Now Reading
4 τρόποι για να γνωρίσουν τα παιδιά και να αγαπήσουν την ιστορία μας

4 τρόποι για να γνωρίσουν τα παιδιά και να αγαπήσουν την ιστορία μας

Διατηρώντας τη μνήμη και η ιστορία γίνεται ένα ζωντανό κομμάτι που τα παιδιά σέβονται και θέλουν να μάθουν περισσότερα

 

«Αν το παιδί δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε, τότε πρέπει να το διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει» είναι μία από τις αρχές της Maria Montessori. Για αυτό και εμείς ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί έχουμε την υποχρέωση να βρούμε τους πιο ωφέλιμους και ταιριαστούς τρόπους για να διδάξουμε στα παιδιά μας τη σύγχρονη ιστορία του τόπου τους. Η μάθηση καλό είναι να είναι διασκεδαστική και όσο γίνεται πιο διαδραστική. Εδώ θα βρείτε τέσσερις μόνο τρόπους για να κάνετε την ιστορία θελκτική στα παιδιά και ενδιαφέρουσα.

Μέσα στο μουσείο

Μία επίσκεψη στο μουσείο θα συμβάλει με τον τρόπο της στο να αγαπήσει την ιστορία και να την δει με «άλλο» μάτι. Μέσα στην αίθουσα ενός μουσείου και τους «θησαυρούς» του θα λάβει τα κατάλληλα ερεθίσματα να αναρωτηθεί, να στοχαστεί, να προβληματιστεί και να κατανοήσει τα όσα ακούει τόσο καιρό στο σχολείο του. Ξαφνικά όλα όσα έχει διδαχθεί αποκτούν νόημα και έχουν ένα σημείο αναφοράς, ένα σπίτι, το οποίο μπορεί να επισκεφθεί ανά πάσα στιγμή και να νιώσει ότι κάτι μέσα σε όλα αυτά τα εκθέματα μπορεί να τον ενδιαφέρει αλλά και να θέλει να μάθει ακόμα περισσότερα για αυτό. Άλλωστε μια επίσκεψη σε ένα μουσείο δεν είναι ποτέ ίδια σαν το μάθημα!

Μέσα στο βιβλίο

Ένας από τους πιο μοναδικούς τρόπους να διδαχθούν τα παιδιά την ιστορία χωρίς να βαρεθούν είναι μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. Μέσα από μια δυνατή εικονογράφηση και με κείμενα κατανοητά και επεξηγηματικά, ένα παιδικό βιβλίο μπορεί όχι μόνο να κερδίσει το ενδιαφέρον ενός παιδιού αλλά μπορεί επίσης να το κάνει να αγαπήσει την γνώση και την ιστορία. Μπορείτε να ξεκινήσετε με το «Ελευθέριος Βενιζέλος – Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία», από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Αυτή η εικονογραφημένη βιογραφία –η πρώτη γραμμένη ειδικά για παιδιά και νέους– ζωντανεύει στιγμιότυπα από τη συναρπαστική ζωή του και αφηγείται με απλό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα που δημιούργησαν τον μύθο του. Η εικονογράφηση, παίρνοντας έμπνευση από φωτογραφίες, έγγραφα και εφημερίδες εποχής, μας μεταφέρει δυναμικά στον κόσμο όπου εκείνος έζησε και έδρασε.

Ποιος ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος; Ποια ήταν η διαδρομή της ζωής του μεγάλου Έλληνα πολιτικού για την οποία λίγα μάθαμε στα σχολικά βιβλία; Ξεκινάμε τη διαδρομή μας γνωρίζοντας τον Λευτέρη από την Κρήτη. Ήταν το χαϊδεμένο αγόρι της οικογένειας. Τολμηρός και αποφασιστικός στα παιχνίδια, μαχητικός και ισχυρογνώμων. Έξυπνος και κεφάτος. Του άρεσε να διαβάζει ποίηση και λογοτεχνία. Και έμεινε πιστός στην αγάπη του για τα βιβλίο σε όλη τη ζωή του.

Η δημοσιογράφος Μάρω Βασιλειάδου δημιούργησε μια συναρπαστική βιογραφία του, η πρώτη για παιδιά και νέους, μια βιογραφία που ζωντανεύει στιγμιότυπα από τη συναρπαστική ζωή του και αφηγείται με απλό τρόπο τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που δημιούργησαν τον μύθο του. Η εικονογράφηση είναι της Θέντας Μιμηλάκη και η επιστημονική επιμέλεια του Κωστή Γκοτσίνα.

Δεν πρόκειται απλώς για ένα βιβλίο ιστορίας, όπως το είχαμε διδαχθεί στο σχολείο. Είναι ένα ταξίδι, μια περιπέτεια, όπως ήταν και η ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου. Περιπετειώδης με συνεχείς ανατροπές.

Τέτοια βιβλία προσεγγίζουν ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα με ευφάνταστο τρόπο ώστε δύσκολα ιστορικά γεγονότα να γίνουν κατανοητά και αγαπητά από μικρή ηλικία!

Δείτε Επίσης

Μέσα στην ταινία

Εκατοντάδες ιστορικές ταινίες έχουν δημιουργηθεί για να πετύχουν ακριβώς αυτό, να μεταδώσουν με οπτικό και δημιουργικό τρόπο ένα ιστορικό γεγονός ή τη βιογραφία ενός ιστορικού προσώπου. Ευκαιρία είναι λοιπόν να αναζητήσετε κατάλληλες για την ηλικία του ταινίες που περνάνε την ιστορική γνώση και προσφέρουν γόνιμο έδαφος για περαιτέρω συζήτηση και διάλογο μεταξύ σας. Κάτι που θα κάνει το παιδί σας να θέλει να παρακολουθήσει και άλλες παρόμοιες ιστορικές ταινίες, να διερευνήσει ίσως βαθύτερα ένα συγκεκριμένο θέμα/γεγονός αλλά και να σας φέρει πιο κοντά ως οικογένεια!

 

 

Μέσα στη συζήτηση

Αν και εσείς με τη σειρά σας διαβάζετε βιβλία και γνωρίζετε κάποια ιστορικά γεγονότα θα ήταν χρήσιμο να κάνετε με το παιδί σας ιστορικές συζητήσεις και να του θέτετε και τροφή για σκέψη μέσα από ερωτήματα, όχι με τη μορφή διδασκαλίας αλλά με τρόπο δημιουργικό ώστε να το κάνετε να θέλει να βρει τις απαντήσεις και να αντικρούσει με επιχειρήματα κάποιες απόψεις σας με τις οποίες μπορεί να διαφωνεί. Μετά από το διάβασμα ενός βιβλίου, από μια ταινία ή από την επίσκεψη σας στο μουσείο μπορείτε να ξεκινήσετε ρωτώντας το τι του έκανε εντύπωση, πώς ένιωσε και τι συναισθήματα του δημιουργήθηκαν και θα εκπλαγείτε με όσα μπορεί να σας πει. Μην ξεχάσετε φυσικά να μιλήσετε και για τις δικές σας εντυπώσεις και τα συναισθήματα.

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top