Now Reading
12 απλές κινήσεις που θα σας λύσουν τα χέρια στη φροντίδα ενός νεογέννητου

12 απλές κινήσεις που θα σας λύσουν τα χέρια στη φροντίδα ενός νεογέννητου

Είναι ασφαλείς, ανέξοδες και αποτελεσματικές.

Λίγο η αϋπνία, λίγο το άγχος, λίγο η εντατική φροντίδα ενός νεογέννητου, οι πρώτες εβδομάδες είναι πάντα δύσκολες για τους γονείς. Ωστόσο ακολουθώντας τα παρακάτω tips θα κάνετε πιο απλή τη ζωή σας.

1. Χρησιμοποιήστε λίγο λαδάκι καρύδας ή αμυγδάλου για να καθαρίσετε το μηκώνιο (όπως ονομάζονται τα πρώτα κακάκια του μωρού). Θα τα αφαιρέσετε εύκολα και γρήγορα χωρίς να ερεθίσετε την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού.
2. Προτιμήστε εσώρουχα με κουμπάκια στη λαιμόκοψη. Έτσι, σε περίπτωση που υπάρξουν διαρροές από την πάνα και λερωθούν, θα μπορείτε να τα ανοίξετε και να τα αφαιρέσετε προς τα κάτω, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος οι ακαθαρσίες να ακουμπήσουν το κεφαλάκι του μωρού.
3. Όταν αλλάζετε πάνα, τοποθετήστε την καθαρή κάτω από τη βρόμικη, ιδιαίτερα αν το μωρό είναι αγόρι. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσετε πολύτιμα δευτερόλεπτα, για να προλάβετε τα «συντριβανάκια».
4. Ανακαλύψτε τις πιπίλες και τα μπιμπερό χορήγησης φαρμάκων. Σας επιτρέπουν να δώσετε στο μωρό ένα σιροπάκι χωρίς κλάματα και χωρίς διαρροές.
5. Αν το μωράκι σας έχει αέρια και πονάει, κάντε του την άσκηση του… ποδηλάτου: Ενώ είναι ξαπλωμένο ανάσκελα στην αλλαξιέρα, περιστρέψτε του τα ποδαράκια όπως όταν κάνουμε πετάλ, βοηθώντας το έτσι να ανακουφιστεί.
6. Επενδύστε σε έναν (τουλάχιστον) υπνόσακο. Έτσι δεν θα ανησυχείτε μήπως το βράδυ το μωρό σας ξεσκεπαστεί και κρυώσει ή, αντίθετα, μήπως το προσωπάκι του σκεπαστεί κατά λάθος με τα σκεπάσματα.
7. Προσπαθήστε να βάζετε το νεογέννητό σας συστηματικά για ύπνο, περίπου κάθε μιάμιση ώρα. Τα νεογέννητα έχουν ανάγκη από άπειρες ώρες ύπνου και περίπου μετά από 90 λεπτά αποκτούν υπερένταση και γίνονται γκρινιάρικα και κακοδιάθετα.
8. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε κι εσείς τις ώρες που κοιμάται το μωρό σας. Αυτή η συμβουλή ακούγεται αυτονόητη, αλλά σπάνια γίνεται πράξη από τις μαμάδες. Για να είμαστε όμως ξεκούραστες και καλοδιάθετες, πράγμα πολύ σημαντικό και για εμάς και για το μωρό μας, ίσως χρειαστεί, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα, να αφήσουμε σε δεύτερη μοίρα το νοικοκυριό και τις άλλες υποχρεώσεις μας.
9. Ταΐστε το μωρό σας μόλις ξυπνήσει, ώστε για να αποκοιμηθεί. Έτσι, θα έχει αρκετή ενέργεια και καλή διάθεση για τις ώρες που θα παραμείνει ξύπνιο και δεν θα συνδέσει το γάλα με τον ύπνο (μια συνήθεια που θα είναι δύσκολο να κόψει αργότερα).
10. Μην τρέχετε στο κρεβατάκι του με το πρώτο κλάμα. Δεν εννοούμε να το αφήσετε να κλαίει για ώρα! Απλώς κάποιες φορές τα μωρά ξυπνούν και ξανακοιμούνται αμέσως μόνα τους ή μπορεί να κλάψουν λίγο στον ύπνο τους. Μπαίνοντας λοιπόν αμέσως στο δωμάτιό του και παίρνοντάς το αγκαλιά μπορεί να το ξυπνήσετε για τα καλά, αναστατώνοντάς το.
11. Μετατρέψτε ένα καλάθι άπλυτων σε κουτί παιχνιδιών. Έτσι, θα έχετε όλα τα παιχνιδάκια του δίπλα σας την ώρα του μπάνιου, ώστε να μη χρειαστεί ούτε δευτερόλεπτο να απομακρυνθείτε από την μπανιέρα. Επιπλέον, για ένα μεγαλύτερο μωρό, απλώστε στην μπανιέρα μια αντιολισθητική μεμβράνη.
12. Μη διστάσετε να βάλετε το μωρό για ύπνο σε ένα χώρο με φασαρία. Αντιθέτως, επιδιώξτε το κιόλας κάποιες φορές. Αν το μωρό συνηθίσει να κοιμάται σε ένα δωμάτιο όπου επικρατεί πάντα απόλυτη ησυχία, μεγαλώνοντας μπορεί να ξυπνάει από τον παραμικρό θόρυβο. Δεν εννοούμε να βάλετε μουσική στη διαπασών, αλλά μη διστάσετε να το κοιμίσετε με αναμμένο τον απορροφητήρα ή έναν ανεμιστήρα σε λειτουργία.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top