Now Reading
5 τρόποι για να εξοικειωθεί το παιδί από μικρή ηλικία με τα συναισθήματα

5 τρόποι για να εξοικειωθεί το παιδί από μικρή ηλικία με τα συναισθήματα

Πώς να καλλιεργήσετε από νωρίς τη συναισθηματική νοημοσύνη στα παιδιά 

Έχουμε συναισθήματα από την ώρα που γεννιόμαστε, τα οποία κουβαλάμε μέσα μας και μας επηρεάζουν κάθε στιγμή, αλλά και κάθε στιγμή επηρεάζει και διαμορφώνει το πώς και το τι αισθανόμαστε. Τα παιδιά, καθώς μεγαλώνουν, ανακαλύπτουν τον εξωτερικό τους κόσμο και παράλληλα ενδιαφέρονται να μάθουν όλα όσα συμβαίνουν και υπάρχουν μέσα τους. Στις μέρες μας οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών, καθώς συναισθηματικά ισορροπημένα παιδιά σημαίνει και ισορροπημένοι και χαρούμενοι ενήλικες στο μέλλον. Παρακάτω θα βρείτε εύκολους τρόπους για να μάθετε στα παιδιά όλα όσα χρειάζεται να ξέρουν για τα συναισθήματά τους και τη διαχείρισή τους.

Συζητάω και κατανοώ

Ως γονείς, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε από νωρίς ένα κανάλι επικοινωνίας που θα βοηθήσει το παιδί θα νιώθει αποδοχή και κατανόηση από την πλευρά σας. Προσπαθήστε να του δώσετε να καταλάβει πως δεν είναι αδυναμία να βιώνει κάποιος έντονα τα συναισθήματά του. Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα καταφέρει μέσα από τη συζήτηση να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί πλήρως όλα όσα αισθάνεται.

Δίνω χώρο

Δίνουμε χώρο σε ένα παιδί να βιώσει όλα όσα νιώθει. Πολλοί γονείς προσπαθούν να καλύψουν τα «αρνητικά» συναισθήματα ή να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού τους από αυτά. Όμως ένα παιδί, βιώνοντας οποιοδήποτε συναίσθημα, έρχεται σε επαφή με τον πλούσιο συναισθηματικό του κόσμο και με αυτό τον τρόπο διαμορφώνει τον πραγματικό του εαυτό, κάτι ανεκτίμητο για τη μελλοντική ψυχική του υγεία.

Ανάγνωση παραμυθιών

Το διάβασμα μόνο καλό κάνει στα παιδιά. Και ακόμα καλύτερο είναι να εισάγετε ενδιαφέροντα βιβλία στην γκάμα του νυχτερινού μαραθωνίου ανάγνωσης παραμυθιών! Τα βιβλία τούς δίνουν με έμμεσο τρόπο μηνύματα σημαντικά για τη ζωή και τις σχέσεις τους με τους άλλους και στην ουσία τα εκπαιδεύουν συναισθηματικά. Είναι μια ιερή ώρα μεταξύ του ενήλικα που διαβάζει ένα παραμύθι και του παιδιού που το απολαμβάνει, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ευκαιρία για σύνδεση μεταξύ τους αλλά και «άνοιγμα ψυχής».

Τα δύο βιβλία της σειράς «Μικρά ζωάκια, μεγάλα συναισθήματα», σε κείμενο και εικονογράφηση της Τζέντα Ρόμπαρντ, που απευθύνονται σε παιδιά από 2 ετών, βοηθούν τους μικρούς αναγνώστες να εξοικειωθούν με διάφορα συναισθήματα ενθαρρύνοντας με ευχάριστο τρόπο την καλή συμπεριφορά.

Το βιβλίο Μερικές φορές γίνομαι έξαλλη, του Τίμοθι Νάπμαν, σε εικονογράφηση του Τζο Μπέργκερ, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, για παιδιά από 3 ετών, είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, που μιλά με χιούμορ κι ευαισθησία για καταστάσεις της ζωής που μας οδηγούν στο σημείο να γινόμαστε ΕΞΑΛΛΟΙ! Τι κάνουμε όμως όταν συμβαίνει αυτό; Πώς το διαχειριζόμαστε;

Στο Έξω από το βάζο, της Ντέμπορα Μαρσέρο, για παιδιά από 3 ετών, ο Λουέλιν ανακαλύπτει ότι η ζωή γίνεται πιο πολύχρωμη όταν αφήνει κανείς ελεύθερα τα συναισθήματά του. Και μόνο τότε, όταν τα συνειδητοποιεί και τα αποδέχεται, είναι επιτέλους σε θέση και να τα αφήσει πίσω του.

To βιβλίο αποτελεί τη συνέχεια του Σ’ ένα βάζο μέσα, ενός υπέροχου εικονογραφημένου βιβλίου για τη δύναμη των αναμνήσεων και τη μαγεία της φιλίας.

Βρίσκω λύσεις

Τα προβλήματα και τα εμπόδια που μπορεί να προκαλέσουν συγκεκριμένα συναισθήματα είναι πολλά, ωστόσο υπάρχουν πάντοτε λύσεις. Εστιάστε στη θετική οπτική των πραγμάτων και καθίστε στην αρχή μαζί με το παιδί ώστε να βρείτε τρόπους που θα το βοηθήσουν να διαχειριστεί αλλά και να βρει λύσεις στο θέμα που το απασχολεί. Κάτι τέτοιο δίνει το θετικό μήνυμα πως όλα είναι διαχειρίσιμα και μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Αλλάζοντας θέση

Πώς μοιάζει ο κόσμος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού; Σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο των ενηλίκων, μια και ακόμα τον ανακαλύπτει, τον μαθαίνει και βγάζει τα δικά του συμπεράσματα για αυτόν. Έτσι, μια πολύ μικρή λεπτομέρεια για έναν ενήλικα μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική για το παιδί σας και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να του ασκήσετε κριτική ή να μειώσετε τη σημασία της. Κάθε συναίσθημα είναι μοναδικό και αληθινό για όποιον το νιώθει και οι υπόλοιποι απαιτείται να το σεβόμαστε. Είναι σπουδαίο να μάθουμε στο παιδί μας να μπαίνει στη θέση του άλλου, αποκτώντας έτσι μια πιο σφαιρική οπτική των πραγμάτων και των καταστάσεων.

Με όλα, λοιπόν, τα παραπάνω απλά βήματα θα καταφέρετε από νωρίς να καλλιεργήσετε στο παιδί σας την ενσυναίσθηση και να αναπτύξετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του, η οποία θα συνεχίσει να εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top