Ο νευρολόγος Baibing Chen —για να διατηρεί τα παιδιά του ασφαλή και τον εγκέφαλό τους υγιή— ακολουθεί αυτούς τους 3 κανόνες διατροφής
Ο νευρολόγος Baibing Chen περνάει τις μέρες του επικεντρωμένος στο όργανο που μας ορίζει: τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ως νευρολόγος, διαγιγνώσκει τα πάντα, από χρόνιους πονοκεφάλους έως σύνθετες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Αλλά μερικές από τις πιο σημαντικές εργασίες που κάνει για την προστασία του εγκεφάλου συμβαίνουν στην κουζίνα της οικογένειάς της. Η βρεφική ηλικία έως την πρώιμη…
Ο νευρολόγος Baibing Chen περνάει τις μέρες του επικεντρωμένος στο όργανο που μας ορίζει: τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ως νευρολόγος, διαγιγνώσκει τα πάντα, από χρόνιους πονοκεφάλους έως σύνθετες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Αλλά μερικές από τις πιο σημαντικές εργασίες που κάνει για την προστασία του εγκεφάλου συμβαίνουν στην κουζίνα της οικογένειάς της.
Η βρεφική ηλικία έως την πρώιμη παιδική ηλικία είναι ένα κρίσιμο παράθυρο νευροπλαστικότητας και ανάπτυξης, και αυτό που ταΐζουμε στα παιδιά μας μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία του εγκεφάλου τους μακροπρόθεσμα.
Οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο είναι μη επεξεργασμένες: φρούτα, λαχανικά και επιλογές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Η φιλοσοφία της δεν είναι περιοριστική και τα παιδιά της τρώνε την ίδια ποικίλη διατροφή με τους περισσότερους φίλους τους. Παρ’ όλα αυτά, ήταν σταθερή σε τρεις βασικούς κανόνες, ειδικά κατά τη βρεφική ηλικία.

1. Όχι μέλι πριν γίνουν 12 μηνών
Το μέλι μπορεί να είναι θανατηφόρο για ένα βρέφος, αν και σπάνια. Αυτό συμβαίνει επειδή το μέλι περιέχει σπόρια του βακτηρίου Clostridium botulinum, ακόμη και σε μικρές ποσότητες και σε μαγειρεμένα τρόφιμα.
Το γαστρεντερικό σύστημα των βρεφών δεν είναι αρκετά ώριμο ή έτοιμο για να εξουδετερώσει αυτά τα σπόρια, επιτρέποντάς τους να βλαστήσουν και να αναπτυχθούν σε ενεργά βακτήρια που παράγουν νευροτοξίνη αλλαντίασης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βρεφική αλλαντίαση, μια σπάνια αλλά εξαιρετικά σοβαρή μορφή τροφικής δηλητηρίασης.
Η τοξίνη προσβάλλει το νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε μυϊκή αδυναμία. Τα μωρά μπορεί να εμφανίσουν αδύναμο κλάμα, μειωμένο αντανακλαστικό θηλασμού και μειωμένο μυϊκό τόνο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει παράλυση των αναπνευστικών μυών και μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια, ακόμη και σε θάνατο.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τονίζουν ότι στα βρέφη «δεν πρέπει να δίνονται τροφές που περιέχουν ωμό ή μαγειρεμένο μέλι».
2. Εκθέστε τα νωρίς σε κοινά αλλεργιογόνα
Για χρόνια, οι γονείς σε πολλά μέρη του κόσμου συμβουλεύονταν να καθυστερούν την έκθεση των παιδιών τους σε κοινά αλλεργιογόνα όπως τα φιστίκια και τα αυγά. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτή η συμβουλή ήταν λάθος. Η καθυστέρηση της εισαγωγής μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής τροφικής αλλεργίας.
Οι οδηγίες προς τους γονείς εξελίχθηκαν μετά από μια ιστορική μελέτη που έδειξε ότι η έγκαιρη εισαγωγή φιστικιών και η διατήρηση της κατανάλωσής τους μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο αλλεργίας στα φιστίκια σε βρέφη υψηλού κινδύνου έως και 86%. Πρόσθετη έρευνα υποστήριξε την έγκαιρη εισαγωγή άλλων κοινών αλλεργιογόνων, όπως το μαγειρεμένο αυγό, και έδειξε ότι αυτό βοήθησε στην προστασία από την ανάπτυξη αλλεργιών.
Αλλαγές στη συμπεριφορά ή τη διάθεση, όπως ευερεθιστότητα ή υπερκινητικότητα, παρατηρούνται μερικές φορές σε παιδιά με τροφικές αλλεργίες. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να οφείλονται σε δυσφορία και πόνο από συστηματικές ανοσολογικές αντιδράσεις και όχι σε άμεσο νευρολογικό τραυματισμό, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τα νευρολογικά και συμπεριφορικά αποτελέσματα.
Μόλις τα παιδιά της ήταν έτοιμα για στερεές τροφές –αυτό συμβαίνει συνήθως περίπου τέσσερις έως έξι μήνες, ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου τους– εισήγαγαν κατάλληλες για την ηλικία μορφές τροφών με υψηλή αλλεργιογόνα, όπως φιστίκια και μαγειρεμένο αυγό. Τα κρατήσανε σε τακτική εναλλαγή μετά από αυτό για να χτίσουνε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και εγκέφαλο.

3. Όχι ποτά με ζάχαρη στη βρεφική ηλικία
Απέφυγε όλες τις μορφές υγρών θερμίδων και μη θρεπτικών γλυκαντικών —τα οποία προσθέτουν γεύση αλλά ελάχιστη έως καθόλου θρεπτική αξία— στα παιδιά της κάτω του 1 έτους. Αυτό σημαίνει όχι χυμούς, όχι ζαχαρούχα ποτά (όπως αναψυκτικά, φρουτοχυμούς και νερά με πρόσθετη γεύση) και όχι ποτά με γλυκαντικά συστατικά (όπως αναψυκτικά διαίτης).
Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει μεταβολικό στρες και να ενεργοποιήσει οδούς ανταμοιβής παρόμοιες με τις εθιστικές ουσίες. Και έχει συνδεθεί με μειωμένη μάθηση και μνήμη.
Ακόμα και μικρές ποσότητες ζαχαρούχων ποτών στη βρεφική ηλικία σχετίζονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας αργότερα στην παιδική ηλικία. Επιπλέον, η πρώιμη έκθεση σε γλυκές γεύσεις μπορεί να ενισχύσει τις δια βίου προτιμήσεις για γλυκά τρόφιμα, επηρεάζοντας ενδεχομένως τη συναισθηματική ρύθμιση και τη συμπεριφορά για τα επόμενα χρόνια.
Οι χυμοί φρούτων μπορεί να φαίνονται υγιείς, αλλά αποτελούν κακό υποκατάστατο των πραγματικών φρούτων. Ανεξάρτητα από το πόσο φυσικοί ή βιολογικοί είναι, αφαιρούν τις ωφέλιμες φυτικές ίνες που επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης. Παρέχουν στα παιδιά πάρα πολλές θερμίδες, δεν τα αφήνουν να αισθάνονται χορτάτα και μπορούν να εκτοπίσουν τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σε κακές διατροφικές συνήθειες.
Δεν υπάρχουν δεδομένα μακροπρόθεσμης ασφάλειας για τα τεχνητά γλυκαντικά σε παιδιά, ειδικά σε βρέφη. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου, να διαταράξουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και να επηρεάσουν την αντίληψη της γλυκιάς γεύσης.
Πριν τα παιδιά της γίνουν 1 έτους, το μητρικό γάλα ήταν η κύρια πηγή διατροφής τους. Εισήγαγαν νερό σε μικρές ποσότητες με συμπληρωματικές τροφές μετά από περίπου έξι μήνες. Και από τότε, πίνουν κυρίως νερό και γάλα.
Όπως πάντα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τη διατροφή των παιδιών σας.
Ο Baibing Chen είναι διπλά πιστοποιημένος νευρολόγος και επιληπτολόγος που ασκεί το επάγγελμα στο Henry Ford Health. Βρείτε την στο Instagram, το TikTok και το YouTube.
Η πρόληψη του RSV στη βρεφική ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παιδικού άσθματος