15η Μαΐου: Διεθνής Μέρα Οικογένειας!
Γιορτάζουμε την πιο μεγάλη αγκαλιά που αγαπάμε
Η 15η Μαΐου έχει ανακηρυχθεί ως η Διεθνής Μέρα Οικογένειας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η φετινή 25η επέτειος από τη Διακήρυξης της Κοπεγχάγης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου έρχεται σε μια από τις πιο δύσκολες παγκόσμιες υγειονομικές και κοινωνικές κρίσεις.
Η πανδημία COVID-19 του 2020 δίνει έμφαση στη σημασία της επένδυσης σε κοινωνικές πολιτικές για την προστασία των πιο ευάλωτων ατόμων και οικογενειών.
Είναι οι οικογένειες που φέρουν το βάρος της κρίσης, προστατεύοντας τα μέλη τους από τον κίνδυνο της πανδημίας, φροντίζοντας παιδιά που έχουν μείνει εκτός σχολείου και, ταυτόχρονα, συνεχίζοντας τις εργασιακές τους ευθύνες.
Οι οικογένειες έχουν γίνει ο κόμβος των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γενεών που μας υποστηρίζουν σε αυτήν την κρίση. Κάτω από την οικονομική πίεση η φτώχεια βαθαίνει Σε περιόδους αβεβαιότητας το άγχος αυξάνεται – συχνά οδηγεί σε αυξανόμενη βία κατά των γυναικών και των παιδιών.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υποστήριξη σε ευάλωτες οικογένειες – εκείνων που έχουν χάσει το εισόδημά τους, εκείνων με ανεπαρκή στέγαση, εκείνων με μικρά παιδιά, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία – είναι επιτακτική τώρα περισσότερο από ποτέ.
Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες συμμετέχουν όλο και περισσότερο στο επίσημο και άτυπο εργατικό δυναμικό, ενώ συνεχίζουν να αναλαμβάνουν δυσανάλογο βάρος της οικιακής εργασίας σε σύγκριση με τους άνδρες και η ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της οικογένειας είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Επομένως, η επιταγή της διασφάλισης της ισότητας των φύλων στην οικογένεια απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη προσοχή.
Καθώς ο κόσμος αγωνίζεται να ανταποκριθεί στην κρίση του κορωνοϊού, υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να ξανασκεφτούμε και να μετασχηματίσουμε τον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών και των κοινωνιών μας για την ενίσχυση της μεγαλύτερης ισότητας για όλους.
Με αυτόν τον τρόπο, είναι σαφές ότι η ισότητα των φύλων δεν θα είναι εφικτή χωρίς μεγαλύτερη ισότητα στις οικογένειες, και ότι σε αυτό, όπως και πολύ περισσότερο, η Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου συνεχίζει να παρέχει έναν οραματικό χάρτη πορείας για το πού πρέπει να πάμε.
15 Μαΐου 2020 – Οικογενειακές τάσεις
Οι οικογένειες σε όλο τον κόσμο αλλάζουν, πολλές γίνονται μικρότερες, καθώς ο αριθμός των μονογονεϊκών νοικοκυριών αυξάνεται. Επί του παρόντος, το 65% όλων των οικογενειών αποτελούνται είτε από ζευγάρια που ζουν με παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας, είτε από ζευγάρια που ζουν με τα δύο παιδιά και τα μέλη της εκτεταμένης οικογένειας, όπως οι παππούδες. Ο μειωμένος αριθμός των εκτεταμένων οικογενειών και ο αυξανόμενος αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών έθεσαν έντονα το ζήτημα της κοινωνικής προστασίας.