TOP

5 σημάδια υπογονιμότητας που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε αυτά τα κοινά συμπτώματα που μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στη σύλληψη

«Είμαι γόνιμη;» Είναι ένα ερώτημα που πολλές γυναίκες έχουν όταν προσπαθούν να πετύχουν μια εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα στα οκτώ ζευγάρια αντιμετωπίζουν στειρότητα ή αδυναμία να πραγματοποιήσουν μια κύηση παρά το ότι κάνουν τακτικά σεξ χωρίς προφυλάξεις. Οι ειδικοί συνήθως διαγιγνώσκουν τη στειρότητα εάν ένα ζευγάρι προσπαθήσει ανεπιτυχώς για ένα έτος (ή 6 μήνες εάν η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών).

Η υπογονιμότητα είναι συχνά σιωπηλή, αλλά μερικές φορές, το σώμα σας δίνει σημάδια ότι δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα πέντε συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Θα καθορίσει εάν έχετε μια κατάσταση που επηρεάζει τη γονιμότητα και θα αντιμετωπίσει το υποκείμενο πρόβλημα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 85 έως 90 τοις εκατό των υπογόνιμων ζευγαριών είναι σε θέση να συλλάβουν με συμβατική θεραπεία. Έτσι, ακόμα κι αν έχετε αυτά τα σημάδια στειρότητας στις γυναίκες, υπάρχει πιθανότητα να μείνετε έγκυος μια μέρα!

 

Δεν έχετε περίοδο

Αφού σταματήσετε να παίρνετε χάπι αντισύλληψης, το σώμα σας χρειάζεται μερικούς μήνες για να ρυθμιστεί. Αν όμως δεν έχετε περίοδο μετά από τρεις μήνες, συμβουλευτείτε έναν ειδικό. «Το να μην υπάρχει περίοδος υποδηλώνει ότι μια γυναίκα δεν έχει ωορρηξία και επομένως έχει ελάχιστες πιθανότητες να μείνει έγκυος χωρίς βοήθεια. Συνιστάται να επεμβαίνετε νωρίς με φάρμακα για την τόνωση της ωορρηξίας.

Η λύση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να παίρνετε ένα καθημερινό χάπι που ονομάζεται Clomid για να διεγείρει την ωορρηξία. εάν αυτό δεν λειτουργήσει, τα επόμενα βήματα είναι ενέσιμα φάρμακα, ενδομήτρια γονιμοποίηση (IUI) ή εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

 

Ακανόνιστοι έμμηνοι κύκλοι

Εάν δεν έχετε τακτικά την περίοδο σας, μπορεί να μην είστε σε θέση να υπολογίσετε πότε και εάν έχετε ωορρηξία. Οι έμμηνοι κύκλοι που έρχονται σποραδικά είναι ενδεικτικοί μιας υποκείμενης διαταραχής που σχετίζεται με την ωορρηξία, η οποία μπορεί να κάνει τη σύλληψη πολύ δύσκολη. Οι λόγοι είναι παρόμοιοι με την πλήρη έλλειψη περιόδων: σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), διαταραχές του θυρεοειδούς και υποθαλαμική αμηνόρροια, στα οποία τα σήματα αποστολής ορμονών του εγκεφάλου είναι απενεργοποιημένα. Οι ακανόνιστοι κύκλοι μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι μειωμένου αποθέματος ωοθηκών που προκαλείται από ενδομητρίωση ή πρόωρη ωοθηκική αποτυχία.

 

Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

Γενικά, πρέπει να αιμορραγείτε μόνο όταν έχετε περίοδο. Η αιμορραγία μεταξύ των κύκλων σας ή μετά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να υποδηλώνει πολύποδα ή ινομυώματα μήτρας ή τραχηλική βλάβη. Εκτός από το θέμα της εγκυμοσύνης, ένας γιατρός θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα δεν υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό όπως ο καρκίνος, αν και αυτό συμβαίνει σπάνια.

 

Πολύ κουραστικοί έμμηνοι κύκλοι

Εάν χρειάζεστε περισσότερες από μία σερβιέτες ή ταμπόν την ώρα και για αρκετές ώρες, αν έχετε θρόμβους αίματος μεγαλύτερους από το μέγεθος ενός τετάρτου ή αν αιμορραγείτε για περισσότερες από επτά ημέρες, η περίοδός σας είναι ασυνήθιστα βαριά. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι ινομυωμάτων της μήτρας. Οι βαριές περίοδοι σχετίζονται επίσης με ορισμένες διαταραχές αιμορραγίας ή ενδοκρινικές ανωμαλίες. Τα ινομυώματα μπορούν να συρρικνωθούν ή να αφαιρεθούν εάν εμποδίζουν την εγκυμοσύνη και οι διαταραχές του αίματος μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή.

 

Πυελικός πόνος

Εάν έχετε κακές κράμπες περιόδου, πόνο καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου σας ή δυσφορία μετά το σεξ, θα μπορούσατε να διαγνωστείτε με ενδομητρίωση. Με την ενδομητρίωση, ο ιστός που υποτίθεται ότι καλύπτει την κοιλότητα της μήτρας βρίσκεται έξω από τη μήτρα στη λεκάνη. Η ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει σε ουλές των πυελικών δομών, μειώνοντας τη γονιμότητα και αυξάνοντας τον κίνδυνο έκτοπης εγκυμοσύνης. Επιπλέον, η ενδομητρίωση μπορεί να μειώσει την παροχή ωαρίων σε μια γυναίκα, οπότε μπορεί να προταθεί μια ταχύτερη αξιολόγηση και θεραπεία.

Επομένως, εάν έχετε πυελικό πόνο με πυρετό και μη φυσιολογική έκκριση, μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ουλές. Η πυελική λοίμωξη θέτει μια γυναίκα σε σημαντικό κίνδυνο απόφραξης των σαλπίγγων. Μια εξέταση για να διαπιστωθεί εάν οι σωλήνες είναι ανοιχτοί θα πρέπει να γίνει σύντομα αφού το ζευγάρι αρχίσει να επιχειρεί τη σύλληψη.

Καταχώρησε Σχόλιο