Now Reading
10 τρόποι για να αυξήσετε την ανδρική γονιμότητα

10 τρόποι για να αυξήσετε την ανδρική γονιμότητα

Μάθετε πώς μπορείτε να ενισχύσετε την ανδρική γονιμότητα

Μάθετε πώς μπορείτε να ενισχύσετε την ανδρική γονιμότητα

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας αντιμετωπίζετε προβλήματα γονιμότητας, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική έχουν πρόβλημα με τη σύλληψη κάθε χρόνο και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται. Η υπογονιμότητα είναι αρκετά συχνή. Επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας, φυλής, εισοδήματος και φύλου. Αλλά εάν αντιμετωπίζετε ανδρική στειρότητα –η οποία συνήθως προκαλείται από χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή/και ανώμαλη παραγωγή σπέρματος– υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας. Υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσετε τις πιθανότητες σχεδιασμού της οικογένειάς σας.

Παρακάτω είναι 10 επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για να κάνετε το σπέρμα πιο δυνατό για σύλληψη.

Τρώτε περισσότερα τρόφιμα με φυλλικό/ φολικό οξύ

Το φολικό οξύ δεν είναι σημαντικό μόνο για τις εγκύους. Και οι δύο σύντροφοι μπορούν να ωφεληθούν από αυτή τη βιταμίνη. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ διαπίστωσε ότι όσοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα φολικού οξέος στη διατροφή τους είχαν υψηλότερο ποσοστό μη φυσιολογικών χρωμοσωμάτων στο σπέρμα τους. Όταν το σπέρμα με μη φυσιολογικά χρωμοσώματα γονιμοποιήσει ένα ωάριο, μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή γενετικές ανωμαλίες. (Περισσότερες από τις μισές αποβολές του πρώτου τριμήνου προκαλούνται από χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο.)

Πώς μπορείτε λοιπόν να προσθέσετε φολικό οξύ στη διατροφή σας; Ενώ τα συμπληρώματα είναι μια επιλογή, η προσθήκη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, όπως φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, εσπεριδοειδή και δημητριακά, ψωμιά και ζυμαρικά εμπλουτισμένα σε φυλλικό οξύ, είναι το καλύτερο στοίχημά σας.

Αρκετός ύπνος

Σε μια μελέτη του 2019, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία συσχέτισαν τις προηγούμενες ώρες ύπνου με βελτιωμένη ποιότητα σπέρματος. Το κλειδί φαίνεται να πηγαίνει για ύπνο πριν τις 22:30. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια σχέση μεταξύ του επαρκούς ύπνου – μεταξύ επτάμισι και οκτώ ωρών τη νύχτα – με βελτιωμένη γονιμότητα.

Ξεκινήστε να παίρνετε ένα συμπλήρωμα ανδρικής γονιμότητας

Χρειάζονται δύο για να δημιουργηθεί ένα έμβρυο, γι’ αυτό και τα δύο μέρη θα πρέπει να εξετάσουν τη λήψη προγεννητικών συμπληρωμάτων. Ξεκινήστε να παίρνετε αυτά τα συμπληρώματα έξι μήνες πριν από τη σύλληψη για να δημιουργήσετε τη βάση ώστε το σπέρμα να είναι ισχυρό, υγιές, κινητικό, προτείνει η Sherry Ross, M.D., Ob-Gyn, συγγραφέας του She-ology: The Definitive Guide to Women’s Intimate Health. Λέει ότι αυτές οι βιταμίνες πρέπει να περιλαμβάνουν Β12, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο ψευδάργυρος είναι χρήσιμος στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων τεστοστερόνης. Το σελήνιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών και βελτιώνει τον χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα στο να είσαι ο πιο υγιής εαυτός σου ενώ προσπαθείς να συλλάβεις με τον σύντροφό σου.

Σταματήστε το κάπνισμα για να επιταχύνετε την κινητικότητα του σπέρματος

Το κάπνισμα τσιγάρων μπορεί να προκαλέσει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και αργή κίνηση σπερματοζωαρίων, προσθέτοντας έναν ακόμη λόγο στη στήλη «γιατί να το κόψετε». Σταματήστε το κάπνισμα τουλάχιστον τρεις μήνες πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε. «Η παραγωγή σπέρματος διαρκεί περίπου τρεις μήνες, επομένως οι αλλαγές που κάνετε σήμερα δεν θα εμφανιστούν στο σπέρμα για τουλάχιστον τρεις μήνες», λέει η Suzanne Kavic, M.D., διευθύντρια του τμήματος αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας στο Loyola University Health System. Θα πρέπει επίσης να μη χρησιμοποιείτε μαριχουάνα ή άλλα παράνομα ναρκωτικά, καθώς το σπέρμα μπορεί να καταστραφεί από αυτά τα φάρμακα. Η πιθανότητα αποβολής αυξάνεται επίσης όταν οι σύντροφοι χρησιμοποιούν ψυχαγωγικά ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, η μαριχουάνα και οποιαδήποτε άλλη τυπική αμφεταμίνη.

Περιορίστε το αλκοόλ για να αποφύγετε τις ανωμαλίες του σπέρματος

Αν και δεν χρειάζεται να το εγκαταλείψετε εντελώς, είναι καλή ιδέα να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ εάν προσπαθείτε να συλλάβετε. Το αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την παραγωγή σπέρματος και προκαλεί ανωμαλίες του σπέρματος. Ο Δρ Kavic λέει ότι ένα έως δύο ποτά την ημέρα είναι εντάξει (αρκεί να είναι κανονικού μεγέθους μερίδες!). Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σεξουαλική σας απόδοση, προσθέτει ο Δρ Κάβιτς.

Προγραμματίστε έναν έλεγχο πριν από τον σχεδιασμό

Είναι καλή ιδέα να κάνετε έναν ενδελεχή έλεγχο πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε, καθώς αυτό θα σας δώσει μια επισκόπηση της κατάστασης της υγείας και της γονιμότητάς σας. Αναμένετε συζητήσεις σχετικά με το βάρος σας, τη χρήση φαρμάκων, τους παράγοντες τρόπου ζωής, το γενετικό ιστορικό και τι μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη. Μπορεί επίσης να λάβετε εμβολιασμούς για να σας βοηθήσουν να μην μεταδώσετε ασθένειες όπως η ανεμοβλογιά και η εποχική γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μειώστε την καφεΐνη για να αυξήσετε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων

Μια μελέτη σε Δανούς άντρες διαπίστωσε ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων μειώθηκαν ελαφρώς σε άνδρες που είχαν υψηλή πρόσληψη αναψυκτικών και/ή καφεΐνης. Για αυτόν τον λόγο, ο Δρ Mazzullo λέει ότι θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης – που περιλαμβάνει καφέ, τσάι, σοκολάτα και ενεργειακά ποτά – σε 300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα ή περίπου τρεις μερίδες των 6 ουγκιών.

Δείτε Επίσης

Άσκηση και λιγότερο άγχος

Το άγχος μπορεί να αυξήσει το μη φυσιολογικό σπέρμα και να μειώσει τη συγκέντρωσή του. Ο ύπνος και το καλό φαγητό, η τακτική άσκηση και η ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες που θεωρείτε ευχάριστες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το άγχος σας υπό έλεγχο.

Βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακά σας είναι φιλικά προς τη γονιμότητα

Πριν ξεκινήσετε να προσπαθείτε να συλλάβετε, θα πρέπει να κάνετε μια λίστα με όλα τα φάρμακα που παίρνετε—συμπεριλαμβανομένων συνταγών, φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, βιταμινών και φυτικών συμπληρωμάτων—και συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ή την ποσότητα του σπέρματός σας. Εάν χρησιμοποιείτε ένα φάρμακο που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τους στόχους σας για τη δημιουργία μωρού, ο γιατρός σας θα πρέπει να είναι σε θέση να συστήσει μια εναλλακτική λύση πιο φιλική προς τη γονιμότητα.

Τρώτε περισσότερα καρύδια

Τον Οκτώβριο του 2013, το Biology of Reproduction Papers-in-Press δημοσίευσε έρευνα που υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ των καρυδιών και της γονιμότητας. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 75 γραμμαρίων καρυδιών καθημερινά βρέθηκε ότι βελτιώνει τη «ζωτικότητα, την κινητικότητα και τη μορφολογία του σπέρματος»—ίσως λόγω των αντιοξειδωτικών, των μικροθρεπτικών συστατικών και του άλφα-λινολενικού οξέος (ALA) που βρίσκονται στα καρύδια. Η έρευνα διεξήχθη σε υγιείς άνδρες ηλικίας μεταξύ 21 και 35 ετών.

Δοκιμάστε το Tribulus Terrestris

Αν και μπορεί να μην το έχετε ακούσει, το tribulus terrestris (τριβόλι) θα μπορούσε να δώσει τέλος στα δεινά σας για τη γονιμότητα – ή, τουλάχιστον, να βελτιώσει τις πιθανότητές σας για σύλληψη. Γιατί; Επειδή αυτό το φαρμακευτικό βότανο βελτιώνει τη στυτική λειτουργία και τη λίμπιντο. Ωστόσο, δεν αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης ή τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σας. (υπάρχει και σε συμπλήρωμα)

Καταναλώστε ρίζα Maca

Εγγενής στο κεντρικό Περού, η ρίζα μάκα έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αποξηραμένης ρίζας μάκας μπορεί να βελτιώσει τη λίμπιντο. Το αφυδατωμένο λαχανικό μπορεί επίσης να βελτιώσει τη σεξουαλική σας απόδοση και η λήψη 1,75 γραμμαρίων σκόνης ρίζας μάκας κάθε μέρα μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. (υπάρχει και σε συμπλήρωμα)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top