Now Reading
3 τρόποι με τους οποίους οι πολύ ευαίσθητοι γονείς κάνουν τον κόσμο καλύτερο

3 τρόποι με τους οποίους οι πολύ ευαίσθητοι γονείς κάνουν τον κόσμο καλύτερο

Το να είσαι πολύ ευαίσθητος γονέας μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά έχει πολλά οφέλη για εσάς και τα παιδιά σας

Το να είσαι πολύ ευαίσθητος γονέας μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά έχει πολλά οφέλη για εσάς και τα παιδιά σας

Ως πολύ ευαίσθητο άτομο και ως γονέας ενός πολύ ευαίσθητου παιδιού, η Sarah R. Moore ξέρει ότι η υψηλή ευαισθησία και η ανατροφή των παιδιών είναι ο συνδυασμός. Και δεν είναι η μόνη. Σύμφωνα με έρευνες, το 20% των γονέων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι.

Διδάσκει μαθήματα συνειδητής γονικής μέριμνας σε εκατοντάδες ενήλικες σε όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε ευαίσθητες οικογένειες, και έχει γράψει ακόμη και ένα βιβλίο που βοηθά τους γονείς να πειθαρχήσουνε τα ευαίσθητα παιδιά με τρόπους που δεν κάνουν κακό.

Από την έρευνα και την εμπειρία της, γνωρίζει ότι οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται τα συναισθηματικά ερεθίσματα πολύ βαθιά, ξεχωρίζοντας για μια πλούσια εσωτερική ζωή.

Ωστόσο, το να είμαστε ένας πολύ ευαίσθητος γονέας μας προσφέρει μερικά μοναδικά πλεονεκτήματα. Μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά μας, όπως αυξημένη ενσυναίσθηση. Εδώ, μοιράζεται πώς οι πολύ ευαίσθητοι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους για να βελτιώσουν τη ζωή των παιδιών (και τον κόσμο γύρω τους).

Τι είναι ένας πολύ ευαίσθητος γονέας;

Ένα πολύ ευαίσθητο άτομο είναι κάποιος που βιώνει αυξημένη συναισθηματική ευαισθησία καθώς και ευαισθησία αισθητηριακής επεξεργασίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε υπερβολική επίγνωση των αισθητηριακών εισροών, επίσης. (Ενώ το HSP τυπικά σημαίνει “υψηλά ευαίσθητο άτομο”, το χρησιμοποιεί εδώ για να σημαίνει “εξαιρετικά ευαίσθητος γονέας.”)

Ένας HSP δεν έχει απαραίτητα διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας, αλλά αντίθετα, έχει ευαισθησία αισθητηριακής επεξεργασίας, η οποία είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας κοινό σε όλα τα εξαιρετικά ευαίσθητα άτομα. Τίποτα σχετικά με το εξαιρετικά ευαίσθητο άτομο δεν είναι ελλαττωματικό.

Το να είσαι HSP είναι πιο δύσκολο κατά κάποιο τρόπο, φυσικά. Γνωρίζουμε ότι είναι πιο ευαίσθητοι στα ερεθίσματα, είτε αυτά είναι συναισθηματικά είτε αισθητηριακά ερεθίσματα. Για παράδειγμα, αν έχετε τρέξει με τα παιδιά όλη μέρα, ίσως χρειαστεί να μειώσετε τον θόρυβο όταν φτάσετε στο σπίτι, τουλάχιστον μέχρι να ισορροπήσει λίγο το νευρικό σας σύστημα.

Ωστόσο, μέσα από τη δουλειά και την εμπειρία της, έχει βρει πολλά φωτεινά σημεία για όσους είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι γονείς.

Πως οι ευαίσθητοι γονείς αλλάζουν τον κόσμο

Φέρνοντας ειρήνη στις σχέσεις τους

Οι στενές σχέσεις που δημιουργούν πολλοί ιδιαίτερα ευαίσθητοι γονείς με τα παιδιά τους είναι εξαιρετικά σταθερές. Οι HSP είναι συχνά ιδιαίτερα πιστοί, και ως εκ τούτου, θα έχουν έντονα αισθήματα πίστης στα αγαπημένα τους πρόσωπα και θα εργαστούν για να διατηρήσουν τις σχέσεις τους.

Μπορεί να είναι πιο διατεθειμένοι να ακολουθούν συνειδητές αρχές γονικής μέριμνας και ειρηνικής πειθαρχίας που δίνουν προτεραιότητα στο καλό της σχέσης με τα παιδιά τους, αντί να στοχεύουμε στον έλεγχο τους.

Τα παιδιά που νιώθουν αξία μεγαλώνουν για να επιλέγουν σχέσεις στις οποίες νιώθουν ότι έχουν επίσης αξία. Αυτό δημιουργεί έναν κύκλο θεραπείας.

Με το να υπερασπίζονται αυτό στο οποίο πιστεύουν

Επειδή οι πολύ ευαίσθητοι γονείς κατακλύζονται εύκολα από αρνητικά συναισθήματα και ενέργειες, έχουν λιγότερη ανοχή για συναισθηματικά επιθετική συμπεριφορά, ειδικά αν αυτή απευθύνεται στο παιδί τους.

Θα αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν τα παιδιά τους εάν πιστεύουν ότι απειλούνται με οποιονδήποτε τρόπο. Για παράδειγμα, όντας πιο ευαίσθητοι στον συναισθηματικό τόνο, μπορεί να καταλάβουν τις λεπτότητες των αλληλεπιδράσεων που τους μεταδίδουν τα παιδιά τους. Είναι λιγότερο πιθανό να τα προσπεράσουν ή να υποθέσουν ότι όλα είναι καλά όταν μπορεί να μην είναι.

Επειδή νοιάζονται τόσο πολύ, θα είναι επίσης οι πρώτοι που θα αντιδράσουν στις αδικίες που βλέπουνε. Αν και μπορεί εύκολα να κατακλυστούν από αρνητικά αποτελέσματα, είναι επίσης οι πρώτοι που υπερασπίζονται το σωστό.

Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με το ότι είναι μεταξύ των πρώτων που στέλνουν βοήθεια σε ένα μέρος του κόσμου που έχει πληγεί από τραγωδία και διαμορφώνουν τα παιδιά τους ως προς το πώς να κάνουν τη διαφορά για τους άλλους.

Με αυτόν τον τρόπο, οι πολύ ευαίσθητοι γονείς γίνονται οι δημιουργοί της αλλαγής του κόσμου. Θα υπερασπιστούνε ό,τι είναι σωστό ακόμα και μπροστά στις αντιξοότητες. Τι δώρο είναι να κάνουν αυτή τη συμπεριφορά και στάση παράδειγμα ζωντανό για τα παιδιά τους, ειδικά για εκείνα τα παιδιά που είναι επίσης πολύ ευαίσθητα.

Με το να δημιουργούν έναν κύκλο θεραπείας στην οικογένειά τους

Οι περιοχές του εγκεφάλου των ευαίσθητων ανθρώπων έχουν υπερβολική επίγνωση της γλώσσας του σώματος, της συναισθηματικής ευαισθησίας, των συναισθηματικών ενδείξεων και των λεπτών ερεθισμάτων, όπως οι εκφράσεις του προσώπου και η μη λεκτική επικοινωνία.

Η υπερβολική επίγνωση των συναισθημάτων των άλλων οδηγεί σε αυξημένη ανταπόκριση. Επηρεάζει επίσης την ικανότητά τους να είναι παρόντες, επειδή ο εξαιρετικά ευαίσθητος εγκέφαλος δεν έχει τρόπο να απορρίψει ό,τι συμβαίνει γύρω του. Θα παρατηρήσουν πράγματα που μπορεί να χάνουν οι άλλοι.

Δείτε Επίσης

Ως αποτέλεσμα, το παιδί ενός πολύ ευαίσθητου γονέα μπορεί να είναι πιο πιθανό να νιώσει ότι το βλέπει ο φροντιστής του. Τα παιδιά που νιώθουν ότι τα βλέπουν και τα εκτιμούν δεν μεγαλώνουν για να μεταδώσουν τον πόνο τους στους άλλους. Αξιοποιούν την αγάπη που έχουν λάβει.

Αυτοφροντίδα για τον πολύ ευαίσθητο γονέα

Γνωρίζοντας ότι έχετε μεγαλύτερη ευαισθησία στην αισθητηριακή επεξεργασία και μπορεί να επηρεαστείτε βαθιά από το περιβάλλον σας, πρέπει να είσαστε προληπτικοί όσον αφορά την αυτοφροντίδα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να δοθεί προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα:

Επαναπροσεγγίζετε τα λεγόμενα αρνητικά συναισθήματα ως αγγελιοφόρους: όλα τα συναισθήματα είναι ασφαλή. Είναι απλώς πληροφορίες.

Ελαχιστοποιήστε τα έντονα φώτα και τους δυνατούς θορύβους, αν η ευαισθησία αισθητηριακής επεξεργασίας συνδυάζεται με γενικευμένη υψηλή ευαισθησία.

Ζητώντας βοήθεια. Όταν χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα, δεν είναι ποτέ ντροπή να απευθυνθούμε για υποστήριξη.

Επειδή οι HSP τείνουν να είναι ευαίσθητοι τόσο σε εξωτερικά όσο και σε εσωτερικά ερεθίσματα, είστε επίσης ευαίσθητοι στα δικά σας συναισθήματα. Είναι χρήσιμο για εσάς να ελέγχετε τι νιώθετε και τι χρειαζόσαστε και τι φέρνετε στο τραπέζι κατά την ανατροφή των παιδιών σας.

Αν, για παράδειγμα, είχατε πολλά περιβαλλοντικά ερεθίσματα πριν τα παιδιά επιστρέψουν στο σπίτι από το σχολείο – καθώς φέρνουν μαζί τους, φυσικά, περισσότερα αισθητηριακά ερεθίσματα – μπορείτε να φροντίσετε να απολαύσετε μερικά λεπτά ήσυχου χρόνου πριν την άφιξή τους. Το νευρικό σας σύστημα το χρειάζεται.

Μια σημείωση για το να είσαι ένας πολύ ευαίσθητος γονέας

Μπορούμε να μοντελοποιήσουμε για τα παιδιά μας πώς να διαχειρίζονται τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές επιρροές της ζωής με αποτελεσματικές δεξιότητες αντιμετώπισης, γνωρίζοντας ότι η βαθύτερη επεξεργασία μας επίσης μας δίνει τη δυνατότητα να φέρουμε βαθύτερη θεραπεία στον κόσμο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top