Με αυτές τις 3 συνταγές φανουρόπιτας θα τιμήσεις τη γιορτή του Αγίου Φανουρίου

Η φανουρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που ετοιμάζεις προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, συνήθως την παραμονή της εορτής του ή το πρωί ανήμερα της γιορτής και προσφέρεις στην εκκλησία ως τάμα, καθώς το συγκεκριμένο κέικ συνδέεται με την εύρεση χαμένων αντικειμένων και με ευχές για καλή τύχη. Ιστορική Αναδρομή Το έθιμο της φανουρόπιτας προέρχεται από…
Η φανουρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που ετοιμάζεις προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, συνήθως την παραμονή της εορτής του ή το πρωί ανήμερα της γιορτής και προσφέρεις στην εκκλησία ως τάμα, καθώς το συγκεκριμένο κέικ συνδέεται με την εύρεση χαμένων αντικειμένων και με ευχές για καλή τύχη.
Ιστορική Αναδρομή
Το έθιμο της φανουρόπιτας προέρχεται από την παράδοση ότι ο Άγιος Φανούριος σε βοηθάει να βρίσκεις χαμένα αντικείμενα ή ανθρώπους και να ανακαλύπτεις απαντήσεις σε προβλήματα. Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ’ τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ’ την». Και όπως συμβαίνει με όλα τα έθιμα, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν παραλλαγές της παράδοσης. Στην Κρήτη, την Κύπρο, τη Σκιάθο, τη Φλώρινα και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιάχνεται για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό. Άλλοι πιστεύουν ότι φέρνει καλοτυχία και φωτίζει τον δρόμο της ζωής του καθενός. Λέγεται ακόμη ότι ο Άγιος Φανούριος προστατεύει τους αγρότες φανερώνοντας τα κλεμένα ζώα.
Συνταγή από την Κρήτη
Υλικά
- 100ml μούστο βρασμένο
- 200ml ελαιόλαδο
- 200ml χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα
- 300γρ. ζάχαρη
- 100γρ. σταφίδες
- 150γρ. καρύδια
- 1.5 κουταλιά κανελογαρύφαλλα
- 500γρ αλεύρι (φουσκώνει μόνο του)
- 20γρ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύεις τις σταφίδες, τα καρύδια ελαφρά ψιλοκομμένα, τα κανελογαρύφαλλα, το ξύσμα και λίγο αλεύρι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύεις το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Προσθέτεις το χυμό πορτοκάλι και το μούστο. Κοσκινίζεις το αλεύρι με το μπέικιν και το βάζεις στα υγρά, ανακατεύεις μέχρι να έχεις ένα πηχτό χυλό. Προσθέτεις στο μίγμα τις σταφίδες με τα καρύδια και ανακατεύεις ελαφρά. Λαδώνεις και αλευρώνεις ένα στρογγυλό ταψί και βάζεις το μίγμα. Ψήνεις στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω θερμοκρασία για μια ώρα. Αντί για μούστο μπορείς να αντικαταστήσεις με κρασί. Θα αυξήσεις λίγο τη ζάχαρη κατά 100γρ.

Συνταγή από τη Ρόδο
Συστατικά
- 1 κούπα σπορέλαιο
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα πορτοκαλάδα (ή χυμό με 1 κουταλάκι σόδα)
- 1/2 κούπα μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό κρασί κόκκινο (π.χ. νάμα)
- 1 φαρινάπ
- 1 κουταλάκι κανέλλα
- 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
- 1 πρέζα αλάτι
- σουσάμι
- καρύδια-σταφίδες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη βάζεις το λάδι, το κρασί, τη ζάχαρη και την πορτοκαλάδα. Ανακατεύεις και αρχίζεις να προσθέτεις το αλεύρι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι. Μην ρίξεις όλο μαζί το αλεύρι, μπορεί να μην το χρειαστείς όλο. Σταματάς να προσθέτεις αλεύρι όταν δεις ότι το μείγμα έχει γίνει ένας πυκνός χυλός. Δε θέλεις το μείγμα να σφίξει πολύ γιατί το αποτέλεσμα θα είναι σφιχτό και λασπωμένο. Αν χρησιμοποιήσεις καρύδια και σταφίδες, τα προσθέτεις. Ψήνεις για 50-60 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς. Τσεκάρεις ότι έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαιράκι στη μέση της πίτας. Κόβεις την πίτα, μοιράζεις την και περιμένεις να σου “φανερώσει” ο Άγιος αυτό που του ζήτησες.
Συνταγή από την Κέρκυρα
Υλικά
- 3 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1/2 κ.λ. γαρύφαλλο
- 1 1/2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- 2/3 φλιτζ. σπορέλαιο
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
- 1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα
- 1/2 φλιτζ. κορινθιακές σταφίδες
Εκτέλεση
Ανακατεύεις το αλεύρι με τη σόδα, το γαρύφαλλο και την κανέλλα σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάς για 1′ στο μπλέντερ ή με σύρμα το σπορέλαιο με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και ρίχνεις το μείγμα μέσα στο μπολ με τα στερεά υλικά σου. Ρίχνεις και τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζεις το μείγμα στο ταψάκι σου και ψήνεις τη φανουρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Μετά από περίπου 1 ώρα, βγάζεις τη φανουρόπιτα από το φούρνο και αφήνεις να κρυώσει. Πασπαλίζεις προαιρετικά με ζάχαρη άχνη.
Είναι μια διαδικασία που διαρκεί λίγο αλλά το γλυκό που δημιουργείς είναι πραγματικά μοναδικό. Καλή επιτυχία στην παρασκευή της φανουρόπιτας! Και ευχόμαστε ο Άγιος Φανούριος να σου φανερώσει ό,τι ποθείς!
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: 15 υπέροχοι λόγοι για να μεγαλώσετε το παιδί σας με έναν σκύλο