Πάνω από 13 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πολύ νωρίς κάθε χρόνο. Πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα παντού!
17 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας
Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας στις 17 Νοεμβρίου είναι μία από τις σημαντικότερες μέρες του έτους για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις και το ψυχικό βάρος της πρόωρης γέννησης παγκοσμίως. Η ημέρα ξεκίνησε από το EFCNI και συνεργάστηκε με τους ευρωπαίους μητρικούς οργανισμούς το 2008. Οι διεθνείς συνιδρυτές LittleBigSouls (Αφρική), March of Dimes (ΗΠΑ) και National Premmie Foundation (Αυστραλία) καθιέρωσαν τις εορταστικές εκδηλώσεις και κατέστησαν την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας ως ένα κίνημα σε όλο τον κόσμο. Εν τω μεταξύ, αμέτρητα άτομα και οργανώσεις από περισσότερες από 100 χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους με δραστηριότητες, ειδικές εκδηλώσεις και δεσμεύονται να δράσουν για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πρόωρου τοκετού και να βελτιώσουν την κατάσταση των πρόωρων βρεφών και των οικογενειών τους.
Φέτος, το 2024, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας είναι «Πάνω από 13 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πολύ νωρίς κάθε χρόνο. Πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα παντού!». Ήμερα ευαισθητοποίησης για τα πρόωρα μωρά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Όλοι καλούνται να συμμετάσχουν αυτή τη μέρα με δραστηριότητες ή εκδηλώσεις: μητρικές οργανώσεις, νοσοκομεία, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, επαγγελματίες του τομέα της υγείας, κοινωνικές, εταιρείες, πολιτικοί, ΜΜΕ και ιδιώτες.
Εκτός από το μοβ χρώμα που αντιπροσωπεύει την ευαισθησία και την ιδιαιτερότητα, η γραμμή με τα απλωμένα καλτσάκια έχει γίνει σύμβολο για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. Το μικρό ζευγάρι μοβ κάλτσες – πλαισιωμένο από εννέα πλήρεις κάλτσες μωρών – συμβολίζει: ότι ένα 1 στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρο παγκοσμίως.
Παγκόσμια ημέρα προωρότητας η 17/11 και είναι μια καλή αφορμή να σκεφτείς τα μωρά που γεννήθηκαν νωρίτερα και πάλεψαν για να διεκδικήσουν μια θέση στον ήλιο αλλά και τις μαμάδες τους για τις οποίες το ταξίδι της μητρότητας ξεκίνησε με μεγάλες φουρτούνες και συναισθηματικές αναταραχές.
?Πρόωρος τοκετός? ορίζεται κάθε τοκετός που πραγματοποιείται πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης. Η συχνότητα του πρόωρου τοκετού ανέρχεται σε περίπου 10% των συνολικών κυήσεων, ένα ποσοστό που παραμένει αναλλοίωτο την τελευταία εικοσαετία, κυρίως λόγω της έλλειψης κατανόησης των παθοφυσιολογικών διαταραχών που τον προκαλούν.
Η σημασία της διάγνωσης του πρόωρου τοκετού έγκειται στο γεγονός ότι συνιστά το βασικότερο αίτιο (σε ποσοστό 75-90%) των νεογνικών θανάτων που δεν οφείλονται σε συγγενείς ανατομικές ή χρωματοσωματικές ανωμαλίες. Η πλειονότητα της περιγεννητικής θνησιμότητας παρατηρείται σε τοκετούς πριν την 32η εβδομάδα, καθώς και στα νεογνά με βάρος γέννησης μικρότερο των 800 γραμμαρίων.
➡Τα ακριβή αίτια που προκαλούν τον πρόωρο τοκετό τις περισσότερες φορές δεν είναι γνωστά. Υπάρχουν όμως ποικίλοι παράγοντες, η παρουσία των οποίων σε μια κύηση προδιαθέτει στην εμφάνιση πρόωρου τοκετού.
Οι παράγοντες αυτοί χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
?Από τη μητέρα (προεκλαμψία-εκλαμψία, χρήση ναρκωτικών, νοσήματα κολλαγόνου)
?Από το έμβρυο (πολύδυμη κύηση, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης, ενδομήτρια λοίμωξη)
?Από τον πλακούντα (αποκόλληση πλακούντα, αιμορραγία προδρομικού πλακούντα, ανωμαλίες πλακούντα)
?Από το αμνιακό υγρό (ολιγάμνιο, πρόωρη ρήξη εμβρυικών υμένων, χοριοαμνιονίτιδα)
?Από τη μήτρα (μεγάλα ινομυώματα, ανεπάρκεια τραχήλου)
?Ιατρογενή
?Άγνωστα
??Στον πρόωρο τοκετό ελέγχεται με διακολπικό υπερηχογράφημα ο τράχηλος της μήτρας. ένας φυσιολογικός τράχηλος κατά τη διάρκεια της κύησης πρέπει να είναι κλειστός και να έχει μήκος 30-40mm. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω των 25mm μετά την 15η εβδομάδα κυήσεως θεωρείται ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, σε αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται:
✒Περίδεση τραχήλου
✒Κολπικα υπόθετα προγεστερόνης
✒Ξεκούραση
✒Αντιβιωτική θεραπεία σε περίπτωση λοιμώξεων
✒Τοκολυτικά φάρμακα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη World Famous Days (@worldfamousdays)
Συνήθως εφαρμόζονται όλα τα παραπάνω ή συνδυασμός τους ανάλογα με την περίπτωση.
Πρόωρη είναι η κύηση που συμβαίνει πριν τις 37 εβδομάδες.
♦️Σήμερα περίπου μία στις 15 κυήσεις είναι πρόωρη.
♦️Το νεογνό μπορεί να αντιμετωπίζει αποκλίσεις στην κινητική ανάπτυξη, εξαιτίας της υποτονίας που την χαρακτηρίζει, και της έλλειψης νεογνικής κάμψης.
♦️Η νεογνική κάμψη αποτελεί την βάση της έναρξης της κίνησης ενάντια στη βαρύτητα όταν ένα βρέφος γεννιέται.
♦️Η υποτονία είναι η χαμηλή ετοιμότητα για κίνηση ενάντια στη βαρύτητα.
♦️Η υποτονία συνδέεται με την έλλειψη της νεογνικής κάμψης, δίνοντας λάθος αρχική θέση στις αρθρώσεις και τις μυϊκές ομάδες του νεογνού.
♦️Αποτέλεσμα λάθος κινητικό πρότυπο, φτωχή ποιότητα κίνησης, ελλιπές ρεπερτόριο κίνησης και έντονη ανησυχία.
♦️Ακόμη και αν δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ή «πρόβλημα» στην κίνηση, η προωρότητα πολλές φορές οδηγεί σε οκνηρότητα, έλλειψη προσήλωσης ή άλλες αναπτυξιακές διαταραχές σε μεγαλύτερη ηλικία.
♦️Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.
Εμπιστευτείτε τη γνώμη μόνο εξειδικευμένων παιδιατρικών φυσικοθεραπευτών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ᴘʀᴇᴍᴀᴛᴜʀɪᴛʏ 𝗦𝘁𝗼𝗿𝗶𝗲𝘀 (@prematuritystories)
Αυτά είναι 7 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την προωρότητα:
- Πρόωρη θεωρείται η γέννηση πριν τη συμπλήρωση της 37ης εβδομάδας κύησης, και η προωρότητα θεωρείται σημαντική αιτία που σχετίζεται με την παιδική θνησιμότητα και νοσηρότητα.
- Ένα στα 10 μωρά σε όλο τον κόσμο γεννιέται πρόωρα.
- Η προωρότητα είναι παγκοσμίως η κυριότερη αιτία θανάτου στα νεογνά (βρέφη κατά τις πρώτες 4 εβδομάδες ζωής).
- Οι επιπλοκές της πρόωρης γέννησης αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά την πνευμονία σε παιδιά κάτω των 5 ετών.
- Η ακριβής αιτία του πρόωρου τοκετού παραμένει άγνωστη, για το 50% περίπου των περιπτώσεων.
- Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και χρήση ουσιών, υψηλό στρες και πολύωρη εργασία, κακή προγεννητική φροντίδα, έλλειψη κοινωνικής στήριξης), προβλήματα υγείας (λοιμώξεις ουροποιογεννητικού, υπέρταση, διαβήτης, διαταραχές πήξης, πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο σωματικό βάρος, πολλαπλή κύηση, προηγούμενη πρόωρη γέννηση, ανωμαλίες μήτρας/ τραχήλου) ή και δημογραφικούς παράγοντες (ηλικία κάτω των 17 ή άνω των 35, χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, εθνικότητα).
- Τα πρόωρα βρέφη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.
Το παγκόσμιο θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προωθητικής Ημέρας 2021 ήταν:
Μηδενικός χωρισμός
Δράστε τώρα! Κρατήστε τους γονείς και τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα μαζί.
Το παγκόσμιο θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας 2022 είναι:
Η αγκαλιά ενός γονέα: μια ισχυρή θεραπεία.
Ενεργοποιήστε την επαφή δέρμα με δέρμα από τη στιγμή της γέννησης. Οργανισμοί από όλο τον κόσμο, που συνεργάζονται για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, έχουν συγκεντρώσει συμβουλές για δραστηριότητες, περιεχόμενο κοινωνικών μέσων και άλλο υλικό προώθησης για να μοιραστούν την εμπειρία και τα σχέδιά σας για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας.
Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας 2023: «Μικρές ενέργειες, ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ: Άμεση φροντίδα από δέρμα σε δέρμα για κάθε μωρό παντού».
Το περσινό θέμα τόνιζε ότι η επαφή δέρμα με δέρμα (φροντίδα καγκουρό) ωφελεί όλα τα βρέφη, ειδικά τα πρόωρα μωρά.
Μπορείτε να μπείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά.