Now Reading
20 Νοεμβρίου τιμάμε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

20 Νοεμβρίου τιμάμε τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Μιλώντας για το έργο τους αλλά και τους μελλοντικούς τους στόχους

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που από το 2004 έχει ως στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως αυτά ορίζονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού [1989] του ΟΗΕ. Τα μέλη του Δικτύου είναι εκπαιδευτικοί, γονείς, συγγραφείς παιδικών βιβλίων, εικονογράφοι, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και γενικότερα άνθρωποι που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα αυτά των παιδιών, και είναι πρόθυμοι να κινητοποιηθούν για την προώθηση και την προάσπισή τους.

Όλοι μαζί αποτελούμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης, που χρησιμοποιεί τη δύναμη της γνώσης και του πολιτισμού για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των παιδιών, να τους προσφέρει τη χαρά και τη δημιουργικότητα της ομαδικής προσπάθειας και πρωτοβουλίας.

Αποστολή για εμάς είναι το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Όραμά μας ένας κόσμος, όπου τα παιδιά θα μεγαλώνουν υγιή και ευτυχισμένα, η γνώμη τους θα λαμβάνεται υπόψη και τα δικαιώματά τους θα γίνονται σεβαστά.

Με βάση τα παραπάνω, το Δίκτυο απευθύνεται σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής, φυλής, φύλου, θρησκείας και γλώσσας, μέσα από εξειδικευμένα παιδαγωγικά προγράμματα, δημιουργικές ομαδικές δραστηριότητες, δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης, καθώς και δράσεις ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης. Επιπλέον, το Δίκτυο αναπτύσσει πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις με στόχο την προώθηση, την ευαισθητοποίηση και τον έμπρακτο σεβασμό στα Δικαιώματα του Παιδιού, ορισμένα από τα οποία ουσιαστικά παραμένουν άγνωστα σε πολλούς ακόμη και σήμερα.

Τα προγράμματα του Δικτύου προωθούν την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη σύμπραξη, τη δικτύωση, τον εθελοντισμό, τη συλλογικότητα και την κοινωνικοποίηση και δίνουν βήμα στα παιδιά να εκφραστούν. Οι δράσεις και τα προγράμματά μας αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν το Εργαστήρι Πολιτισμού, το Εφηβικό Δίκτυο, το Κέντρο για το Παιδί, τους Νέους Δημοσιογράφους (Εφημερίδα «Αποδημητικά Πουλιά» και Web Radio «Πικραλίδα»), την Πλανόδια Βιβλιοθήκη, την Μονάδα Παιδικής Προστασίας (CPU) και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).

Τη φετινή χρονιά υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Είμαστε και εμείς εδώ» με χρηματοδότηση από το ίδρυμα Λάτση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως απώτερο σκοπό την προώθηση και διάδοση των Δικαιωμάτων του Παιδιού σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και το ευρύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας σαν μέσο τη ταινία μικρού μήκους 3 λεπτών με χρήση LEGO, εστιάζοντας σε θέματα υγείας κι ανάπτυξης, όπως αυτά αναφέρονται στα άρθρα της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού (ΣΔτΠ).

Μία ομάδα παιδιών συμμετείχε σε έναν κύκλο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής που συντόνιζε ο συγγραφέας Γιώργος Παναγιωτάκης. Από αυτές τις συναντήσεις προέκυψε το σενάριο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η ταινία Stop Motion Animation που έχει τον τίτλο «Έρχονται οι Γίγαντες» και θέμα το Δικαίωμα του Παιδιού στην Υγεία και την ελεύθερη πρόσβαση (παιδιά με αναπηρίες). Την ταινία όπως και την πρωτότυπη μουσική δημιούργησε ο Παναγιώτης Τσαλαβρέτας.

Δείτε Επίσης
Υπάρχει μια δεξιότητα που ξεχωρίζει τα παιδιά που συνεχίζουν να προσπαθούν παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια – να πώς θα τα βοηθήσετε να την αποκτήσουν

Σκοπός είναι η ταινία αυτή να προβληθεί στα σχολεία στο πλαίσιο κάποιου μαθήματος και να γίνει συζήτηση επί αυτής και σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού με τη διαδικτυακή παρουσία του σεναριογράφου και του κινηματογραφιστή καθώς είναι σημαντικό να μεταφερθεί η πληροφορία αυτή στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση και γνώση για τα δικαιώματα του παιδιού.

Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν 4 διαδικτυακά σεμινάρια διάρκειας 1,5 ώρας το καθένα για εκπαιδευτικούς (26/11 & 2-4/12). Τα σεμινάρια θα περιλαμβάνουν τόσο θεωρητική-εισαγωγική γνώση της ΣΔτΠ όσο και πρακτική γνώση πάνω σε τεχνικές δημιουργικής γραφής και βασικές αρχές της χρησιμοποιούμενης μεθοδολογίας φωτογραφίας και stop motion. Στους εκπαιδευτικούς θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής όπως επίσης μπορεί να τους αποσταλεί ταχυδρομικά υλικό του προγράμματος και του Δικτύου.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top