5 από τις καλύτερες χώρες του κόσμου για εργαζόμενους γονείς - Childit
Now Reading
5 από τις καλύτερες χώρες του κόσμου για εργαζόμενους γονείς

5 από τις καλύτερες χώρες του κόσμου για εργαζόμενους γονείς

Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα

Οι εργαζόμενοι γονείς χρειάζονται όλη τη βοήθεια που μπορούν να λάβουν. Ορισμένες χώρες είναι καλύτερες στο να την παρέχουν από άλλες.

Η Ισλανδία, για παράδειγμα, είναι μια από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για εργαζόμενους γονείς, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Bloomberg, η οποία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές των εθνών επηρεάζουν την ποιότητα και την οικονομική δυνατότητα της παιδικής φροντίδας για τους εργαζόμενους γονείς.

Η χώρα ξοδεύει υψηλότερο ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της –σχεδόν 1,8%, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) – στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα από οποιοδήποτε άλλο πλούσιο έθνος, σημειώνει το Bloomberg.

Αυτό το επίπεδο επένδυσης βοηθά να γίνει η παιδική φροντίδα σχετικά προσιτή στην Ισλανδία, όπου οι γονείς ξοδεύουν περίπου το 5% των κερδών τους στη φροντίδα των παιδιών κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Συγκριτικά, οι ΗΠΑ δαπανούν μόλις το 0,3% του ΑΕΠ τους για την πρώιμη εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών και οι γονείς των ΗΠΑ, κατά μέσο όρο, ξοδεύουν περίπου το 19% των κερδών τους σε κόστος παιδικής φροντίδας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Η έκθεση προσδιόρισε αυτές τις πέντε χώρες ως ξεχωριστά παραδείγματα ελάφρυνσης της οικονομικής επιβάρυνσης για τους εργαζόμενους γονείς:

Ισλανδία

Εσθονία

Γερμανία

Καναδάς

Νέα Ζηλανδία

Στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλα κράτη του δυτικού κόσμου οι εκτεταμένες ελλείψεις παιδικής φροντίδας και το αυξανόμενο κόστος για την ανατροφή των παιδιών είναι μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών εξουθένωσης μεταξύ των γονέων. Ως αποτέλεσμα, περισσότεροι γονείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το εργατικό δυναμικό από την έναρξη της πανδημίας, είτε προσωρινά είτε μόνιμα.

Αυτά τα προβλήματα υπάρχουν παντού σε κάποιο βαθμό, αλλά ορισμένες χώρες εμφανίζονται πιο αφοσιωμένες από άλλες στο να παρέχουν στους εργαζόμενους γονείς αρκετούς πόρους για να ελαφρύνουν αυτό το βαρύ φορτίο.

Ίσως αξίζει την επένδυση: Οι εργαζόμενοι γονείς με περισσότερους πόρους στη διάθεσή τους είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με έρευνα του 2019 από το Κέντρο Αμερικανικής Προόδου.

Ο Καναδάς, για παράδειγμα, δεσμεύτηκε το 2021 να δαπανήσει 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε πέντε χρόνια για να μειώσει το κόστος της πρώιμης εκπαίδευσης και της παιδικής φροντίδας. Η χώρα ανέφερε έρευνα που δείχνει ότι κάθε δολάριο που δαπανάται για την εκπαίδευση των πρώτων ετών αποφέρει οικονομική απόδοση έως και 2,80 $, δίνοντας σε περισσότερους γονείς την ελευθερία να συνεισφέρουν στο εργατικό δυναμικό.

See Also

Ομοίως, οι πολιτικές της Ισλανδίας προς όφελος των εργαζομένων γονέων είναι ένας λόγος για τον οποίο η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στο γυναικείο εργατικό δυναμικό μεταξύ των χωρών που παρακολουθούνται από τον ΟΟΣΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πάνω από το 82% των ενήλικων γυναικών στην Ισλανδία συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό της χώρας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ από το 2021. Αυτό συγκρίνεται με λίγο περισσότερο από 75% στον Καναδά και περίπου 68% στις Η.Π.Α.

Οι περισσότερες από τις χώρες που αναφέρονται στην έκθεση έχουν έναν άλλο σημαντικό κοινό παράγοντα: Η καθεμία προσφέρει ισχυρές πολιτικές παιδικής μέριμνας που καθιστούν την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα ευρέως διαθέσιμη και οικονομικά προσιτή, αν όχι δωρεάν.

Τα παιδιά στην Εσθονία ηλικίας μεταξύ 18 μηνών και 7 ετών έχουν εγγυημένη θέση σε ίδρυμα παιδικής μέριμνας, ενώ για τα παιδιά στη Γερμανία εξασφαλίζεται μια θέση μέσω του δημοτικού σχολείου στα προγράμματα παιδικής μέριμνας «kita» της χώρας, τα οποία είναι δωρεάν σε ορισμένες πόλεις.

Η Νέα Ζηλανδία είναι κάτι ακραίο, από αυτή την άποψη: τα εκπαιδευτικά της προγράμματα στην πρώιμη παιδική ηλικία θεωρούνται κάπως ακριβά για τους γονείς.

Ωστόσο, η χώρα κέρδισε υψηλούς βαθμούς στην έκθεση του Bloomberg για την ποιότητα αυτών των προγραμμάτων και μια συρρίκνωση της διαφοράς αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων –κάτω από μόλις 5%, σύμφωνα με τον Δείκτη Γυναικών στην Εργασία της PwC– που ωφελεί τις εργαζόμενες μητέρες.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top