Now Reading
4 τρόποι για να ενισχύσετε τη σχέση πατέρα-παιδιού και να είστε η καλύτερη δυνατή εκδοχή μπαμπά

4 τρόποι για να ενισχύσετε τη σχέση πατέρα-παιδιού και να είστε η καλύτερη δυνατή εκδοχή μπαμπά

Κάντε την πατρότητα μια χαρούμενη εμπειρία για το παιδί σας και ανταμοιβή για τον εαυτό σας.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, η ανατροφή των παιδιών δεν είναι πλέον αποκλειστική ευθύνη της μητέρας. Οι πατέρες έχουν αρχίσει να αναλαμβάνουν έναν πιο κεντρικό ρόλο στην εξίσωση γονέων.

Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή, καθώς τα παιδιά αναπτύσσουν μια υγιή αίσθηση του ποιοι είναι όταν και οι δύο γονείς συμμετέχουν εξίσου στη ζωή τους κατά τη διάρκεια των αναπτυξιακών τους χρόνων.

Ωστόσο, το να καταλάβεις τον τύπο του πατέρα που θέλεις να είσαι μπορεί να είναι δύσκολο – και μπορεί να χρειαστεί λίγος πειραματισμός. Ακολουθούν τέσσερις συμβουλές γονικής μέριμνας που υποστηρίζονται από έρευνα για να σας δώσουμε ένα προβάδισμα.

Δείξτε ενδιαφέρον και συμμετοχή στη ζωή τους

Το παιδί σας χρειάζεται να νιώσει την υποστήριξή σας. Να είστε λοιπόν στη διάθεσή του όσο το δυνατόν περισσότερο.

Δείξτε ενδιαφέρον για τα πράγματα που τα ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα, αν αγαπούν τα αστέρια, πηγαίνετε σε ένα πλανητάριο, παρακολουθήστε ταινίες και ντοκιμαντέρ σχετικά με το θέμα και διαβάστε τους για αυτό.

Μια μελέτη προτείνει ότι η προσαρμογή στη φύση του παιδιού σας και η υποστήριξη του ενδιαφέροντός του οδηγεί σε επιθυμητές αναπτυξιακές συνέπειες – καλύτερα από ό,τι αν ακολουθήσετε την προσέγγιση να αποτυπώσετε τα ενδιαφέροντά σας πάνω του.

Μπορείτε επίσης να δείξετε την υποστήριξη του παιδιού σας με το να είστε παρόν σε ειδικές περιστάσεις, να αλληλεπιδράτε με τον κύκλο των φίλων του και να το βοηθάτε με την εργασία τους. Ο προγραμματισμός τακτικών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων όπως πεζοπορίες, αποδράσεις το Σαββατοκύριακο και βραδιές ταινιών μπορεί επίσης να λειτουργήσει υπέρ σας. Το κλειδί είναι να συμμετέχετε όσο το δυνατόν πιο ενεργά και να είστε παρόντες στη ζωή του παιδιού σας.

Μη διστάζετε να κάνετε «κοριτσίστικες συζητήσεις» εάν έχετε κόρη

Η βοήθεια μιας κόρης στη μετάβαση της εφηβείας μπορεί να είναι πρόκληση για τους μπαμπάδες. Η καλύτερη προσέγγιση πρέπει να είναι ειλικρινής και με ενσυναίσθηση για το τι βιώνει όσον αφορά τις ορμόνες, τα συναισθήματα και την έμμηνο ρύση. Ομαλοποιήστε την εφηβεία και κάντε έναν ανοιχτό διάλογο σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της.

Η έρευνα δείχνει ότι η πρώιμη εμπλοκή του πατέρα με τις κόρες σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρης εφηβείας, μειωμένες πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες και μειωμένη εφηβική εγκυμοσύνη.

Μπορεί να σας κάνει να νιώσετε άβολα ή ακόμα και να δοκιμάσει την υπομονή σας, αλλά φροντίστε να μην αγνοήσετε αυτό που βιώνει η κόρη σας ή να προσποιηθείτε ότι δεν συμβαίνει. Να θυμάστε ότι αυτή μπορεί να είναι μια μπερδεμένη και συντριπτική φάση για την κόρη σας. Προσπαθήστε να την διευκολύνετε, δίνοντάς της να καταλάβει ότι μπορεί άνετα να σας μιλήσει για τα πάντα κάτω από τον ήλιο. Και, μην εγκαταλείπετε τις πατρικές αγκαλιές απλώς και μόνο επειδή μεγαλώνει. Ανεξάρτητα από την ηλικία, τα παιδιά χρειάζονται πάντα την αγάπη, την υποστήριξη και την επιβεβαίωση του πατέρα τους.

Ανοίξτε τις γραμμές επικοινωνίας και συγχώρεσης

Πολλοί γονείς είναι ένοχοι για την απογοήτευσή τους στα παιδιά τους, νομίζοντας ότι είναι μαλακοί στόχοι. Εάν θέλετε να έχετε μια πραγματικά αμφίδρομη σχέση με το παιδί σας, να είστε ανοιχτοί στην ιδέα να έχετε μια καρδιά μαλακή και να ζητάτε συγχώρεση όταν κάνετε λάος μερικές φορές. Είναι εντάξει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε μετά από έναν καυγά, αλλά φροντίστε να το αντιμετωπίσετε αργότερα με το παιδί σας.

Σκεφτείτε τον εαυτό σας, ειλικρινά, εάν επιθυμήσατε ποτέ οι γονείς σας, ειδικά ο πατέρας σας, να σας ζητήσουν συγγνώμη μετά από μια διαφωνία.

Δείτε Επίσης

Αν θέλετε να είστε καλύτερος δυνατός πατέρας, μην διστάσετε να διορθώσετε τα λάθη σας. Χρησιμοποιήστε αυτές τις προτροπές για αρχή:

«Φαίνεται να είσαι στενοχωρημένος μαζί μου. Σε πλήγωσαν με οποιονδήποτε τρόπο η συμπεριφορά ή οι πράξεις μου; Θέλω να μάθω για να μπορώ να ζητήσω συγχώρεση».

«Θέλω να γίνω καλός μπαμπάς για σένα. Θα με βοηθούσες να καταλάβω μερικά από τα πράγματα που θα μπορούσα να κάνω για να σου δείξω πόσο σε αγαπώ;»

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επεξεργαστεί αυτή την ιδέα, αλλά καθώς ανοίγετε την καρδιά σας στο παιδί σας θα αρχίσει να μαθαίνει τα δομικά στοιχεία των υγιών σχέσεων, όπως η ευαλωτότητα, η συγχώρεση και η τρυφερότητα.

Μην είστε υπερπροστατευτικοί. Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία.

Ως γονείς, έχουμε ένα ισχυρό ένστικτο να προστατεύουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες του κόσμου – αλλά είναι σημαντικό να αφήνουμε τα παιδιά μας να κάνουν λάθη. Όταν εκθέτουμε τα παιδιά μας σε δύσκολες καταστάσεις, μαθαίνουν να δίνουν προσοχή στις λεπτομέρειες και να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Επομένως, επιτρέψτε στο παιδί σας να πάρει μερικούς περιορισμένους κινδύνους για να το βοηθήσει να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του καθώς καταλαβαίνει πώς να κάνει πράγματα μόνο του. Το να αφήνετε το παιδί σας να είναι αμείλικτο στις προσπάθειές του μέχρι να τα καταφέρει τελικά μόνο του, του διδάσκει περισσότερα για τον εαυτό του και πώς μπορεί να περιηγηθεί αποτελεσματικά στη ζωή του παρά αν του δείχνετε πάντα τον «σωστό» τρόπο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top