Now Reading
3 «ακραίες» γονικές τακτικές που λειτουργούν πραγματικά, σύμφωνα με τη συγγραφέα Margot Machol Bisnow

3 «ακραίες» γονικές τακτικές που λειτουργούν πραγματικά, σύμφωνα με τη συγγραφέα Margot Machol Bisnow

Να τι λέει η ειδικός που πήρε συνέντευξη από 70 γονείς πολύ επιτυχημένων ενηλίκων

Μερικές φορές, ως γονιός, πρέπει να αναγνωρίσετε κάτι δύσκολο: στην πραγματικότητα δεν ξέρετε τα πάντα για το πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να πετύχει.

Αυτό λέει η ειδικός σε θέματα γονέων Margot Machol Bisnow, η οποία πήρε συνέντευξη από τους γονείς 70 πολύ επιτυχημένων ενηλίκων για το βιβλίο της του 2022, «Raising an Entrepreneur: How to Help Children Your Children Acchieve The Dreams», όπως διαβάζουμε σε άρθρο του cnbc στην ενότητα Raising successful kids.

Σε αυτές τις συνεντεύξεις, η Bisnow ανακάλυψε ένα κοινό νήμα: οι συγκεκριμένοι γονείς έδωσαν στα παιδιά τους την ελευθερία να κυνηγήσουν τα πάθη τους, μερικές φορές σε φαινομενικά ακραίους βαθμούς, όπως να φύγουν από το σπίτι σε νεαρή ηλικία ή να εγκαταλείψουν το κολέγιο.

«Κάθε ένα από αυτά τα “ακραία” πράγματα που εφαρμόζουν οι γονείς αυτοί έχουν να κάνουν με το ότι ακούν το παιδί τους. Και παίρνουν στα σοβαρά αυτό που τους λέει, σε αντίθεση με το να αντιδρούν λέγοντας “Είμαι ο γονιός, ξέρω καλύτερα”», εξηγεί η Bisnow.

Η πίεση να ακολουθήσετε ένα μοναδικό, στενό μονοπάτι μπορεί να οδηγήσει σε ανήσυχα, δυστυχισμένα παιδιά. Αντίθετα, οι γονείς που πήρε συνέντευξη η Bisnow έδειξαν αρκετά ανοιχτό μυαλό και εμπιστοσύνη για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν ανεξαρτησία, αυτοπεποίθηση και δεξιότητες που αποδείχθηκαν χρήσιμες για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία, τονίζει.

«Αυτό που είναι λυπηρό για μένα είναι ότι αυτό δεν πρέπει να συνιστά ακραία γονεϊκή συμπεριφορά», επισημαίνει η Bisnow. «Αυτό θα πρέπει να είναι ο κανόνας στην ανατροφή των παιδιών».

Ακολουθούν τρία παραδείγματα «ακραίων» γονεϊκών αποφάσεων που πραγματικά λειτούργησαν, σύμφωνα με την Bisnow και τους γονείς που πήρε συνέντευξη.

Υποστηρίζουν τα πάθη των παιδιών τους, παρά τους ενδοιασμούς τους

Μεγαλώνοντας στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, όπου ο πατέρας του διατηρούσε ένα δημοφιλές εστιατόριο, οι μετανάστες γονείς του σκηνοθέτη Τζον Μ. Τσου ήταν αρχικά μπερδεμένοι από το ενδιαφέρον του για τις δημιουργικές τέχνες. Και οι δύο «ήθελαν να γίνει κάτι πιο παραδοσιακό», λέει η Bisnow.

Η μητέρα του Chu του έδωσε μια φωτογραφική μηχανή για να τραβήξει ταινίες στο σπίτι με οικογενειακές διακοπές και το πάθος του μεγάλωσε με τον καιρό, σύμφωνα με την Bisnow: Όταν ήταν στο γυμνάσιο, η μητέρα του του έκανε παρατήρηση επειδή δούλευε σε μια ταινία αργά το βράδυ, λέγοντάς του να επικεντρωθεί σε σχολείο και «σταμάτα να σπαταλάς τον χρόνο σου».

«Ξέσπασε σε κλάματα και είπε: “Δεν μπορείς να με σταματήσεις. Αυτό είναι που αγαπώ”», λέει η Bisnow. Την επόμενη μέρα, η μητέρα του Chu του έδωσε μια στοίβα βιβλία για τη δημιουργία ταινιών και του είπε: «Αν θέλεις να το κάνεις, μάθε τα πάντα και γίνε ο καλύτερος».

Οι άνθρωποι που σταματούν να ενθαρρύνουν τα πάθη των παιδιών τους επειδή μπορεί να μην βγάζουν αρκετά χρήματα ως ενήλικες ή να θεωρούνται συμβατικά επιτυχημένοι, στέλνουν λάθος μήνυμα, εξηγεί η Bisnow.

Δεν κάνουν όλοι καριέρα από το πάθος τους – αλλά το να δείξετε ότι εμπιστεύεστε τα παιδιά σας μπορεί να τους δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να πετύχουν ως ενήλικες, ανεξάρτητα από τον δρόμο που θα ακολουθήσουν, προσθέτει.

Αφήνουν τα παιδιά τους να φύγουν από το σπίτι σε νεαρή ηλικία

Αρκετοί από τους συνεντευξιαζόμενους της Bisnow έδωσαν στα παιδιά τους ένα «μακρύ λουρί» και μεγάλη ανεξαρτησία από νεαρή ηλικία, λέει.

Πάρτε για παράδειγμα τους γονείς του Simon Isaacs, του CEO της εταιρείας ψηφιακού μάρκετινγκ TaskForce και συνιδρυτή της ψηφιακής πλατφόρμας Fatherly. Η ιστορία τους έχει ελάχιστη σχέση με την επιχειρηματικότητα: Όταν ο Isaacs ήταν στο γυμνάσιο, του επέτρεψαν να φύγει από το σπίτι για να περάσει δύο χρόνια στο Κολοράντο εκπαιδευόμενος ως σκιέρ.

Ο Isaacs αργότερα έκανε αγωνιστικό σκι για το Middlebury College και ήλπιζε να εκπροσωπήσει τις Η.Π.Α. στους Ολυμπιακούς μια μέρα. Αυτό δεν έγινε ποτέ — αλλά η εμπειρία ώθησε άμεσα την επιχειρηματική του επιτυχία, εξηγεί ο Bisnow.

«Έχοντας αυτόν τον βαθμό πάθους για κάτι του έμαθε την ανθεκτικότητα και τη συγκέντρωση, τη σκληρή δουλειά και την αποφασιστικότητα και όλα τα πράγματα που χρειάζονται για να πετύχει στη ζωή», τονίζει. «Ξέρω ότι ήταν δύσκολο για την οικογένειά του να τον αφήσει να φύγει. Αλλά το έκαναν».

Δείτε Επίσης

Ανταποκρίνονται καλά στην εγκατάλειψη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

Εγκαταλείποντας κάποιος την πανεπιστημιακή εκπαίδευση έχοντας επιχειρηματικά όνειρα σίγουρα δεν σημαίνει ότι θα γίνει ο επόμενος Bill Gates ή Mark Zuckerberg.

Η μαμά του Matt Mullenweg ήταν εξαιρετικά επιφυλακτική, εξηγεί η Bisnow: Ο γιος της δεν είχε καν εταιρεία έτοιμη να ξεκινήσει το 2004, όταν είπε ότι ήθελε να φύγει από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον μετά από δύο χρόνια σπουδών.

Ο Mullenweg δημιουργούσε ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου Ιστού στο δωμάτιο του κοιτώνα και ο τεχνολογικός ιστότοπος CNET ήθελε να αρχίσει να τον πληρώνει για τη δουλειά του. Η μαμά του αρχικά πάλεψε με την απόφαση αλλά την κέρδισε το πάθος και η δέσμευση του Mullenweg, τονίζει η Bisnow – τελικά τον οδήγησε στο Σαν Φρανσίσκο για να τον βοηθήσει να βρει ένα διαμέρισμα.

«Δούλευε κυριολεκτικά σε αυτό ασταμάτητα και εκείνη ήξερε πόσο σημαντικό ήταν για εκείνον και τον άφησε να φύγει», επισημαίνει η Bisnow.

Μετά από ένα χρόνο, ο Mullenweg άφησε το CNET για να μετατρέψει τη δημιουργία του σε μια αυτόνομη επιχείρηση: το WordPress. «Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο», έγραψε σε μια ανάρτηση στο blog εκείνη την εποχή.

Σήμερα, είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της μητρικής εταιρείας του WordPress.com, Automattic, η οποία έχει περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους και φέρεται να αξίζει γύρω στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Πολλοί γονείς, δεν θέλουν τα παιδιά τους να τα παρατήσουν και είναι απλώς αποθαρρυντικοί», καταλήγει η Bisnow. «Τους λένε, “Όχι, δεν μπορείς να το κάνεις. Δεν θα μπορέσεις να πετύχεις στη ζωή…” Σαφώς, [για τον Mullenweg] ωστόσο ήταν η σωστή απόφαση».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top