10 πράγματα που (καλό είναι να) ξέρει μια εργαζόμενη μητέρα - Childit
Now Reading
10 πράγματα που (καλό είναι να) ξέρει μια εργαζόμενη μητέρα

10 πράγματα που (καλό είναι να) ξέρει μια εργαζόμενη μητέρα

Διευκολύνουν τη ζωή της και κάνουν σχεδόν εφικτή την ισορροπία μεταξύ προσωπικών και επαγγελματικών υποχρεώσεων.

1. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα αν ο σύντροφός μας δεν συμμετέχει στην ανατροφή των παιδιών. Το ιδανικό είναι να συμμετέχει στον ίδιο βαθμό με εμάς.

2. Πρέπει να ξεκαθαρίζουμε από την αρχή με το σύντροφό μας ποια καθήκοντα αναλαμβάνει ο καθένας στο σπίτι. Διαφορετικά, αργά ή γρήγορα θα έρθουν οι συζυγικοί καβγάδες για τον καταμερισμό τους.

3. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αναθέσουμε κάποιες εργασίες του νοικοκυριού σε άλλους. Ακόμα και αν αυξάνονται οι οικογενειακές δαπάνες όταν πληρώνουμε κάποιον π.χ. για να κάνει γενική καθαριότητα, είναι βασική προϋπόθεση για να προστατεύουμε το νοικοκυριό μας από το χάος, αλλά και τη δική μας σωματική και ψυχική υγεία.

4. Κάποιες εργασίες του νοικοκυριού απλά δεν μπορούμε να τις αναθέσουμε σε άλλους. Είτε γιατί π.χ. η αμοιβή μιας νταντάς θα ξεπερνούσε το εισόδημά μας από τις υπερωρίες στη δουλειά είτε επειδή δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε σε κανέναν άλλο το πλύσιμο των πιάτων μας.

5. Οι «αδιαπραγμάτευτοι» κανόνες που βάζουμε αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο. Μπορεί, για παράδειγμα, τη μία χρονιά να θέτουμε στόχο να διατηρούμε το σπίτι καθαρό 7 μέρες την εβδομάδα, ενώ την επόμενη να δίνουμε προτεραιότητα στη λογοθεραπεία του παιδιού.

6. Οι φιλόδοξες επαγγελματίες είναι συχνά και φιλόδοξες μητέρες. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε το τέλειο να γίνει εχθρός του καλού: Προσπαθώντας να είμαστε αψεγάδιαστες σε όλα, ίσως βρεθούμε να πιάνουμε παντού κάτω από τη βάση.

7. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τις μαμάδες που μένουν στο σπίτι να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Απλά, ίσως να μην είναι εφικτό για εμάς π.χ. να συμμετέχουμε στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου ή να φτιάχνουμε σπιτικές τούρτες για τα πάρτι γενεθλίων των παιδιών μας. Ας αποδεχτούμε τους περιορισμούς της δικής μας καθημερινότητας χωρίς να αυτομαστιγωνόμαστε με τύψεις.

8. Ιδιαίτερα όταν τα παιδιά μας είναι μικρά, έχουμε κάθε δικαίωμα να κάνουμε επαγγελματικούς συμβιβασμούς. Σε περιόδους που η μία παιδική αρρώστια διαδέχεται την άλλη ή που τα παιδιά μας χρειάζονται στήριξη σε μια μαθησιακή δυσκολία, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αφήσουμε την καριέρα μας να περάσει σε δεύτερη μοίρα.

9. Από την άλλη δεν πειράζει αν, παρόλο που γίναμε μητέρες, παραμένουμε πιστές στις επαγγελματικές φιλοδοξίες μας. Αν έχουμε τη δυνατότητα να συνδυάσουμε οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, χάρη π.χ. στη βοήθεια που μας προσφέρουν οι παππούδες, όχι μόνο δεν είναι κατακριτέο αλλά και αξιοθαύμαστο το να συνεχίσουμε να κυνηγάμε τα προσωπικά μας όνειρα.

10. Η μητρότητα μας κάνει καλύτερες στη δουλειά μας, από πολλές απόψεις. Για παράδειγμα, μας παρακινεί να αναπτύξουμε την ευελιξία μας αλλά και να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία μικρά «σενάρια καταστροφής» που γίνονται πραγματικότητα καθημερινά στο γραφείο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top