10 καθημερινές συνήθειες που θα ενισχύσουν τη σχέση με το παιδί σας! - Childit
Now Reading
10 καθημερινές συνήθειες που θα ενισχύσουν τη σχέση με το παιδί σας!

10 καθημερινές συνήθειες που θα ενισχύσουν τη σχέση με το παιδί σας!

Η σύνδεση είναι τόσο σημαντική για εμάς τους γονείς όσο και για τα παιδιά μας.

Όλοι λαχταρούμε εκείνες τις στενές στιγμές με τα παιδιά μας που κάνουν τις καρδιές μας να λιώνουν. Όταν η σχέση μας είναι δυνατή, είναι και γλυκιά οπότε λαμβάνουμε όσα δίνουμε. Αυτό είναι που κάνει τη γονεικότητα να αξίζει όλες τις θυσίες.

Αυτή η σύνδεση είναι επίσης ο μόνος λόγος που τα παιδιά ακολουθούν πρόθυμα τους κανόνες μας. Τα παιδιά που αισθάνονται στενά συνδεδεμένα με τους γονείς τους θέλουν να συνεργαστούν. Θα εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι τα συναισθήματά τους μερικές φορές κατακλύζουν αλλά όταν μας εμπιστεύονται να καταλάβουμε, να είμαστε στο πλευρό τους, έχουν κίνητρο να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας όταν μπορούν.

Οι ερευνητές μας υπενθυμίζουν ότι χρειαζόμαστε πέντε θετικές αλληλεπιδράσεις για κάθε αρνητική για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε υγιή οποιαδήποτε σχέση. Και δεδομένου ότι αφιερώνουμε τόσο πολύ χρόνο για να καθοδηγήσουμε, να επικρίνουμε, να διορθώσουμε, να υπενθυμίσουμε, να μαλώσουμε, να γκρινιάξουμε και να φωνάξουμε, είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας πως χρειάζεται πέντε φορές περισσότερος χρόνος για θετική σύνδεση.

Αλλά είμαστε άνθρωποι και υπάρχουν μέρες που το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καλύψουμε τις πιο βασικές ανάγκες των παιδιών μας. 

Δεδομένου ότι η ανατροφή των παιδιών είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο και συχνά την κάνουμε στον χρόνο που μένει από την full time μέρα, ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε έναν ισχυρό δεσμό με τα παιδιά μας είναι να χτίσουμε καθημερινές συνήθειες σύνδεσης.

1. Στόχος 12 αγκαλιές κάθε μέρα

Όπως είπε η οικογενειακή θεραπεύτρια Virginia Satir, «Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε και οκτώ αγκαλιές την ημέρα για συντήρηση. Χρειαζόμαστε 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε».

Χαλαρώστε το παιδί σας το πρωί για λίγα λεπτά και κάντε το ίδιο ως το τελευταίο πράγμα το βράδυ. Αγκαλιάστε όταν λέτε αντίο, όταν βρίσκεστε ξανά και συχνά ενδιάμεσα σε κάθε ευκαιρία. Ανακατέψτε τα μαλλιά, χτυπήστε ελαφρά την πλάτη, τρίψτε τους ώμους. Κάντε οπτική επαφή και χαμογελάστε, κάτι που αξίζει κι ας μην είναι ακριβώς άγγιγμα. Εάν η έφηβή σας κρατάει αποστάσεις συνειδητοποιήστε ότι με τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να χαλαρώσετε τη σύνδεση. Πιείτε κάτι παρέα, συνομιλήστε καθώς τρίβετε τα πόδια της και κάντε αστεία! Το χιούμορ ενώνει! 

2. Παίξτε

Το γέλιο και το παιχνίδι σας κρατούν συνδεδεμένους με το παιδί σας διεγείροντας τις ενδορφίνες και την ωκυτοκίνη και στους δύο σας. Κάνοντας το γέλιο καθημερινή συνήθεια δίνετε στο παιδί σας την ευκαιρία να μην ανησυχεί για τα διάφορα καθημερινά, να λειτουργεί καλύτερα στις όποιες συνθήκες και να θέλει να συνεργαστεί!

3. Κλείστε το κινητό όταν βρίσκεστε με τα παιδιά σας

Πραγματικά. Το παιδί σας θα θυμάται για το υπόλοιπο της ζωής του ότι ήταν αρκετά σημαντικό για τους γονείς του που έκλεισαν το τηλέφωνό τους για να το ακούσουν, για να του μιλήσουν, για να δουν τη ζωγραφιά, για να τους περιγράψει τη μέρα του! Ακόμη και η απενεργοποίηση της μουσικής στο αυτοκίνητο, μπορεί να είναι μια ισχυρή  απόδειξη σύνδεσης, επειδή η έλλειψη οπτικής επαφής δεν βοηθά τα παιδιά να ανοιχτούν και να μοιραστούν.

4. Σύνδεση πριν από τις αλλαγές

Τα παιδιά δυσκολεύονται να μεταβούν από το ένα πράγμα στο άλλο. Εάν κοιτάξετε το παιδί σας στα μάτια, χρησιμοποιήσετε το όνομά του και συνδεθείτε μαζί του, με καλή διάθεση και χαμόγελο θα βεβαιωθείτε ότι έχει τους εσωτερικούς πόρους για να διαχειριστεί τον εαυτό του μέσω μιας μετάβασης ή μιας αλλαγής.

5. Βρείτε χρόνο 

Κάντε ό,τι πρέπει να κάνετε για να προγραμματίσετε 15 λεπτά με κάθε παιδί, ξεχωριστά, κάθε μέρα. Εναλλακτικά να κάνετε αυτό που θέλει το παιδί σας και να κάνετε κι αυτό που θέλετε εσείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αφεθείτε στα παιδιά σας και αφήστε την αγάπη να σας κατευθύνει. Μην ψάχνετε ουάου πράγματα να κάνετε για να περάσετε καλά! Σημασία έχει η ουσία και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να είσαι πραγματικά παρόν σε πραγματικό χρόνο με τα παιδιά σου. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να γεμίσετε τον χρόνο με δραστηριότητες. Αντίθετα, δοκιμάστε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα ή οποιοδήποτε αυτοσχέδιο παιχνίδι που τα κάνει να γελούν! 

6. Σταθείτε στο παιδί σας όταν το χρειάζεται

Το παιδί σας χρειάζεται να εκφράσει τα συναισθήματά του. Ο δικός σας ρόλος είναι να είστε πλάι του. Συγκεντρώστε όλη σας τη συμπόνια και μην αφήσετε τον θυμό να σας πυροδοτήσει στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Πολλές φορές τα παιδιά γίνονται αφόρητα και εκνευριστικά εκφράζουν όμως την αλήθεια τους και ο ρόλος του γονιού είναι να ανακουφίσει, να ακούσει και να παρηγορήσει. Καλωσορίστε τα δάκρυα και τους φόβους που κρύβονται πάντα πίσω από τον θυμό. Να θυμάστε ότι είσαι αυτός που εμπιστεύεται αρκετά για να κλάψει και οφείλεις να του δείξεις τον σωστό τρόπο να εκφράζει τη στεναχώρια του και τα δύσκολα συναισθήματα. Αναγνωρίστε όλα αυτά τα συναισθήματα και προσφέρετε κατανόηση. Μετά, το παιδί σας θα νιώσει πιο χαλαρό, συνεργάσιμο και φυσικά πιο κοντά σας. Αυτό είναι πραγματικά ένα πολύ δύσκολο κομμάτι της διαπαιδαγώγησης. Το να μπορείς να ρυθμίζεις τα δικά σου συναισθήματα μας μπροστά στην αναστάτωση του παιδιού, ωστόσο αξίζει να προσπαθούμε.  

See Also

7. Ακούστε 

Η σύνδεση ξεκινά με την ακρόαση και μη βιάζεστε να μιλήσετε, να κατευθύνετε να επικρίνετε.  Ζητήστε περισσότερη πληροφορία, δείξτε ενδιαφέρον. Η συνήθεια να βλέπετε τα πράγματα από την οπτική γωνία του παιδιού θα διασφαλίσει ότι θα του φερθείτε με σεβασμό και θα αναζητήσετε λύσεις win/win. Θα σας βοηθήσει να δείτε τους λόγους συμπεριφοράς που διαφορετικά θα σας τρέλαιναν. Και θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα συναισθήματά σας, ώστε όταν πατά τα κουμπιά σας, το παιδί σας να μην μοιάζει τόσο πολύ με τον εχθρό.

8. Χαμηλώστε τους τόνους και απολαύστε τη στιγμή

Όποια στιγμή και αν βρείτε μέσα στη μέρα είναι κατάλληλη για σύνδεση. Δεν υπάρχει ιδανική στιγμή. Επιβραδύνετε και μοιραστείτε την κάθε στιγμή με το παιδί σας. Αφήστε το να μυρίσει τις φράουλες πριν τις βάλετε στο smoothie. Εξηγήστε του τις διαδικασίες που θέλει να μάθει. Δείξτε του τον κόσμο που τόσο ενδιαφέρεται να μάθει. 

Όταν το βοηθάτε να πλύνει τα χέρια του, βάλτε τα δικά σας στο τρεχούμενο νερό μαζί με τα δικά του και μοιραστείτε τη δροσερή αίσθηση του νερού. Μυρίστε τα μαλλιά του, το σώμα του. Ακούστε το γέλιο του. Κοιτάξτε το στα μάτια και νιώστε αυτή την υπέροχη αγάπη που κατακλύζει τις καρδιές σας. Αυτή η μαγική στιγμή που πατάς στοπ στα πάντα και βλέπεις καθαρά τον πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής σου είναι πραγματικά σπουδαία! Συνδεθείτε στη μεγαλοπρέπεια της παρούσας στιγμής. Αυτός είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος που μπορούμε να συνδεθούμε. 

9. Ρουτίνα ύπνου

Ρυθμίστε την ώρα ύπνου του παιδιού σας λίγο νωρίτερα με την σκέψη ότι θα περάσετε λίγο χρόνο μαζί είτε διαβάζοντας ένα βιβλίο είτε  χουχουλιάζοντας στο σκοτάδι. Αυτές οι στιγμές σύνδεσης φέρνουν στην επιφάνεια ό,τι αντιμετωπίζει το παιδί σας στο παρόν, είτε είναι κάτι που συνέβη στο σχολείο, είτε ο τελευταίος σας καυγάς, ή οι ανησυχίες του για την αυριανή εκδρομή. Απλά ακούστε. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι ακούτε την ανησυχία του και ότι μαζί θα βρείτε τη λύση ύριο. Την επόμενη μέρα, φροντίστε να συνεχίσετε. Θα εκπλαγείτε πώς βαθαίνει η σχέση σας με το παιδί σας. Και μην εγκαταλείπετε αυτή τη συνήθεια καθώς το παιδί σας μεγαλώνει. Αργά το βράδυ είναι συχνά η μόνη φορά που οι έφηβοι ανοίγουν την καρδιά τους.

10. Να είστε παρόντες

Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε τη ζωή μας με το ένα πόδι σε αυτό που αποκαλούμε γονεϊκότητα.  Αλλά το παιδί σας έχει μόνο περίπου 900 εβδομάδες παιδικής ηλικίας μαζί σας πριν φύγει από το σπίτι! Θα φύγει πριν καν το καταλάβετε. Δοκιμάστε να είστε παρόντες στις στιγμές που περνάτε με το παιδί σας τόσο με το μυαλό σας όσο και με το σώμα σας την ψυχή σας όλο σας το είναι. Αφήστε τις δουλειές και τις εκκρεμότητες για αργότερα, τα άπλυτα πιάτα το σίδερο ένα ακόμα τηλεφώνημα. Δεν θα μπορείτε να το κάνετε συνέχεια. Αλλά αν το κάνετε συνήθεια πολλές φορές την ημέρα, θα βρείτε τον εαυτό σας να απολαμβάνει το παρόν με τα παιδιά σας όλο και πιο συχνά. Γιατί θα διαπιστώσετε ότι αυτό το παρόν δημιουργεί εκείνες τις στιγμές με το παιδί σας που κάνουν την καρδιά σας να λιώνει.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top