6 μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να γίνει το παιδί σας πιο ανεξάρτητο - Childit
Now Reading
6 μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να γίνει το παιδί σας πιο ανεξάρτητο

6 μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να γίνει το παιδί σας πιο ανεξάρτητο

Μικρές κινήσεις που θα βοηθήσουν στην ανεξαρτησία αλλά και την υπευθυνότητα του μικρού σας.

Μικρές κινήσεις που θα βοηθήσουν στην ανεξαρτησία αλλά και την υπευθυνότητα του μικρού σας.

Ως γονείς, ένας από τους κύριους στόχους μας είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι ανεξάρτητα. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο για αυτούς να γίνουν πιο αυτάρκη και υπεύθυνα – ή οι γονείς να τα αφήσουν. Κάποια από αυτά είναι επειδή το ένστικτό μας ως γονείς είναι συχνά το να τους κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα, να τα σώσουμε από τα λάθη τους και να περιορίσουμε τις εμπειρίες τους που μπορεί να περιλαμβάνουν αποτυχία.

Ωστόσο, τα παιδιά πρέπει να έρθουν αντιμέτωπα με προκλήσεις προκειμένου να αναπτύξουν τις δεξιότητες, την επιμονή, το σκληρό πνεύμα και την αυτοδυναμία που χρειάζονται για να λειτουργήσουν (τελικά) μόνα τους στον κόσμο. Χρειάζεται χρόνος, προσπάθεια και εμπιστοσύνη για να καθοδηγήσετε το παιδί σας να γίνει πιο ανεξάρτητο, αλλά οι ανταμοιβές αξίζουν τον κόπο.

Εδώ είναι μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να βοηθήσετε το μικρό σας να είναι πιο ανεξάρτητο.

Αφήστε τα να κάνουν λάθη

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό στην αρχή, αλλά αφήνοντας τα παιδιά να κάνουν λάθη θα τα διδάξει πώς να πετύχουν στη ζωή. Όταν κάνουν κάποιο λάθος, ενημερώστε τα ότι είναι εντάξει και βοηθήστε τα να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να τα πάνε καλύτερα την επόμενη φορά. Εφαρμόστε επίσης στρατηγικές για τη διόρθωση του προβλήματος, όπως απαιτείται. Τα λάθη πρέπει να θεωρούνται ευπρόσδεκτα ως ευκαιρίες μάθησης.

Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οτιδήποτε, από μικρά λάθη, όπως να επιλέξουν να μην φέρουν ομπρέλα όταν η πρόβλεψη απαιτεί βροχή, σε μεγαλύτερα, όπως αποτυχία σε ένα τεστ επειδή αποφάσισαν να περιμένουν μέχρι το προηγούμενο βράδυ για να μελετήσουν. Το να τα επιτρέψετε να νιώσουν οποιαδήποτε ενόχληση ή απογοήτευση που έρχεται με την επιλογή τους μπορεί να είναι δύσκολο. Αλλά αυτό τα βοηθά να ευδοκιμήσουν και μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή τους και την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες.

Είναι δύσκολο να βλέπεις το παιδί σου να αγωνίζεται. Αλλά αν εστιάσετε στο να τα διδάξετε ότι η αποτυχία είναι απλώς ανατροφοδότηση, βοηθά στην ανάπτυξη μιας νοοτροπίας ανάπτυξης και με αυτήν τη νοοτροπία, θα μπορέσουν να ξεπεράσουν κάθε αγώνα με σιγουριά και να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές στο μέλλον.

Συμπεριλάβετέ τα σε αυθεντικές οικιακές εργασίες

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναλάβει μικρές εργασίες, όπως να καθαρίζει τα παιχνίδια μετά την ώρα του παιχνιδιού, να βοηθάει στα ψώνια και να μαζεύει το δωμάτιό του. Βεβαιωθείτε ότι του δίνετε δουλειές που είναι κατάλληλες για την ηλικία και απαραίτητες. Τα παιδιά είναι πολύ πιο πρόθυμα να βοηθήσουν όταν αισθάνονται ότι συνεισφέρουν αυθεντικά στο νοικοκυριό.

Οι μικροδουλειές δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες, απλώς κάτι που να απαιτεί να σκεφτούν προκαταβολικά και να σχεδιάσουν. Για παράδειγμα, αν μαζεύονται ρούχα, ρωτήστε τας τι πιστεύουν ότι πρέπει να συμβεί. Ενθαρρύνετέ τα να φέρουν ένα σωρό από ρούχα στο πλυντήριο. Δείτε αν μπορούν να σας βοηθήσουν να βάλετε ρούχα στο μηχάνημα. Ίσως θέλουν να βοηθήσουν στο πάτημα του κουμπιού. Είναι υπέροχο! Όλες αυτές οι μικρές εργασίες χρειάζονται για να ξεκινήσουν το πλύσιμο ρούχων και με τη συμμετοχή τους, θα αισθανθούν ενδυναμωμένα (και τελικά, θα φτάσουν στο σημείο να μπορούν να πλύνουν μόνα τους!).

Προσφέρετε επιλογές και ελευθερία αλλά εντός ορίων

Το να προσφέρουμε λογικά επίπεδα ελευθερίας και να επιτρέπουμε στα παιδιά να κάνουν επιλογές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα ενδυναμώσετε, να χτίσετε εμπιστοσύνη στις δεξιότητές τους στη λήψη αποφάσεων και να τους βοηθήσετε να χτίσουν ένα αίσθημα ευθύνης. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ζητάτε από το παιδί σας να αποφασίσει αν θα φορέσει κόκκινο ή μπλε πουκάμισο ή θα το αφήσετε να πάει σπίτι από το σχολείο με έναν φίλο. Όταν τα παιδιά μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές, υπάρχουν πιο σημαντικές ευκαιρίες για να σκεφτούν και να βιώσουν φυσικές συνέπειες.

Η παροχή πολλών ευκαιριών στα παιδιά να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις (και να μάθουν από τα λάθη) είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι γονείς μπορούν να δείξουν στα παιδιά ότι οι προτιμήσεις, οι ιδέες, τα θέλω και οι ανάγκες τους γίνονται σεβαστές και εκτιμώνται. Όσο περισσότερη εξάσκηση έχουν τα παιδιά κάνοντας επιλογές για τον εαυτό τους, τόσο το καλύτερο.

Λάβετε υπόψη σας ότι αν τα παιδιά έχουν πάρα πολλές επιλογές, μπορεί να πνιγούν. Λοιπόν, αντί να πείτε τι θέλετε να κάνετε σήμερα; Ρωτήστε τα αν προτιμούν να πάνε στην παιδική χαρά ή για μια πεζοπορία. Προσπαθήστε να προσφέρετε δύο ή τρεις επιλογές με τις οποίες αισθάνεστε άνετα – αυτό σας βοηθά να πείτε «ναι» σε όποια επιλογή επιλέξουν. Επίσης, φροντίστε να παρέχετε οποιαδήποτε καθοδήγηση (όπως επίβλεψη, κανόνες ή καθοδηγούμενες επιλογές) που είναι απαραίτητη όταν τους δίνετε νέες ελευθερίες.

Σημειώστε ότι θα υπάρξουν μπερδέματα. Αυτό σημαίνει απλώς ότι το παιδί σας δεν είναι αρκετά έτοιμο για το νέο προνόμιο. Σε αυτή την περίπτωση, να είστε έτοιμοι να παρέμβετε για να τα κρατήσετε ασφαλή ή να συμπεριφέρεστε υπεύθυνα. Η απώλεια του προνομίου θα λειτουργήσει ως φυσική συνέπεια. Έτσι, αντί να εστιάζετε σε ό,τι έκαναν λάθος, βοηθήστε τα να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να δοκιμάσουν ξανά την ελευθερία στο μέλλον όταν είναι έτοιμα.

See Also

Δώστε τους χώρο

Τα παιδιά χρειάζονται χώρο για να μάθουν και να αναπτυχθούν. Και δεν είναι πιθανό να γίνουν πιο ανεξάρτητοι αν δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να είναι πραγματικά ανεξάρτητα. Ενθαρρύνετε την αυτοδυναμία δίνοντας στο παιδί σας πολλές ευκαιρίες να εξερευνήσει χωρίς υπερβολική επίβλεψη. Εάν παίζουν σε άλλο δωμάτιο, αφήστε τα να παίξουν χωρίς εσάς (ή εάν πρέπει να κάνετε check in, προσπαθήστε να είστε διακριτικοί). Εάν παρατηρήσετε μια σύγκρουση με έναν αδερφό ή φίλο, δώστε τους την ευκαιρία να το λύσουν παραγωγικά πριν μεσολαβήσετε.

Αφήστε τα να περπατήσουν λίγο πιο μπροστά σας στο πεζοδρόμιο (χρησιμοποιήστε την καλύτερη κρίση σας με βάση την κίνηση του δρόμου και την ετοιμότητά τους). Στείλτε τα για να λάβουν την αλληλογραφία εάν το γραμματοκιβώτιό σας βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση. Δώστε τους την ευκαιρία να πάνε μέσα στο καφέ, να παραγγείλουν και να πληρώσουν για το μεσημεριανό τους ενώ παρακολουθείτε από μια ασφαλή πλεονεκτική θέση.

Προσπαθήστε να βρίσκετε τουλάχιστον έναν τρόπο κάθε μέρα όπου το παιδί σας μπορεί να καταφέρει κάτι «μόνο του» χωρίς να είστε δίπλα του. Αυτό θα μπορούσε να είναι να κρεμάσουν το παλτό τους, να ταΐσουν τον σκύλο ή να ξανασυσκευάσουν το μεσημεριανό τους για το σχολείο.

Αποφύγετε την υπερβολική διόρθωση

Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο να διορθώσετε το παιδί σας όταν προσπαθεί να κάνει κάτι ανεξάρτητο. Για παράδειγμα, αν ζητήσετε από το μικρό σας να στρώσει το κρεβάτι του και δεν είναι τέλειο, αντισταθείτε στην επιθυμία να το φτιάξετε (σκληρό, το ξέρω!). Προσπαθήστε πάντα να έχετε κατά νου ότι η τελειότητα δεν είναι ο στόχος. Ο στόχος είναι να επιτρέψετε στο μικρό σας να αναλάβει την ευθύνη. Δεν θα θέλουν να συνεχίσουν να προσπαθούν αν κάθε φορά που το κάνουν, αισθάνονται ότι δεν το κάνουν σύμφωνα με τα πρότυπά σας.

Σχεδιάστε το χώρο σας έχοντας κατά νου την ανεξαρτησία

Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνετε τον χώρο σας θα επηρεάσει την ικανότητα του παιδιού σας να εξασκείται στο να είναι ανεξάρτητο. Είναι τα μικρά σας ικανά να φτάσουν τα φλιτζάνια, τα πιάτα, τα πιρούνια και τις χαρτοπετσέτες τους; Υπάρχει κανάτα με νερό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ξαναγεμίσουν το φλιτζάνι τους αν διψάσουν; Διαθέτετε ένα ελαφρύ προστατευτικό για να μπορείτε να φέρετε τα ρούχα σας στο δωμάτιο πλυντηρίων; Μπορούν να έχουν πρόσβαση σε νεροχύτη και σαπούνι για να πλένουν τα χέρια τους χωρίς βοήθεια;

Σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες το παιδί σας να μπορεί να κάνει κάτι μόνο του. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα χαμηλότερο ράφι για ρούχα, ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμα. Προσθέστε ένα γάντζο στο ύψος των ματιών για να κρεμάσουν το σακίδιό τους μετά το σχολείο. Κρατήστε ένα σκαμπό κοντά στην κουζίνα για να πάρουν το σνακ τους από το ψυγείο ή το ντουλάπι χωρίς βοήθεια.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top