Now Reading
5 σημάδια που δείχνουν ότι έσπασαν τα νερά σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

5 σημάδια που δείχνουν ότι έσπασαν τα νερά σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πώς νιώθεις όταν σπάνε τα νερά σας και πώς μοιάζει; Η εμπειρία είναι διαφορετική για κάθε έγκυο, αλλά αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι ο αμνιακός σας σάκος έχει σπάσει.

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του τοκετού σας, το να ανησυχείτε για το σπάσιμο των νερών σας μπορεί βασικά να γίνει δουλειά πλήρους απασχόλησης. Μπορεί να φανταστείτε τον εαυτό σας να στάζει, να πανικοβάλλεται, να ουρλιάζει και να προσπαθείτε να κάνετε τις σωστές αναπνοές καθώς θα πηγαίνετε στο νοσοκομείο. Ευτυχώς, όμως, όταν σπάνε τα νερά σας, είναι πιθανό να μην μοιάζει καθόλου με αυτό που απεικονίζεται στις ταινίες του Χόλιγουντ.

Το σπάσιμο των νερών είναι συνήθως πολύ λιγότερο δραματικό από όσο πιστεύουν οι άνθρωποι. Μερικές γυναίκες βιώνουν την ενδεικτική διαρροή υγρού, ενώ άλλες δεν έχουν τίποτα περισσότερο από μια αργή ροή που μοιάζει με διαρροή ούρων. Λοιπόν, πώς ξέρετε αν έσπασαν τα νερά σας και τι πρέπει να κάνετε μετά; Μιλήσαμε με ειδικούς για να μάθουμε περισσότερα για αυτό το σημάδι του τοκετού που πλησιάζει.

Γιατί σπάνε τα νερά σας;

Για να κατανοήσετε καλύτερα τα σημάδια, βοηθάει να ξέρετε γιατί σπάνε τα νερά σας εξαρχής. Κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, το μωρό μεγαλώνει μέσα στη μήτρα σας και περιέχεται σε έναν σάκο γεμάτο με αμνιακό υγρό. Αυτό το αμνιακό υγρό προστατεύει το μωρό σας, ρυθμίζει τη θερμοκρασία της μήτρας και βοηθά στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Κάποια στιγμή πριν από τον τοκετό, οι μεμβράνες του αμνιακού σάκου θα σπάσουν και το υγρό θα βγει από τον κόλπο. Αυτή η ρήξη των μεμβρανών, όπως ονομάζεται τεχνικά, αναφέρεται συνήθως ως «σπάσιμο των νερών».

Παρά τις κοινές λανθασμένες αντιλήψεις, μόνο το 15% έως 20% των γυναικών βιώνουν το σπάσιμο των νερών τους πριν ξεκινήσουν τον τοκετό.

Ο αμνιακός σάκος συνήθως σπάει κατά τη διάρκεια του τοκετού. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, ο αμνιακός σάκος μπορεί να μη σπάσει ποτέ και το μωρό μπορεί να γεννηθεί μέσα του.

Πώς να καταλάβετε εάν έσπασαν τα νερά σας

Δεδομένου του ευρέος φάσματος εμπειριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι δύσκολο για μερικές γυναίκες να αισθάνονται σίγουρες ότι θα ξέρουν πότε έχουν σπάσει τα νερά τους. Εδώ είναι τα μεγαλύτερα σημάδια ότι αυτό που βιώνετε είναι, στην πραγματικότητα, τα νερά σας να σπάνε.

Σημάδι #1: Η διαρροή είναι ανεξέλεγκτη

Όταν τα νερά σας σπάνε, μπορεί να αισθανθείτε μια ανάβλυση αμνιακού υγρού ή μπορεί να παρατηρήσετε μόνο μια αργή ροή. Το ποσό εξαρτάται από το αν έχετε ρήξη ή μεγάλη ρήξη. Αν ο αμνιακός σάκος σπάει κάτω από το κεφάλι του μωρού, τότε έχει συσσωρευτεί υγρό και θα αναβλύσει, αλλά εάν η ρήξη συμβεί ψηλότερα στη μήτρα, το υγρό θα πρέπει να κυλήσει μεταξύ του σάκου και της επένδυσης της μήτρας, οπότε η ροή δεν θα είναι τόσο έντονη.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο, η ροή του υγρού δεν μπορεί να ελεγχθεί και μπορείτε να περιμένετε συνολικά περίπου 2 1/2 έως 3 φλιτζάνια υγρού να αδειάσουν τελικά από τον αμνιακό σάκο. Μπορείτε να μειώσετε τυχόν ακαταστασία και υγρασία φορώντας ένα εσώρουχο ή σερβιέτα (ποτέ ταμπόν) ή καθισμένες σε μια καθαρή πετσέτα.

Σημάδι #2: Είναι κυρίως διαυγές και άοσμο

Γενικά, το αμνιακό υγρό είναι άοσμο, αν και μερικές γυναίκες εντοπίζουν μια γλυκιά μυρωδιά όπως σπέρμα ή χλώριο. Είναι επίσης συνήθως διαυγές ή ελαφρώς ροζ με λωρίδες αίματος.

Σημάδι #3: Αισθάνεστε ανώδυνη πίεση ή σκάσιμο

Κάποιες γυναίκες ανιχνεύουν πίεση όταν τα νερά τους σπάνε. Άλλες ακούνε έναν θόρυβο που σκάει ακολουθούμενο από διαρροή. Καμία κατάσταση δεν είναι επώδυνη, ωστόσο, οι συσπάσεις μπορεί να αυξηθούν σε συχνότητα και ένταση μετά το σπάσιμο των νερών.

Σημάδι # 4: Μπορεί να αισθάνεται σαν διαρροή ούρων

Το σπάσιμο των νερών μπορεί να μοιάζει με ακράτεια ούρων, κάτι που είναι συνηθισμένο κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες θα πουν μερικές φορές: «Πήγα στην τουαλέτα αλλά το νερό συνέχιζε να έρχεται». Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά: Τα ούρα έχουν κιτρινωπό χρώμα και μυρίζουν σαν αμμωνία, ενώ το αμνιακό υγρό είναι συνήθως άοσμο.

Εάν εξακολουθείτε να μην μπορείτε να καταλάβετε αν πρόκειται για αμνιακό υγρό ή ούρα, δοκιμάστε αυτό το κόλπο: Καθίστε για αρκετά λεπτά και μετά σηκωθείτε ξανά. Εάν εξακολουθεί να τρέχει υγρό, αυτό πιθανώς υποδηλώνει ότι τα νερά σας έσπασαν.

Δείτε Επίσης

Σημάδι #5: Δεν είναι κολλώδες και παχύρρευστο σαν έκκριμα

Οι έγκυοι μπορεί επίσης να μπερδέψουν τη ρήξη των μεμβρανών με την έκκριση (η οποία μπορεί να αυξηθεί σε όγκο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), ειδικά εάν αυτή κυλάει αργά. Ενώ τόσο το αμνιακό υγρό όσο και η κολπική έκκριση (λευκόρροια) τείνουν να είναι άοσμες, η τελευταία είναι γενικά πιο κολλώδης, πιο παχύρρευστη και μπορεί να μοιάζει με διαυγή ή γαλακτώδη λευκή βλέννα. Το αμνιακό υγρό, από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως πολύ λεπτό και υδαρές.

Προσέξτε επίσης να μη συγχέετε το σπάσιμο των νερών με το να αποβάλλετε βλέννα, το οποίο είναι άλλο ένα σημάδι του τοκετού που πλησιάζει. Η βλέννα μοιάζει με μεγαλύτερα κομμάτια ζελατινώδους, παχύρρευστου και κιτρινωπού-λευκού υγρού με πιο έντονη μυρωδιά. Μπορεί επίσης να είναι χρωματισμένο με αίμα.

Τι να κάνετε όταν τα νερά σας σπάσουν

Εάν αντιμετωπίζετε σημάδια ότι τα νερά σας σπάνε, επικοινωνήστε με το γιατρό ή τη μαία σας. Εάν οι συσπάσεις δεν έχουν ξεκινήσει ή είναι ακόμα σπάνιες και ήπιες, μπορεί να σας ενθαρρύνουν να ξεκουραστείτε στο σπίτι μέχρι να προχωρήσουν οι συσπάσεις σας. Ωστόσο, πιθανότατα θα χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Τα νερά σας να σπάνε πριν από τις 37 εβδομάδες: Εάν τα νερά σας να σπάνε πριν θεωρηθείτε τελειόμηνο, το οποίο είναι γνωστό ως πρόωρη ρήξη των μεμβρανών (PROM), ο γιατρός σας μπορεί να λάβει μέτρα για να καθυστερήσει τον τοκετό για να δώσει στο μωρό σας περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθεί.

Το αμνιακό υγρό μυρίζει άσχημα, φαίνεται πρασινωπό ή καφέ ή περιέχει πολύ αίμα: Αυτές οι ιδιότητες θα μπορούσαν να υποδεικνύουν εμβρυϊκή δυσφορία ή ότι το μωρό έχει περάσει μηκώνιο (την πρώτη κίνηση του εντέρου), οπότε ο γιατρός σας θα θέλει να ελέγξει στο μωρό σας.

Οι συσπάσεις δεν έχουν ξεκινήσει μέσα σε 24 ώρες από το σπάσιμο του νερού σας: Εάν περάσει σημαντικός χρόνος μετά τη ρήξη του αμνιακού σάκου πριν από τον τοκετό, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξετε μια λοίμωξη που μπορεί να βλάψει το μωρό. Εάν τα νερά σας έχουν σπάσει αλλά ο τοκετός δεν ξεκινήσει ή δεν προχωρήσει, ο παροχέας σας μπορεί να σας χορηγήσει ενδοφλέβια (IV) αντιβιοτικά για να αποτρέψει τη μόλυνση ή να συστήσει επαγωγή με Pitocin.

Έχετε βγει θετικός στον στρεπτόκοκκο της ομάδας Β (GBS): Οι έγκυοι συνήθως ελέγχονται για GBS μεταξύ 36 και 37 της εγκυμοσύνης και εάν διαπιστωθεί ότι είναι φορείς, θα χρειαστούν θεραπεία με αντιβιοτικά πριν από τη γέννα. Εάν έχετε στρεπτόκοκκο ομάδας Β, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να σας δει αμέσως μετά το σπάσιμο του νερού σας για να ξεκινήσει θεραπεία και να μειώσει τον κίνδυνο έκθεσης του μωρού σας κατά τον τοκετό και τη γέννα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top