Now Reading
5 απλοί τρόποι για να είστε πιο ευτυχισμένοι ως γονείς κάθε μέρα

5 απλοί τρόποι για να είστε πιο ευτυχισμένοι ως γονείς κάθε μέρα

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε τη γονική μέριμνα ευκολότερη και πιο ευχάριστη

Η ανατροφή των παιδιών είναι χαρά, αλλά είναι και υπερβολική δουλειά που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην εξάντληση. Από τη μία πλευρά, οι περισσότεροι γονείς λένε ότι η ανατροφή των παιδιών τους είναι απαραίτητη για την ταυτότητά τους και νιώθουν ανταμοιβή τις περισσότερες – ή όλες – τις φορές. Από την άλλη πλευρά, τα επίπεδα του γονικού άγχους αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν έχουν υποχωρήσει ακόμη. Ακόμη και πριν από τον κορωνοϊό, οι γονείς έτειναν να αναφέρουν ότι αισθάνονται περισσότερο άγχος καθημερινά από τους μη γονείς

Αυτά τα σκαμπανεβάσματα είναι αναμενόμενα όταν κάνετε τη μακρά, απαιτητική δουλειά της ανατροφής ενός άλλου ανθρώπου (ή περισσότερων). Αλλά οι ερευνητές και οι ειδικοί στην ανατροφή των παιδιών γνωρίζουν επίσης ότι υπάρχουν απλές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να αξιοποιήσουν την αίσθηση της ευτυχίας και της χαράς τους κάθε μέρα. Εδώ είναι πέντε από αυτά:

Ενδυναμώστε τα παιδιά σας ώστε να κάνουν πράγματα μόνα τους

Στο βιβλίο της του 2018, «How to Be a Happier Parent», η δημοσιογράφος KJ Dell’Antonia υποστήριξε ότι ένα από τα πιο απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ενισχύσουν την ευτυχία τους καθημερινά είναι να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν πώς να κάνουν πολλές βασικές καθημερινές εργασίες μόνα τους.

«Οι άνθρωποι που περιγράφουν τον εαυτό τους ως πιο ευτυχισμένους γονείς συνήθως μετακινούνται από τη μεγαλύτερη συμμετοχή όταν τα παιδιά τους είναι νεότερα στην ενθάρρυνση της ανεξαρτησίας όταν τα παιδιά τους είναι μεγαλύτερα», εξήγησε η Dell’Antonia, που είναι επίσης πίσω από το ιστολόγιο Motherlode των New York Times.

Έτσι, όταν τα παιδιά είναι μικρότερα, πρόσφερε ως παράδειγμα, οι γονείς να τα σηκώσουν για το σχολείο. Καθώς όμως μεγαλώνουν, είναι ευθύνη των παιδιών να βάλουν ξυπνητήρι. Αν αργήσουν, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες.

Το να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά έχουν ευθύνες και την κυριότητα ορισμένων οικιακών εργασιών —και ότι ξέρουν πώς να χειρίζονται τις βασικές καθημερινές υποχρεώσεις— καλλιεργεί μια βαθιά αίσθηση εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης που, σύμφωνα με έρευνες, επεκτείνεται μέχρι την ενηλικίωση.

Αλλά επίσης κάνει τα πράγματα πιο εύκολα και πιο ευχάριστα για εσάς. Διδάσκοντας σταδιακά στα παιδιά να είναι πιο υπεύθυνα για τον εαυτό τους, τελικά θα αφιερώσετε λιγότερο χρόνο για να τα καθαρίσετε ή να γκρινιάζετε — εστιάζοντας στη σύνδεση και ίσως μερικά λεπτά στον εαυτό σας.

Αναπνεύστε μαζί

Είναι αποδεδειγμένο ότι η εστιασμένη αναπνοή μπορεί να είναι σημαντικός ανακουφιστικός τρόπος από το στρες, βοηθώντας στην επιβράδυνση του καρδιακού παλμού σας και στη σταθεροποίηση της αρτηριακής σας πίεσης. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η λήψη μερικών εστιασμένων, βαθιών αναπνοών μπορεί να μειώσει αμέσως τη «φυσιολογική διέγερση» του παιδιού – βασικά, μπορεί να το κάνει να αισθάνεται λιγότερο σαν να είναι σε υψηλή εγρήγορση ή να θυμώνει.

Μια συγκεκριμένη τεχνική που πρέπει να δοκιμάσετε είναι η αγκαλιά τριών αναπνοών. Αγκαλιάστε ο ένας τον άλλον σε μια μεγάλη αγκαλιά και μετά πάρτε τρεις αργές αναπνοές μέσα και έξω μαζί. Μπορεί να είναι πραγματικά ηρεμιστικό στη μέση ενός ξεσπάσματος. Έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα της ενθάρρυνσης της σωματικής εγγύτητας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση ισχυρών ορμονών όπως η ωκυτοκίνη. Έτσι είναι σαν μια διπλή χαλάρωση.

Προσέξτε τι επίδραση έχουν τα social στην ψυχολογία σας

Η τεχνολογία έχει διευκολύνει τη γονική μέριμνα με πολλούς τρόπους, από τη δυνατότητα άμεσης αναζήτησης των συμπτωμάτων του παιδιού σας στο Διαδίκτυο έως τη σύνδεση με άλλους φροντιστές σε διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης. Ωστόσο, οι γονείς αισθάνονται ξεκάθαρα συγκρουόμενοι σχετικά με αυτό. Μια έκθεση του Pew του 2020 διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς γονείς λένε ότι περνούν πολύ χρόνο στα smartphone τους, ενώ σχεδόν το 70% λέει ότι αισθάνονται αποσπασμένοι από τα τηλέφωνά τους όταν περνούν χρόνο με τα παιδιά τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικότερα, μπορούν να κάνουν τους γονείς να αισθάνονται χάλια. Στην πραγματικότητα, υπάρχει σύνδεση μεταξύ των συμπτωμάτων της κατάθλιψης στους νέους γονείς και της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να ακούγεται τόσο ωραίο το να κάνετε απλώς unfollow οποιονδήποτε γονέα στις διάφορες ροές σας που σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα για το δικό σας γονικό ταξίδι, είτε πρόκειται για μια μαμά με την οποία δεν μπορείτε παρά να συγκρίνετε τον εαυτό σας είτε για έναν φίλο που μοιράζεται απόψεις που μοιάζουν ιδανικές στη θεωρία και αδύνατες στην πράξη.

Δώστε προτεραιότητα σε λίγα λεπτά με το παιδί σας κάθε μέρα, χωρίς περισπασμούς

Εάν είστε πολυάσχολος γονιός που τρέχει συνέχεια με διάφορες υποχρεώσεις, το τελευταίο πράγμα που πιθανότατα θέλετε να ακούσετε είναι συμβουλές που σας λένε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας περισσότερο χρόνο με το παιδί σας.

Δείτε Επίσης

Αλλά οι ειδικοί ανατροφής συχνά τονίζουν πόσο κρίσιμα μπορεί να είναι μερικά λεπτά συγκεντρωμένου χρόνου παιχνιδιού γονέα-παιδιού. Τα παιδιά απολαμβάνουν να τραβούν την προσοχή σας, κάτι που μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη γενική συμπεριφορά και συμπεριφορά τους. Και οι γονείς μπορούν να ξοδέψουν αυτά τα λίγα λεπτά για να ανακαλύψουν ποια είναι τα παιδιά τους. Ο στόχος είναι να έχετε συνδεδεμένο, αδόμητο χρόνο μαζί όπου δίνετε την πλήρη προσοχή σας, έστω και για λίγα λεπτά κάθε μέρα.

Προσπαθήστε να κοιμηθείτε λίγο περισσότερο

Η έρευνα δείχνει ότι ο ύπνος των γονιών δεν υποφέρει μόνο όταν υπάρχει ένα νέο μωρό στο σπίτι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γονείς δεν κοιμούνται καλά για τουλάχιστον έξι χρόνια μετά τη γέννηση ενός μωρού.

Αλλά φυσικά, ο καλός ύπνος είναι τόσο θεμελιώδης για την ικανότητα των ανθρώπων να λειτουργούν καθημερινά και για τη μακροπρόθεσμη ψυχική τους υγεία. Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα έχουν 2 1/2 φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ψυχική δυσφορία από εκείνους που έχουν κοιμηθεί περισσότερες από έξι ώρες τη νύχτα.

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι μόλις 15 επιπλέον λεπτά ανάπαυσης τη νύχτα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε και να μην αισθάνεστε καταβεβλημένοι από την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι σύντομοι ύπνοι μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Τελικά, ο στόχος είναι να προσπαθήσετε να βάλετε τον εαυτό σας — και τις ανάγκες ύπνου σας — πρώτα, ή τουλάχιστον πριν από πράγματα που πιθανότατα δεν χρειάζεστε πραγματικά να κάνετε.

Εάν η εφαρμογή αυτών των πέντε στρατηγικών είναι συντριπτική ή αδύνατη, ξεκινήστε με μία από αυτές. Ακόμη και μικρές τροποποιήσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη συνολική υγεία και ευτυχία σας ως γονέας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top