τα μικρότερα Σποράκια αρκεί η πρώτη επαφή, καθώς ζητούμενο γι’ αυτά δεν είναι τόσο το να κάνουν κατασκευές όσο το να μάθουν να δουλεύουν τα χεράκια τους!

Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες θα φτιάξετε τη δική σας πλαστελίνη. Δώστε στα παιδιά πλαστικά μαχαιράκια για να την κόψουν και φόρμες-σχήματα για να φτιάξουν αστεία ζωάκια και αντικείμενα. Στη συνταγή μπορείτε να προσθέσετε και μια σταγόνα αρωματικό έλαιο, ώστε τα μικράκια σας να ακονίσουν όλες τις αισθήσεις τους. Την περίοδο των Χριστουγέννων επιβάλλεται, επιπλέον, να προσθέσετε λίγη τριμμένη κανέλα ώστε να φτιάξετε τη δική σας χριστουγεννιάτικη πλαστελίνη!

Συνταγή για σπιτική πλαστελίνη σε 5′

Τελευταία τη φτιάχνουμε με το κιλό! Θα χρειαστείτε:

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα αλάτι

2 κ.σ. κρεμόριο (ή αλλιώς ξυνό)

2 κούπες ζεστό νερό

2 κ.σ. λάδι (σπορέλαιο)

Χρώμα ζαχαροπλαστικής

Βάλτε το αλεύρι, το αλάτι και το κρεμόριο σε ένα μπολ. Βάλτε σε ένα δεύτερο δοχείο το λάδι, το χρώμα και το ζεστό νερό. Στη συνέχεια ρίξτε σιγά σιγά το ζεστό μείγμα στο πρώτο μπολ και ανακατέψτε καλά (πρώτα με κουτάλι, έπειτα με τα χέρια) μέχρι να ενωθούν και να γίνουν μια κολλώδης ζύμη (ίσα να κολλάει στα χέρια: αν σας βγει πολύ κολλώδης, ρίξτε λίγο ακόμα αλεύρι). Κρατήστε τα παιδιά μακριά από αυτή τη διαδικασία, μιας και το νερό πρέπει να είναι πολύ ζεστό.

Προαιρετικά, προσθέστε και άρωμα ζαχαροπλαστικής. Η σπιτική πλαστελίνη διατηρείται στο ψυγείο έως και 6 μήνες!

2. Μπίλιες νερού 

Ω, ναι, αυτό το υπέροχο υλικό που κάνει τα Σποράκια να τρελαίνονται και προσφέρει τόσο δημιουργικό παιχνίδι! Το αισθητηριακό παιχνίδι με μπίλιες νερού βοηθά, συγκεκριμένα, στην εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας, στην προσήλωση και την αυτοσυγκέντρωση, και στην ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας.

Κανονικά τις βρίσκουμε στα ανθοπωλεία και χρησιμοποιούνται, αντί για νερό, για τη διατήρηση των λουλουδιών μας στο βάζο. Ωστόσο, προτείνονται από αμέτρητα sites για ατελείωτες ώρες παιχνιδιού. Η χρήση τους συνιστάται από τους 24 μήνες και μετά, όμως θεωρώ πως αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά κάθε παιδιού.

Με τις μπίλιες νερού, που κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα, μπορείτε να δημιουργήσετε κόσμους ολόκληρους σε συνδυασμό με άλλα υλικά και παιχνίδια! Εμείς αγοράσαμε μπλε μπίλιες και φτιάξαμε έναν ωκεανό.

3. Χειροτεχνίες με χαρτόνια


Οι χειροτεχνίες ακονίζουν την οπτικοκινητική αντίληψη των παιδιών και εξασκούν την εφευρετικότητα και τη φαντασία τους. Μετά τα 2,5 έτη ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το παιδικό ψαλίδι, οπότε μη διστάσετε να εντάξετε και τη χαρτοκοπτική σε αυτές. Εμείς ένα πρωί κόψαμε με την κόρη μου χρωματιστά χαρτόνια σε διάφορα σχήματα. Έπειτα, με τη χρήση ενός περφορατέρ, έκανα περιμετρικά σε κάθε σχήμα τρυπούλες και της έδωσα να περάσει μέσα από αυτές λεπτά χρωματιστά συρματάκια (πολύχρωμα καθαριστικά πίπας – μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα στα είδη χειροτεχνίας).

Στο τέλος κολλήσαμε και πλαστικά ματάκια και τα ζωάκια μας ήταν έτοιμα. Βέβαια, το Σποράκι συνέχισε τις χειροτεχνίες παίρνοντας μαρκαδόρους και ζωγραφίζοντας τα ζωάκια μας! Της άρεσε πάρα πολύ γιατί είδε πώς μπορούμε, μόνο με τη φαντασία μας, να μεταμορφώσουμε τα απλά υλικά σε κάτι όμορφο! Επίσης ήρθε σε επαφή με την κόλλα στικ, με την οποία κολλήσαμε τα πλαστικά ματάκια στα ζωάκια! Εκεί να δείτε ενθουσιασμό!

See Also

4. Νερομπογιές

Θα μου πείτε τώρα, «μα ζωγραφίζει με μαρκαδόρους, γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσει και νερομπογιές;». Και εγώ έτσι έλεγα, αλλά συνειδητοποίησα πως όσο περισσότερους τρόπους γνωρίζει ένα παιδί για να δημιουργεί, τόσο διευρύνει τους ορίζοντες της φαντασίας και της δημιουργικότητάς του. Οι νερομπογιές τού επιτρέπουν να ανακατέψει τα χρώματα, να παρατηρήσει την εναλλαγή τους, να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο με λιγότερο ή περισσότερο νερό γίνονται πιο σκούρα ή πιο διάφανα.

Τώρα που χειμωνιάζει είναι λίγο δύσκολο να αποφύγουμε το χάος, ωστόσο υπάρχουν μερικά tips για να το περιορίσουμε: Προμηθευτείτε ρολό χαρτιού (οικονομικότερο είναι αυτό από το ΙΚΕΑ) και καλύψτε με αυτό το τραπεζάκι της ζωγραφικής. Φορέστε στο Σποράκι σας μια ποδίτσα ή ρούχα παιχνιδιού που χρησιμοποιείτε ειδικά για αυτές τις δραστηριότητες. Δώστε του ένα πινελάκι και δέστε στην άκρη του ένα κουδουνάκι, ώστε να διασκεδάζει και με τον ήχο κάθε φορά που θα ζωγραφίζει. Αφήστε το ελεύθερο να δημιουργήσει και μείνετε διακριτικά δίπλα του ή, ακόμα καλύτερα, συμμετέχετε και εσείς!

5. Χρωματιστό ρύζι (rainbow rice)

Το χρωματιστό ρύζι το ανακαλύψαμε όταν η μικρή ήταν 15 μηνών και το λάτρεψε. Χάρη σε αυτή τη δραστηριότητα το παιδί συναντά την ίδια στιγμή, μέσα σε ένα κουτί, οπτικά, απτικά, ακουστικά, ακόμα και οσφρητικά -αν θέλουμε- ερεθίσματα. Το ρύζι χρωματίζεται με χρώμα ζαχαροπλαστικής, μπορεί να αρωματιστεί με φυτικά έλαια, και αποθηκεύεται για τουλάχιστον 12 μήνες αφού το φτιάξουμε, για ατελείωτες ώρες παιχνιδιού.

Το συστήσαμε και σε φίλους της μικρής που έρχονται για play dates και όλοι ενθουσιάστηκαν! Και με αυτό μπορείτε να φτιάξετε κόσμους ολόκληρους. Μπορείτε για παράδειγμα να το χρωματίσετε πράσινο, δημιουργώντας ένα «δάσος» και βάζοντας μέσα πλαστικά ζωάκια, ή μπλε, προσθέτοντας κομμάτια από βαμβάκι για σύννεφα και μικρά πλαστικά αεροπλάνα. Συνοδέψτε το παιχνίδι με ποτηράκια, κουταλάκια, βαζάκια και χωνιά, όλα από την κουζίνα σας.

6. Οι κιθάρες με τις χρωματιστές χορδές

Υπέροχο αισθητηριακό παιχνίδι που γνωρίσαμε στο Playgroup. Χρειάζεστε ένα μεγάλο κουτί αποθήκευσης (το γνωστό sensory bin), ένα χαρτόνι, μεγάλα χοντρά λάστιχα, χρώματα και πινέλα.

Τοποθετούμε στον πάτο του κουτιού το χαρτόνι (πρέπει να είναι σχεδόν στις ίδιες διαστάσεις με τον πάτο του κουτιού) και περνάμε τα λάστιχα πάνω από το κουτί, σαν αυτό να είναι η κιθάρα και τα λαστιχάκια οι χορδές. Δίνουμε τα χρώματα και τα πινέλα στα Σποράκια μας και τους δείχνουμε πώς να περάσουν με χρώμα μόνο τις χορδές (τα λαστιχάκια). Έπειτα τεντώνουμε ένα από αυτά προς τον πάτο του κουτιού και στο χαρτί δημιουργείται μια έκρηξη χρωμάτων! Τα Σποράκια θα μπουν αμέσως στο παιχνίδι, χρωματίζοντας ξανά και ξανά τα λαστιχάκια, τεντώνοντας και αφήνοντάς τα, δημιουργώντας πινελιές όπως ο Jackson Pollock! Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top