TOP

4 ενδείξεις ότι το μωρό σας παίρνει αρκετό γάλα

Μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες αγωνίες μιας μαμάς είναι αν τρέφετε αρκετά το μωρό της

Είναι απίστευτο πόσο χρόνο αφιερώνουν οι μαμάδες για να σκεφτούν τη διατροφή του μωρού τους. Ξαφνικά η ζωή φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από τα τάισματα και τις συνεδρίες θηλασμού, οπότε αν αναρωτιέστε αν το μωρό σας παίρνει αρκετό γάλα, δεν είστε μόνες.

Το πρόγραμμα σίτισης του μωρού σας εξαρτάται από την ηλικία και τα αναπτυξιακά στάδια. Αλλά γενικά, μετά τις πρώτες ημέρες του πρωτογάλακτος, τα μωρά που θηλάζουν θα πρέπει να τρώνε 8 έως 12 φορές μέσα σε 24 ώρες, μόλις αποκατασταθεί η παροχή γάλακτος.

Αλλά όπως θα σας πουν οι ειδικοί και οι μητέρες, τα μωρά δεν τρώνε πάντα μόνο για τα θρεπτικά συστατικά. Ένα μωρό μπορεί να θέλει να περνάει όλο το βράδυ στο στήθος σας επειδή περνά από μια έκρηξη ανάπτυξης, βγάζει δόντια ή απλώς θέλει να είναι κοντά σας.

Αν και είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε το τάισμα, το μωρό σας μπορεί να μην ακολουθεί ένα ακριβές πρόγραμμα κάθε μέρα—και αυτό είναι εντάξει. Ορισμένες φορές ταΐσματος μπορεί να αισθάνονται σαν να διαρκούν για πάντα, ενώ άλλες να είναι πιο σύντομες.

Αλλά πώς υποτίθεται ότι θα ξέρετε εάν το μωρό σας παίρνει αρκετό γάλα; Ακολουθούν τέσσερα σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε σίγουρες ότι το μωρό σας παίρνει αρκετό γάλα—και πότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε για περισσότερη υποστήριξη.

Το μωρό σας μεγαλώνει

Το πιο προφανές και πρώτο μέρος που θα κοιτάξει ο παιδίατρος ή ο σύμβουλος γαλουχίας είναι να ελέγξει την αύξηση βάρους. Ένα μωρό που τρέφεται καλά θα πάρει βάρος και θα ακολουθήσει μια σταθερή καμπύλη ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, είναι φυσιολογικό το μωρό σας να χάνει περίπου το 7% του βάρους γέννησής του μετά τη γέννηση. Αλλά από 10 ημέρες έως 2 εβδομάδες, θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στο αρχικό τους βάρος γέννησης και να συνεχίσουν να κερδίζουν από εκεί και πέρα.

Η μέση αύξηση βάρους είναι 150-200 gr την εβδομάδα, ή περίπου ένα έως δύο κιλά το μήνα, για τους πρώτους έξι μήνες, και στη συνέχεια επιβραδύνεται λίγο. Αλλά όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα, τα μωρά θα ακολουθήσουν τα δικά τους πρότυπα και θα μεγαλώσουν με τον δικό τους ρυθμό.

Είναι η μέση ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου που έχει σημασία, κάτι που εξηγεί το γιατί ο παιδίατρός σας δεν σας ζητά να ζυγίζετε το μωρό σας κάθε μέρα. Όσο το μωρό σας συνεχίζει σε μια σταθερή καμπύλη ανάπτυξης, είναι περισσότερο από πιθανό να παίρνει αρκετό γάλα.

Το μωρό σας είναι ικανοποιημένο μεταξύ των ταϊσμάτων

Αν ακούσετε ένα μωρό που θηλάζει καθώς τρέφεται, θα ακούσετε αυτούς τους μικρούς ήχους που μοιάζουν με κλικ καθώς καταπίνουν γάλα. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι το γάλα σας κατεβαίνει εύκολα και το μωρό σας παίρνει την τροφή που χρειάζεται.

Όταν τελειώσει, ένα ικανοποιημένο μωρό είτε θα πέσει νυσταγμένα από το στήθος και θα κοιμηθεί, είτε θα σταματήσει να θηλάζει και θα φαίνεται ικανοποιημένο, σε εγρήγορση και ξύπνιο. Φυσικά, θα υπάρχουν πάντα φάσεις όπου το μωρό σας μπορεί να είναι φασαριόζικο και να θέλει να μείνει στο στήθος για άνεση, αλλά συνήθως, ένα γεμάτο μωρό δεν θα ξυπνήσει ούτε θα κλάψει αν έχει χορτάσει.

Αλλάζετε πολλές πάνες

Μπορεί να νιώθετε σαν να βρίσκεστε σε έναν ατελείωτο κύκλο αλλαγής πάνας, ταΐσματος και ξανά αλλαγής πάνας, αλλά οι βρώμικες πάνες είναι καλό πράγμα όταν παρακολουθείτε τη διατροφή του μωρού σας.

Ο αριθμός των πάνας θα αλλάζει ανάλογα με την ηλικία του μωρού σας. Καθώς το μικρό τους σώμα μεγαλώνει, αυξάνεται και η ποσότητα των ούρων που μπορούν να κρατήσουν, αλλά γενικά, ένα μωρό θα έχει τουλάχιστον 4 με 6 πολύ γεμάτες, υγρές πάνες κάθε μέρα (περισσότερες αν χρησιμοποιείτε υφασμάτινες).

Τα κακάκια μπορεί να είναι λίγο πιο σποραδικά καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, επομένως μπορεί να μην είναι η καλύτερη ένδειξη για το πόσο γάλα παίρνουν (αν και μπορεί να σας δώσουν ενδείξεις για το πόσο καλά χωνεύουν το γάλα).

Μερικά θα έχουν κενώσεις κάθε μέρα, ενώ άλλα μπορεί να παραλείψουν μερικές ημέρες ή να συνεχίσουν ακόμη περισσότερο. Θα αρχίσετε να μαθαίνετε το μοτίβο του μωρού σας για να προσδιορίσετε τι είναι φυσιολογικό για αυτό.

Το στήθος σας είναι απαλό μετά το τάισμα

Γνωρίζετε αυτό το συναίσθημα όταν μένετε πολλή ώρα χωρίς να θηλάζετε και το στήθος σας αισθάνεται ότι είναι τόσο γεμάτο που θα μπορούσε να εκραγεί; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το συναίσθημα για να μετρήσετε εάν το μωρό σας παίρνει αρκετό γάλα. Μετά το θηλασμό, το στήθος σας θα πρέπει να αισθάνεται πολύ λιγότερο σφιχτό.

Αν υποθέσουμε ότι δεν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ υπερπροσφορά, σφιχτά στήθη μετά το θηλασμό μπορεί να υποδηλώνει ότι το μωρό σας δεν αδειάζει πλήρως τα στήθος σας και επομένως δεν παίρνει όλο το γάλα που χρειάζεται.

Εκτός από τη διατροφή, εάν το μωρό σας δεν παίρνει όλο το γάλα, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την παροχή γάλακτος. Εάν το μωρό σας σταματήσει να θηλάζει και το στήθος σας είναι ακόμα σφιχτό, δοκιμάστε να το τοποθετήσετε ξανά στο στήθος σας και δείτε αν θα συνεχίσει να θηλάζει.

Πότε να απευθυνθείτε για βοήθεια

Εάν το μητρικό σας ένστικτο λέει ότι κάτι δεν είναι σωστό, πηγαίνετε πάντα με το ένστικτό σας. Είναι καλύτερα να επικοινωνήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, ακόμα κι αν όλα είναι εντάξει.

Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε ότι το μωρό σας δεν παίρνει αρκετό γάλα, ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε και υποδεικνύουν ότι είναι ώρα να καλέσετε τον παιδίατρό σας:

Ληθαργικό ή πολύ νυσταγμένο μωρό. Εάν το μωρό σας δεν παίρνει αρκετό γάλα, θα είναι επιπλέον κουρασμένο, καθώς δεν παίρνει επαρκείς θερμίδες.

Ο πόνος με το θηλασμό, η φασαρία κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή ότι το μωρό δεν αδειάζει το στήθος σας. Αυτά τα σενάρια αντιμετωπίζονται συχνά με την υποστήριξη ενός συμβούλου γαλουχίας, αλλά είναι καλό να ελέγχετε ξανά ότι το μωρό σας δεν έχει παλινδρόμηση ή άλλη πάθηση που παρεμποδίζει τη σίτιση.

Οι βρεγμένες πάνες έχουν μειωθεί σε αριθμό, είναι λιγότερο γεμάτες ή τα ούρα είναι θολά και συμπυκνωμένα. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το μωρό σας μπορεί να είναι αφυδατωμένο. Φροντίστε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Καθώς περνούν οι εβδομάδες, εσείς και το μωρό σας θα βρείτε έναν ρυθμό σίτισης και θα νιώθετε πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ένα μωρό που μεγαλώνει είναι ένα καλό σημάδι ότι το μωρό σας παίρνει αρκετό γάλα (και μην ξεχνάτε κάνετε εξαιρετική δουλειά, μαμά).

Καταχώρησε Σχόλιο