«Διδάξτε οπωσδήποτε αυτή τη δεξιότητα στα παιδιά» επισημαίνει η ειδικός Reem Raouda

Γιατί η αυτοσύνδεση είναι μια απαραίτητη δεξιότητα που πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σύμφωνα με την ειδικό ανατροφής Reem Raouda
Ως γονείς, αφιερώνουμε τόσο πολύ χρόνο βοηθώντας τα παιδιά μας να πετύχουν εξωτερικά — διδάσκοντάς τους λέξεις, καθορίζοντας ρουτίνες και ενθαρρύνοντάς τους την καλή συμπεριφορά.
Υπάρχει όμως μια δεξιότητα που διαμορφώνει αθόρυβα το αν θα είναι επιτυχημένα στη ζωή: η σύνδεση με τον εαυτό, ή η ικανότητα να συντονίζεται κανείς με τα συναισθήματα, τις ανάγκες και την εσωτερική φωνή του. Όταν τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή για το ποιοι είναι, μεταφέρουν αυτή την αίσθηση αξίας σε κάθε σχέση, πρόκληση και απόφαση. Όταν δεν το κάνουν, μπορεί να διαλυθεί η αυτοεκτίμησή τους από μέσα προς τα έξω.
Η Reem Raouda έχει περάσει χρόνια μελετώντας πάνω από 200 σχέσεις γονέα-παιδιού, και είναι και η ίδια μητέρα. Το νούμερο 1 πράγμα που λέει σε άλλους γονείς είναι ότι αν διδάξουν στο παιδί τους έστω και μία δεξιότητα στη ζωή, αυτή πρέπει να είναι η σύνδεση με τον εαυτό.
Η σύνδεση με τον εαυτό είναι μια μη διαπραγματεύσιμη δεξιότητα
Η απώλεια της σύνδεσης με τον εαυτό συμβαίνει σε μικρές, καλοπροαίρετες αλληλεπιδράσεις που στέλνουν λάθος μήνυμα. Ένα νήπιο κλαίει αφού του αφαιρεθεί ένα παιχνίδι. Ένας γονέας λέει: «Είσαι καλά. Δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα». Αυτό που ακούει το παιδί είναι: «Τα συναισθήματά μου δεν έχουν σημασία».
Ή μπορεί να λέει ότι φοβάται πριν τον ύπνο. Ο γονέας απαντά: «Δεν υπάρχει τίποτα να φοβάσαι». Για το παιδί, μπορεί αυτό να ακουστεί σαν: «Δεν θα έπρεπε να νιώθω έτσι, οπότε υποθέτω ότι δεν πρέπει να εμπιστεύομαι τα συναισθήματά μου».
Μηνύματα όπως τα παραπάνω, που επαναλαμβάνονται, με την πάροδο του χρόνου μειώνουν την ικανότητα ενός παιδιού να συνδεθεί με τον εαυτό του. Στη συνέχεια, γίνεται πιο αγχωμένο, αντιδραστικό, ανασφαλές ή θα κλειστεί εντελώς. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να μεταφέρει αυτά τα μοτίβα στην ενήλικη ζωή.

Αλλά να πώς η σύνδεση με τον εαυτό προσθέτει αξία στη ζωή του
Χτίζει συναισθηματική ανθεκτικότητα: Τα παιδιά που είναι σε επαφή με τα συναισθήματά τους μπορούν να διαχειριστούν το άγχος, την απόρριψη και τα μεγάλα συναισθήματα χωρίς να χάσουν την αίσθηση του εαυτού τους.
Υποστηρίζει υγιή όρια: Τα παιδιά που συνδέονται με τον εαυτό τους εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Είναι πιο πιθανό να μιλήσουν ανοιχτά όταν κάτι δεν τους φαίνεται σωστό και λιγότερο πιθανό να χειραγωγηθούν ή να πιεστούν από τους συνομηλίκους τους.
Ενισχύει την αυθεντική αυτοπεποίθηση: Η αυτοπεποίθηση δεν προέρχεται από τον έπαινο ή τα επιτεύγματα. Προέρχεται από το να γνωρίζεις ποιος είσαι και να νιώθεις ασφαλής να είσαι αυτό το άτομο, ακόμα και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.
Προστατεύει την ψυχική υγεία: Μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού βοηθά τα παιδιά να αντισταθούν στην παρόρμηση να αναζητήσουν επιβεβαίωση σε επιβλαβή σημεία. Μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό προστατευτικό μέσο κατά του άγχους και της αυτοαμφισβήτησης.

Πώς να καλλιεργήσετε την αυτοσύνδεση
Τα καλά νέα; Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσετε το στυλ γονικής μέριμνας για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να παραμείνουν συνδεδεμένα με τον εαυτό τους. Οι μικρές αλλαγές κάνουν μεγάλη διαφορά.
1. Επικυρώστε τα συναισθήματά τους
Αντισταθείτε στην παρόρμηση να πείτε: «Είσαι καλά». Αντ’ αυτού, δοκιμάστε: «Αυτό θα πρέπει να σε αναστάτωσε, έτσι δεν είναι; Είμαι εδώ για σένα».
Επικύρωση δεν σημαίνει συμφωνία. Σημαίνει να δείξετε στο παιδί σας ότι ο συναισθηματικός του κόσμος είναι πραγματικός και ασφαλής για να εκφραστεί. Αυτό τα βοηθά να αναπτύξουν εμπιστοσύνη στα συναισθήματά τους, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό της σύνδεσης με τον εαυτό τους.
2. Καλωσορίστε τον εαυτό τους πλήρως
Δώστε χώρο για ακατάστατα συναισθήματα, δύσκολες ερωτήσεις και ιδιόρρυθμα χαρακτηριστικά. Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι τα βλέπουν και τα αποδέχονται, ακόμα και όταν είναι θυμωμένα ή φοβισμένα, μαθαίνουν: «Όλος ο εαυτός μου είναι αποδεκτός».
Αυτό το αίσθημα του ανήκειν ενισχύει την αυτοεκτίμηση και τη συναισθηματική αυτοπεποίθηση μέχρι την ενήλικη ζωή.
3. Κάντε ένα βήμα πίσω, μην κάνετε μικροδιαχείριση
Η μικροδιαχείριση μειώνει την αυτοπεποίθηση. Δώστε στο παιδί σας επιλογές κατάλληλες για την ηλικία του, είτε πρόκειται για την επιλογή της ενδυμασίας του, τη διαχείριση της δυναμικής των αδελφών, είτε για την απόφαση για το πώς θα περάσει το απόγευμά του.
Αφήνοντάς το να πειραματιστεί και να ανακάμψει σε έναν ασφαλή χώρο, το βοηθάτε να χτίσει την εσωτερική του φωνή και την ανθεκτικότητά του.
4. Να αποτελείτε οι ίδιοι παράδειγμα σύνδεσης με τον εαυτό σας
Πείτε πράγματα όπως: «Νιώθω συγκλονισμένος. Πρέπει να πάρω μια βαθιά ανάσα».
Όταν ονομάζετε και ρυθμίζετε τα δικά σας συναισθήματα, το παιδί σας μαθαίνει ότι τα συναισθήματα δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάται ή να καταπιέζει – είναι σήματα που μπορούν να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν.
5. Χρησιμοποιήστε γλώσσα που ενισχύει την επίγνωση, όχι την ντροπή
Αντικαταστήστε το «Γιατί το έκανες αυτό;» με: «Τι ένιωθες όταν συνέβη αυτό;»
Ένας περίεργος, συμπονετικός τόνος προσκαλεί την ενδοσκόπηση. Και με την πάροδο του χρόνου, τα λόγια σας γίνονται ο εσωτερικός τους διάλογος.
6. Κοιτάξτε πίσω από τη συμπεριφορά
Όταν ένα παιδί ξεσπάει, είναι εύκολο να επικεντρωθεί στις φωνές ή την άρνηση. Αλλά η συμπεριφορά είναι συχνά ένα μήνυμα: Νιώθει αποσυνδεδεμένο; Ανίσχυρο; Δεν το ακούνε;
Η ικανοποίηση της ανάγκης πίσω από τη συμπεριφορά βοηθά το παιδί σας να καταλάβει ότι δεν είναι «κακό», είναι απλώς άνθρωπος.
7. Γιορτάστε αυτό που είναι, όχι μόνο αυτό που κάνει
Ναι, τα επιτεύγματα έχουν σημασία. Αλλά επίσης παρατηρήστε και ονομάστε τις ιδιότητες που συχνά περνούν απαρατήρητες: «Είσαι τόσο στοχαστικός με τους φίλους σου» ή, «Μου αρέσει πόσο περίεργος είσαι».
Αυτές οι υπενθυμίσεις ενισχύουν την ιδέα ότι το αγαπούν για αυτό που είναι, όχι μόνο για αυτό που επιτυγχάνει.
Η Reem Raouda είναι μια κορυφαία φωνή στη συνειδητή γονική μέριμνα και η δημιουργός δύο μετασχηματιστικών ημερολογίων — του FOUNDATIONS, του οδηγού θεραπείας βήμα προς βήμα που μεταμορφώνει τους καταβεβλημένους γονείς σε συναισθηματικά ασφαλείς, και του BOUND, του ημερολογίου σύνδεσης που χτίζει δια βίου εμπιστοσύνη και ενδυναμώνει τον δεσμό γονέα-παιδιού σε λίγα μόνο λεπτά την ημέρα. Είναι ευρέως αναγνωρισμένη για την εμπειρία της στη συναισθηματική ασφάλεια και τη γονική μέριμνα των παιδιών.
Διαβάστε ακόμα:
«5 πράγματα που κάνω ως μπαμπάς, τα οποία χρωστάω στους δικούς μου γονείς»